14 Ocak 2012 Cumartesi

KONUK MASASINDA YEMEKLERİN HAZIRLANMASI


KONUK MASASINDA YEMEKLERİN HAZIRLANMASI

              Eğlenme ve hoş vakit geçirme isteği göz önünde bulunduran konaklama işletmeleri satış ve pazarlamayı da arttırmak amacıyla konukları yemek yerken eğlendirmeyi hedeflemişlerdir. Bu nedenle bazı yemeklerin pişirilmesi, porsiyonlanması, salataların hazırlanması işlemleri işletmelerde show şeklinde yapılıp sunulmaktadır.
Konuklar yedikleri yemeklerin hangi malzemelerle ve nasıl hazırlandığını seyretmektedir. Bu gösteri tarzındaki sunuş diğer konuklarında dikkatini çekmekte ve talepleri arttırmaktadır. Konuğun masasında yemeklerin hazırlanması ve servisi değişik şekillerde yapılabilir. Bunların başında flambeler gelir.

                FLAMBELER

                Flambeler, konuk önünde, ateş üzerinde yapılmaları nedeniyle çalışanların güvenlik, hijyen konularında dikkatli olmalarını gerektirir.
Yemeklerin tadını ve kokusunu güzelleştirmek için alkollü içeceklerle alevlendirilerek pişirme işlemi yapılırken;

•    Misafirlerin zevkle seyredeceği bir gösteri yapılmış olur,

•    Misafirlere gösterilen ilgi artırılmış olur,

•    Diğer misafirlerin dikkatli flambe yapılan masaya çekilerek etkilenmelerini sağlayarak satış artırılmış olur.

                Pepper Steak Flambe Hazırlamak Aşağıdaki İşlem Basamakları İzlenerek Yapılır;

1.    Sipariş alındıktan sonra araba ve gerekli malzemeler hazırlanmalıdır,

                İki Kişilik Pepper Steak Servisi İçin Gereken Malzemeler;

•    İki adet 200 gr.lık bonfile
•    10 el. Krema
•    12 el. Dana fondu ( etsuyu )
•    50 gr tereyağı
•    2 el. Brandy
•    4 el. Kırmızı şarap
•    2 çorba kaşığı kıyılmış biber ve tuz

Arabada Kullanılan Gerekli Araç-Gereçler;

•    Çatal, kaşıktan oluşan maşa       
•    Kuvere konulacak yemek takımları
•    Isıtıcı
•    Gloche
•    Servis tabakları

2. Biftekler karabiberlerin içine konulup karıştırılmalıdır,

3. Tavada tereyağının bir kısmı kızdırılmalıdır,

4. Biftekler tavada kızartılmalıdır,

5. Biftekler piştikten sonra brandy dökülerek alevlendirilmelidir,

6. Biftekler tabağa alınmalıdır,
   
7. Tavaya kırmızı şarap ilave edilmelidir,

8. Şarabın suyunun çok az çektirilmesi yeterlidir,

9. Dana fondu ilave edilmelidir,

 10. Krema ilave edilmelidir,

 11.Tereyağının kalanı ilave edilmelidir,

 12. Tuz ilave edilmelidir,

 13. Biftekleri tavaya tekrar yerleştirip, sos içinde pişirmek gerekir,

 14. Biftekler, konuğa servis edilecek tabaklara konulmalıdır,

 15. Garnitürler ve tavadaki sos, tabağa ilave edilmelidir,

 16. Konuğun sağından servis yapılmalıdır.


 Flambe Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;

•    Servise başlamadan önce araba kontrol edilmeli varsa eksiklikler tamamlanmalıdır,

•    Flambe arabası çekilerek değil, itilerek götürülmelidir,

•    Sipariş alınırken et yemeklerinde etin pişme derecesi de  sorulmalıdır,

•    Alevlendirme için tava yeteri kadar ısıtılmış kızdırılmış olmalıdır,

•    Alevlendirmede kullanılan içecekler ateşten uzakta tutulmalı ve  içecek tavaya şişeden dökülmelidir,

•    Arabada ayrıca bir ısıtıcı, reşo ve tabakların üzerine gloche vb. örtmek için bulundurulmalıdır,

•    Flambe arabası perdelere yakın veya yanıcı eşyaların bulunduğu yerlerde kullanılmamalıdır,

•    Etler tavada kızartılırken sadece bir defa alt-üst edilmelidir,

•    Bazı yiyecekler zamandan kazanmak için mutfaktan yarı pişmiş getirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder