14 Ocak 2012 Cumartesi

DÜNYA MUTFAKLARINDAN SEÇMELER


Fransız mutfağı



BÖF BURJİNYON (ŞARAPLI TAS KEBABI)



MALZEME:

1 kg.
200 gr.
50 gr.
2 çorba kaşığı
12 adet
2 çorba kaşığı
1 bardak
2 diş



100 gr.




YAPILIŞI:

Eti 3 cm.lik küpler halinde parça parça kesin. Yağın 25 gramını bir tavada zeytinyağla karıştırarak eritin. Soğanları tavaya koyun ve pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanları çıkartıp bir kenara koyun. Aynı yağa eti ve domuz pastırması atıp nar gibi oluncaya kadar kızartın. Eti süzüp alın ve kapaklı bir tencereye koyun. Tavaya unu serpiştirin ve karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Sonra et suyunu, sarmısağı, buket garniyi, tuzu, biberi ve şarabı atın. Karışım koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Koyulaşan karışımı etin üstüne dökün ve tencerenin kapağını kapatarak 150 derece ısıdaki fırında 1.5 saat kadar pişirin. Yağın geri kalmış olan 25 gramını eritin ve mantarı 2-3 dakika kavurun. Mantarı ve soğanı et tenceresıne koyun ve yarım saat daha pişirin. Sonra üzerine küçük kesilip kızartılmış ekmekle ince kıyılmış maydanozu serpiştirerek sıcak sıcak servis yapın.



BURGONYA USULÜ SIĞIR YAHNİSİ



MALZEME:

60 ml.
1 kg.
200 gr.
200 gr.
60 gr.
2 ½ çorba kaşığı
1750 ml.
1 adet
1 diş


10 adet


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Ayçiçek yağını bir tencerede kızdırın. Fazla yağları ve sinirleri alınarak kuşbaşı doğranmış etleri tencereye ilave edin ve etleri hafif kahverengileşip dış yüzeyleri kabuk bağlayıncaya kadar kavurun.

Mirpua doğranmış soğan ve havuçları ekleyerek karıştırın ve sebzelerin de hafifçe kızarmasını sağlayın. Unu tenceredeki et ve sebzelerin üzerine serpiştirin. Kısık ateşte karıştırarak una esmer renk aldırın. Domates püresini tencereye ilave edip karıştırın. Kırmızı şarabı, karıştırmayı sürdürerek ekleyip bir taşım kaynatın ve kefini alın.

Buke garniyi, sarımsağı, tuzu ve biberi katarak tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısın. Yahniyi etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-1,5 saat pişirin.

Bu süre sonunda etleri süzerek temiz bir kaba aktarın. Sosu ince bir süzgeçten geçirerek baharatını kontrol edip tekrar etlerin üzerine gezdirin. Yahniyi yanında sote edilmiş baton mantar ve glaze edilmiş soğanlar ile kalp şekilli krutonlar eşliğinde servis yapın.



DANA ESKALOP KORDON BLÖ



MALZEME:

1 kg.
10 dilim
10 dilim
150 gr.


2 adet
200 gr.
150 ml.
150 gr.
125 gr.
150 ml.


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Temizlenmiş dana etini eşit kalınlıkta 20 dilime kesin. Az miktarda su kullanarak etleri döverek iyice inceltin.

Eskalopların 10 diliminin üzerine birer dilim jambon ve birer dilim gravyer peyniri yerleştirin. Kalan 10 dilim eti de üzerlerine kapatın.

Unu tuz ve karabiber ile harmanlayın. Eskalopları önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve en son olarak da galeta ununa bulayın. Hafifçe sallayarak fazla unlarını atmalarını sağlayın. Palet bıçak ile üzerlerini şekillendirin.

Sığ bir tavada ayçiçek yağı ile Dorina'yı beraberce kızdırın. Yağ kızınca eskalopları tavaya yerleştirerek altın sarısı renk alıncaya kadar her bir yüzünü yaklaşık 2'şer-3'er dakika kızartıp süzerek yağdan alın.

Eskalopları tabaklara yerleştirin. Tereyağını fındık rengini alıncaya kadar bir tavada kızdırarak eskalopların üzerlerine gezdirin. İnce bir şerit jü sos dökerek servis yapın.



FRANSIZ USULÜ SOĞAN ÇORBASI



MALZEME:

2 çorba kaşığı
4 bardak
4 adet
2 çorba kaşığı


YAPILIŞI:

Bir tencerede yağ eritilir, kızınca soğan katılıp hafif ateşte kızartılır. Et suyu konup 15 dakika pişirilir. Peynir rendesi serpilip karıştırılır. Kızartılmış küçük ekmek parçalarıyla birlikte servis yapılır. Sofrada ayrıca peynir rendesi bulundurulur. 4-6 kişilik olan ölçü, et suyu katılarak arttırılabilir. Bu çorba tekrar ısıtıldığı zaman da tadını korur.



KREM BRÜLE



MALZEME:

600 ml.
500 ml.
Birkaç damla
6 adet
4 adet
120 gr.
5 çorba kaşığı
30 adet


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Sütün 500 mililitresini, krema ve vanilya esansını bir tencereye koyup, ılındırın. Yumurta, yumurta sarıları, kalan süt ve şekeri çırparak karıştırın. Şekerli yumurtalara sıcak sütü azar azar ilave edip, karıştırarak yedirin. İnce bir süzgeçten temiz bir kaba süzdürün.

Fırınınızı 165 C'ye getirip, ısıtın. Hazırladığınız karışımı 10 adet porsiyonluk fırın kabına bölüştürün. Kapları derin bir tepsiye yerleştirip, tepsiyi kapların yanlarına gelecek kadar ılık su ile doldurun. Fırına sürüp, yaklaşık 35-40 dakika pişmeye bırakın.

Salamandıranızı yakın. Tepsiyi fırından alın. Üzerlerine pudra şekerini serpiştirin. Salamandıraya sürüp, üzerleri altın sarısı renk alıncaya kadar gratine edin. Kapların kenarlarını temizleyip, soğuk olarak yanında bisküvileri ile servis yapın.



LİYONEZ PATATES (LYONNAISE)



MALZEME:

1,5 kg.
200 ml.
100 gr.
750 gr.

5 çorba kaşığı


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Kabuğu soyulmuş patatesleri 3 mm kalınlığında dilimleyip, yıkayın. Süzdürüp, bir bez arasında kurulayın.

Ayçiçek yağı ve margarini beraberce bir kızartma tavasında kızdırın. Dilimlenip halkalara ayrılmış soğanları yağa atın. Arasıra ters yüz ederek, halkalar yumuşayıp, kahverengileşinceye kadar ağır ağır kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, bir kağıt havlu üzerine çıkarın.

Gerekiyorsa tavaya yağ ilavesi de yaparak tekrar iyice kızdırın. Patatesleri tavaya yerleştirip her iki tarafları da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, bir kağıt havlu üzerine çıkarın.

Kızarmış patates ve soğanları bir kapta dikkatlice harmanlayın. Tuzlayıp, biberleyin. Üzerlerine ince kıyılmış maydanozu da serperek servis yapın.





PARMANTİYE USULÜ TAVUK SOTE



MALZEME:

3 adet


750 gr.
180 ml.
750 ml.
600 gr.

3 çorba kaşığı




YAPILIŞI:

(12 kişilik) Tavuk parçalarını tuzlayıp biberleyin. Dorina'yı derin bir sote tavasında harlı ateşte kızdırın. Yağ kızınca sırasıyla butları, kanatları ve de göğsü ilave ederek her tarafları altın sarısı renk alıncaya kadar sote edin.

Tavuklar kızarınca tavanın kapağını kapatın. Kısık ateşte tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeyi sürdürün.
Pişen tavukları, tavadan süzdürerek alıp bir kapta sıcak tutun. Tavadan, tavuğun pişme yağını dikkatlice süzdürün ve şarabı ekleyerek yarısı kalıncaya kadar çektirin. Dömi glas'ı ilave ederek bir taşım kaynatıp, ateşi kışın. Sosu arasıra karıştırarak 5 dakika kısık ateşte çektirin. Tuzunu ve biberini kontrol ederek, ince bir süzgeçten tavukların üzerine süzdürün.

Soyulup, 1 cm'lik küp biçiminde doğranmış patatesleri Frita ile derin yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp kağıt havlu üzerine çıkarın. Tuzlayıp, soslanmış tavuk parçalarının her birinin üzerine bölüştürün. İnce kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis yapın.



PATE DÖ CHAGNY (CHAGNY USULÜ TAVUK CİĞERİ PATESİ)



MALZEME:

250 gr.
1adet
150 gr.




1 çorba kaşığı
2-3 çorba kaşığı
Çay kaşığının burnuyla





YAPILIŞI:

Tavuk ciğerindeki öd keselerini temizleyin. Ciğerleri ezin, sosisin kabuğunu soyarak ciğerle karıştırın. Kekik, mercanköşk, baharat, yumurta, kanyak ve şarabı ciğer-sosis ezmesine karıştırın. Karışımı, defne yaprağı ile birlikte toprak bir kaseye koyun ve üzerine ince dilimler halinde kesilmiş yağı yerleştirin. Kaseyi içinde kaynar su bulunanbir tabağa oturtun ve önceden 200 derece ısıtılmış bir fırında 45 dakika pişirin. Eğer pate birkaç gün dinlenirse çok daha lezzetli olur.



PORTAKALLI SUFLE



MALZEME:

8 adet
300 gr.
300 gr.
10 gr.
50 gr.
300 gr.
10 adet




YAPILIŞI:

Süt ile tozşeker kaynatılır. Un ve yumurta sarıları mikserle karıştırılıp kaynayan süte ilave edilir. 5 dakika daha pişirilip soğumaya bırakılır. Portakal suyu ve vanilya ilave edilir, karışımın içine 1 portakalın kabuğu rendelenir. Yumurtaların akı mikserle çırpılır ve tahta kaşıkla daha önce hazırlanan kremaya eklenir. Portakalların içleri çıkarılıp hazırlanan karışımla doldurulur. 180 derecelik fırında 15 dakika pişirilip pudra şekeri ile servis yapılır.

















MEKSİKA MUTFAĞI



BAHARLI BARBUNYA FASULYESİ



MALZEME:

Yarım kilo
1 adet
1 diş
50 gr.




YAPILIŞI:

Fasulyeyi yıkayın ve soğan, sarımsakla birlikte bir kuşhaneye koyun ve fasulyeyi kaplayacak kadar su doldurun. Kaynatın, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar veya fasulyelerin kabukları buruşuncaya kadar tıkırdatın. Gerekirse yine fasulyeleri örtecek kadar su ekleyin. Fasulye yumuşayınca tadına bakarak tuz ve biber ilâvesi yapın. Fasulyeyi kuşhanenin kapağını örtmeden 30 dakika daha pişirin. Yaklaşık 3 çorba kaşığı dolusu fasulyeyi küçük bir kâseye koyun, yumuşak bir püre yapmak için fasulyeyi ezerken içine fasulyenin suyundan katın. Fasulye püresini, suyu koyulaştırmak için fasulyenin suyuna ilâve edin. Fasulyeler biraz suluca olabilir, ama suyu fazla olmamalıdır.





CHİLİ CON CARNE



MALZEME:

500 gr.
1/2 bardak
2 çorba kaşığı
2 küçük kutu
1 kutu konserve
1/2 bardak
1 1/2 çay kaşığı




YAPILIŞI:

Bir basınçlı tencerede et ve soğan kızgın yağda kavrulur. Geri kalan malzeme katılıp tencerenin kapağı kapatılır. Basınç 15 libreye ayarlanır. Ses vermeye başladıktan sonra 10 dakika pişirilir. Tencere hemen soğutulup kapağı açılır. 6 kişiliktir.





GAZPACHIO - MEKSİKA USULÜ SOĞUK SEBZE ÇORBASI



MALZEME:

3 adet
2 adet
2 adet
1 adet
1/4 su bardağı

2 diş









YAPILIŞI:

Domates, biber ve tüm yeşillikleri robota koyup çektikten sonra salatalık, zeytinyağı, limon, tuz, biber ve arzu edilen koyuluğu elde edecek kadar su ilave ettikten sonra buzdolabında bekletin. Servis yaparken her tabağa birer buz atın ve maydanozla dekore edin. Sıcak yaz günleri için ideal bir başlangıç olacaktır.



MEKSİKA FİESTA SALATASI



MALZEME:

1 adet
1 adet
4 adet
1 adet
1 adet
Yarım çay kaşığı
1,5 çay kaşığı
4 çorba kaşığı


YAPILIŞI:

Marulları büyük bir kaba yerleştirin. Domatesi marulların üstüne koyun ve çevresine kış armudu dilimlerini sıralayın. Üzerine soğanla yeşil biberi serpiştirin. Tuzu, kırmızı biberi ve sirkeyi yağla karıştırarak salatanın üstüne dökün ve hemen servis yapın.



MEKSİKA SALATASI



MALZEME:

2 adet
1/2 adet
3/4 su bardağı
3/4 su bardağı
2 çay kaşığı
4 çorba kaşığı
2 su bardağı
1 adet
10 adet
2 su bardağı
2 çay kaşığı
2 çorba kaşığı
1 adet






YAPILIŞI:

Fasulyeleri temizleyip yıkadıktan sonra su ve şekerle birlikte düdüklü tencereye koyup, düdüğü öttükten sonra 30 dakika veya iyice yumuşayıncaya kadar pişirin, suyunu süzün. Bir küçük soğan, tuz ve birkaç diş sarımsakla beraber robotta çekin. Bir tavada likit yağı kızdırıp fasulyeleri iyice kavurun, tuz biber ilave ettikten sonra soğumaya bırakın. Konserve fasulye kullandığınızda, 10 dakika kadar kaynatıp aynı işleme tabi tutabilirsiniz. Avokadoların çekirdeğini çıkarıp temizledikten sonra limon suyuyla iyice ezin. Mayonez, yoğurt, kırmızı biber ve acissoyu birlikte karıştırıp bir sos hazırlayın. Yuvarlak bir servis tabağına önce fasulye, üzerine avokado sos, daha sonra da mayonez sosunuzu yayın. Bu kısmını önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Servis yaparken ayrı bir kasede hazırladığınız aysberg, domates ve zeytinleri yaydıktan sonra, acılık derecesini kendi ağız tadınıza göre seçtiğiniz Salsayi serpiniz.Bu salatayı mısır gevrekleriyle içki yanında verebileceğiniz gibi meze olarak veya herhangi bir yemek yanında salata olarak servis yapabilirsiniz.



MEKSİKA USULÜ PİLAV



MALZEME:

4 çorba kaşığı
1 adet
1 diş
Yarım kilo
1 bardak
3 bardak
1 bardak








YAPILIŞI:

Bir çorba kaşığı yağı bir tavada eriterek soğanla sarmısağı, hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun, ama yakmayın. Domatesi tavaya atın ve domatesler iyice ezilinceye kadar karıştırarak hafif ateşte pişirin. Geri kalan 3 çorba kaşığı yağı başka bir tavada kızdırın ve pirinci, pirinç yağı çekip altın sarısı rengini alıncaya kadar kavurun. Pirinç kavrulduktan sonra bir tencereye alın ve domates karışımını, tavuk suyunu katarak tuzunu, biberini ayarlayın. Tencereyi ateşin üstüne oturtarak kaynatın, bir kere karıştırıp kapağını kapatarak, hafif ateşte 15 dakika pişirin. Bezelyeyi katın ve 5 dakika daha veya pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Kırmızı biber ve dilimlenmiş kış armudu ile süsleyerek servis yapın.



MOLE POBLANA (KIRMIZI BİBER SALÇALI HİNDİ)



MALZEME:

6 adet
4-6 parça

.
50 gr
1 adet
1 diş
1/4 silme çay kaşığı
Yarım silme çay kaşığı
25 gr.
50 gr.
50 gr.
225 gr.
1 dilim
20 gr.




YAPILIŞI:

Biberlerin tohumlarını temizleyin ve 1 bardak su ile birlikte bir kâseye koyun. En azından bir saat dinlendirin. Hindiyi, üzerine kaplayacak kadar tuzlu soğuk su ile birlikte bir tencereye koyun. Kaynatın, sonra ateşi kısarak tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat pişirin. Hindinin suyunu süzün ve hindi suyunu saklayın. Büyük bir tavada içyağını eritin ve hindiyi nar gibi oluncaya kadar kızartın. Kızarmış hindiyi başka bir kaba alarak içyağını saklayın. Biberleri suyla birlikte bir elektrikli karıştırıcıya koyun ve soğanı, sarmısağı, rezene tohumunu, bademi, üzümü, yeni baharı, 2 silme çorba kaşığı susamı, domatesi, tost ekmeğini içine katın. Gerekirse biraz daha su katarak bütün malzemeyi püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Karıştırma işini iki ve daha fazla gruplar halinde yapmak zorunda kalabilirsiniz, içyağını tekrar ısıtın ve hazırladığınız bu püreyi sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun, içine hindi suyunu çikolata ile birlikte katın ve tadına bakarak tuzunu biberini ayarlayın. Çikolata eriyinceye kadar karıştırın, sonra karışımı hindi parçalarının üzerine dökün. Kaynatın, sonra ateşi kısarak tencerenin ağzını örtün ve 30 dakika tıkırdatın. Geri kalan susamı kuru bir tavada karıştıra karıştıra kavurun. Soslu hindiyi üzerine kavrulmuş susam serperek sıcak sıcak servis yapın.



TORTİLLA (MEKSİKA USULÜ GÖZLEME)



MALZEME:

25 çorba kaşığı (225 gr.)
2 bardak
1 çay kaşığı




YAPILIŞI:

Mısır ununu bir kaba koyarak ılık suyu azar azar dökmek suretiyle katıca bir hamur yapın. Genellikle tuz kullanılmaz, ama istenecek olursa hamura tuz katılabilir. Havanın rutubeti çok değişken olduğu için suyun çok dikkatli katılması gerekmektedir. Yaptığınız hamurdan bir golf topu büyüklüğünde bir parça koparın. Hamur parçasını iki yağlı kâğıdın arasına koyarak oklavayla incelterek yaklaşık 10 santimlik bir yufka haline getirin. Sonra kuru bir tavada veya saç üstünde her iki tarafını da 1 dakika pişirin. Tortulanın alt yüzünde yanık lekeleri belirdiği zaman çevirin. Kenarları hafifçe kendiliğinden kıvrılacak olan tortula Meksika yemeklerinde ve pizza olarak kullanılabilir





VERA KRUZ USULÜ ALABALIK



MALZEME:

700 gr.
1 silme çay kaşığı
Yarım silme çay kaşığı
3 çorba kaşığı
3 çorba kaşığı
2 diş
2 adet
400 gr.
6 adet
2 silme çorba kaşığı
6 adet




YAPILIŞI:

Balığı 4 parçaya bölün ve üzerine tuz, biber ve limon suyu serpiştirin. Geniş bir kuşhanede yağı kızdırarak sarmısağı pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan sarmısağı atın. Soğanı aynı yağda yumuşayıncaya kadar kavurun ve balığı, domatesi, zeytini, kebereyi ve kırmızı acı biberi tavaya koyun. Kaynatın, sonra ateşi kısarak hafif ateşte sos koyulaşıp balıklar pişinceye kadar 15 - 20 dakika tıkırdatın.







RUS MUTFAĞI



BORÇ ÇORBASI - I



MALZEME:

10 su bardağı
2 kaşık
2 adet
2 adet
1 adet küçük
2 adet küçük
1 adet küçük
5-6 yaprak
2 kaşık
2 diş
l çay kaşığı
l çay kaşığı





YAPILIŞI:

1. Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır.2. Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur.3. Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır.Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.



BORÇ ÇORBASI - II



MALZEME:

2 yemek kaşığı
2 adet
100 gr
200 gr
140 gr
250 gr
150 gr
1/2 demet
1/2 demet
l yemek kaşığı


YAPILIŞI:

Dana eti suyu ile yarı haşlanıp içine pancar ilave edilip pişmeye yakın lahana, kereviz, havuç, maydonoz ve patates ilave edilerek 15 dakika daha kaynatılır, 2 baş soğan ince kıyılarak pembeleşinceye kadar kızartılır. Salça ilave edilerek 3 dakika daha kavrularak pişmiş olan harca ilave edilerek servis yapılır.





BORSCH



MALZEME:

½ kg.
1/4 bardak
3 adet
1/2 bardak
4 adet
2 kg.
4 adet
3 adet
1 bardak
2 bardak
1 adet
1 diş
2 çay kaşığı
1/2 bardak
1-2 sap
1 çorba kaşığı
1 çorba kaşığı




YAPILIŞI:

Büyük bir tencerede et, yağ ile kavrulur. Havuç, kereviz, soğan katılarak kavurmaya devam edilir. Pancar, lahana, domates, defne yaprağı, sarımsak, tuz, maydanoz, şeker ve şarap konarak hafif ateşte, en az bir saat pişirilir. Patatesler katılır, 15 dakika daha pişirilir.

Yazın soğuk, kışın sıcak olarak servis olunur. 8-10 kişiliktir.



PİROSCHKİ



MALZEME:

1/2 kg
2 adet
4 çorba kaşığı
yeteri kadar
yeteri kadar




YAPILIŞI:

Böreğin iç malzemesi için sıvı yağı tencereye atın, küçük kestiğiniz soğanı yağda pembeleştirin. Kuşbaşı etleri, tuzu ve karabiberi ilave edin. Etleri bıraktığı suyu çekene kadar pişirin. Yufkaya sarın paçanga böreği şekline getirin. Yumurtaya ve galete ununa bulayarak yağda böreği kızartın.





PİROZHKİ (ETLİ BÖREK)



MALZEME:

25 çorba kaşığı (225 gr.)
Bir çimdik
100 gr.
50 gr.
3,5 çorba kaşığı
25 gr.
1 adet
350 gr.
1 adet
1 silme çorba kaşığı




YAPILIŞI:

Hamurun hazırlanması: Unla tuzu derince bir kabın içine eleyin. İçine 100 gr. tuzsuz tereyağını ve içyağını (küçük parçalara kesilmiş halde) katın ve ekmek ufağı kırıkları haline gelinceye kadar parmaklarınızla karıştırın. Yuvarlak ağızlı bir bıçakla karıştırarak ve içine yeteri kadar soğuk su katarak hamur yapın. Hazırladığınız hamuru bir naylon torbaya koyarak 30 dakika süreyle buz dolabında dinlendirin. Hamuru dinlendirdikten sonra 35 x 15 santim genişliğinde, dikdörtgen şeklinde açın. Sonra üçe katlayın. Katladığınız hamuru hafifçe sola çevirin. Tekrar açın ve her seferinde sola doğru hafif hafif döndürerek üç defa daha katlayın. Yine 30 dakika buzdolabında dinlendirin. İçinin hazırlanması: Tereyağını bir tavada eritin ve soğanları öldürün. Kıymayı tavaya koyun ve et kahverengi oluncaya kadar sürekli karıştırarak kavurun. İçine dereotunu, tuzu ve biberi katın, iyice karıştırın. Hamuru hafifçe unlanmış bir yerde bir santimin dörtte biri kalınlığında açın ve bir kapakla yuvarlak parçalar kesin. Hazırladığınız içi bu yuvarlak hamur parçalarına eşit miktarlarda yerleştirin ve hamurlan bir zarf gibi katlayın. Sonra bu parçaları, katlanan yüzleri alta gelmek üzere yağlanmış bir tepsiye yerleştirin ve önceden 200 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika veya üstleri altın sarısı oluncaya kadar kızartın





ŞEFTALİLİ ÖRDEK



MALZEME:

4 adet
3 adet
1 sap
1 kutu
1 su bardağı
1 çorba kaşığı
1 su bardağı






YAPILIŞI:

Ördekleri kalın teflon tencerede 5-10 dakika, yağını bırakıncaya dek kızartın. Göğüsleri tencereden alın ve geride kalan yağın içinde iri doğranmış havuç ve pırasaları kısa bir süre sote edip üzerine et suyu, tuz, biber ve şekeri ilave edip 20 dakika kadar kaynatın. Ördek göğüslerini ve şarabı ilave edip tencerenin kapağını kapatıp 35-40 dakika veya göğüsler pişene dek kaynatın. Servisten 5 dakika evvel göğüsleri ve sebzeleri çıkarıp sıcak bir yerde muhafaza edin. Şeftalilerin suyunu göğüslerin piştiği suya ilave edip koyulaşıncaya dek kaynatın. En son şeftalileri ilave edip bir iki dakika daha kaynattıktan sonra sebzeler ve ince dilimler halinde kestiğiniz göğüslerin üzerine döküp servis yapın.*Ördek yerine, servis yapmadan ayırmak üzere derisi ve kemiği çıkarılmamış tavuk göğsü de kullanabilirsiniz.









ALMANYA



KALBŞAKS (DANA PAÇASI)



MALZEME:

2 kg.
1 adet
2 sap
1 adet
1 adet
6 tane
1 sap
1 silme çay kaşığı
1 çorba kaşığı
5 çorba kaşığı
6 çorba kaşığı
3 silme çay kaşığı


YAPILIŞI:

Dana paçasını, soğan, havuç, kereviz yaprağı, defne yaprağı, karabiber, maydanoz ve tuzla birlikte bir tencereye koyun. Tencereyi paçaların üstü örtülünceye kadar soğuk suyla doldurun. Hızlı ateşte kaynatın ve köpüğünü sık sık alın. 1 saat veya paçalar iyice pişinceye kadar kaynatın. Paçaları önceden ısıtılmış bir servis tabağına koyun. İstendiği takdirde paçaların kemikleri temizlenebilir. Paçanın suyunu süzünceye kadar paçaları sıcak tutun. Yağı bir tavada eritin, içine unu katıp karıştıra karıştıra 2-3 dakika kadar pişirin. Tavayı ateşten indirin üstüne süzmüş olduğunuz paça suyundan 2 bardak dökün. Karıştıra karıştıra kaynatın. Kaynadıktan sonra şarabı ve salçayı katarak 5 dakika daha kaynatın. Tadına bakın, tuzunu biberini ayarlayın. Hazırladığınız bu salçayı paçaların üzerine dökerek servis yapın.





MERCİMEK ÇORBASI



MALZEME:

300 gr.
400 ml.
1 adet
1 adet
1 adet
100 gr.
1 adet
1 tutam
1-2 çorba kaşığı
1 çay kaşığı




YAPILIŞI:

1. Mercimekleri soğuk suda yıkayarak filizlerini temizleyin. Süzgeçten geçirerek kurutun. Mercimekleri bir gece sirke dolu kapta bırakın. Ertesi gün, mercimekleri 1 lt. Su ile birlikte düdüklü tencereye koyun. Kapağı kapatarak pişirme gösterge çubuğu II. konuma gelene kadar pişirin. Daha sonra ateşi kısın ve 10 dakika kaynatın. Soğuyunca kapağı kaldırın. 2. Bu arada, kırmızı biber, havuç, soğan, kereviz ve maydanozu doğrayın. 3. Sebzeleri mercimeklerin üstüne ekleyin. Tencerenin kapağını kapayarak 5 dakika daha kaynatın. Buharını boşalttıktan sonra tuz, karabiber, kırmızı biber, sirke ve şekeri ekleyin.





ROLADEN (FİLETO ET SARMASI)



MALZEME:

700 gr.
4 silme çay kaşığı
1 adet
4 ince dilim
2 adet
25 gr.
2 sap
1 adet
1 adet


3 bardak

3 kaşık


YAPILIŞI:

Sığır etini 4 ince dilim halinde kestirin. Dilimleri iki naylon arasına koyarak kalınlığı 2,5 santimi buluncaya kadar dövün (kasapta da yaptırabilirsiniz). Et dilimlerinin üzerine hardal sürün ve tam orta kısımlarına birer dilim domuz pastırması yerleştirin. Salatalığı uzunlamasına ikiye bölün ve dilimlerinin üstüne birer tane koyun. Et dilimlerini dolma gibi sarın ve iplikle bağlayın. İcyağını bir tavada eriterek sarılmış et dilimlerini nar gibi oluncaya kadar kızartın. Etlerin yağını süzerek tavadan çıkartın. Tavaya sebzeleri koyarak karıştıra karıştıra 5 dakika kadar kavurun. Sebzeler kavrulduktan sonra et suyunu ekleyin ve kızarmış etleri tavaya yerleştirin. Tuzunu biberini serpin ve tavanın üzerini örterek 1 saat kadar ağır ateşte pişirin. Etleri çıkartarak bir servis tabağına yerleştirin ve sıcak olarak saklayın. Kavrulmuş ve pişmiş sebzeyi tel bir elekten ezerek geçirin veya elektrikli karıştırıcıyla püre oluncaya kadar karıştırın. Sebze püresini ve et suyunu bir tencereye koyarak harlı ateşte suyunu biraz çekinceye kadar kaynatın. Başka bir tavada yağı eritin, içine unu katın ve karıştıra karıştıra 2-3 dakika kadar kavurun. Tavayı ateşten alarak sebze püresini katın. Sonra tekrar ateşe oturtarak, sürekli karıştıra karıştıra 2 dakika kadar pişirin. Hazırladığınız bu sosu etlerin üzerine dökerek sıcak sıcak servis yapın.



ROTKOL (ELMALI KIRMIZI LAHANA)



MALZEME:

1 kg.
6 çorba kaşığı
1 silme çorba kaşığı


225 gr.
1 adet
1 çimdik
1 adet
2 bardak


YAPILIŞI:

Lahanayı bir tencereye koyun; sirkeyi, şekeri, tuz ve biberi katarak karıştırın. Yağı veya içyağını derin bir tencerede eritin ve elmalarla soğanı 5 dakika veya elmaların rengi hafif kahverengi oluncaya kadar kavurun, içine dövülmüş karanfili, defne yaprağını, suyu ve lahanayı katın. Tencerenin kapağını kapayarak hafif ateşte bir saat kadar kaynatın. Suyunu çekmemesi için arada bir kontrol edin, gerekirse su ekleyin. Servis yapmadan önce defne yaprağını çıkartın.





MALZEME:

2 bardak
3 adet
12 tane
1 çay kaşığı
1 bardak
12 adet
2 çay kaşığı
2 çorba kaşığı
2-3 kg.
2 çorba kaşığı
Yeteri kadar
Yeteri kadar
1 adet
6 adet
1/2 çay kaşığı
5 adet
2 çorba kaşığı




YAPILIŞI:

Karışım: Tüm malzeme iyice karıştırılarak üstü kapalı bir kap içinde buzdolabında veya soğuk bir yerde 2-3 gün dinlendirilir. Dinlendirme süresinin sonunda et bu karışımın içinden çıkarılarak bir kaba kağıdın üzerine alınır.

Et 2 çorba kaşığı una bulandıktan sonra üzerine tuz ve karabiber serpilerek geniş bir tencerede iki taraflı kızartılır. Üstüne etin içinde dinlendirildiği sos süzülerek konur. İnce kıyılmış bir baş soğan, hardal, karanfil ve biber katılarak ateşe oturtulur. Et orta hararetli ateşte, zaman zaman çevrilerek, 3 1/2 saat pişirilir.

Pişirme süresinde etin suyu yetmezse sıcak et suyu katılır. Et piştikten sonra tencereden alınır, salçası 6 çorba kaşığı un ile koyulaştırılır. Sosun bir kısmı etin üzerine dökülür, kalanı da sofraya getirilir.





AFRİKA MUTFAĞI



KOLONYEL MUZ (ANANASLI MUZ EZMESİ)



MALZEME:

8 adet
7 çorba kaşığı
3 çorba kaşığı
1 portakaldan
1 bardak
4 dilim


YAPILIŞI:

Bir çatalla muzları iyice ezin. 3 çorba kaşığı hindistancevizi rendesini portakal suyu, toz şeker ve koyu kremayla karıştırın. Ananas dilimlerini ya bir kayık tabağına sıralayın ya da tek tabaklara yerleştirin. Krema karışımı ile ezilmiş muzu karıştırıp ananas dilimlerinin üzerine dökün. Soğuması için buz dolabına koyun. Bu arada, bir tepsiyi kızdırın ve geri kalan hindistancevizini tepsiye atıp arada sırada çalkalayarak koyulaşıncaya kadar kavurun. Hindistancevizi soğuduktan sonra, buzdolabına koyduğunuz ananas dilimlerinin üzerine serpin ve servis yapın.



ACILI TAVUKLU PİLAV



MALZEME:

4 çorba kaşığı
1 adet
225 gr.
2 adet
4 adet
2 silme çay kaşığı
Yarım silme çay kaşığı
Yarım silme çay kaşığı
Yarım kilo
1,5 bardak
100 gr.
1 su bardağı


YAPILIŞI:

Yağı geniş bir kuşhanede eritip tavukları kızartın. Tavukları kuşhaneden çıkartın, içine salamı, soğanı, kırmızı acı biberi, tuzu, karabiberi ve yeni baharı atın. Soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştıra karıştıra soğanları kavurun. Domatesi ve domates suyunu katın. Kaynatın, sonra tavukları koyun ve üzerine taze fasulyeyi serpiştirin. Kuşhanenin kapağını kapatarak ağır ateşte 15 dakika pişirin. Bu arada, tuzlu suda pirinci 10 dakika haşlayıp suyunu süzün. Pirinci, domates karışımına katın ve suyunu çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.



PİRİNÇLİ BİFTEK YAHNİSİ



MALZEME:

700 gr.
1 bardak
6 çorba kaşığı
2 adet
1 adet
2 silme çorba kaşığı
2 adet






YAPILIŞI:

Biftekleri 8 parça halinde dilimleyin. Sonra 6 çorba kaşığı su ve 1 silme çay kaşığı tuzla birlikte bir kuşhaneye koyun. Kaynama noktasına gelince suyunu çekinceye kadar hafif ateşte pişirin. Biftekleri kuşhaneden alın. 3 çorba kaşığı fıstık yağı ile biftekleri nar gibi kızartın ve sıcak olarak saklayın. Bir kuşhaneye, 1 domates, yarım soğan, 1 silme çorba kaşığı salça, dövülmüş acı kırmızı biberi, geri kalan yağı, tuz, karabiber ve 1,5 bardak su koyun. Kaynattıktan sonra, ağzı açık olarak su iyice aialıncaya kadar hafif ateşte kaynatmaya devam edin. Kuşhaneye kızarmış biftekleri atın « biftekler iyice yumuşayıp, suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Pirinci 3 bardak tuzlu su, geri kalan domates, soğan ve salça ile birlikte bir kuşhaneye koyun. Kaynadıktan sonra, kuşhanenin ağzını örtün ve pirinç suyunu çekinceye kadar hafif ateşte 15-20 dakika kadar pişirin. Biftekle pirinci birbirine katın ve 10 dakika daha pişirin. Biftek, pilavla karıştırılıp servis yapılacağı yerde, pilavın üstünde verilebilir



SEBZELİ BALIK YAHNİSİ



MALZEME:

3 çorba kaşığı
1 adet
2 çorba kaşığı
700 gr.
2 bardak
1 silme çay kaşığı
1 adet
225 gr.
1 adet
100 gr.





YAPILIŞI:

Büyük bir kuşhaneye yağı koyun ve soğanı karartmadan yumuşayıncaya kadar kavurun. Salçayı katıp karıştırın, sonra balık parçalarını atın. Kuşhanenin kapağını kapadıktan sonra hafif ateşte 30 dakika tıkırdatın. Suyu, tuzu ve hazırlamış olduğunuz sebzeleri içine atın. Kaynayınca ağzını kapatın ve hafif ateşte 1 saat pişirin. Sıcak, taze haşlanmış pirinçle birlikte servis yapın.











HOLLANDA MUTFAĞI



ELMALI KEK



MALZEME:

1 bardak
2 çorba kaşığı
1 adet
1/4 bardak
2 1/2 bardak
2/3 bardak
3 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
1/2 çay kaşığı
1 bardak
1/4 çay kaşığı
1 çorba kaşığı
1/4 çay kaşığı




YAPILIŞI:

Hamur: Bisküvi karışımı ve şeker karıştırılır, yumurta ve süt katılarak 150 defa vurulur. Yağlanmış, unlanmış 25 cm.lik kare bir kalıba döşenir. Elma dilimleri dik olarak hamura batırılır.

Karışım: Yukarıdaki malzeme karıştırılıp elmaların üzerine dökülür, orta sıcaklıktaki fırında 40-45 dakika pişirilir. Sıcak olarak aşağıda tarifi verilen sosla ikram edilir.

Sos: Bütün malzeme şeker eriyinceye kadar birlikte karıştırılır.





STAMPPOT (YEŞİL LAHANALI PATATES PÜRESİ)



MALZEME:

700 gr
600gr
1 çorbakaşığı
150 ml
1 Kaşık

6-8 adet




YAPILIŞI:

1. Patatesleri yıkayıp soyun, daha sonra doğrayıp içi su dolu bir kaba koyun. Yeşil lahanaları da yıkayıp uzun şeritler halinde doğrayın.
2. Düdüklü tencereye 2 cm kadar su koyun. Yeşil lahana ve patatesleri içine yerleştirerek tuz ekleyin. Düdüklü tenceredeki çubuk II. pişirme seviyesine gelene kadar yüksek ateşte ısıtın, daha sonra tencerenin altını kısarak 8-10 dakika kaynatın. Sosisleri 2 lt su içerisinde başka bir kapta haşlayın.
3. Düdüklü tencereyi açtıktan sonra suyunu bir kaba alın. Yeşil lahana ve patatesleri püre haline getirin ve tereyağı ile karıştırın. Sütü de ekleyerek pürüzsüz hale gelene kadar ezin istediğiniz takdirde tuz ve sirke ekleyebilirsiniz.













İNGİLİZ MUTFAĞI



BEEF WELLINGTON (HAMURLU BONFİLE)



MALZEME:

1 adet
2 çorba kaşığı
2 adet
2 çorba kaşığı
300 gr.
4 çorba kaşığı
100 gr.
1 paket
1 adet






YAPILIŞI:

Bonfileyi şarap ve karabiberle iyice ovun ve fırın tepsisine yerleştirin. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Soğutun, tepsideki suyun yağını süzdükten sonra sos yapmak üzere ayırın. Yağı bir tavada kızdırdıktan sonra içine soğanları atıp yumuşayıncaya kadar kavurun. Mantarları da ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Ateşi söndürüp maydanoz, tuz ve biber ilave edip soğumaya bırakın. Üzeri unlanmış tezgahın üzerinde milfoy hamurunu, bonfileyi içine alacak büyüklükte açın, bonfilenin üzerine gelecek kısma mantarları döşeyin, üzerine pateyi sürün. Bonfileyi yerleştirdikten sonra geri kalan pateyi bonfilenin üzerine sürüp, hamuru etin üzerine kapatın. Yumurta akıyla uçlarını ıslatarak hamuru iyice birbirine yapıştırın.Bonfileli hamuru yağlanmış bir tepsiye koyduktan sonra yumurta sarısı sürüp 220 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Isıyı 190 dereceye indirip bir 30 dakika daha pişirin. Eğer hamurun üstü çok kızarmışsa üzerini yağlı kağıt veya folyoyla örtebilirsiniz. Fırından çıkarıp biraz beklettikten sonra dilimleyin ve ayırdığınız et suyunu bir miktar unla koyultup kaynattıktan sonra etin yanında servis yapın.





BILDIRCIN ÇORBASI (QUAIL SOUP)



MALZEME:

3 adet
2 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
1 çorba kaşığı
2 adet
1 adet
1 su bardağı
1 çay bardağı
2 çorba kaşığı
4 adet

1/2 su bardağı


YAPILIŞI:

Bıldırcınları ayıklayıp ortadan ikiye bölerek kızdırılmış tereyağ olan bir tencerede sote edin. Sonra ufak dogranmiş sebzeleri, mantarları ve 1/2 su bardağı suyu ekleyin. Evvela kaynama noktasına getirip ateşi kısın. İçindeki su iyice çekinceye kadar hafif ateşte kaynatın. Sonra unu, maydanozu ve tuzu koyun ve karıştırın. Et suyunu ilave edin ve yeniden kaynatın sonra tekrar ateşi kısın ve bu şekilde 5 dakika daha kaynatın. Servis yapmadan hemen önce arzuya göre kremayı karıştırarak ekleyin.



BOHÇA BÖREĞİ



MALZEME:

1 kg.
1 adet
3 bardak

3 çorba kaşığı
225 gr.
1 çay kaşığı
225 gr.
4 sap
1.5 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
1.5 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı






YAPILIŞI:

Unu bir kabın içine eleyin. Ortasına bir havuzcuk yaparak su ve yumurtayı katarak hamur yapın. Hamuru düzgün bir yerde çok ince olarak açın ve yirmi santimlik kareler halinde on parçaya ayırın.
İçyağını bir kuşhanede kızdırın. Eti tuzladıktan sonra kuşhaneye etın. Devamlı karıştırarak iki dakika kızartın. Diğer dolgu malzemesini de kuşhaneye koyarak yine karıştıra karıştıra iki dakika daha kavurun. Soğutun, sonra 10 parçaya ayırın. Dolgu malzemesini kare parçaların alt kenarına yakın koyun, kenarlarını katlayıp bohça gibi sarın ve uçlarını çırpılmış yumurta ile yapıştırın. Derince bir kaba kızartma yağını koyup börekleri 3.5 dakika kadar kızartın, sonra bir peçete kağıdı ile yağını süzerek sıcak sıcak servis yapın.



ÇOBAN BÖREĞİ (SHEPHERDS PIE)



MALZEME:

500 gr.
1 su bardağı
800 gr.
1 çorba kaşığı
1 adet
1 adet
1 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
1 çay bardağı
1/2 çay kaşığı
1/2 çay kaşığı
1 çorba kaşığı
50 gr.






YAPILIŞI:

Fırını 200 C dereceye getirin. Soğan ve havucu yemeklik doğrayın. Tavaya sıvı yağı koyup soğan ve havuçları 5-8 dakika kavurun. Bu arada patatesleri soyup suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kıymayı tavadaki soğan ve havucun içine boca edip 10 dakika tahta kaşıkla kıymayı ezerek karıştırın. İçine unu, et suyunu, biberiye, kekik ve salçayı koyun, üzerine karabiberi de ektikten sonra 15 dakika suyunu çekmeye bırakın. Patatesleri tereyağ ve sütle püre haline getirin. Taze kaşarı rendeleyip içine karıştırın ve bir tutam tuzu ekin. Suyunu çekmiş olan kıyma karışımına bir tutam tuz atın. Bir fırın tepsisine kıyma karışımını boca edip iyice yayın. Üzerine patates püresini yayın. Fırında 35-40 dakika üzeri hafif kahverengileşinceye kadar tutun.



FISH AND CHIPS



MALZEME:

300 gr.


5 adet
5 adet
45 ml.
2,5 çorba kaşığı
2,5 çorba kaşığı
20 adet
10 adet


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Balıkları bulayacağınız sulu hamuru hazırlamak için unu, tuz ve karabiber ile beraber bir karıştırma kabına eleyin. Yumurta sarılarını ve ayçiçek yağını ekleyin. Çırpma teli ile çırparak yumurta ve yağı una yedirin.

Hazırladığınız sulu hamura ince kıyılmış taze otları da katın. Karıştırdıktan sonra, sulu hamuru serin bir yerde 30 dakika dinlenmeye bırakın. Yumurta aklarını çırparak kar haline getirin. Karı kırmamaya özen göstererek bir kaşıkla dikkatlice dinlenmiş sulu hamura yedirin.

İyice yıkanmış patatesleri kabuklu olarak önce dörde bölün. Herbir parçayı ince yarımay biçiminde dilimlere kesin.

Ayçiçek yağını bir fritözde veya kızartma tenceresinde 180 C’ye kızdırın. Yağ kızınca patatesleri atıp kızartın. Patatesler altın sarısı renk alıp, kabukları iyice kızarınca süzdürerek yağdan alın. Üzerine havlu kağıt serilmiş bir servis tabağına çıkarın.

Morina (veya dil balığı) filetolarını sulu hamura bulayıp, fritöze atın. Yaklaşık 5-6 dakika dışları hafifçe kahverengileşmeye başlayıncaya kadar kızartın. Balıkları da aynı servis tabağına alarak fazla yağlarını atmalarını sağlayın. Fish and Chips'i tabaklara bölüştürerek sıcak olarak servis yapın.





İSKOÇ USULÜ ET SUYU ÇORBA



MALZEME:

1/2 kg.
2 çorba kaşığı


2 adet
1 adet orta büyüklükte
1 adet

4.5 bardak




YAPILIŞI:

Kuzu gerdanının fazla yağlarını temizleyin. Eti frenk arpasıyla birlikte geniş bir kuşhaneye koyun. Kuşhaneye bir silme çaykaşığı tuz ve 4.5 bardak su ekleyin. Kuşhaneyi ateşe yerleştirip kaynatın ve oluşan köpüğü sık sık temizleyin. Kuşhanenin kapağını kapatın ve ağır ateşte 1.5 saat kadar tıkırdatın. Sonra hazırlamış olduğunuz sebzeyi katın ve 20 dakika daha pişirin. Çorbayı dört kaseye alın ve üzerine kıyılmış maydanoz koyarak servis yapın. İstendiği takdirde servisten önce etin kemikleri ayrılabilir.



ROZBİF (ROAST BEEF) VE YORKSHIRE PUDİNG



MALZEME:

1.5 kg.
1.5 bardak
1 çimdik
1 adet
1 bardak
1 bardak





YAPILIŞI:

Sığır filetosunu fırın tepsisinin üstüne koyacağınız bir ızgaraya oturtun ve önceden 190 derece ısıtılmış fırında 1 saat süreyle kızartın. Bu arada unla tuzu derince bir kaba eleyin. Ortasını açın ve bir yumurta kırın, sonra biraz unla karıştırın. Suyla sütü karıştırın ve bu karışımın yarısını azar azar unun üstüne dökerken unu bir bulamaç haline gelinceye kadar karıştırın. Hamur bulamaç haline gelince geri kalan su-süt karışımını katın. Fırının ısısını 220 dereceye yükseltin. Bulamaç halindeki hamuru, ızgaranın altında toplanmış olan yağın içine dökün ve yine 40-45 dakika kadar veya et pişinceye ve hamur altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin. Sonra kızarmış patatesle sıcak sıcak servis yapın.

SOSLU RİNGA BALIĞI



MALZEME:

4 adet küçük
1 bardak
1 silme çay kaşığı
2 adet
1 adet






YAPILIŞI:

Balığı temizleyin, başlarını kesip, pullarını kazıyıp kılçıklarını ayıklayın. Keskin bir bıçağın ucuyla kılçık kemiğinin tam üstünden balığın yarısına kadar pek derin olmayan bir yarık açın. Balığın kuyruğunu bu yarığa geçirerek halka şekline getirin, sonra kuyruğu yukarı gelecek şekildeyan yana bir kuşhaneye yerleştirin. Üzerine tuz, biber serpin ve sirkeyi dökün. Sonra karışık baharatı ekin ve kıyılmış soğanları üzerine dizin. Kuşhanenin üstünü aleminyum kağıtla örtün. Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Kuşhaneyi fırından çıkartın, ama balıkları en az 12 saat kendi suyunun içinde bekletin. Eğer gerekirse, soslu ringa balıkları kendi suyunun içinde bir hafta bekletilebilir.





VIKTORYA USULÜ DANA BİFTEK



MALZEME:

6 adet
1/2 su bardağı
3 diş
2 adet
6 adet





YAPILIŞI:

Dana bifteklerini zeytinyağında sote edip üzerlerine tuz biber ektikten sonra fırına girebilir bir kaba yerleştirin. Aynı yağda sarımsak ve soğanı bir süre sote ettikten sonra ince dilimlenmiş, kabuğu soyulmuş domatesleri ilave edip, püre yapmak için kullandığınız delikli ezici veya tahta kaşıkla iyice ezin, geri kalan baharatı ilave edip, altı kısık ateşte 5 dakika pişirin. Bifteklerin üzerine dökün, kapağını kapatın ve 160 derece fırında 40 dakika pişirin.





İTALYAN MUTFAĞI



AHTAPOT



MALZEME:

1 adet
3 kaşık
3 sap
2 diş
1 küçük bardak
1 adet
2 adet




YAPILIŞI:

Ahtapotun her tarafını küçük bir tahta sopa veya spatula ile döverek yumuşatın. Tamamen yumuşadığı zaman tuzlu suda yıkayın. Ahtapotu zeytinyağı, sarmısak, maydanoz, acı biber, bütün domatesler ve şarapla beraber bir tencereye koyun. Toprak bir güvece konması daha iyi olur.Tencerenin (güvecin) ağzını sicimle bağlayacağınız yağlı kağıtla iyice kapayarak buharının çıkmasına engel olun. Sonra kendi kapağını kapayın ve üzerine bir ağırlık koyun. Ahtapotun çok hafif ateşte yavaş yavaş pişmesi için ateşle tencerenin arasına bir de tel ızgara koyun. Böylece 45 dakika pişirdikten sonra ocağı söndürün fakat tencerenin kapağını açmayın. Servis yapacağınız an güveci sofraya getirin ve kağıdını o anda açın. Nefis bir deniz kokusu yayılacaktır.Ahtapot küçük küçük kesilirse, içinde piştikleri sularıyla beraber spagettiye sos olup yenebilir. Bir avuç kıyılmış maydanoz ilavesiyle risottoya da katılabilirler.



ARANÇİ KARAMELİZATİ (KARAMEL PORTAKAL)



MALZEME:

4 adet
1 bardak
1 bardak




YAPILIŞI:

Bir sebze bıçağı kullanarak portakalları soyun. Kabukları kibrit çöpü kalınlığında kesin ve kaynar suda 30 dakika haşlayın, sonra suyunu süzün. Soymuş olduğunuz portakalın üzerindeki beyaz kabuk tabakasını temizleyin.
Suyu ve şekeri bir tencereye koyun, şeker eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın. Sonra şurup koyulaşıncaya kadar hiç karıştırmadan harlı ateşte kaynatın. Tencereyi ateşten indirin. Portakalları bir çatalla karamela şurubunun içine daldırın ve her portakalın iyice şuruplanmasını sağlayın. Portakalların şurubun içinde birkaç dakikadan fazla kalmamalı. Portakalları servis tabağına yerleştirin. Pişirmiş olduğunuz portakal kabuklarını karamel şurubunun içine atın ve şurup altın sarısı rengini alıncaya kadar kaynatın. Sonra karamel şurubunu portakalların üstüne dökün. Servis yapmadan önce iyice soğutun



BAHARATLI DOMATES SOSUNDA MEZGİT



MALZEME:

800 gr.
1 adet
5 diş
2 adet
2 kaşık
4-5 adet
1/4 lt.
2 dal
1 dal






YAPILIŞI:

Balığı soğuk suda güzelce yıkayın, kağıt bezle kurulayın ve bir kenara koyun.Soğan ve sarımsağı soyup ince ince doğrayın. Kerevizi ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın. Yağı tavada kızdırıp soğan, sarımsak ve kerevizi biraz kavurun. Domatesin kabuklarını soyun ve sekize keserek ekleyin.Balık yağının üçte ikisini içine dökün. Otları yıkayın ve birbirlerine bağlayarak sosun içine yerleştirin. 20 dakika boyunca arada bir karıştırarak düşük ısıda kaynatın. Otları çıkarın kalan balık yağını tavaya döküp balığı da yerleştirin. 10 dakika pişirin. Güzel, geniş bir tabakta servis yapın



BROKKOLİ SOSU



MALZEME:

1/2 paket
350 gr.
1 su bardağı
2 çorba kaşığı
3 diş
2 çay kaşığı
1/2 su bardağı






YAPILIŞI:

Makarna ve brokkoliyi ayrı tencerelerde haşlayın. Brokkoli ve diğer malzemeleri robotta püre haline getirdikten sonra suyu süzülmüş spagettinin üzerine döküp servis yapın.







BRUSCHETTA



MALZEME:

Birkaç dilim



Birkaç yaprak



YAPILIŞI:

Domatesleri soyup küçük zarlar halinde doğrayın. Kevgirden geçirin. Bir tencereye koyun ve bir diş sarımsak ile baharatlandırdığınız bolca zeytinyağı ilave edin. Ekmek dilimlerini kızartın. Henüz sıcakken üzerlerine bir diş sarımsak sürün.Kızarmış ekmekleri bir servis tabağına dizin, üzerlerine birer kaşık hazırladığınız domates sosundan koyun, bir fesleğen yaprağıyla süsleyin. Brusketta'yı önden nefis bir aperatif olarak yiyebilirsiniz



BRUSCHETTA (SARIMSAKLI DOMATESLİ EKMEK)



MALZEME:


2 diş






YAPILIŞI:

Domatesler soyulup küçük zarlar halinde küp doğranır. Kevgirden geçirilir. Tencereye koyulur ve l diş sarımsak havanda tuzla ezilir ve zeytinyağı ile birlikte tencereye konulur. Ilıyınca içine ince kıyılmış fesleğen eklenir ve karıştırılır. Ekmek dilimleri fırında yağsız kızartılır ve henüz sıcakken üzerine l diş sarımsak sürülür, (veya sarımsak ezilir ve sürülür.) Ekmeklerin üzerine birer kaşık hazırlanmış olan domates suyundan sürülür. Soğuk servis yapılır.



CARPACCİO



MALZEME:

1300 gr

2 çay kaşığı
1/4 çay kaşığı
375 ml.
1 adet
1-2 küçük kaşık
2-3 kaşık




YAPILIŞI:

Bir yumurta sarısı, toz hardal, sirke, zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber ile mayonez yapın. Sosu inceltmek için sıcak süt ve isteğe göre "Worcestershire" sos ilave edin. Eti çok ince dilimleyin. Servis yapacağınız her tabağa et dilimlerini koyun ve tuzlayın. Etin kırmızı rengini muhafaza etmesi için beş dakika tabakları buzdolabında bırakın. Sonra bir kaşığı mayoneze birkaç kere batırarak kaşığı yüksek tutarak mayonezi etin üzerine soyut bir modern tablo çizercesine dökün.











CEVİZ SOSLU RAVYOLİ



MALZEME:

6 düzine



1 diş





YAPILIŞI:

Cevizleri sarmısağı ve fıstığı çok ince kıyın; mayonez yaparmış gibi zeytinyağını sicim gibi damlatarak ilave edin. Pişmiş ravyolileri bu sos ile karıştırın. Servis yaparken birkaç bütün ceviz ile süsleyin.





ÇABUK PİZZA



MALZEME:

1/2 kg.
1 adet
1/2 bardak
1 bardak





YAPILIŞI:

Bir pide bıçakla ortasından ikiye bölünerek iki ince daire haline getirilir. Geniş bir tepsiye yarım pide kabuklu tarafı alta gelmek üzere yerleştirilir. Üzerine domates salçası veya yukarıdaki malzeme yayılarak fırının ızgara kısmına konur.

Soğan kıyma ile beraber kavrulur. Domates salçası ile su katılarak, pidenin üstüne yayılır.

Rendelenmiş Kaşar peyniri serpilir. Izgarada kızartılır



DANA VEYA SIĞIR PARMİGİAN



YAPILIŞI:

Dana pirzolası, dana biftek veya bonfile önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulanır. Kızgın yağda kızartılır. Bir çorba kaşığı kadar domates salçası, yeterli ölçüde tuz, karabiber, soğan ve bir diş sarımsak katılır. Bir bardak sıcak su konur, hafif ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İneceğine yakın üzerine birkaç dilim Kaşar veya Gravyer peyniri konur. Peynir eriyince servis yapılır.



DOMATESLİ VE ÇAMFISTIKLI KÜÇÜK LAZANYA



MALZEME:

600 gr.
3 demet
2 diş
1 avuç
50 gr.
3 adet
3 bardak




YAPILIŞI:

Miksere fesleğen yapraklarını, fıstığı, 50 gr. parmesan peynirini, bir diş sarmısağı ve zeytinyağını koyun. Krem haline gelinceye kadar karıştırın. Bir tavada yarım bardak zeytinyağına bir diş sarımsak koyun. Yağ kızınca sarımsağı çıkarın. Soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, büyük büyük doğranmış domatesleri ilave edin. Pişirme hafif ve taze bir sos elde etmek amacıyla kısa sürmelidir. Tuzlu bol suda hamuru "al dente" kıvamında pişirin. Suyunu süzün. Tekrar tavaya koyup sosu iyice bulayın. Ateşten indirin. "Pesto"yu, yani fıstıklı ve peynirli sosu katın ve servis yapın.

ERİŞTELİ NOHUT YEMEĞİ



MALZEME:

500gr
l tatlı kaşığı
2 diş
l su bardağı
l adet
300gr
l adet
2 adet
300 gr




YAPILIŞI:

Bir akşam önceden nohutu karbonat ile soğuk suda ıslatın. Ertesi sabah suyu süzüp durulayın. Büyükçe bir tencereye koyun. Üstüne rahatça örtebilecek kadar suyla birlikte sarımsak, zeytinyağının dörtte biri, bir defne yaprağı, soyulmuş küp doğranmış domates, soğan ve kerevizi koyun. Kapağı kapayarak hafif ateşte nohut iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sofraya oturmadan önce eriştelerin hepsini salın. İki dakika pişirdikten sonra eriştelerin yarısını ve biraz da nohuttan delikli kepçeyle alın ve içinde 3/4 bardak kızgın zeytinyağı olan diğer tencereye atın. Nohutlar ve eriştenin bir kısmı kıtır kıtır olunca tekrar büyük tenceredeki yemeğe ilave edin. Sıcak servis yapın.





FLORANSA USULÜ MINESTRONE CORBASI



MALZEME:

300 gr
3 diş
500gr
1 litre
1 sap
1 ufak adet
1 tatlı kaşığı
2 çorba kaşığı
1 demet
1 adet
1 çorba kaşığı
1 demet
2 adet
1 tatlı kaşığı





YAPILIŞI:

İçine adaçayı, bir diş sarımsak, bir kaşık zeytinyağı koyduğunuz bol suda, bir gece önce ıslattığınız kuru fasulyeyi pişirin. Piştikten sonra yarısını alın ve ezerek püre haline getirin. İçine zeytinyağı koyduğunuz büyük bir tencereye kereviz, maydonoz, soğan, kekiği kıyarak koyun ve suya tat vermek üzere hafif ateşte pişirin. Diğer sebzeleri büyükçe zar şeklinde ilave edin. 10 dakika sonra domates salçasını katın. Hepsi iyice piştikten sonra ezilmemiş kurufasulyeyi içinde piştiği suyuyla beraber ve püreyi katın. Buna et suyu ilave edin. Floransa usulü minestrone koyu sulu olur ve yalnız yeşil sebzelerden yapılır. Hafif ateşte yaklaşık bir saat pişirin. Karabiber, tuz ilave edin. Küçük bir kaseye zeytinyağını, 2 diş sarımsağı, kekik ve biberiyeyi koyun. Ateşte kavurun. Sarımsaklar pembeleşince zeytinyağın içindekilerin yemeğe karışmaması için süzgeçten geçirerek minestroneyi dökün. NOT: İstenirse aynı çorbaya kurufasulye yerine boncuk makarna koyulur. O zaman yemeğin ismi "Minestrone Çorbası" olur.



FLORANSA USULÜ MİNESTRONE



MALZEME:

300 gr.
1 demet
3 diş

1 dilim
1 adet
1 demet
1 sap
2 adet
1 adet
2 adet
500 gr.
2 kaşık
1 dal
2 tane
1 lt.





YAPILIŞI:

İçine adaçayı, bir diş sarımsak, bir kaşık zeytinyağı koyduğunuz bol suda bir gece önce ıslattığınız kurufasulyeyi pişirin. Piştikten sonra yarısını alın ve ezerek püre haline getirin. İçine zeytinyağı koyduğunuz büyük bir tencereye jambon, kereviz, maydanoz, soğan, kekiği kıyarak koyun ve suya tat vermek üzere hafif ateşte pişirin. Diğer sebzeleri büyükçe zar şeklinde keserek ilave edin. 10 dakika sonra domates salçasını katın. Hepsi iyice piştikten sonra ezilmemiş kurufasulyeyi içinde piştiği suyuyla beraber ve püreyi katın. Buna etsuyunu ilave edin. Floransa usulü minestrone koyu sulu olur ve yalnız yeşil sebzelerden yapılır. Hafif ateşte yaklaşık bir saat pişirin, karabiber ve gerekiyorsa tuz ilave edin. Küçük bir cam kaseye zeytinyağını, 2 diş sarımsağı, kekik ve biberiyeyi koyun. Ateşte kavurun. Sarımsaklar pembeleşince bol suda ravyolileri kaynatın. Hamurlar suyun üzerine çıktığında bir kepçe ile sudan çıkarın. Eritilmiş tereyağı ve peynir rendesi ekleyerek servis yapın.





GNOCCHİ A LA ROMANA



MALZEME:

1 kg.
2 adet
1/3 bardak
1/2 bardak
1 bardak
1 1/2 çay kaşığı


YAPILIŞI:

Benmarinin üst kabına süt doğrudan doğruya ateşe oturtulup kaynar hale getirilir. Tuz konur, aralıksız karıştırarak irmik katılır. Koyu kıvama gelince benmarinin kaynar su dolu kabına oturtulur ve 20 dakika pişirilir. Birazı alınarak yumurta sarılarına karıştırılıp gene içine katılır. 30 saniye kadar karıştırarak pişirilir. Yağlanmış bir tavaya 2 1/2-3 cm. kalınlığında dökülür ve soğutulur. Sertleşince kare biçimde parçalara kesilir. Bir kap içine sırt sırta dizilir, üstüne tereyağı ve peynir serpilir. Sıcak fırında peynir eriyinceye kadar pişirilir. 8 kişiliktir.



GNOKÇİ (İRMİK BÖREĞİ)



MALZEME:

500 gr.
100 gr.
1 silme çay kaşığı
Yarım silme çay kaşığı
1 çimdik
175 gr.
2 adet
25 gr.


YAPILIŞI:

25 santim kadar genişliğindeki bir kek tavasını yağlayın. Sütü derince bir tencerede kaynatın. Süt kaynadıktan sonra irmiği karıştıra karıştıra süte katın ve iyice koyulaşıncaya kadar pişirin (irmiğin üstünde bir kaşık batmadan durabilmelidir). Tencereyi ateşten indirin ve içine tuzu, biberi, hindistancevizini ve rendelenmiş peynirin 100 gramını yumurtayı katarak iyice karıştırın. Karışımı yağlamış olduğunuz kaba serin ve iyice soğuması için sabaha kadar bekleyin.
Ertesi gün, soğuyup sertleşmiş olan Gnokçi'yi 3 santimlik kareler halinde kesin. Kesilmiş dilimleri ateşe dayanıklı bir tabağa yerleştirin. Geri kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpiştirin ve her karenin üzerine bir çimdik yağ koyun. Sonra fazla sıcak olmayan bir fırında Gnokçi'nin üstü nar gibi oluncaya kadar kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.

HAZIR KEKLİ KOLAY TİRAMİSU III



MALZEME:

1 çay kaşığı
1 çorba kaşığı
1 adet
1 paket
2 çorba kaşığı
1 küçük kutu
2 çay kaşığı
1 çorba kaşığı


YAPILIŞI:

Bir bardakta kahveyle sıcak suyu karıştırın. Danish keki yanlamasına üç parçaya ayırın ve üzerine bir fırçayla kahveyi sürün. Krem peyniri bir süre mikserda çırpın, sonra çatalla karıştırarak şeker ve likörle karıştırın. Yine mikserda krem şantiyi sertleşinceye kadar çırpın ve krem peynire karıştırın. İster tek bir kaba ister tek kişilik şampanya bardağı veya krema kaselerinin dibine bir miktar krema koyup kabınızın büyüklüğüne göre böldüğünüz kekleri yerleştirip sonra tekrar krema dökün. Üzerine rende çikolata serpin. Buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.





JAMBONLU KREMALI RİZOTTO



MALZEME:

500 gr.
300 gr.
100 gr.
50 gr.
300 gr.




YAPILIŞI:

Jambonun bir kısmını 2 santimetrelik şeritler halinde kesip süs için bir kenara ayırın. Geri kalanını çok ince doğrayın. Pirinci bol suda "al dente" kıvamında pişirin, suyunu süzüp tekrar parmesan peyniri ve doğranmış jambon ile tencereye koyun. Ateşte hepsini karıştırın. Bu arada taze sıvı kremayı çırpın. Bunu da pirince ilave edip bir kepçe ile düz yada tahta bir kaşıkla karıştırmanız daha iyi olur. Pilavı bir tabağa boşaltın. Güzel yuvarlak bir şekil verip, küçük küçük doğranmış jambon ve şerit şerit kesmiş olduğunuz, gül şekli verilmiş jambon dilimleri ile süsleyin.



KALAMAR DOLMASI



MALZEME:

6 adet
5 dilim
2 kaşık
2 adet
2 kaşık
50 gr.
2 diş
1 adet
3 bardak
3 adet




YAPILIŞI:

Mürekkep balıklarının derisini soyun, ortadaki dişini çıkarın, tuzlu suda yıkayın. Küçük bir tencereye ekmek içini, sütü ve bir tutam tuz koyun. Ekmeği çatalla hafif ateşte ezerek krema haline getirin. Soğumaya bırakın. Yumurta, peynir, maydanoz ve pişmiş jambonu ilave edin. Gerekiyorsa tekrar tuz koyun. Mürekkep balığının kollarını ve dokunaçlarını parçalara kesin ve kenara ayırın. Parçalanmamasına dikkat ederek torba gibi olan gövde kısmına hazırlamış olduğunuz içi doldurun. Torbanın ağzını beyaz bir iplikle dikin. Bu doldurulmuş torbaları aralarına kolları da koyarak fırına dayanıklı bir kaba dizin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Kesilmiş sivribiber ve ince dilimlenmiş sarımsak dilimlerini serpiştirin. 40 dakika 200 derecede ısıtılmış fırında ara sıra çevirerek pişirin. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin. Doldurulmuş gövdelerden yuvarlak dilimler kesin. Aralarına kollarını da koyarak bir servis tabağına dizin. Üzerine limon suyu serpin ve maydanoz yaprakları ve yuvarlak kesilmiş limon dilimleriyle süsleyin.



KANELONİ



MALZEME:

500 gr.
300 gr.
5 adet
2 adet
2 çorba kaşığı
1 demet
1 fincan
1 çorba kaşığı
1 çimdik
1 çimdik
Yarım




YAPILIŞI:

Hamurun Hazırlanması:
Unu ince bir elekten eleyin. Yumurtaları aklarıyla birlikte hamurun ortasında yapacağınız küçük havuza kırın. Tuzunu katın ve yarım limon suyu ekleyerek ılık su katmak suretiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayarak yarım saat kadar iyice yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru eşit iki parçaya bölerek nemli bir beze sarıp 15 dakika dinlendirin.
İçinin Hazırlanması:
Çok ince doğranmış soğanı, kıymayı ve yağı bir kuşhaneye koyarak, soğanları hafifçe öldürün. Üzerine sulandırımış salça dökün ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indirin. Maydanozu, tuzu ve karabiberi katın.
Dinlenmiş hamuru 3 mm. kalınlığında daire şeklinde aın ve daireleri yaklaşık onar santimetre karelik parçalar halinde kesin. Bir tencereye bolca su koyup içine tuz ve zeytinyağını atarak kaynatın. Hazırladığınız hamurları 10 dakika kadar kuruttuktan sonra kaynar suya atarak 5 dakika haşlayın. Haşlanan hamurları soğuk su içine alın. Hamurları soğuk sudan çıkartıp kuruladıktan sonra önceden hazırladığınız börek içini kenarlarına koyup sigara böreği gibi sarın. Sarılmış hamurları bir tepsiye dizip üzerine domates sosu dökerek rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin, sonra önceden orta derecede ısıtılmış bir fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.



KANNELONİ (CANNELONI)



MALZEME:

125 gr.
100 gr.
2 diş
200 gr.
500 ml.
100 gr.
1 dal
½ adet

850 gr.
500 ml.
60 gr.


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Margarinin 75 gramını bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğan ve sarmısakları ilave edip, renk aldırmadan, biraz yumuşayıncaya kadar kavurun. Etleri ekleyip renkleri dönünceye kadar sote edin.

Dömi glas’ı, ıspanak yapraklarını, kekiği ve defne yaprağını katıp karıştırın. Tuzunu ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın. Etleri kısık ateşte yaklaşık bir saat iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp defne yaprağını çıkarın. Tenceredeki malzemeyi bir robottan geçirerek ince ince kıyın. Tuzunu kontrol ederek ılınmaya bırakın.

Tezgahı unlayın. Erişte hamurunu 2mm kalınlığında kare biçiminde açın. Bir hamur keseciğiyle 8 cm x 8 cm’lik karelere kesin. Hamur parçalarını üzerine irmik serpilmiş bir tepsiye koyun ve 30 dakika kurumaya bırakın.

Bir tencerede bol miktarda tuzlu su kaynatın. Hazırladığınız hamurları içine atıp, ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırarak 10-12 dakika orta ateşte haşlayın. Süzdürüp soğuk sudan geçirin ve temiz bir bezin üzerine birer birer yayın.

Bir fırın kabının dibini biraz jü sos ile kaplayın. Hazırladığınız harcı, ağzına 1 cm’lik düz duy takılmış bir sıkma torbasına doldurun. Hamurların bir kenarına harcı sıkın ve yuvarlayarak rulo biçiminde sarın. Kat yerleri alta gelecek şekilde fırın kabına dizin.

Fırınınızın ızgarasını veya salamandıranızı yakın. Kalan margarini eritin. Jü sosu Kanneloni’lerin üzerlerine gezdirin. Parmesan peynirini serpiştirip, eritilmiş margarini dökün ve salamandıraya sürün. Peynirler eriyip, altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika ağır ağır gratine edip sıcak olarak servis yapın.



KESTANE PASTASI



MALZEME:

300 gr.
80 gr.
80 gr.
Birkaç parça




YAPILIŞI:

Kestane ununu elekten geçirdikten sonra geniş bir kaba koyun. Yaklaşık yarım litre soğuk su ile yumuşak, adeta sıvı bir hamur yoğurun. Bir tutam tuz, 3 kaşık zeytinyağı ve kuruüzümü ilave edin. İyice karıştırıp, karışımı çapı oldukça geniş olan önceden yağladığınız bir turta kalıbına koyun. Hamurun kalınlığı 1-2 cm.'yi aşmamalıdır. Üzerine çamfıstığını ve biberiye serpin. Üzerine 2 kaşık zeytinyağını çok ince akıtarak gezdirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında gevrekleşinceye ve üstü çatlamaya başlayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk yiyebilirsiniz.



LİGURYA USULÜ FIRINDA ŞARAPLI BALIK



MALZEME:

7 adet
6 kaşık
10 adet
6 adet
20 adet
1/2 bardak

Birkaç damla


YAPILIŞI:

Fırına dayanıklı bir tepsiye zeytinyağını koyun. Tepsinin tabanını defne yapraklarıyla döşeyin, üzerine iyice temizlenmiş, yıkanmış balıkları ve kalın kesilmiş patates dilimlerini dizin. Defne yapraklarının ısıdan korunması ve yanmaması burada önemlidir.Tepsiyi önceden 300 derecede ısıtılmış firına sürün. Pişme sırasında düzenli aralıklarla az miktarda şarapla ıslatın. Fırını kapatmadan beş dakika önce zeytini ve birkaç damla limon suyunu ilave edin.Bir kilo balık için 50 dakika fırınlama süresi öngörülmelidir.



MİNESTRONE (SEBZE ÇORBASI)



MALZEME:

50 gr.
4 bardak
2 çorba kaşığı
2 adet
1 diş
100 gr.
225 gr.
1 adet büyük
400 gr.
50 gr.
1 silme çay kaşığı





YAPILIŞI:

Kuru fasulyeyi akşamdan suya basın. Ertesi gün, fasulyeyi süzün ve geniş bir kuşhanede et suyu ile kaynatın. Fasulye kaynadıktan sonra ateşin altını kısın ve fasulyeler haşlanıncaya kadar ağır ağır kaynatın (fasulyenin pişmesi 1.5 saat kadar sürebilir). Bu arada, zeytinyağını bir tavada kızdırın, içine soğanı, sarmısağı ve kıymayı atarak karışım hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurma işi tamamlandıktan sonra fazla yağı süzün. Et suyunu, kurufasulyeyi ve kavurduğunuz kıymayı derince bir tencerede karıştırın. Kaynama noktasına gelince ateşin altını kısıp tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika kadar hafif ateşte pişirin. Sonra içine mercanköşkle arpa şehriyesini atıp 15 dakika kadar pişirin. Tadına bakarak tuzunu ve biberini ekin. Çok sıcak olarak servis yapın. Servis yaparken çedar peynirini ayrı olarak verin.



MOZARELLA E POMODORO (DOMATES/MOZARELLA SALATASI)



MALZEME:









YAPILIŞI:

Domatesler yuvarlak ince dilimler halinde kesilir. Bir dilim domates, bir ince dilim mozarella peyniri üstüste koyulur. Üzerine bir adet kapari, biraz ince kıyım fesleğen koyulur. Sirke ve zeytinyağı gezdirilir.



NİYOKKİ ROMA USULÜ (GNOCCHI)



MALZEME:

1 lt.
200 gr.


1 tutam
2 adet
100 gr.
125gr.


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Sütü tencereye koyup, bir taşım kaynatın, içine irmiği ilave edip, hiç pütür kalmayıncaya kadar bir çırpma teli ile karıştırın. Tuzunu, biberini ve hintcevizini ekleyin. Sürekli karıştırarak 7-8 dakika pişirin ve ateşten alın.

Tenceredeki malzemeye yumurta sarılarını birer birer ekleyip, yedirin. Parmesanın yarısını ve margarinin 50 gramını katıp, karıştırın. Bu hamuru, kalınlığı 1 cm. olacak biçimde, yağlanmış bir tepsiye döküp, üzerini düzleyin. Üzerini kurumaması için yağlayarak soğumaya bırakın.

Soğuyan hamuru 5 cm.'lik yuvarlak kalıp ile keserek çıkarın. Kenarlardan artan parçacıkları bir yatak oluşturması için toprak kapların dibine bölüştürün. Üzerine Niyokki'leri yerleştirin.

Fırınınızın ızgarasını veya salamandıranızı yakın. Kalan margarini eritin. Üzerlerine parmesan peynirini serpiştirip, eritilmiş margarini dökerek salamandıraya sürün. Peynirler eriyip, altın sarısı renk alıncaya kadar gratine edip, sıcak olarak servis yapın.



OSSO BUKO



MALZEME:

10 adet


60 gr.
125 gr.
150 ml.
125 gr.
2 diş
125 gr.
60 gr.
60 gr.
150 ml.
150 ml.
60 ml.
1 adet
500 gr.
1 adet
1 adet
2 ½ çorba kaşığı




YAPILIŞI:

(10 kişilik) İncik dilimlerini tuzlayıp biberleyin. Una bulayıp fazla unlarını silkeleyin.

Dorina ve ayçiçek yağını geniş bir tavada beraberce eritin. Yağ kızınca unlanmış incikleri içine atarak her iki tarafını hafifçe renk alacak biçimde biraz kızartın.

İnce kıyılmış soğan ve sarımsakları ilave edip tavanın üzerine bir kapak kapatarak 3-4 dakika yumuşamaya bırakın. Brünuaz doğranmış havuç, pırasa ve kerevizi ekleyip kapağı kapatarak 3-4 dakika daha pişirin. Tavadaki fazla yağı süzerek atın.

Beyaz şarabı ve et suyunu katıp karıştırın. Domates püresi ve buke garniyi de ekleyerek kapağı kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Konkase domatesleri ilave ederek tuz ve biberini kontrol edin. Kapağı tekrar kapatarak etler iyice yumuşayıp bir çatal darbesi ile kemikten ayrılacak hale gelinceye kadar kısık ateşte pişirmeyi sürdürün.

Buke garniyi tavadan alın. Limon suyunu ekleyerek karıştırın. Osso Buko'yu üzerine limon veya portakal kabuğu rendesi ve ince kıyılmış maydanoz veya fesleğen serperek servis yapın.



PESTO SOSU



MALZEME:

1/2 su bardağı
2 çorba kaşığı
1 diş
1/2 su bardağı
2 çorba kaşığı






YAPILIŞI:

Sarmısak, tuz, reyhan ve kuş fıstığını robotta iyice ezin. Bir kaseye alın, zeytinyağı, rendelenmiş kaşarı ve karabiberi elle karıştırarak ilave edin. Arzu ederseniz hemen servis yapabilirsiniz. En fazla beş gün buzdolabında, daha uzun süreli olarak da buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Kırmızı Pesto için: Kuş fıstığı yerine güneşte kurutulmuş domates kullanın. Maydanozlu Pesto için: Reyhan yerine maydanoz, 2 çorba kaşığı kapari ve l çay kaşığı limon kabuğu rendesi kullanın



PİZZA



MALZEME:

1 çorba kaşığı
1 bardak
1 çay kaşığı
1 ½ çay kaşığı
2 çorba kaşığı
3 ½ bardak


YAPILIŞI:

Maya suda eritilir. Şeker, tuz ve yağ katılır. 2 bardak un konarak iyice karıştırılır. Geri kalan un da katılarak yoğrulur. 45 dakika sıcak bir yerde, üstü örtülü olarak bekletilir. Yuvarlak bir tepsi iyice yağlanır, buna göre açılan hamur içine yayılır. Hamurun üzerine domates salçası sürülür. Üstünü daha güzel süslemek için sardalya veya sucuk veya yeşil biber veya maydanoz, soğan konabilir. Kekik ve rendelenmiş Kaşar peyniri serpilir. Sıcak fırında 20 dakika pişirilerek hemen servis yapılır.





PİZZA



MALZEME:

2 bardak
Yarım silme çay kaşığı
15 gr.
Yarım bardak
Yarım bardak
1 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
1 adet büyük
1 diş
Yarım kilo
Yarım silme çay kaşığı


175 gr.
1 küçük kutu
12 adet





YAPILIŞI:

Hamurun yapılışı:
Tuzu ve unu geniş bir tencere içine eleyin. Bir miktar sütle mayayı bulamaç kıvamında karıştırın. Süt ve suyu bir bardakta karıştırın. Bu karışımı, maya bulamacını ve zeytinyağını una katın. Yumuşak bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız hamuru üzerine un serpilmiş bir düzeye alın ve 10 dakika süreyle iyice yoğurun. Hamuru yağlı bir naylon torbaya koyun ve iki misli kabarıncaya kadar ılık bir yerde bekletin.
Üstünün hazırlanışı:
Yağı bir tavada ısıtın ve soğanla sarmısağı yumuşayıncaya kadar kavurun. Domatesi, reyhanı, tuzu ve biberi tavaya atın. Domatesler yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Hazırladığınız hamuru 23 santim çapındaki bir fırın tepsisine döşeyin. Domates karışımını hamurun üzerine yayın. Kaşar peynirini ince ince kıyın ve domateslerin üzerine sıralayın. Ançüez filetosunu baklava şeklinde peynirlerin üzerine dizin ve zeytinlerle süsleyin. Pizzayı 20 dakika süreyle ılık bir yerde bırakın. Sonra üstüne bol bol zeytinyağı sürün ve daha önce 220 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika kadar pişirin. Sıcak ve soğuk olarak servis yapın



PİZZA DÖRT MEVSİM



MALZEME:

300 ml.
60 gr.
2 çay kaşığı
1 kg.

600 ml.
500 gr.
1 kg.
8 adet
20 dilim
10 adet




YAPILIŞI:

(10 kişilik) Bir kaba ılık su koyup, içine maya ve şekeri ilave ederek 2-3 dakika bekletin, karıştırın. Unu, tuz ile beraber tezgaha eleyip, ortasını havuz biçiminde açın. Ortasına mayalı suyu döküp, ılık bir ortamda 10-15 dakika mayalanmaya bırakın. Yoğurarak, yumuşak dokulu ve elastik bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bezle örtüp, ılık bir yerde 1-1,5 saat kabarmaya bırakın.

Fırınınızı 200 C'ye getirip, ısıtın. Hamuru 10 parçaya ayırın. Birini önünüze alıp, elinizle genişleterek ve esneterek, yaklaşık 25 cm çapında açın. Diğerlerini de aynı biçimde hazırlayın.

Pizza tepsilerini yağlayıp, hamurları üzerlerine yerleştirin. Pizza hamurlarının üzerine domates sosunu bölüştürüp yayın. Peyniri serpiştirin. Dilimlenmiş domatesleri, sap ve tohumları temizlenip, halkalara kesilmiş biberleri, salam ve yuvarlak doğranmış sosisleri pizzaların üzerine döşeyip, fırına sürün.

Pizzaları, hamur kısmı kızarıp, peynir iyice eriyinceye kadar pişirin. Fırından alıp, pizza altlıkları üzerinde servis yapın.



RAVYOLİ (RAVIOLI)



MALZEME:

225 gr.
100 gr.
2 diş
200 gr.
500 ml.
100 gr.
1 dal
1/2 adet

850 gr.
1 adet

500 ml.
60 gr.


YAPILIŞI:

(10 kişilik) Margarinin 75 gramını bir tencerede eritin. Yağ kızınca ince kıyılmış soğan ve sarımsakları ilave edip, renk aldırmadan, biraz yumuşayıncaya kadar kavurun. Etleri ekleyip, renkleri dönünceye kadar sote edin.

Dömi glas'ı, ıspanak yapraklarını, kekiği ve defne yaprağını katıp, karıştırın. Tuzunu ayarlayıp, tencerenin kapağını kapatın. Haşlamalık, 1 cm 'lik kuşbaşı doğranmış Etleri kısık ateşte yaklaşık 1 saat, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp, defne yaprağını çıkarın. Tenceredeki malzemeyi bir robottan geçirerek, ince kıyın. Tuzunu kontrol ederek ılınmaya bırakın.

Tezgahı unlayın. Erişte hamurunu 80 cm. x 40 cm.'lik bir dikdörtgen biçiminde açın. Bir bıçakla iki eşit parçaya kesin. Hamurlardan birinin üzerine, fırça ile, biraz su ile çırpılmış yumurta sarısından sürün.

Hazırladığınız harcı, ağzına 1 cm'lik düz duy takılmış bir sıkma torbasına doldurun. Yumurtalanmış hamurun üzerine 3 cm.'lik aralarla, fındık büyüklüğünde harç sıkarak hamurun üzerini doldurun. Diğer hamuru üzerlerine kapatın. Aradaki havayı almak için, ortadan başlayarak harçların kenarlarına bastırıp, iki hamuru birleştirin. Oluşan çizgileri takip edip, harçları ortalayarak, tırtıllı bir hamur keseceği ile 3 cm'lik kareler halinde ravyolileri kesin. Üzerine irmik serpilmiş bir tepsiye koyun ve 30 dakika kurumaya bırakın.

Bir tencerede bol miktarda tuzlu su kaynatın. Hazırladığınız Ravyolileri içine atıp, ara sıra tahta bir kaşık ile karıştırarak, 10-12 dakika orta ateşte haşlayın. Süzdürüp, soğuk sudan geçirin.

Margarinin 100 gramını bir tavada eritin. Ravyolileri tavaya ilave edin. Tuz ve karabiber katarak biraz sote edin. Bir fırın kabının dibini biraz jü sos ile kaplayıp, tavadaki Ravyolileri fırın kabına boşaltın.

Fırınınızın ızgarasını veya salamandıranızı yakın. Kalan margarini eritin. Jü sosu Ravyoli'lerin üzerlerine gezdirin. Parmesan peynirini serpiştirip, eritilmiş margarini dökün ve salamandıraya sürün. Peynirler eriyip, altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika ağır ağır gratine edip, sıcak olarak servis yapın.



RISOTTO - PORCINI MANTARI İLE



MALZEME:

200 gr
150 gr
5 gr
4 gr
160 ml
200 gr
50 ml
150 gr
15 gr
140 gr


YAPILIŞI:

Soğanlar zeytinyağında birkaç dakika sote edilir. Porcini mantarları ve pirinç eklenip birkaç dakika kavrulur. Beyaz şarap eklenir. Yavaş yavaş tavuk suyu ilave edilir. 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Pirinçler al dante kıvamına gelince yağ ve parmesan peyniri eklenir.



RİZOTTO MİLANEZ (MİLANO USULÜ PİLAV)



MALZEME:

1 çorba kaşığı
1 adet
1 ince dilim
1 bardak
3 bardak


50 gr.


YAPILIŞI:

Zeytinyağını ısıtın ve soğanla domuz pastırmasınıyakmamak şartıyla hafifçe yumuşayana kadar kavurun. Pirinçi katın ve karıştıra karıştıra 1-2 dakika kadar kavurun. Tavuk suyunu üstüne dökün ve hafif ateşte kaynatın. Bir kere karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapayın. 15-20 dakika kadar, veya pirinçler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Tadına bakıp tuzunu ve biberini ayarlayın. Rendelenmiş peynirin yarısını pilava katın ve karıştırıp sıcak sıcak servis yapın. Geri kalan peyniri üzerine serpiştirin.



SKALOPPİNİ ALLA MARSALA (ŞARAPLI SÜT DANA KIZARTMASI)



MALZEME:

50 gr.
1 çorba kaşığı
2 silme çorba kaşığı
4 dilim
2 çorba kaşığı
4 çorba kaşığı
1 bardak






YAPILIŞI:

Tereyağı ile zeytinyağını geniş bir tavada eritip içine un, tuz ve biber katın, sonra dana rostoyu bu karışıma atın. Rostoyu bir kere çevirmek suretiyle 7-10 dakika kadar kızartın. Eğer tava yeteri kadar büyük değilse rostoyu ikişer ikşer kızartabilirsiniz. Kızarmış dana rostoyu tavadan çıkartın ve sıcak olarak saklayın. Tavanın içine limon suyunu ve şarabı koyarak kaynatın, sonra ağır ateşte 5 dakika süreyle tıkırdatın. İçine koyu kremayı katın ve kaynatmadan pişirin. Hazırladığınız sosu dana rostonun üstüne dökün ve hiç beklemeden sıcak sıcak servis yapın.



SOGLİDLE AL MARSALA (ŞARAPLI DİL BALIĞI)



MALZEME:

8 adet
50 gr.
4 silme çorba kaşığı
1 tatlı kaşığı
4 çorba kaşığı
4 çorba kaşığı
1 silme çorba kaşığı






YAPILIŞI:

Tuz ve biberi unla karıştırın. Maydanozu kıyın. Balıkları una bulayın. Tereyağı ile zeytinyağını bir tavada kızdırıp balıkların iki yüzünü de 2.5-3 dakika süreyle kızartın. Balıkları tavadan alıp sıcak olarak saklayın. Aynı tavada kremayı, şarabı ve maydanozu karıştırın. Sosu sıcak olarak balıkların üstüne dökün ve servis yapın



SPAGETTİ KARBONARA



MALZEME:

600 gr
50 gr
50 gr
4 adet
1/2 su bardağı
150 gr
l su bardağı
2 adet
yeteri kadar
yeteri kadar


YAPILIŞI:

Büyük bir kasede yumurta, peynir, tuz ve karabiberleri çırpın. Zeytinyağı ilave edin. Büyük küpler halinde kestiğiniz salamı küçük bir tavada biraz zeytinyağında pişirin. Rengi pembeleşince süzerek bir kenara çıkartın. Aynı tavada ince yarım ay şeklinde doğranmış soğanı kavurun. Sonra salamları tavaya ekleyin ısıtın ve yavaş yavaş şarap (veya sirke) ilave ederek pişirin. Biraz soğuduktan sonra çırpılmış yumurtanın olduğu kaseye bunu katın. Spagettiyi bol suda "al dante" sertliğinde pişirin. Spagettinin suyunu süzmeden önce sosa suyundan birkaç kaşık kuvvetlice karıştırarak katın. Bu yumurtaların katılaşmasına engel olacaktır. Spagettinin suyunu süzün. Sos ile iyice karıştırarak bir kaseye koyun. Buharı tamamen çıktıktan sonra servis yapın.



TAVUK CACCIATORE



MALZEME:

1/4 bardak
2 orta boy
1 çay kaşığı
1 - 1/2 kg.
1/2 bardak
1/4 bardak
1 çay kaşığı
1 adet
1/4 çay kaşığı
1 küçük kutu
1 diş
3 bardak
2 bardak




YAPILIŞI:

Un ve tuz karıştırılır, tavuk parçaları bu karışıma bulanır. Parçalar kızgın yağda, 20 dakika kadar, iki taraflı kızartılır, kaba kağıt üzerine alınarak yağları emdirilir. Tavadaki fazla yağ boşaltılır. Tavuk parçaları tekrar tavaya konup yeşil biber ve soğan katılır. Domates suyu, su, baharat ve mantar konservesi (suyuyla birlikte) karıştırılıp tavuk parçalarının üzerine dökülür. Üstü örtülüp 45 dakika orta ateşte, tavuk yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak sıcak pilav üzerinde servis yapılır. 4 kişiliktir.



TİRAMİSU



MALZEME:

3 adet
1/2 lt
2 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
l paket
l paket
l paket
2 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
2 çorba kaşığı
l fincan





YAPILIŞI:

Yumurta sarıları, süt, un, şeker, vanilya ile muhallebi pişirilir. Ilıyınca içine Pınar labne ilave edilir. Nescafe, şeker ve kanyak bir fincan suda eritilerek hazır tart bu karışımla ıslatılır. Üzerine muhallebi döküp buzdolabına koyulur. Sabaha kadar dinlendirilir. Servisten önce üzerine kakao elenir.



TİRAMİSU II



MALZEME:

2 su bardağı
1/2 çay kaşığı
2 çay kaşığı
250 gr.
1 3/4 su bardağı
4 adet
1/2 su bardağı
1 paket
1 çorba kaşığı
2 kutu
1 küçük kutu




YAPILIŞI:

Un, tuz, kabartma tozunu ölçtükten sonra birlikte eleyin. Tereyağını miksırda krema haline getirip şekeri azar azar ilave edin. Yumurtaları teker teker karışıma yedirdikten sonra süt, vanilya ve konyağı dönüşümlü olarak azar azar ilave edin.İyice karıştıktan sonra yağlanmış iki büyük tepsiye 3-4 cm kalınlığında dökerek 150 derece fırında 20-25 dakika pişirdikten sonra ortasına bir kürdan batırarak kontrol edin, eğer hala yumuşaksa biraz daha pişirin.Yukarıdaki ölçüm oldukça fazla miktarda kek yapmanızı sağlayacaktır. Bu keki üzerine hiçbir krema koymadan da yiyebileceğiniz için miktarını azaltmanızı tavsiye etmem. Tiramisu yapmak için: 2 kutu Labne'yi 1/4 su bardağı şekerle çırpın. l küçük kutu krem şantiyi miksır'da serleşinceye dek çırpın ve Labne'ye ilave edin. Yaptığınız kekin istediğiniz kadarını kenarlı bir servis tabağına alıp, üzerini, 3 çorba kaşığı neskafe, 4 çorba kaşığı şeker ve 2 çorba kaşığı konyak veya Amaretto karışımı ile ıslatın. Yukarıdaki kremanın yarısını üzerine yaydıktan sonra bir kat daha kek koyup aynı işlemi tekrarladıktan sonra buzdolabında bir gece bekletin. Üzerine bol kakao serptikten sonra servis yapın.



TİRAMİSU IV



MALZEME:

6 adet
3 adet
600 gr.
150 gr.
20 adet
1,5 tatlı kaşığı
5 kaşık



YAPILIŞI:

Düşük hızda çalıştıracağınız mikser ile mascarpone, yumurta sarısı ve şekeri karıştırın. Birkaç kaşık kahve, whisky ve kar haline getirinceye kadar çırpılmış yumurta akını katın. Bir saplı kadehin dibine ve kenarlarına kahve ve whisky karışımında ıslatılmış olan "pavesini"leri dizin. Mascarpone ile hazırlanan krema ile örtün. Buzdolabına koyun. Servis yapmadan önce tiramisu'ya acı çikolata kıymıkları serperek süsleyin.



VENEDİK USULÜ MÜREKKEP BALIĞI



MALZEME:

1 kg.
1 dl.
1 demet
1 demet
1 adet
1 diş
1 adet
1/2 bardak





YAPILIŞI:

Balıkları temizleyin. Bir tarafa birkaç kese mürekkebi ayırın. Tuzlu suda balıkları yıkayın ve kurulayın. Tavada yağı kızdırın, balıkları yağa atın, önce su bırakacak, sonra suyunu çekecektir. Bu işlemin çok kuvvetli ateşte kısa sürede yapılması gereklidir. İnce doğranmış maydanoz, fesleğen kereviz ve sarımsağı ilave edin.Küçük mürekkep balıkları kızarmaya başlayınca, üzerlerine azar azar şarap gezdirin ve her defasında şarabı çekmesini bekleyin. Küçük doğranmış domatesi ilave edin ve son olarak da mürekkebi katın. Koyu kıvamda güzel bir sos haline gelinceye kadar suyunu çektirin. Tereyağlı pilav ile servis yapın



HİNDİSTAN MUTFAĞI

BHUGIAS (BAHARATLI BÖREK)



MALZEME:

11 kaşık (100 gr.)
Yarım çay kaşığı
Bir çimdik
2 adet
1 diş
2 adet
2 adet

100 gr.





YAPILIŞI:

Unu, zerdeçalı ve toz kırmızı biberi bir kâsenin içine eleyin. Taze soğanı, sarmısağı ve yeşil biberi katın, sonra suluca bir bulamaç elde edinceye kadar yumurtayı karıştırın. Gerekirse biraz süt ilâve edin. Haşlanmış sebzeyi azar azar karıştırın ve baharatını katın. Yağı derince bir kapta kızdırın (bir lokma ekmek yarım dakikada kahverengi olabilecek şekilde). Bulamaç hamurdan bir çay kaşığı kızgın yağın içine atın ve 5 - 10 dakika ya da nar gibi oluncaya kadar kızartın. Yağdan çıkarınca bir peçete kâğıdı ile yağını süzün. Üzerine tuz serperek sıcak sıcak servis yapın.



BİRYANİ - BAHAR PİLAVI



MALZEME:

300 gr.
70 cl.
2 adet
200 gr.
4 adet
3 çorba kaşığı
4 çorba kaşığı
3 tatlı kaşığı
3 tatlı kaşığı
1 tatlı kaşığı
2 tatlı kaşığı
200 gr.
2 gr.
3 tatlı kaşığı


YAPILIŞI:

Büyük bir tencerede kaynayan suya önceden yıkanıp süzülen pirinç katılır. Tencere tekrar kaynamaya başlayınca ateş kısılır, kapak kapatılır, pirinç 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Bu süre içinde toz safran, az miktar ılıtılmış süte konur.Garnitür hazırlanır. Patates ve bezelye haşlanır, yumuşayınca ateşten çekilip süzülür.Toz halindeki baharat sıcak ghi'de hafif kavrulur, domatesler katılır. Domatesler özünü verince ve yumuşayınca sebzeler ve maydanoz konur. Tuz katılır, yemek suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sonra yoğurt, gülsuyu ve safranlı süt pirince katılır. Bir fırın kabına pirincin yarısı döşenir, sonra sebzeler konur. Pirincin öbür yarısı da yayıldıktan sonra kabın üstü alüminyum kağıtla örtülür, sıcak fırında yarım saat pişirilir.



GARAM MASALA (KARIŞIK BAHARAT)



MALZEME:

65 gr.
15 gr.
35 gr.
35 gr.
65 gr.
5 parça


YAPILIŞI:

(yaklaşık 175 gram için) Fırını 100 dereceye ısıtın ve bütün baharat tohumlarını bir tepsiye yayarak, yaklaşık 30 dakika kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Yalnız kavururken baharatı karartmamaya çalışın. Kakule tohum kesesini parmaklarınızla ezip tohumlarından ayırın ve atın. Tohumları bir kenara koyun. Kavrulmuş olan tarçın köklerini bir bezin arasına koyup merdane ile döverek iyice ezin. Ezilmiş olan tarçınla birlikte diğer tohumlan bir kâseye koyarak iyice karıştırın. Bu karışımdan azar azar kullanarak bir elektrikli değirmende çekin ve her miktarı değirmenden aldıktan sonra ağzı kapalı küçük bir kavanoza aktarın. »Not: Karışık baharat oda sıcaklığında korunabilir. Eğer hava almayan bir kavanozda saklanacak olursa 6 ay süreyle kuvvetini korur.



KARTI KEBAB (ŞİŞ KEBAP)



MALZEME:

700 gr.
1 bardak
1 adet
1 silme çay kaşığı
Bir çimdik
Bir çimdik
Bir çimdik
1 çorba kaşığı
1 çorba kaşığı






YAPILIŞI:

Bütün malzemeyi etle birlikte bir kabın içinde karıştırın. Arada sırada karıştırarak bir gece bekletin. Etleri şişlere dizin. Sonra bir mangal ateşinin üzerinde arada sırada zeytinyağı ile yağlayarak pişirin. Etlerin her tarafının eşit ölçüde pişmesi için şişleri çevirin. Sıcak sıcak servis yapın.



KOFTA (BAHARATLI KÖFTE)



MALZEME:

Yarım kilo
1 adet


50 gr.
2 adet
2 silme çorba kaşığı
3 kaşık (25 gr.)
2,5 bardak
2 çorba kaşığı dolusu
25 gr.



YAPILIŞI:

Kıymayı yumurta, 1 silme çay kaşığı tuz ve yarım silme çay kaşığı biberle birlikte bir kaba koyun, iyice karıştırın. 16 ilâ 20 tane yuvarlak küçük köfte yapın. İçyağını geniş bir kuşhanede eriterek köfteleri kızartın. Kızaran köfteleri yağdan çıkartarak süzün. Soğanı kuşhaneye atarak hafifçe kavurun. Karışık baharatı ve unu katarak 3 dakika kadar pişirin. Kuşhaneyi ateşten alarak et suyunu karıştırın. Hint kirazı turşusu ile kuru üzümü katarak kuşhaneyi ateşe oturtun ve ka'rıştıra karıştıra kaynatın, sonra köfteleri içine atarak ateşin altını kısın ve hafif ateşte 30 dakika kadar pişirin. Haşlanmış sıcak pirinç üzerine koyarak servis yapın.



MAHA BAİNGAN - ISPANAK DOMATES PÜRELİ PATLICAN



MALZEME:

400 gr.
400 gr.
400 gr.
1/4 litre
3 çorba kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/8 tatlı kaşığı
1/2 tatlı kaşığı
2 tatlı kaşığı




YAPILIŞI:

Saplı büyük bir tencerenin içinde ghi veya sıvı yağ ısıtılır. Toz halindeki baharatın tümü bu yağda birkaç saniye hafif kavrulur. Sonra küçük küp biçiminde doğranmış patlıcan katılır. Patlıcan orta ateşte pembeleştirilir; piştiğinde yağı emmiş olmalıdır. İyice karıştırarak parçalara doğranmış domates ve ince doğranmış ıspanak konur. Tencerenin kapağı kısmen kapatılır; 20 dakika, zaman zaman karıştırarak ateşte patlıcan yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yaklaşık 10 dakika daha, sebzeler koyu ve düzgün bir sosa dönüşünceye kadar pişirme işlemi devam eder. Sonra çiğ krema, şeker ve tuz katılır, karışım 2 dakika daha karıştırılır. Maha baingan buharda pişmiş pirinçle veya sıcak chapati ile yendiğinde çeşnisi daha da artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder