9 Ocak 2012 Pazartesi

SPOR ANİMATÖRÜ


MESLEK ELEMANININ TANIMI:

Konaklama tesisleri, temalı parklar, spor salonları ve eğlence tesisleri gibi işletmelerde, konukların zamanlarını sağlıklı ve eğlenceli geçirmelerini sağlayacak şekilde açık ve kapalı alanlardaki spor aktivitelerini yürütme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

I. SPOR ANİMATÖRÜ MESLEK  MESLEK STANDARDI NEDİR ?

Meslek standardı bir mesleğin gereklerinin kabul edilebilir standartlarda yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyulan asgari bilgi, beceri, tutum ve davranışları gösteren normlardır. Meslek standartları ayrıca, başta çalışanlar, eğitimciler ve işverenler olmak üzere ilgili bütün kesimlere, bir mesleğin başarı ile yürütülebilmesi için gerekli olan nitelikler ve o meslekte yeterlilik belgesi alabilmek için yapılacak sınavlarda aranacak ölçme ve değerlendirme kriterleri hakkında fikir vermektedir.

Bir meslek standardı genel olarak aşağıdaki hususları içermektedir.
                                                               
●Standardın hazırlandığı seviye için yaygın olarak kullanılan meslek adı ve tanımı,
●Bir mesleğin gereklerini uygun olarak yerine getirmek için kişinin yapması gereken görev ve işlemler,
●Genel olarak kullanılan araç, gereç ve donanımlar,
●Bir mesleğin gereklerini uygun şekilde yerine getirebilmek için kişinin sahip olması gereken genel bilgi ve beceriler ile tutum ve davranışlar,
●Mesleğin uzmanlık dalları ile birlikte mevcut durumu ve gelecekte göstereceği eğilimler,

MESLEK TANITIM BİLGİLERİMESLEĞİN MEVCUT DURUMU ve GELECEĞİ :

Spor animatörlüğü hali hazırda örgün bir eğitim programı içinde yer almadığı için ve istihdam alanlarında akıcı bir yabancı dil konuşabilme becerisi gerektirdiği için, mesleği Türkiye' de genellikle yabancı uyruklu spor animatörleri icra etmektedir. Bunların içinde başta Rus, Faslı, Tunuslu ve Cezayirli'ler gelmektedir. Türk Vatandaşları içinde genellikle Turizm ve Otelcilik ile Beden Eğitimi bölümlerinde eğitim alanlar tercih edilmektedir. Meslek elemanları tatil bölgelerindeki konaklama tesisleri başta olmak üzere, eğlence/ gösteri merkezleri, temalı parklar ve spor merkezlerinde istihdam edilmektedir. Meslek bugün ve gelecekte oldukça popüler durumdadır.

MESLEKLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER:

4857 Sayılı İş Kanunu
5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu
4702 Sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitim Kanunu

İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞTIĞI MESLEKLER:

Meslek elamanları işletme kapasitesine göre, eğlence müdürü veya şef animatörün astı olarak çalışmaktadır. Meslek elemanı mesleğin icrasında, Turist Rehberleri, Resepsiyon elemanı, Koreograf, Müzisyen, Rezervasyon Elemanı, DJ, Tur Operasyon görevlisi, Kuaför, Makyöz, Ses ve Işık sistemleri görevlileriyle iletişim halindedir.

MESLEĞİN DİĞER İSİMLERİ:

Küçük işletmelerde spor animatörü diğer animasyon faaliyetlerini de (sahne ve çocuk animasyonları) yaptığı için "Animatör" olarak anılmaktadır.

MESLEKİ HASTALIK RİSKLERİ :

Kas ve eklem rahatsızlıkları, kalabalık ortamlar nedeniyle virütik hastalıklar (Hepatit vb.),

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER :

Her türlü spor aktivitelerini yapabilecek zinde ve sağlıklı bir beden, sorumluluk sahibi, düzgün ve akıcı bir dille Türkçe ve birden fazla yabancı dil konuşabilen, nazik, güler yüzlü, problemler karşısında çabuk ve doğru karar verebilen, yaratıcı ve girişken kimseler olmaları gerekir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI :

Bu mesleğin 4 seviyedeki eğitimi şu anda verilmemektedir. Ancak verildiği takdirde lisans eğitimi olarak üniversitelerin Turizm Eğitimi ile ilgili bölümleri , meslek yüksek okullarının Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümleri ile Beden Eğitimi-Rekreasyon bölümlerinde eğitim olanakları sağlanmalıdır. Kariyer imkanları olarak, özellikle sağlık merkezlerinde yönetici, resort konaklama işletmelerinde Eğlence departmanı müdürü olarak çalışabileceklerdir.Ayrıca sayılan alanlarda yüksek lisans olanaklarından da faydalanabilmelidirler.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI :

Spor animatörü bir spor-sağlık merkezi, konaklama tesisi, temalı park, gösteri merkezleri gibi yerlerdeki, bir katılımcı topluluğu ile beraber kapalı ve açık ortamlarda görev yapar. Çalışma ortamı, ilgili spor dalını yapabilmeye/yaptırabilmeye imkan verecek ve faaliyeti sırasında kullanabileceği teknik malzeme donanımı olmasını gerektirmektedir. Çalışma saatleri uzun ve düzensizdir. Birlikte çalıştığı amirinin ve bağlı olduğu tesisis iş yoğunluğuna bağlı olarak hafta sonu veya akşam geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA İMKÂNLARI :

Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olduğundan iş bulma olanağı geniştir. Özellikle konaklama işletmelerinde, bağımsız gösteri merkezlerinde, temalı parklarda, sağlık-spor merkezlerinde spor animatörüne ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle yurtdışı bağlantılı çalışan işyerleri yabancı dil bilen, girişken yapıya sahip, disiplinli çalışabilecek nitelikli spor animatörü çalıştırmaktadırlar. Günümüzde Türk İşletmeleri özellikle konaklama işletmelerinde spor animatörlerini, başta Bağımsız Devletler Topluluğu olmak üzere, Tunus, cezayir ve İtalya vatandaşlarından tercih etmektedir. Çünkü Ülkemizde bu alana eğitim veren bir kurum yoktur.

MESLEĞİN ULUSLAR ARASI SINIFLAMALARI :

Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması ( ISCO 88) : 3475Uluslararası Eğitim Standartları  Sınıflaması ( ISCET) : 812 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder