14 Ocak 2012 Cumartesi

ET YEMEKLERİ


ET YEMEKLERİ


Acı Soslu Sığır Bonfile (4 Kişilik) 

Malzemeler
Her Biri Yaklaşık 150 gr.lık 4 Dilim Sığır Filetosu
2 Diş Sarmısak
100 gr Yeşil Zeytin
1/2 Acı Kırmızı Biber
100 gr Çok Küçük Doğranmış Domates
1/2 Su Bardağı Kırmızı Şarap
Zeytinyağı
Tuz


Yemeğin Tarifi
4 çorba kaşığı zeytinyağında sarmısağı öldürün,eti ekleyip,harlı ateş üstünde iki tarafları da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.Sonra etleri çıkarın.Aynı yağa irice kıyılmış zeytinleri,domatesi ve ufalanmış acı kırmızı biberi koyun.
Harlı ateşte 2 dk kadar pişirin.Şarabı katıp buharlaşmasını bekleyin.
Eti yeniden tavaya koyun,zeytinlerin tuzunu göz önüne alarak biraz tuzlayın ve bir dakika kadar pişirin.
Filetoları sıcak servis tabağına koyun.Üzerine bir miktar pişme suyundan ilave edin ve hemen servis yapın.





Arpa Şehriyeli Et Yahnisi (4 Kişilik) 

Malzemeler
2 çorba kasığı margarin
2 su bardağı arpa şehriye
2 çorba kasığı kuşbaşı et
2 adet biber
10 adet arpacık soğan
2 adet domates
2 su bardağı su
1 adet defne yaprağı
Kimyon, karabiber Tuz


Yemeğin Tarifi
Margarini tencereye alıp eritin. 2 su bardağı arpa şehriyeyi ekleyip, karıştırarak kavurun. 2 çorba kasığı eti ekleyin. Birkaç dakika daha kavurup, ince doğranmış biber ve arpacık soğanını ilave edin.
Domatesleri küp biçiminde doğrayıp, tuzla birlikte tencereye ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp, 2 su barda suyu ilave edin. Defne yaprağını da tencereye koyup, 20 dakika pişirin.
Tencereyi ateşten alıp defne yaprağını tencereden çıkarın. Kimyon ve karabiberi serpin. Sıcak servis yapın.





Aşkın Doruğu (6 Kişilik) 

Malzemeler
2 Soğan
2 Havuç
1 Kereviz
1 Sap Pırasa
1,2 kg Patates
1 Demet Dereotu
1 Çorba Kaşığı Margarin
2 Et Suyu Tableti
1 Defne Yaprağı
1,3 kg Dana Fileto
500 gr Süt Kreması
Rendelenmiş Limon Kabuğu
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Soğanları kabuklarını soymadan doğrayın. Havuç, kereviz ve pırasayı yıkayıp ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Margarini bir tencerede eritin. Soğanları yağda kavurun. Sebzeleri ekleyip kavurmaya devam edin. 2,5 litre su ilave edin. Et suyu tabletlerini ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp defne yaprağını ekleyin. Dilimlenmiş filetoyu tenceredeki karışıma ilave edip kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Bu arada patatesleri yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra sekize bölün. Dereotunu yıkayıp ayıklayın ve ince ince kıyın. 100 gr süt kremasını çırpıp limon kabuğu, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Patatesleri haşlayın. Kalan süt kremasını dereotu ve suyu süzülmüş patatesle karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Eti tencereden alıp servis tabaklarına yerleştirin. Kremalı patates eşliğinde servis yapın.
Öneri: Tencerede kalan et suyundan çorba yapabilirsiniz. Bunun için et suyunu bir süzgeçten geçirin. Bir miktar su ve şehriye ekleyip tekrar pişirin.





Avcı Usulü Kuzu Bacağı (4 Kişilik) 

Malzemeler
4 Adet Kuzu İncik
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çorba Kaşığı Salça
12 Adet Arpacık Soğanı
2 Adet Çarliston Biber
2 Adet Domates
Tuz
Kızartmak için Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
öncelikle sıvı yağı tavaya alın. Kuzu incikleri sıvı yağda kızartın. Tencereye 2 çorba kaşığı sıvı yağı koyun. Kızdıktan sonra 1 çorba kaşığı unu ekleyin. Unun rengi değişene kadar kavurun. 1 çorba kaşığı salçayı ilave edin. Yeterince suyu ekleyin. Kuzu inciklerini tencereye aktarın. Et yumuşayana dek pişirin.
Başka bir tavaya çok az sıvı yağ koyun. Kabukları soyulmuş arpacık soğanlarını, ikiye kesilmiş mantarları, iri parçalar halinde kesilmiş çarliston biberlerini ve domatesi ilave edin.Mantarları bıraktıkları suyu çekene dek kavurun.
Ayrı bir tencerede kaynayan kuzu inciklerin pişmesine yakın soğanlı ve mantarlı karışımı ekleyin. 1-2 taşım kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.







Baharatlı Gulaş (4 Kişilik) 

Malzemeler
800 gr Dana Kuşbaşı
4 Soğan
80 gr Tereyağı veya Margarin
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pulbiber
1 Çorba Kaşığı Sirke
4-5 Diş Sarmısak
2 Defne Yaprağı
4 Olgun Domates
1 Su Bardağı Et Suyu
1 Tutam Mercanköşk
1 Tutam Kimyon
Tuz


Yemeğin Tarifi
1) Eti iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
2) Tavada tereyağını eritin. Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun. Kırmızı pulbiber ve sirke ekleyip karıştırın.
3) Eti tavaya ilave edip karıştırın. Defne yaprakları, mercanköşk ve kimyonu ekleyin. Sarımsak dişlerini soyup bütün olarak yemeğe ilave edin. Et suyu ve tuzu ekleyip rengi değişinceye kadar kavurun.
4) Doğranmış domatesi ilave edip kapağı kapalı olarak ağır ateşte 1.5-2 saat pişirin. Etin dibe yapışmaması için ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Suyunu çektikçe kaynar et suyu ilave edebilirsiniz. Gulaş piştikten sonra sarımsak dişlerini içinden çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
NOT: Mümkünse baharatlı gulaşı bakır bir kapta hazırlayın.






Malzemeler
1 kg kuzu but (orta yağlı)
100 gr kuyruk yağı
Yeteri kadar tuz, karabiber, kekik


Yemeğin Tarifi
Kuyruk yağını incecik doğrayarak, tencerede yağını saiana kadar kavurun. İçerisine kuşbaşı doğranmış butu ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kendi suyu ile pişirin.
Tencereyi kapalı kapalı bir şelkilde arada bir silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ ile temasını sağlayınız. Et pişince üzerine tuz, karabiber ve kekik ilave ediniz. Sıcak olarak servis yapınız.







Biberiyeli Kuzu Budu Sarması (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 adet kuzu budu
1 tatlı kasığı biberiye
1 adet soğan
1 kahve fincanı mısırözü yağı
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviziçi
3 adet haşlanmış havuç
Tuz, karabiber
Bağlamak için: Pamuk ipliği
Sosu için:
1 kahve fincanı mısırözü yağı
3 diş sarmısak
1 çorba kasığı salça
1 kahve fincanı sirke
1 çay bardağı su
Yeteri kadar tuz, karabiber


Yemeğin Tarifi
Kuzu budunu kemiğinden sıyırıp, bütün olarak açın. Soğanı rendeleyin. Tuz, karabiber, 1 tatlı kasığı biberiye ve 1 kahve fincanı mısırözü yağı karıştırıp, etin üzerine sürün. Etin üzerine bıçakla çentikler atın. Etin bir kenarına ceviz içini, dilimlemiş havucu koyun. Rulo seklinde sarın. İple her yerinden sıkıca bağlayın.
Hafif yağlı tencerede 4-5 dakika ön pişirme yapın. Sürekli çevirerek ruloyu hafif kızartın. Bu arada pişirme sosu için, tavaya mısırözü yağını alın. Salça, dövülmüş sarmısak, 1 kahve fincanı sirke, su, tuz ve karabiber ilave edip bir tasım kaynatın.
Kuzu rulosunu yağlanmış bir fırın kabına alın. Hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Kızgın fırında yaklaşık 90 dakika tutun. Et pişerken kurumaması için sosundan kaşıkla alıp üzerine gezdirin. Dilimleyerek servis yapın.








Malzemeler
500 gr. kuzu bonfile
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
6 adet yeşil soğan
2 dişsarmısak
1 çay bardağı et suyu
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber


Yemeğin Tarifi
Kuzu bonfileyi şerit şeklinde kesin. Tuz, karabiber, limon suyu, pul biber ve eti bir kasede karıştırıp, kasenin ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Eti buzdolabında 30 dakika bekletin. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp, ince şerit şeklinde doğrayın. Taze soğanları ince kıyın.
Sıvı yağı bir tavada kızdırın. Kişniş tohumlarını koyup 30 saniye kavurduktan sonra eti ilave edip hızlı ateşte 1 dakika kavurun. Doğranmış biber ve ince kıyılmış sarımsağı da ilave edip, biber hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sıcak et suyunu ilave edip 1 dakika kaynatın. Ateşin altını kısıp et suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Biberli kuzu bonfileyi, yanında spagetti ile servis yapın.







Biftek Rulosu (3 Kişilik) 

Malzemeler
1 Adet Soğan
1 Adet Havuç
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
Tuz
250 gr. Kıyma
6 Adet Biftek
1 Çay Kaşığı Bezelye
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Su Bardağı Su
1 Çorba Kaşığı Margarin


Yemeğin Tarifi
1 adet soğanı ve havucu rendeleyin. 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, tuz ve kıymayı derin bir kabın içinde yoğurun. 1 çay bardağı bezelyeyi ekleyin.
6 adet bifteğin içine, hazırladığınız harcı doldurun. Biftekleri rulo biçiminde sarın. Bifteğin kenarlarını kürdanla tutturun. İçlerini doldurduğunuz biftekleri, margarinle hafifçe yağladığınız tepsiye dizin.
1 çorba kaşığı salçayı, 1 su bardağı suya karıştırın. Bifteklerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelşk fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kürdanları bifteklerden çıkarıp servis yapın.







Böfstrogonof (4 Kişilik) 

Malzemeler
750 gr Bonfile
2 Adet Soğan
2 Çorba Kaşığı Margarin
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çorba Kaşığı Salça
2 Çay Kaşığı Hardal
200 gr Krema
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Limon
Tuz


Yemeğin Tarifi
Eti yarım parmak kalınlığında ve iki parmak uzunluğunda doğrayıp, bir çay kaşığı karabiberle ovalım. Derince bir tavaya margarini alıp ince kıyılmış iki soğanı kısık ateşte on dakika çevirelim.
Etleri ilave edip harlı ateşte karıştırarak beş dakika kavuralım. Bir çorba kaşığı unu kavrulmakta olan etlere serpip karıştıralım. Sonra bir çorba kaşığı domates salçası ile ikişer çay kaşığı hardal ve tuzu katıp, üç dört dakika daha harlı ateşte pişirelim.
Bir bardak çiğ krema ile birkaç damla limon suyunu ilave edelim. Kaynatmadan iyice ısıtalım. Isıtılmış bir tabağa alıp hemen servis yapalım. Eğer bonfile yerine başka bir et kullanırsanız, kremayı eklemeden önce etleri yumuşayıncaya kadar kapalı olarak harlı olmayan ateşte pişirmeniz gerekir.

NOT: Mantarların kararmaması için limonlu suda haşlayın.





Brüksel Lahanalı Bonfile (4 Kişilik) 

Malzemeler
700 gr Brüksel Lahanası
3 Su Bardağı Et Suyu
125 gr İrmik
4 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Soğan
1 Çorba Kaşığı Margarin
1 Defne Yaprağı
200 gr Süt Kreması
Tuz, Karabiber
4 Bonfile


Yemeğin Tarifi
2 su bardağı et suyunu bir tencerede kaynatın. İrmiği ilave edip pişirin. Büyük bir tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırıp ateşten alın ve irmikli karışımı içine dökün. Soğumasını bekleyin.
Bu arada soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Bir tavada margarini eritip soğanı kavurun. Brüksel lahanası ve defne yaprağını ilave edip kavurmaya devam edin. Kalan et suyunu ve süt kremasını ekleyin. 10 dakika kadar pişirip tuz ve karabiberle tatlandırın.
İrmikli karışımı kareler halinde kesip tavadan alın. Bir diğer tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırıp irmikli kareleri kızartın Soğumayacak şekilde bekletin.
Bonfileleri tuz ve karabiberle ovun. Bir tavada kalan yağı kızdırıp bonfileleri kızartın. Bonfileleri, Brüksel lahanası ve irmik eşliğinde servis yapın.





Çin Usulü Dana Yahni (4 Kişilik) 

Malzemeler
300 gr Dana Eti
2 Soğan
3 Sivribiber
1 Havuç
2 Diş Sarımsak
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Çorba Kaşığı Soya Fasulyesi
2 Çorba Kaşığı Soya Sosu
2 Kahve Fincanı Sıcak Su


Yemeğin Tarifi
Dana etini şeritler halinde kesin. Soğanları soyup iri parçalar halinde doğrayın. Biberleri temizleyip çekirdeklerini ayıklayın. Havuç ve sarımsağı iri iri kıyın.
Sıvıyağı teflon tavada kızdırın. Eti ilave edip rengi değişinceye kadar kavurun. Soğan, havuç, biber, sarımsak ve soya fasulyesini ekleyin. Sürekli karıştırarak birkaç dakika pişirin.
Sıcak su ve soya fasulyesini ilave edip sebzeler diri kalacak şekilde birkaç dakika daha karıştırarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.







Damla Sakızlı Süt Dana Kapama (6 Kişilik) 

Malzemeler
12 adet arpacık soğanı
2 diş sarımsak
75 gram tereyağı
750 gram süt dana parça et
1 çorba kaşığı un
5 su bardağı ılık su
Yarım çorba kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı damla sakızı
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 adet havuç
1 adet orta boy kök kereviz
2 adet orta boy patates
1 demet taze soğan
1 adet marul veya kıvırcık salata
1 demet pazı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz


Yemeğin Tarifi
Arpacık soğanı ve sarımsakların kabuklarını temizleyin. Tereyağını bir tencereye alın. Eridikten sonra arpacık soğanları ve dövülmüş sarımsakları ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra dana etini tencereye aktarın. Bıraktığı suyu çekene dek kavurmaya devam edin.
Unu etlerin üzerine ilave edin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın. Ardından 5 su bardağı ılık suyu sürekli karıştırarak, ekleyin. Orta hararetli ateşte bir buçuk saat pişirin. Etler yumuşamaya başlayınca yarım çorba kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri ve yarım çay kaşığı damla sakızını ilave edin.
Havuçların kabuklarını soyup ince şeritler halinde dograyın. Kararmaması için suda bekletin. Kerevizin sap kısmını kesip çıkarın kökünün kabuklarını soyup parmak kalınlığında doğrayın. Kararmaması için unlu ve limonlu suda bekletin. Patatesi de soyup, parmak kalınlığın doğrayın. Suda bekletin.
Taze soğanları ayıklayıp uzun parçalar halinde kesin. Marul yapraklarını ya kıvırcık salatayı yıkadıktan sonra dörde bölün. Pazı yapraklar ayıklayıp, yıkayın. Sap kısımlar kesin. Maydanoz ve dereotunu yıkadıktan sonra saplarını ayıklayın.
Etler pişip yumuşayınca iç havuçları, dörde bölünmüş marul veya kıvırcık salatayı, taze soğanları, pazı yapraklarını ilave edin 10 dakika kaynadıktan sonra kerevizleri ve patatesleri ilave edin. 15 dakika daha orta ateşte pişirin. Üzerine iri kıyılmış maydanoz ve dereotu serperek, servis yapın.





Düğün Yahnisi (4 Kişilik) 

Malzemeler
8 Parça Kemikli Kuzu Eti
5 Adet Kuru Soğan
1 Çay Kaşığı Tarçın
2 Adet Karanfil
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Çorba Kaşığı Margarin
Bir Miktar Yoğurt
Yeterince Su


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak kuzu etini iyice yıkadıktan sonra bir tencereye koyalım.Bol su ile iyice pişirelim.Pişerken üzerinde biriken köpüğü bir kaşıkla almayı ihmal etmeyelim.
Eti kevgirden geçirip suyunu süzelim.Etleri kemiklerinden ayıralım.Temizlediğimiz etleri yoğurda bulayıp yada arzuya göre sade olarak yağda kızartarak bir tencereye alalım.
Etleri kızarttığımız yağda halka halka doğradığımız soğanları pembeleştirelim.Tarçın,karanfil ve tuzunu da ilave ederek kavuralım.
Kavurduğumuz malzemeyi tencereye aldığımız etlerin üzerine yağı ile birlikte ilave edelim.20 dk kapağı kapalı olarak pişirdikten sonra servis yapalım.





Ekmekte Antrikot (4 Kişilik) 

Malzemeler
4 Dilim Tost Ekmeği
4 Adet Antrikot
4 Dilim Çedar Peyniri
1/2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kase İnce Kıyılmış Dereotu


Yemeğin Tarifi
Öncelikle mantarları yıkayıp,15 dakika limonlu suda bekletin.Dört parçaya kesip teflon tavaya koyun.Üzerine bir tutam tuz serpin.
Mantarlar suyunu bırakıp çektikten sonra tavaya yarım çorba kaşığı tereyağı ve ince kıyılmış 1 kase dereotunu ekleyin.Birkaç dakika daha pişirin.
Başka bir tavada antikotları kısık ateşte kendi yağıyla kızartın.Antrikotlar kızardıktan sonra tavada kalan etin yağına ekmekleri batırın.Daha sonra ekmeklerin üzerine antrikot ,mantar sote ve en üste de çedar peynirini koyun.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15 dakika pişirin,servis yapın.



Elbasan Tava (6 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Kuzu Eti (kemikli)
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Yogurt
2 Adet Yumurta
2 Yemek Kaşığı Margarin
1 Baş Soğan
Yeteri kadar tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 Çay Bardağı Su


Yemeğin Tarifi
Bir kap içerisinde yağ ile doğranmış soğanı hafifçe öldürün. İçerisine etleri atın. Bir çay bardağı su ile etleri orta ısılı ateşte pişirin. Pişen etleri kemiklerinden ayırarak tuzlayıp bir tepsiye yerleştirin. Üzerine karabiber ve kırmızı pul biber gezdirin.
Bir kapta yoğurt, yumurta ve unu top top olmaması için iyice çırpın. İçerisine et suyunu ilave edip tekrar karıştırın. Yapmış olduğunuz bu karışımı etlerin üzerine düzgünce dökün.
Üzeri kızarıncaya kadar orta ısılı fırında pişirin. Servis tabağına alın, sıcak olarak servise sunun.





Elbistan Tava (1 Kişilik) 

Malzemeler
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet ince doğranmış arpacık soğanı
1 adet domates
1 diş sarımsak
tuz
1 adet patlıcan
Kızartmak için: sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet sivribiber


Yemeğin Tarifi
250 gram kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağın alıp, eritin. Sırasıyla 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı ve domatesi koyup, sote edin.
Etin haşlandığı sudan 1 çorba kaşığı ilave edin. Bir taşım kaynatın, 1 diş dövülmüş sarmısağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tavayi ocaktan alın.
1 adet patlıcanı alacalı soyup, dilimleyin. Tuzlayıp bir süre bekletin. Patlıcan dilimlerini yıkayip kurulayın. Sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları içine atın. Rengini kaybettirmeden kızartın.
Biberin çekirdeklerin çıkarıp, ince ince doğrayın. Biberleı de aynı tavada birkaç dakika çevirin.
Etleri bir güvece yayın. Üzerine patlıcanları dizin. Sırası ile, yoğurt, domates sote ve biberleri üzerine ilave edin. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına verin. Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıp, servis yapın.
Not: Elbistan tava, Kahramanmaraş yöresine özgü bir yemek.







Elma Soslu Dana Bonfile (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 kg Bonfile
1 Su Bardağı Elma Suyu
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Demet Maydanoz
1 Su Bardağı Un
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Bonfile dilimleri dövüp una bulayın. Yağsız tavada alt üst birer dakika pişirin. Servis yapacağınız tabağa düzgün şekilde yerleştirin.
Aynı tavaya 1 su bardağı suyu ilave edip 5 dakika pişirin. İçine tereyağı, tuz ve biber ekleyerek kaynatın. Bu karışımı hazır olan etlerin üzerine dökün.
Hazırladığınız dana 3 bonfilenin yanına garnitür olarak şamfıstıklı pilav veya erişte ilave edebilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın.








Malzemeler
160 gr Bonfile
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Toz Biber
20 gr Taze Kaşar
1 Çay Kaşığı Un
2 Adet Yumurta
2 Çorba Kaşığı Çiçek Yağı
1 Çay Kaşığı Soya Sosu
1 Çorba Kaşığı Beşamel Sos
1 Kahve Fincanı Dömiglas Sos
100 gr Mantar
Yarım Limon


Yemeğin Tarifi
İlk änce dana eskalopu ince dövün. Tuz, toz karabiber ve rende kaşar ilave edip dövün. Daha sonra un ve yumurtaya bandırın. Çiçek yağında kızartın.
Sos hazırlanışı: Mantar, dömiglas, krema, toz karabiber, soya sosu ve limon suyu ile karıştırın. Pilav, sebze dolma ve patates tava ile servise sunun.






Malzemeler
2 Adet Bıldırcın
90 gr Risotto Pirinci
40 gr Balkabağı
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber
Tavuksuyu
Taze Kekik
Acısso
Maydanoz,Fesleğen,Sarımsak


Yemeğin Tarifi
Bıldırcınlara zeytinyağı, taze kekik, acısso, tuz ve karabiber sürün. Fırına sürün. 200 derecede 10 dak pişirin. Risotto pirincini ince doğranmış soğan, beyaz şarap, tavuk suyu ile haşlayın. Balkabağı ekleyin. 5 dakikada pilav haline getirin. Bıldırcınları düz tabaklara alarak risotto ile birlikte servis yapın.
Az yağlı ve lezzetli bir kuş türü olan bıldırcın, tam bir kış meyvası balkabağı ile yapılmış risotto ile birleşince şık, doyurucu ve sağlıklı bir yemek çıkıyor ortaya.








Fırında Et (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 kg kemikli kuzu eti
Tuz
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı yumuşak margarin
1 tatlı kaşığı salça


Yemeğin Tarifi
Eti iyice yıkayın. Büyük bir tencereye koyun. 2 su bardağı suyu ve yeterince tuzu ekleyin. Önce harlı ateşte, kaynamaya başladığında kısık ateşte pişirin. Et yumuşadığında fırın tepsisine aktarın.
Üzerine yoğurt, yumuşak margarin ve salça karışımını sürün. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin ve servis yapın.






Malzemeler
8 porsiyon bıyüklügınde bütün nuar
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 adet domates
1 paket dilimle kaşar peyniri
1 yemek kaşığı un
Yeteri kadar tuz
1 yemek kaşığı tereyağı


Yemeğin Tarifi
Bütün nuarı sıcak su ile 1,5 saate yakın pişirin. Pişmesine yakın patates, havuç, soğan ve domatesi koyup bir müddet daha pişirin. Kevgir yardımı ile içinden nuarı alıp dilimleyerek (8 parça) cam kaba dizin. Aralarına kaşar koyun. Et suyundan 2 su bardağı alın.
Kalan et suyunun içindeki sebzeleri blendırdan geçirin. Etin üzerine yayın. Yağı kızdırın. İçine un koyup kavurun. Et suyu ile beşamel sos hazırlayın. Tuz ekleyin. Cam kabın üzerine dökün. Fırına verip üzeri kızarana kadar pişirip servise sunun.





File Sarma (1 Kişilik) 

Malzemeler
4 küçük bonfile
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
4 adet mantar
1 adet domates
1 adet sivri biber
1 adet küçük pide
2 çorba kaşığı domates sosu
Birkaç dal maydanoz


Yemeğin Tarifi
Bonfileleri et tokmağıyla döverek inceltin. Soğan ve mantarları kibrit çöpü biçiminde doğrayın. Tereyağının yarısını eritin. Soğan ve mantarları yağda sote edin. Soğumaya bırakın.
Daha sonra, bu harcı bonfilenin içine koyup sarın. Şişe sırasıyla et, dilimlenmiş domates ve biberi dizin. Fırın ızgarasında pişirin. Artan tere­yağını tavada eritin. Pideyi alıp, altını ve üstünü kızartın.
Servis tabağına yerleştirin. Üzerine etleri sıralayın. En üste domates sosu dökün. Maydanozla süsleyip servis yapın.







Malzemeler
1.5 Kg Kuşbaşı Et
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
4 Çorba Kaşığı İnce Doğranmış Soğan
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çorba Kaşığı Tatlı Kırmızıbiber
1/2 Çay Kaşığı Acı Kırmızıbiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
4 Adet Domates
1-2 Dal Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Dereotu
Tuz


Yemeğin Tarifi
Bir tencerede tereyağını eritip eti ve ince doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar sararınca un ve kırmızıbiberleri ekleyin. Kimyon ve tuz serpip karıştırın. Tencerenin kapağını kapalı olarak bekletin.
Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın. Maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıyın. Domates, maydanoz, dereotu ve naneyi yemeğe ekleyin. Etlerin üzerine çıkmayacak kadar su ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav veya haşlanmış patates ile servis yapın.





Hamurlu Kuzu Budu (10 Kişilik) 

Malzemeler
1 adet bütün kemiksiz kuzu budu (yaklaşık 2,5 kg.)
6 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı un
Karabiber, tuz


Yemeğin Tarifi
Kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz ve dövülmüş sarımsağı bir kaseye koyup karıştırın. Karışımı budun her tarafına sürün.
Unu bir kaba koyun, ortasını havuz gibi açın. Açılan boşluğa 2 su bardağından biraz az su koyup pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun bir kısmını süsleme yapmak için ayırın.
Hamuru unlanmış düz bir zemin üzerinde, budu tamamen saracak büyüklükte bir dikdörtgen olacak şekilde merdaneyle açın.
Budu açtığınız hamurun ortasına yerleştirip, dikdörtgenin önce kısa kenarlarını, sonra uzun kenarlarını üstüne doğru katlayın. (Budun her tarafı hamurla sarılmış olmalıdır) Hamura elinizle budun şeklini verin, birleşme yerlerini parmaklarınızla bastırarak yapıştırın.
Hamurlu budu ateşe dayanıklı bir kaba birleşme yerleri alta gelecek şekilde yerleştirin. Ayırdığınız hamurdan uzun şeritler yapıp, üzerini kafes şeklinde süsleyin. Hamurun üzerine biraz un serpin, 200 derece ısıtılmış fırında 2 saat pişirin.
Hamurlu budu servis tabağına alın. Kabuk şeklini alan hamuru ortadan kırıp eti çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.





Hindi ve Kestane İle Doldurulmuş Sığır Filesi (6 Kişilik) 

Malzemeler
1 adet bütün bonfile
250 gram hindi eti (beyaz kısmından)
80 gram krema
1 tutam kırık karabiber
1 çay bardağı konyak
Yeteri kadar tuz
150 gram kestane şekeri
Sos için:
1 adet hindinin kemikleri
1 adet havuç, l adet kereviz
1 adet soğan
1 adet defne yaprağı
4 çorba kaşığı mısır özü yağı
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı beyaz şarap
Yeteri kadar su
1 kahve fincanı krema
Tane karabiber, tuz


Yemeğin Tarifi
Bütün, irice bir bonfileyi temizleyin.
İçini bıçakla oyarak, tam ortaya gelen kısmı çıkarın. Bu arada hindi etini kuşbaşı iriliğinde doğrayın. Hindi etini sıvı yağda pembeleştirin.
Soğuttuktan sonra kıyma makinesinde iki defa çekin, irice kesilmiş kestane şekerini, kremayı, konyağı ve tuzu ekleyin.
Bütün malzemeleri yoğurun.
Harcı oyulmuş bonfilenin içine doldurun.
Üzerine sıvı yağ sürün. Kırık karabiber ve tuz serpin.
Geniş bir tavada sıvı yağda 3-4 dakika pembeleştirin. Sonra fırın tepsisine aktarın. 180 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin.
Servis tabağında dilimleyin.
Sos için bir miktar hindi kemiğini sıvı yağda kızartın. Üzerine kıyılmış havuç, kereviz ve soğan, tane karabiber, defne yaprağını ilave edin. Bir süre daha kavurduktan sonra beyaz şarabı, kremayı ve yeteri kadar suyu ekleyin.
Ağır ateşte 2 saat kadar kaynatın ve süzün. Daha sonra başka bir tencereye mısırözü yağı ve bir çorba kaşığı un ekleyin. 1-2 dakika kavurun. Hazır olan hindi suyunu ilave edin. Bir defa kaynattıktan sonra süzün. Tuzunu ayarlayın. Dilimlenmiş bonfile ile birlikte servis yapın.







Hünkar Beğendi (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Koyun Eti
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Sirke
2 Adet Domates
2.5 Su Bardağı Sıcak Su
5 Adet Patlıcan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1.5 Çorba Kaşığı Un
1.5 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz , Kekik


Yemeğin Tarifi
Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin.
Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyle çok ince kıyın.
Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.








Malzemeler
100 gr. İnce Dilimlenmiş Pastırma
2 Domates
3 Sivribiber
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
4 Dal Maydanoz
6 Dilim Limon
6 Alüminyum Folyo (15 x 15cm.)


Yemeğin Tarifi
15 x 15 kesilmiş 6 alüminyum folyonun iç kısımlarını tereyağı ile yağlayın. İkişer dilim pastırmayı üzerlerine yerleştirin. Pastırmaların üzerine 5?er dilim domates, yemeklik doğranmış bir miktar yeşil biber, maydanoz ve limon dilimi ile fındık büyüklüğünde tereyağını sırasıyla dizin.
Alüminyum folyoları katlayarak kapatın. Orta hararetli fırında 20 - 25 dakika kadar pişirerek servis yapın







Karabiberli Böf (4 Kişilik) 

Malzemeler
1/2 Kg Dana Eti
Karabiber
Tuz Mantar Rom Sosun Malzemesi
1/2 Paket Margarin
1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
4 Yemek Kaşığı Kızarttığınız Etin Yağı
1 Yemek Kaşığı Un
1 Tutam Karabiber, Kırmızıbiber,Pulbiber
2 Avuç Mantar (ince doğranmış)
2 Kapak Rom
1 Su Bardağı Süt


Yemeğin Tarifi
SOSUN HAZIRLANIŞI
1) Etin yağını, margarini ve sıvı yağı iyice erittikten sonra 1 yemek kaşığı unu iyice kızarana kadar karıştırın.
2) İnce ince doğranmış mantarları ilave ettikten sonra kızartma işlemine devam edin.
3) Kızardıktan sonra, mantarların üzerine 2 kapak rom ve 1 bardak sütü döküp 2 dakika kadar kaynatın.
SUNULUŞU
Hazırladığınız sosu, kızartıp kenara aldığımız karabiberli böf? ün yanında sunun.



Kavurma (5 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg Kuşbaşı Kuzu Eti(Orta Yağlı)
1 Su Bardağı Su
1/2 Çorba Kaşığı Tuz
125 gr. Margarin


Yemeğin Tarifi
1 kg kuşbaşı kuzu etini iyice yıkayıp,yarım çorba kaşığı tuzla karıştıralım.Eti kavuracağımız tencereye 125 gr. margarini alalım.Tuzladığımız eti tencereye koyalım.1 su bardağı suyu ekleyelim.Tencerenin kapağını kapatıp,etler,suyunu çekip kızarıncaya kadar orta ateşte pişirelim.
Daha sonra yanında bol yeşillikli mevsim salatası veya çoban salatası ile birlikte servis yapalım.









Kayısılı Et (6 Kişilik) 

Malzemeler
3 Çorba Kaşığı Margarin
1 Kg Yağsız Kuşbaşı Et
2 Adet Soğan
2 Diş Sarmısak
1 Çorba Kaşığı Köri
2 Adet Defne Yaprağı
1 Çubuk Tarçın
1,5 Su Bardağı Su
2 Su Bardağı Sıcak Su
100 gr Kuru Kayısı
150 grYağlı Yoğurt
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
2 Adet Kırmızı Elma
2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
3 Çorba Kaşığı Kıyılmış Maydanoz
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Öncelikle kayısıları 2 su bardağı sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin.
2 çorba kaşığı margarini tencereye alın.Etleri yağda kavurun.Tuz,karabiber ilave edin.Daha sonra etleri tencereden çıkarın.
Tencereye 1 çorba kaşığı margarin daha koyun.Sarmısak ve soğanı ince ince kıyıp yağda kavurun.Köri,defne yaprağı,tarçını ekleyin.Etler ile 1,5 su bardağı suyu da tencereye ekleyin.Kayısıları da tencereye alın.Kayısıların suyundan 1 su bardağını yoğurtla çırpıp,tencereye ekleyin.20 dakika daha pişirin.
Elmaları soymadan incecik dilimleyin.Limon suyuyla nişastayı küçük bir kapta çırpıp,elmalarla birlikte tencereye ekleyin.10 dakika daha pişirin.Tencereyi ocaktan alın.Üzerine ince ince kıyılmış maydanoz serpip,servis yapın.





Kıvırcıklı Kuzu Kapama (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Adet Patates
1 Adet Kıvırcık Marulun Göbekli Kısmı
350 gr. Kuşbaşı Et
1 Adet Orta Boy Soğan
1 Adet Orta Boy Havuç
½ Demet Dereotu
½ Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Kaşık Margarin
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak etleri basınçlı tencereye alalım.Üzerini 3 parmak aşacak su ilavesi ve tuz ile etleri haşlayalım.Sonra etleri ateşten alalım.
Ayrı bir tencerede soğanı sıvı yağ ve margarin ilavesi ile pembeleştirelim.Havucu ilave edip,sote edelim.3-5 dakika daha kavurup,haşlanan etleri suyu ile birlikte ekleyelim.Orta boy patatesi soyup,yarısından keselim ve tencereye aktaralım.Tuzunu,biberini kontrol edip,pişmeye bırakalım.
Ateşten almadan birkaç dakika önce,kalınca doğranmış kıvırcık marulu ilave edelim.Ateşten aldıktan sonra servis tabağının ortasına patatesi alalım.Kenarlarına etleri yayıp,dereotunu serperek,servis yapalım.








Kirde (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg Kuzu Eti
1 Kg Yufka
1.5 Çorba Kaşığı Tereyağı
5 Adet Biber
3 Adet Domates
Tuz , Karabiber , Kekik


Yemeğin Tarifi
Yufkaları dörde bölün. Sıcak fırında kurutun. Kuzu etini, üstünü örtecek kadar su koyup, haşlayın. Et suyunu çekince ince ince doğranmış biberleri ekleyin. Et tamamen piştikten sonra da kuşbaşı doğranmış domatesleri, tuz, karabiber ve kekiği ilave edin. Eti kemiklerinden sıyırıp, ince ince didin.
Fırında kuruttuğunuz yufkaları eti haşladığınız su ile ıslatın. Bir tepsiyi yağlayın. İçine ilk önce et suyu ile ıslatılmış bir tabaka yufka koyun. Yufkanın üzerine ince bir tabaka yağ sürün.Etin bir kısmını yufkanın üzerine yayın. Üzerine ikinci bir tabaka yufkayı serip, yağlayın. Üzerine bir sıra daha et yayın. Öbür tabakaları da aynı şekilde hazırlayıp, bütün malzemeyi kullanın. En üste de yufka serin.
Yufkanın üzerini yağlayıp, tepsinin üzerine bir tabak oturtun. Tepsiyi ateşe koyun. Arada bir kirdenin altını kontrol edin. Kızarınca, kapağın yardımıyle tepsiyi altüst edin. Gerekirse yanlardan tepsiye yağ ilave edin. Kirdeyi ateşten indirmeden önce üzerine çekeceği kadar et suyu dökün. Bir müddet daha tepsiyi ağzı kapalı olarak bekletin. Dinlenme süresi bittiğinde ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.







Kuşkonmazlı Kuzu Sırtı (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 kg kuşkonmaz,
150 gram kuzu sırtı,
2 adet kırmızı dolma biber,
4 çorba kaşığı tereyağı
tuz Karabiber
2 çorba kaşığı krema


Yemeğin Tarifi
Kuşkonmazları baharatlayın. Tereyağı ile ezmeden pişirip, tabaklara dizin.
Kuzu sırtını ızgarada pişirin ve dilimleyin. Bir tavada tereyağı ile ince doğranmış dolma biberi 5 dakika kavurup, kremayı ilave edin. 1 dakika sonra, etlerin üzerine dökerek servis yapın.








Malzemeler
150 gr but
20 gr tereyağı
Yarım domates
3 dilim lavaş ekmegi
2 adet sivri biber


Yemeğin Tarifi
Kuzu etlerini çöp şişe dizerek ızgarada pişirin. Bir kapta tereyağını eriterek lavaşları içerisinde ısıtın.
Pişirmiş olduğunuz şişleri servis tabağına alarak yanına pilav, domates ve közde pişirilmiş biber koyun. Sıcak olarak servise sunun.







Kuzu Pirzola (4 Kişilik) 

Malzemeler
8 Adet Pirzola
1/2 Çorba Kaşığı Un
4 Çorba Kaşığı Salça
12 Adet Arpacık Soğanı
12 Adet Ayva Dilimi
1/2 Çay Kaşığı Zencefil
1/2 Çay Kaşığı Kekik
10 Adet Tane Karabiber
1 Su Bardağı Su
Tuz , Kekik
Kızartmak İçin Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
Etleri tuz ve karabiberle ovun. Pirzolaları una bulayın. Fazla unu silkeleyin. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü yarı yarıya kızartın. Pişireceğiniz kaba koyun.
Hafifçe sulandırılmış salçayı üzerine dökün. Kalan yağın içine kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanları koyup hafifçe soteleyin. Pirzolaların üzerine ilave edin. Ayva dilimlerini pirzolaların üzerine dizin.
Yarım çay kaşığı zencefili ve yarım çay kaşığı kekiği serpin. Tuzunu ayarlayın. Tane karabiberleri serpin. 1 su bardağı suyu ilave edin. Hızlı ateşte 15 dakika pişirip servis yapın.






Malzemeler
1 kg kuzu pirzolası (10 adet)
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı un
3 yumurta (1 çorba kaşığı ayçiçek yağı ve 1 çorba kaşığı su katılarak çırpılmış)
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi ya da galeta unu
Sos Yağı için:
3 çorba kaşığı margarin
1/4 limonun suyu
1/4 çay kaşığı kıyılmış maydanoz
1/4 çay kaşığı tuz
beyazbiber


Yemeğin Tarifi
Kuzu pirzolalarını bıçağın sırtıyla hafifçe bastırarak inceltin. Fazla yağlarını kesip, Tuz ve biberi serpin. Yumurta-yağ-su karışımını hazırlayın.
Pirzolaları una, yumurtalı karışıma ve ufalanmış bayat ekmek içine bulayıp pane edilmek üzere hazır hale getirin.
Bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Yağ kızınca kuzu pirzolalarını tavaya koyup, bir kez altüst ederek, 7-8 dakika, her iki yanı da altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirin.
Diğer yanda sos yağının bütün malzemesini karıştırın. 2 cm çapında bir rulo haline getirip, yağlı kağıda sarın. Buzdolabında sertleştirin. Pane kuzu pirzolalarını önceden ısıtılmış tabaklarda, üstlerine birer parça Metrdotel yağı koyarak sıcak olarak servis yapın.





Kuzu Pirzolası Topkapı (8 Kişilik) 

Malzemeler
2 adet kemikli bütün kuzu pirzola
3 diş dövülmüş sarımsak
5-6 adet kırık tane karabiber
1 tutam kekik
1 tutam biberiye
Tuz, çiçekyağı
İç pilavı için:
500 gram pirinç
100 gram tereyağı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım şu bardağı çamfıstığı
1 adet kuru soğan
250 gram tavuk ciğeri
Yarım su bardağı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı şeker
Yeterince tuz, karabiber,
Yenibahar
1 demet dereotu
Üç buçuk su bardağı etsuyu


Yemeğin Tarifi
Temizlenmiş kemikli kuzu pirzolasının tanı fileto kısmını bıçakla uzunlamasına delin. Pilav için pirinci 40 dakika kadar sıcak, tuzlu suda bekletin. Suyunu süzdükten sonra bir kenara alın.
Tencereye zeytinyağı ve tereyağını aktarın. Kızdırdıktan sonra çamfıstığını ekleyin. Hafifçe pembeleşmeye başladığında çok ince kıyılmış soğanı ekleyin. 1-2 dakika sonra tavla zarı iriliğinde doğradığınız tavuk ciğerini ekleyin. Rengi değiştikten sonra kuşüzümünü, şekeri ve baharatları ilave edin. Etsuyunu da ekledikten sonra birkaç dakika kaynatın.
Başka bir tencerede çok az yağla, pirinci 6-7 dakika kavurun. Ciğerli etsuyunu ekleyin. Kuvvetli ateşte 2 dakika pişirin. Sonra ateşi kısarak, suyunu çekene dek pişirin. Ateşin üzerinden indirdikten sonra ince kıyılmış dereotunu ekleyin ve karıştırın.
Hazır olan pilavı delinmiş pirzolanın içine doldurun. Her iki tarafını kürdanla kapatın. Pirzolayı dövülmüş sarımsak, kırık tane karabiber, kekik, biberiye otu ve tuz ile baharatlayın.
Çiçekyağı sürün. 180 derece fırında üzeri hafifçe kızarana dek pişirin. Sıcak dilimleyerek, servis yapın.





Kuzu Tandır (4 Kişilik) 

Malzemeler
800 gram kuzukol
2 adet havuç
2 adet soğan
1 demet maydanoz sapı
2 adet sivri biber
1 çay bardağı et suyu
Sıvı yağ
Tuz, karabiber


Yemeğin Tarifi
On hazırlık olarak domateslerin, soğanların ve havuçların kabuklarını soyun. Geniş bir fırın. tepsisinin içine kuzu budunu, soğanları, havuçları, domateslerl, sivri biberleri ve maydanoz saplarını yerleştirin. Malzemelerin üzerine tuz ve karabiber serperek 200 derecelik fırına koyun.
Etin piştİğine emin olduktan sonra ki bu yaklaşık 40-45 dakika sürebilir, fırından çıkartın. Tepside bulunan sebzeleri ayırarak, hepsini mikserden geçirin. 1 çay bardağı et suyunu da ekleyerek püre haline getirin.
Servis tabağına püreyi ve eti yerleştirin. Arzu edersenız, yanına koyacağınız iç pilav İle servıs yapabilirsiniz.







Limon Soslu Bitkili Biftek (4 Kişilik) 

Malzemeler
400 gram biftek
8 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı diyet şekeri
1 çay kaşığı zencefil
iki buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı mısırunu
1 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 tutam kekik


Yemeğin Tarifi
Teflon tavayı ısıtın. Biftekleri içine yerleştirin. Yumuşayana ve rengi değişene dek arkalı önlü pişirin. Sonra tavadan çıkarın.
Tavanın içine limon suyunu, balı, diyet şekerini, zencefili ve iki buçuk su bardağı suyu alın. Kaynamaya başladığında ateşi kısın. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika kaynatın. Mısır unu ile 1 çorba kaşığı suyu blendırdan geçirin.
Ayrı bir tavada koyulaşana dek kaynatın. Kekik ve maydanozu ilave edin. Sonra limon suyunun bulunduğı karışıma ekleyin. Sürekli karıştırarak, pişirin. Son olarak biftekler ekleyin. Biftekler piştikten sonra tavayı ateşten alın. Servis yapın.







Maklube (4 Kişilik) 

Malzemeler
750 gram kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
3-4 adet orta boy patates,
1 çay bardağı konserve bezelye,
1 adet orta boy havuç,
tuz, karabiber,
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı mısırözü yağı,
Tuz
Patatesleri kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 adet et suyu tableti (arzuya göre)


Yemeğin Tarifi
Pirinci sıcak tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
a- Etleri düdüklü tencereye alalım. Üzerine biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyelim. Orta hararetli ateşte haşlayalım. Etler yumuşadığında içine tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim. Konserve bezelyeleri ve haşlayıp, küp küp doğradığımız havucu ekleyip, yayvan bir tencereye yerleştirelim.
b- Patatesleri yarım parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde keselim. Kızgın sıvı yağda yarı yarıya pişecek şekilde kızartalım. Etlerin üzerine bir sıra patates döşeyelim. Arzuya göre tencerenin kenarlarına da bir sıra patatesi dik olarak yerleştirelim.
c- Pirinçlerin suyunu süzüp, nişastası gidene dek birkaç su yıkayalım. Sularını süzelim. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alıp, kızdıralım. Pirinçleri şeffaflaşana dek kavuralım. Kavrulan pirinçleri yayvan tenceredeki patateslerin üzerine yayalım. 3 su bardağı sıcak suya arzuya göre 1 et suyu tabletini ve yeterince tuzu ilave edip, karıştıralım. Et suyu eridiğinde tencerenin kenarından yavaşça suyu boşaltalım. Tencerenin kapağını örtüp, ağır ateşte pirinçler suyunu çekip, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten alıp, tencerenin üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika demlenmeye bırakalım. Tencereyi düz bir servis tabağına ters çevirerek yemeğimizin şeklini bozmadan özenle çıkartalım.





Mandalinalı Dana Yahnisi (4 Kişilik) 

Malzemeler
250 gram yağsız dana eti
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Bir tutam rezene
Bir tutam anason
Bir tutam karabiber
1 çorba kaşığı un
1 diş sarmısak
Yarım tutam zencefil
2 adet pırasa (beyaz kısımları)
1 çay bardağı kırmızı şarap
2 su bardağı et suyu
4 çorba kaşığı mandalina suyu
1 adet mandalina kabuğu
15 adet kestane
Yarım kg balkabağı


Yemeğin Tarifi
Teflon tavaya kuşbaşı iriliğinde doğranmış etleri alın. Üzerine bir tutam rezeneyi, anasonu, karabiberi ve bir çorba kaşığı unu serpin, iyice karıştırın. Etleri sürekli karıştırarak, pişirin.
Ayrı bir tencereye 1 tatlı kaşığı sıvı yağı alın. Sarımsağı, zencefili ve küçük doğranmış pırasaları ekleyin. Birkaç dakika pişirdikten sonra etleri, şarabı, et suyunu, mandalina suyunu ve ince şeritler şeklinde kesilmiş mandalina kabuğunu ilave edin. Tencerenin kapağım kapatın. Ağır ateşte yaklaşık bir buçuk saat pişirin.
Kestanelerin dış ve iç kabuklarını soyun. Balkabağını da kabuğunu soyduktan sonra çekirdekli kısımlarım temizleyin. Balkabağını 4 cm boyunda 2 cm eninde ve 5 mm kalınlığında parçalar şeklinde kesin. Kestaneleri ve balkabağını etli karışıma ekleyin. Yumuşayana dek pişirin. Sıcak servis yapın.







Mantarlı Antrikot (4 Kişilik) 

Malzemeler
1/2 Kg Antrikot
3 Adet Soğan
1.5 Su Bardağı Mantar
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz


Yemeğin Tarifi
2 Çorba Kaşığı sıvı yağı tavaya koyup kızdırın. Mantarları irice doğrayıp, yağın içine atın. Piyazlık doğradığınız soğanları da bu yağa ilave edin. Birkaç dakika karıştırıp kavurun. Tuzunu serpin.
Etleri de tavaya yerleştirip, ters-yüz ederek kızartın. Karabiber ve tuz serpip ocaktan alın. Arzu ederseniz pilav ile birlikte servis yapın.





Mantarlı Biftek (4 Kişilik) 

Malzemeler
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Adet Soğan
Yarım Kg. Mantar
2 Diş Sarmısak
4 Adet Biftek
1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar
Tuz


Yemeğin Tarifi
Bir tencereye 2 çorba kaşığı sıvı yağ koyup,birkaç dakika kızdırın.Daha sonra 1 adet soğanı yemeklik doğrayıp,yağın içine atın.Pembeleşinceye kadar kavurun.Soğanların yanına yarım kg mantarı ekleyin.Sürekli karıştırarak kavurun.Dövülmüş 2 diş sarmısağı ve yeterli miktarda tuzu ilave edin.Malzemeleri birkaç dakika daha kavurduktan sonra ,ocaktan alın.
Başka bir kabın içinde 4 adet bifteği kendi suyuyla pişirin.Daha sonra etlerin içine önceden hazırladığınız mantarlı malzemeyi koyun.Mantarların üzerine rendelenmiş 1 su bardağı kaşar peynirini serpin.
İçleri dolan etleri genişçe bir tepsiye koyun.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşarlar eriyene dek pişirin.





Mantarlı Biftek Sarma (4 Kişilik) 

Malzemeler
4 Adet 160 gramlık Dana Biftek
200 gr Mantar
1 Su Bardağı Et Suyu
2-3 Diş Sarmısak
2 Çorba Kaşığı Acı Hardal
8 Dilim Pastırma
1 Havuç
1/2 Demet Maydanoz
2 Yeşil Soğan
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1.5 Çorba Kaşığı Margarin
1/2 Su Bardağı Su
1 Defne Yaprağı
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Un
5-6 Arpacık Soğanı
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
1) Mantarları ince ince doğrayıp kaynamış et suyunda yarım saat bekletin. Biftek dilimlerini düz zemine yayın. Sarımsakları ezip hardala karıştırın ve etlerin üzerine sürün. Pastırma dilimlerini ekleyin.
2) Havuç, maydanoz ve yeşil soğanları doğrayıp margarinde kavurun. Domates salçasını ekleyip karıştırın. Yarım su bardağı su ve defne yaprağını ilave edin. Et suyunda beklettiğiniz mantarları suyuyla birlikte tencereye ekleyip pişirin. Sonra defneyi çıkarın. Mantarlı karışımın bir kısmını ayırıp kalanını bifteklerin üzerine paylaştırın.
3) Biftekleri rulo şeklinde sarıp mutfak ipiyle bağlayın. Üzerine tuz ve karabiber serpin.
4) Hazırladığınız biftek rulolarını una bulayıp kızgın yağda kızartın. Düz bir tepsiye alın ve önceden 170 dereceye ayarlanmış frında 50 dakika pişirin. Kalan mantarlı karışıma arpacık soğanları ilave edip 10 dakika kadar pişirin. Biftek ruloları servis tabağına alıp sos eşliğinde sıcak olarak servis yapın.







Mantarlı Dana Eskalop (4 Kişilik) 

Malzemeler
8 Adet Dana Eskalop
2 Adet Biber(biri kırmızı,diğeri yeşil ya da sarı)
200 gr Mantar
Maydanoz
1 Yumurta
1 Diş Sarmısak
Limon
80 gr Kalın Dilimlenmiş Jambon
Tereyağı ya da zeytinyağı
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Biberleri yıkadıktan sonra şeritler halinde doğrayın.
Bir tavada erittiğiniz 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağında sarmısağı öldürün. Sarmısakları çıkarın, aynı yağa biberleri atıp 10 dakika harlı ateşte kızartın.
Mantarları yıkayıp dilimleyin. Zar şeklinde doğranmış jambonla birlikte biberleri kızarttığınız tavaya mantarları da atın. 10 dakika kadar kızarsınlar.
Dana eti dilimlerini ekleyin ve 8 dakika kadar iki taraflı iyice kızartın.
Bir limonun suyuyla yumurtayı iyice çırpın, bir tutam kıyılmış maydanozu ekleyin.
Eti ateşten indirdikten sonra sıcak bir tabağa döşeyin.
Limon ve yumurtayla hazırladığınız sosu biberlerin üzerine dökün, ateşi söndürüp hızla karıştırın. Karışımı et dilimlerinin üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.





Mantarlı Pirzola (2 Kişilik) 

Malzemeler
1 Çorba Kaşığı Margarin
4 Adet Pirzola
1 Adet Soğan
4 Adet Mantar
1 Adet Biber
1 Adet Domates
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Tavaya margarini alın. Karıştırarak eritin. Pirzolaları yağda çevirin. İyice pişince tavadan alın. Yemeklik doğranmış soğanları tavaya koyup, üzerine iri iri doğranmış mantarları ekleyin. Domates ve biberi küçük küçük doğrayıp, tavada karıştırın.
Tuz ve karabiberi ekleyin. 10 dakika daha pişirin. İçine yeniden pirzolaları ekleyip, pişirin. Sıcak olarak servis yapın.






Malzemeler
6 adet ince dövülmüş bonfile
1 su bardağı kıyılmış mantar
1 baş soğan
Çeyrek demet maydanoz
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı margarin
Kızartmak için :
1 adet yumurta
2 çay bardağı un
1 su bardağı galeta unu
1 su bardaği sıvı yağ


Yemeğin Tarifi
Bir yemek kaşığı yağ, kıyılmış mantar ve yemeklik doğranmış soğanı, mantarların suyu çekinceye kadar kavurun. İçerisine kıyılmış maydanoz, dereotu ve tuz ilave ederek ocaktan alın. Dövülmüş bonfileyi biraz tuzlayın. Üzerine mantarlı içten sürüp rulo yapın.
Yayvan bir tencerede yarım çay bardagı su ile suyunu çekene kadar pişirin. Servisten 15 dakika önce sırasıyla çırpılmış yumurtaya, una, tekrar yumurta ve galeta ununa batırarak sarı renkte kızarıncaya kadar pişirin. Sebze garnitürleriyle servise sunun.



Mantarlı Terbiyeli Dana Bifteği (4 Kişilik) 

Malzemeler
600 Gr Dana Kuşbaşı
6 Adet Minik Soğan
1 Havuç
200 Gr Mantar
Bir Demet Kokulu Ot(Maydanoz,Kekik,Mercanköşk)
50 gr (6 Çorba Kaşığı) Un
90 gr (6 Çorba Kaşığı) Tereyağı
2 Yumurta Sarısı
1 Limon
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Et suyunu kaynatın.Kuşbaşı dana etini kazınarak temizlenmiş havucu ve kokulu ot demetini ekleyin.Et suyu kaynayınca,altını kısıp 40 dakika kadar eti pişirin.Soyulmuş soğanları ilave edin.20 dakika daha pişirin.Tencereyi ateşten alın.İyice yıkadığınız mantarları dilimleyin.Bir başka tavada 40 gr (2,5 çorba kaşığı) tereyağında yaklaşık 10 dakika sote edin.Sonra tuzunu,karabiberini serpin.
Bir tencerede 50 gr (3,5 çorba kaşığı) tereyağını eritin.Unu ekleyin ve sürekli karıştırarak yarım litre sıcak et suyunu ilave edin.Bu sosu,koyulaşana kadar karıştırmak suretiyle pişirin.
Bu sosa yarım limon suyuyla karışmış yumurta sarılarını,tuz ve karabiberi ilave edin.Eti ve soğanları süzün,servis tabağına düzenleyin.Et suyunda pişmiş havucu dilimleyip mantarları ekledikten sonra hepsinin üzerine hazırladığımız sosu dökün.Şimdi servise geçebilirsiniz.





Maydanozlu Et (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Kuşbaşı Et
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Adet Soğan
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Mısır
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Eti sirkeli suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Tereyağını eritin. Soğanı yemeklik doğrayıp, yağda kavurun. Haşlanmış etleri de ilave edip, 1-2 kez çevirin. Tencereyi ocaktan alın.
Maydanozları yıkayın. Yarım su bardağı sütle robottan geçirin. Etle karıştırın. Fırın tepsisine alın. Mısırı ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 5 dakika bekletin. Sıcak olarak servis yapın.






Malzemeler
3 çorba kaşığı margarin
600 gr kuşbaşı dana eti
200 gr arpacık soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı et suyu
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber


Yemeğin Tarifi
Margarini bir tavada eritin. Yağ kızınca etleri ilave edip, sık sık karıştırarak hafif renk alıncaya kadar pişirin.
Soğan ve sarmısağı katıp, soğanların dışı iyice pembeleşinceye kadar arasıra karıştırarak pişirin. Sirkeyi, et suyunu, tuzu ve biberi ilave edip, et ve soğanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Papaz yahnisini önceden ısıtılmış tabaklara aktarıp, sıcak olarak servis yapın.






Malzemeler
1/2 kg Kıyma
100 gr Pastırma
3 Baş Soğan
4 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Adet Domates
3 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 Adet Limon


Yemeğin Tarifi
Kıymayı tencereye koyun. Kendi suyunu verip çekinceye kadar kavurun. İçerisine üç yemek kaşığı tereyağını ve ince yemeklik doğranmış soğanı koyup, soğanlar ölünceye kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş domates ve salçayı ilave ederek bir 1-2 dakika kavurun.
Birbuçuk su bardağı su ve pastırmayı içerisine koyup pişirin. Kıyma suyu tam çekmeden servise 10 dakika kala yumurtaları kırın. Yumurtalar pişince üzerine 1 limon suyunu ilave edip servise sunun.







Patatesli Pirzola (6 Kişilik) 

Malzemeler
1/2 Kg Küçük Boy Patates
1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Tablet Et Suyu
1 Maydanoz
Pirzolalar İçin:
1/2 Kg Pirzola
2 Adet Domates
1 Adet Sivri Biber
1 Tatlı Kaşığı Kekik
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Patatesleri soyup yıkayarak bir tencereye alalım.Tencereye sıvı yağı ekleyelim.Et suyu tabletini atalım.Kısık ateşte,patatesleri pişirelim.Eğer patates su salmazsa,üzerine bir çay bardağı kadar sıcak su ilave edelim.
Patatesi indirmeden önce üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip sallayarak karıştıralım.
Pirzolaların hazırlanması:Teflon tavayı ateşe koyalım ve kızdıralım.Tavada,pirzolaları yağsız olarak arkalı,önlü kızartalım.Başka bir tavada kabukları soyulduktan sonra ince doğranmış domatesleri ve çekirdek yatağı çıkarılmış biberleri pişirelim. Üzerine pirzolaları dizelim.Tuz,karabiber ve kekiği serpip kısık ateşte on dakika daha pişrelim.(Bu arada tabii ki etleri ters yüz etmeyi unutmayın).
Not: Pirzolaların daha lezzetli olması için dilerseniz pişirmeden önce kırmızıbiber, kekik ve karabiber gibi baharatlar serpip bir süre bekletebilirsiniz.







Patatesli Pirzola ve Cacık (4 Kişilik) 

Malzemeler
3 Çorba Kaşığı Kekik
7 Diş Sarmısak
4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Limon Suyu
12 Pirzola
600 gr Haşlanmış Patates
Bir miktar yağ
Tuz, Karabiber
300 gr Yoğurt
1 Salatalık
2 Tatlı Kaşığı Nane
2 Soğan
1 Çorba Kaşığı Margarin
600 gr Fasulye


Yemeğin Tarifi
4 diş sarmısağı soyup ezin. Bir kasede yağ, sarmısak, kekik ve limon suyunu karıştırın. Eti büyük kaseye alıp hazırladığınız karışımın yarısını üzerine dökün.
Kurban eti kullanıyorsanız, eti mutlaka bir süre buzdolabında bekletin. 1 gece buzdolabında bekletmek etin dinlenmesini sağlar.
Dikkat: Pirzolayı hazırladığınız karışımın içinde, buzdolabında 3 saat bekletin.
Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Patateslerin kabuklarını soyup yarım ay şeklinde dilimleyin. Bir fırın tepsisini yağlayın. Patatesleri fırın tepsisine yerleştirin. Hazırladığınız sarmısaklı karışımın kalanını patateslerin üzerinde gezdirin. Patatesi fırına verip 60 dakika kadar pişirin.
Yoğurdu bir kaseye alıp çırpın. Salatalığı yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin. Kalan sarmısağı soyup ezin. Salatalık ve sarmısağı yoğurda ilave edin. Dilediğiniz kadar su ekleyip karıştırın. Tuzla tatlandırın. Cacığı kaselere doldurup üzerine nane serpin.
Pirzolayı sarmısaklı karışımın içinden alıp bir tavada iyice kızartın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir diğer tavada margarini eritip soğanları kavurun. Fasulyeyi ayıklayıp bölmeden tavaya ilave edin ve kavurun. Fasulye çok büyükse ikiye bölebilirsiniz.
Dilerseniz fasulye kavurmasına domates ve biber de ekleyebilirsiniz.
Pirzolayı servis tabaklarına paylaştırın. Patates ve fasulyeyi tabaklara ilave edin.
Yemeği cacık eşliğinde servis yapın.





Pırasalı Bonfile (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Küp Şeklinde Keilmiş Yağsız Bonfile
1 Çorba Kaşığı Soya Sosu
1 ÇorbaKaşığı Susam Yağı
1 Çorba Kaşığı Üzüm Likörü
2 Çay Kaşığı Mısır Nişastası
500 gr Pırasa
3 Adet Küçük Taze Soğan
2 Çay Kaşığı Sıvıyağ
2 Çay Kaşığı Şeker
1/2 Su bardağı Et Suyu
2 Çorba Kaşığı ince Dilimlenmiş Maydanoz
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Bir kabın içinde et parçalarını, et suyunu, mısır nişastasını, soya sosunu, 1 çorba kaşığı susam yağını, karabiberi, tuzu ve üzüm likörünü karıştırın. Yarım saat buzdolabında bekletin.
Pırasayı ve soğanı enine ince ince doğrayın. Çin tavasının içinde sıvı yağı ısıtıp etleri 1-2 dakika pişirin.(sadece dışı biraz kahverengileşsin). İçine pırasa ve soğanı ekleyip, 3-4 dakika daha tavada çevirip, tabağa alın. Üzerine süslemek için maydanoz serpiştirip servis yapın.






Malzemeler
500 gr orta yağlı kıyma
400 gr ince kıyılmış ıspanak
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı margarin
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates (kabukları soyulmuş doğranmış)
1 Büyük çentilmiş soğan
Üzeri için: 4 adet yumurta


Yemeğin Tarifi
Yayvan bir tencereye soğanı ve yağı koyup kavurun. İçine kıymayı ilave edin. Salça ile domatesi birlikte pişirin. Maydanoz ve ıspanağı ilave edin. Tuzunu ve baharatını ekleyip ağzını kapatın.
Suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine çırpılmış yumurta ekleyin. Kapağını kapatın. Sıcak olarak servise sunun.







Rengarenk Şişler (16 Şiş) 

Malzemeler
4 İnce Dana Şnitzel
4 İnce Dilim Kaşarpeyniri
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
300 gr Kaşarpeyniri
8 İnce Dilim Pastırma
16 Mantar
16 Kiraz Domates
1 Salatalık
1 Limon
16 Ayıklanmış Karides
1/2 Kavun veya bir parça Balkabağı
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Şnitzelleri bir et döveceği ile inceltip tuz ve karabiberle tatlandırın. Her şnitzelin üzerine birer dilim kaşarpeyniri yerleştirip sarın. Bir kürdanla tutturun, Sıvıyağı bir tavada kızdırıp ruloları 15 dakika kadar çevirerek pişirin.
Tavadan alıp soğumasını bekleyin. 1,5 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. 300 gr kaşarpeynirini 2 cm büyüklüğünde küpler halinde doğrayın. Pastırma dilimlerini ince şeritler halinde doğrayıp peynir küplerinin etrafına sarın.
Mantarları ayıklayın. Domateseri ve salatalığı yıkayıp ayıklayın. Salatalığı kabuklarını soymadan uzunlamasına ikiye bölüp, iri parçalar halinde doğrayın.
Gerekirse karideslerin kabuklarını soyun. Kuyruk kısımlarını koparmayın. Limonu iyice yıkayıp yarım ay şeklinde sekiz dilime bölüp tekrar ikiye bölün. Eğer kavun kullanıyorsanız, kavunun çekirdeklerini ayıklayıp çukur kısmı alta gelecek şekilde düz bir servis tabağına yerleştirin.
Hazırladığınız malzemeleri dilediğiniz sıraya göre şişlere geçirin. Şişleri kavunun üzerine saplayın.







Rokalı Dana Eti (4 Kişilik) 

Malzemeler
2 Çorba Kaşığı Baharatlı Un (1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ile karıştırılmış)
1 kg Dana Eti (göğüs kısmından, fazla yağı alınıp kuşbaşı doğranmış)
60 gr Tereyağ (4 çorba kaşığı)
12 Taze Soğan (ayıklanmış)
1/2 Su Bardağı Et Suyu
1/2 Su Bardağı Beyaz Şarap
1 Tatlı Kaşığı Hardal
6 Çorba Kaşığı Roka (ince ince doğranmış)
2 Demet Roka (ayıklanmış, yıkanmış ve silkelenerek suyu atılmış)


Yemeğin Tarifi
Baharatlı unu orta boy bir kaseye koyup, etleri bu una bulayınız; silkeleyerek fazla unlarını atıp, etleri bir kenara koyunuz.
Geniş bir tavada, tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca taze soğanları koyup 3-4 dakika, renkleri pembeleşinceye kadar kavurunuz. Bir delikli kepçe ile soğanları tavadan alıp bir tabağa diziniz ve sıcak kalmalarını sağlayınız.
Etleri tavaya koyup, sık sık karıştırarak 8-10 dakika, her tarafları kahverengi olana kadar kızartınız.
Et suyunu, şarabı ve hardalı ekleyip ateşi yükseltiniz ve devamlı karıştırarak kaynatınız. Kaynayınca ateşi kısıp 40 dakika, etler sivri uçlu bir bıçak batırıldığında yumuşak olana kadar pişiriniz.
Tavayı ateşten indirip doğranmış rokayı içine koyarak karıştırınız.
Karışımı ısıtılmış bir servis tabağına alıp, kalan rokayla birlikte servis ediniz.





Rosto (8 Kişilik) 

Malzemeler
750 gr Dana Nuar veya Kontrfile
1/2 Çay Bardağı Sıvı yağ
2 Çorba Kaşığı Margarin
1 Adet Soğan
1 Adet Havuç
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Çorba Kaşığı Un
5-6 Su Bardağı Etsuyu veya Su
1 Demet Maydanoz Sapı
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
Tencerenin içine yarım çay bardağı sıvıyağı koyup kızdırın. Tuzlanmış ve biberlenmiş eti içine koyup, her yanı pişene dek kızartın. Bu arada çevirirken üzerine tuz ve karabiber serpin. Et pişince tencereden alın.
Tenceredeki yağa 2 çorba kaşığı margarin ekleyin. İçine iri doğranmış soğanı ve havucu ilave edin. sürekli karıştırın. Salçayı ekleyin. Yaklaşık 1 dakika kavurduktan sonra azar azar unu ve et suyunu ilave edin. Eti tencereye aktarın. Maydanoz saplarını üzerine serpin. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile temizleyin. Yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin.
Pişen eti tencereden geniş bir servis tabağına alarak dilimleyin. Pişirme suyunu tel süzgeçten geçirin. Etin üzerine dökün. Patates püresi ile birlikte servis yapın.





Sahanda Pirzola (4 Kişilik) 

Malzemeler
8 Adet Kuzu Pirzola
3 Adet Orta Boy Domates
4 Adet Çarliston Biber
4 Diş Sarmısak
2 Çorba Kaşığı Tereyağı Veya Margarin
1 Adet Soğan
1 Tatlı Kaşığı Salça
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Pirzolaların iki tarafını tuz ve karabiberle ovalım. Yağı tavaya alarak eritelim. Pirzolaları altlı üstlü kızartarak, tavadan alıp, bekletelim. Soğanı ve sarmısakları küçük küçük doğrayalım.
Pirzolaları kızarttığımız tavada soğanı ve sarmısakları hafifçe pembeleştirelim. Biberlerin çekirdek yataklarını çıkarıp, küçük küçük doğrayarak tavaya ilave edelim.
2 dakika daha kavurduktan sonra kabukları soyulmuş domatesleri fındık iriliğinde doğrayarak tavaya alalım. Salçayı da ilave edelim. Domatesler yumuşadıktan sonra pirzolaları tavaya aktaralım. Tavanın kapağını örterek 20-25 dakika kısık ateşte pirzolalar yumuşayana dek pişirelim. Pirzolalar iyice yumuşadığında kızarmış patates ve pilav eşliğinde servis yapalım.







Sahanda Kuzu Pirzola (4 Kişilik) 

Malzemeler
8 adet kalem pirzola
Yarım çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı salça
12 adet arpacık soğanı
12 adet ayva dilimi
Yarım çay kaşığı zencefil
Yarım çay kaşığı kekik
10 adet tane karabiber
1 su bardağı su
Karabiber, tuz
Kızartmak için: Sıvı yağ


Yemeğin Tarifi
Etleri, tuz ve karabiberle ovun. Sonra pirzolaları una bulayın. Fazla unu silkeleyin. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü yarı yarıya kızartın. Pişireceğiniz kaba koyun. Hafifçe sulandırılmış salçayı üzerine dökün.
Kalan yağın içine kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanlarını koyup hafifçe soteleyin. Pirzolaların üzerine ilave edin. Ayva dilimlerini pirzolaların üzerine dizin. Yarım çay kaşığı zencefili ve yarım çay kaşığı kekiği serpin. Tuzunu ayarlayın. Tane karabiberleri serpin, 1 su bardağı suyu ilave edin.
Hızlı ateşte 15 dakika pişirip, servis yapın.



Sebzeli Biftek (4 Kişilik) 

Malzemeler
2 Adet Yağsız Biftek
1 Adet Havuç
1 Adet Patates
6 Adet Taze Fasulye
1 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
1 Diş Sarmısak
Tuz


Yemeğin Tarifi
4-5 bardak suyu kaynatalım. Parçalanmış eti, kaynayan suya atıp, doğranmış havuç, patates ve iri doğranmış soğanı ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayalım. Kapağını kapatarak pişmeye bırakalım. Düdüklü tencerede yarım saat, çelik tencerede ise etler yumuşayana kadar pişirelim.
Haşlamanın daha lezzetli olması için limon ve yumurta ile terbiye yapmak gerekir. Terbiye için, yumurta sarılarını biraz tuzla çırpalım. Üzerine limon suyunu ekleyelim. Yemeğin suyundan biraz alıp yaptığımız terbiyeye ekleyerek çırpmaya devam edelim. Sonra pişmiş yemeğin üzerine döküp karıştıralım. İnce ince kıyılmış maydanozu da tabaklara serpip haşlamamızı tatlandıralım.





Sebzeli Biftek (2) (6 Kişilik) 

Malzemeler
12 Büyük Patates
900 gr Dana Fileto
500 gr Havuç
6 Dilim Pastırma
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
2 Yumurta Sarısı
2 Çorba Kaşığı Süt Kreması
2 Çorba Kaşığı Nişasta
2 Kahve Fincanı Margarin
Tuz, Karabiber
1 Su Bardağı Galeta Unu


Yemeğin Tarifi
Patatesleri yıkayıp soyun. 2mm aralıklarla dilimleyin. Patates bir yelpaze görünümünü almalı. Her dana fileto parçasının etrafına bir dilim pastırma sarın. Yağı kızdırıp filetoları kızartın.
Havuçları temizleyip haşlayın. Püre haline getirin. Yumurta sansı, süt kreması, nişasta ve galeta ununu katıştırın.
1 kahve fıncanı margarini bir tavada eritin. Eritilmiş margarini patateslerin üzerine sürün. Patatesleri bir tepsiye yerleştirip 200 dereceye ayarlanmış fırında 70 dakika pişiririn.
Bir fırın tepsisin yarısını yağlayın. Havuç püresini bir sikma torbasının içine doldurup tepsinin yarısına sıkın. Filetoların üzerine kalan nargarini sürüp diğer yarısına yerleştirin. Fırına verip 12 dak. pişirdikten sonra sebzeli bifteği servis tabaklarına alın.







Sebzeli Dana Fileto (8 Kişilik) 

Malzemeler
1,2 kg Dana Fileto (bütün parça)
Tuz, Karabiber
1 Kahve Fincan Margarin
2 lt Et Suyu
4 Havuç
2 Kabak
2 Rezene
300 gr Brokoii
50 ml Zeytinyağı


Yemeğin Tarifi
Filetoyu tuz ve karabiberle iyice ovun. Büyük bir tavada margarini kızdırıp filetoyu kızartın ve tavadan çıkarın.
Tavada kalan yağı büyük tencereye alıp et suyu ekleyin. Et suyunu kaynatın.
Filetoyu et suyuna ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve 20 dakika kadar pişirin. Eti tencereden alıp alüminyum folyoya sarın.
Sebzeleri yıkayıp ayıkladıktan sonra küçük parçalara bölün veya ince dilimler halinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp sebzeleri pişirin. Bir miktar et suyu ilave edip pişirmeye devam edin. Ateşten alıp soğumayacak şekilde bekletin.
Filetoyu folyodan çıkarıp ince dilimler halinde kesin. Büyük bir servis tabağına alıp sebzeler eşliğinde servis yapın.
Sebzeli hindi fileto Yılbaşının klasik lezzetlerden biri olan hindiyi tercih edenler bu tarifi hindi eti ile de uygulayabilirler. 1,2 kg hindi göğsü alıp tarife göre pişirin. Eğer eti haşlamak istemiyorsanız fırında da pişirebilirsiniz. Piştikten sonra eti dilimleyin ve sebzeler eşliğinde servis yapın.







Sebzeli Haşlama Et (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg Koyun Eti (Kemikli Parça Et)
3 Adet Havuç
3 Adet Patates
2 Adet Limon Suyu
2 Yumurta Sarısı
1 Demet Maydanoz
3 Adet Soğan
4-5 Su Bardağı Su
Tuz , Karabiber


Yemeğin Tarifi
4-5 bardak suyu kaynatalım. Parçalanmış eti, kaynayan suya atıp, doğranmış havuç, patates ve iri doğranmış soğanı ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayalım. Kapağını kapatarak pişmeye bırakalım. Düdüklü tencerede yarım saat, çelik tencerede ise etler yumuşayana kadar pişirelim.
Haşlamanın daha lezzetli olması için limon ve yumurta ile terbiye yapmak gerekir. Terbiye için, yumurta sarılarını biraz tuzla çırpalım. Üzerine limon suyunu ekleyelim. Yemeğin suyundan biraz alıp yaptığımız terbiyeye ekleyerek çırpmaya devam edelim. Sonra pişmiş yemeğin üzerine döküp karıştıralım. İnce ince kıyılmış maydanozu da tabaklara serpip haşlamamızı tatlandıralım.





Sebzeli Kuzu (4 kişilik) 

Malzemeler
Yarım kg kuzu eti
4 adet küçük patates
2 adet havuç
3 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Tuz, Karabiber, kekik
2 su bardağı sıcak su


Yemeğin Tarifi
Kuzu etlerini yıkayıp tencereye alın. Suyunu çekinceye kadar kavurun. Üzerine 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyin. Soğanları incecik kıyıp ekleyin. 5 dakika daha kavurun, 1 çorba kaşığı salçayı ekleyin.
Bütün sebzeleri küçükçe doğrayıp etlere ilave edin. 3-4 dakika daha kavurun. Kaynamış suyu ekleyin. Tuzu ve baharatı katın. Yarım saat pişirin.
Ocaktan almadan önce üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Haşlanmış patatesle servis yapın.







Sebzeli Kuzu İncik (6 Kişilik) 

Malzemeler
6 Adet Kuzu İncik
Tuz, Larabiber
5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
2 Adet Soğan
2 Diş Sarmısak
2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
2 Yaprak Defne
Kekik
300 gr. havuç
300 gr. Mantar
Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (400 gr.)
2 Yemek Kaşığı Nişasta
2 Yemek Kaşığı Sirke


Yemeğin Tarifi
Incikleri tuzlayıp biberleyin. Fırına uygun bir sahanda yağ ile iyice kızartın. Soğan ve sarmısağı kıyın. Domates salçası, defne ve biraz kekikle beraber edere katıp kavurmaya devam edin. Üç çay bardağı sıcak su ekleyip 175° ısıtılmış fırında 2 saat pişirin.
Bu süre boyunca etler suyunu çekerse azar azar sıcak su eklemeye devam edin ve incikleri arada çevirin. Bir saat sonra doğradığınız havuçları ve mantarları, 1,5 saat sonra da süzdüğünüz domatesleri ekleyin.
Yemeği fırından çıkarınca etleri bir tabağa alın. Sosu, çok az suda erittiğiniz nişasta ile koyulaştırın. Tuz, karabiber ve sirke ekleyip bir taşım kaynatın. Etleri katıp kekik serpin ve servis yapın.





Sebzeli Kuzu Sarma (6 kişilik) 

Malzemeler
750 gr. kemiksiz bütün kuzu budu
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
İçi için:
2 adet havuç
2 adet kabak


Yemeğin Tarifi
Kuzu budunun üzerine karabiber ve tuz serpin. Havuç ve kabakları soyup, kaynar suda 3 dakika haşlayın. Sebzeleri uzunlamasına kestikten sonra kuzu budunun üzerine koyun.
Budun kenarlarını içe doğru kapattıktan sonra rulo şeklinde sarın. Ruloyu bir iple sararak bağlayın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Budun her tarafını çevirerek sarın.
Budu fırırntepsisine koyun. İri parçalara bölünmüş soğan, havuç ve biberi ilave edin. 160 derece fırında 45 dakik, pişirin. Kuzu budunu, iç pilav ya da fırınlanmış patates ile servis edin.





Siyah Birayla Dana Yahni (6 Kişilik) 

Malzemeler
1 kg. Antrkot Dana Eti, (küp şeklinde kesilmiş)
2 Adet Kıyılmış Soğan
1 Adet Dilimlenmiş Dolmalık Biber ve Kırmızı Biber
2 Diş Kıyılmış Sarımsak
2 Çorba Kaşığı Yağ
1 Çorba Kaşığı Esmer Şeker
1 Çorba Kaşığı Un
12,5 cl. Siyah Bira
12,5 cl. Su
1 Tutam Kekik
1 Çorba Kaşığı Kırmızı Şarap Sirkesi
1 Çorba Kaşığı Beyaz Hardal
3 Tane Karanfil
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Fırını 150 dereceye ayarlayın. Tavada yağı kızdırın ve etleri içine atıp hafifçe kızartın. Sonra etleri düdüklü tencereye aktarın.
Soğanı, biberleri ve sarımsağı tavada birkaç dakika kavurun. üzerine un ve şeker serpin. Karıştırırken bir yandan da içine yavaş yavaş bira ve su ilave edin. Sonra kekik, sirke, hardal, karanfil, tuz ve karabiber serpin. Kaynama noktasına gelince, karışımı düdüklü tenceredeki etin üzerine dökün.
Tencerenin kapağını kapatın ve yemeği yaklaşık 1,5 saat ateşte tutun. Gerekirse yeniden su ve bira ilave edin.
Not: Yemeğinize havuç ve brokoli de ilave edebilirsiniz.





Soğanlı Kavurma (4 Kişilik) 

Malzemeler
300 gr Arpacık Soğanı
3 Diş Sarmısak
1 kg Dana Eti
2 Çorba Kaşığı Margarin
2 Tatlı Kaşığı Pulbiber
3 Çorba Kaşığı Domates Salçası
2 Su Bardağı Et Suyu
2 Çorba Kaşığı Kekik
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Soğan ve sarmısağı soyun. Soğanı ikiye bölün. Sarmısağı ezin. Eti (3cm büyüklüğünde) kuşbaşı doğrayın. Margarini büyük bir tencerede eritin. Eti tencereye alıp kavurup tencereden alın. Soğan ve sarmısağı aynı tencereye ilave edip kavurun. Ardından tekrar eti ekleyin. Pul biber, kekik, tuz ve karabiberle tatlandırın. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Bir miktar et suyunu ilave edip çekmesini bekleyin. Bu işlemi bir iki kere daha tekrar edin.
Et suyunun kalanını tencereye ekleyin. Eti kısık ateşta ve tencerenin kapağını kapatarak 80 dakika kadar pişirin. Pişme süresinin sonunda tekrar tuz ve karabiberle tatlandırın. Kavurmayı tabaklara paylaştırarak servis yapın.
Öneri: Bayramdan sonra eti değerlendirmek için malzemeleri değiştirerek tekrar kavurma yapabilirsiniz. Örneğin kavurmaya mantar katabilirsiniz. Bunun için tarifi aynen yukarıda verildiği gibi uygulayıp soğanları kavururken mantarı ilave edin. Mantarı kısa süre kavurup eti ekleyin. Ardından tarifin kalan kısmını uygulamaya geçebilirsiniz.
Kolayca kavurmak Eti kavurmak için kalın tabanlı veya teflon bir tencere kullanın. Bir miktar yağ eritin ve eti ilave edip kavurmaya başlayın.







Sultan Sarma Bonfile (1 Kişilik) 

Malzemeler
1 Adet Bonfile
1 Çorba Kaşığı Kıyma
10 Adet İç Antep Fıstığı
1 Tatlı Kaşığı Kıyılmış Pastırma
1/2 Çorba Kaşığı Tereyağı
Kıyılmış Dereotu


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak, bonfileyi iyice dövün. İçine 1 çorba kaşığı kıyma ve 10 adet fıstığı koyup rulo haline getirin. Daha sonra içe doğru sarın.
Bir tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağını alıp eritin. İnce ince doğranmış 1 tatlı kaşığı pastırmayı ve kıyılmış dereotunu tavaya koyun. Kaşıkla karıştırarak, birkaç dakika tavada tutup, çıkarın.
Izgarada pişen bonfileyi alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine tavada kızarttığınız pastırmayı koyun. Dilediğiniz garnitürle birlikte servis yapın.







Şaşlık (2 Kişilik) 

Malzemeler
250 gr Biftek
1/2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peynir
2 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
Tuz


Yemeğin Tarifi
Biftekleri et tokmağı ile iyice döverek inceltin. Domates ve sivri biberleri iri parçalar halinde doğrayın. İncelmiş bifteklerin aralarına rendelenmiş kaşar peyniri koyup, rulo halinde sarın.
Şişe, 1 adet domates, 1 adet sivri biber ve biftek dizin. Tuz serpin. Bu işlemi bütün malzemeler bitene dek tekrarlayın. Izgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın.





Şiveydiz (4 Kişilik) 

Malzemeler
250 gr Nohut
250 gr Kuşbaşı Kuzu Eti
1 Demet Taze Sarımsak
1 Kg Yoğurt
1 Su Bardağı Su
Tuz
Sos Malzemesi
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Haspir


Yemeğin Tarifi
Akşamdan ıslattığınız nohudu haşlayın. Taze sarmısaklardan iki tane ayırıp kalanını yarım parmak iriliğinde doğrayın. Ayırdığınız iki sarmısağı ayrı bir kapta yumuşayana kadar haşlayın.
Yoğurdu 1 su bardağı suyla çırparak ayran kıvamına getirin. Hazırladığınız ayrana eti, haşlanmış ve çiğ sarmısağı ilave ederek pişirin.
Tavada bir çorba kaşığı tereyağını kızdırıp haspiri ekleyerek sos hazırlayın.
Yemeği servis tabağına alın. Üzerine haspirli sos gezdirip servis yapın.







Tantuni (8 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Kıyma
3 Adet Soğan
3 Adet Yeşilbiber
3 Adet Domates
1 Paket Un
1 Çorba Kaşığı Ayçiçek Yağı
2-3 Dilim Bayat Ekmek
Tuz
Salatası İçin:
1 Demet Maydanoz
1 Demet Taze Soğan
1 Adet Limon
Bir Miktar Sumak ve Tuz
1 Çorba Kaşığı ayçiçek Yağı


Yemeğin Tarifi
Tencereye kıymayı koyun. Bir miktar su ilave edin. Kıyma suyunu çekinceye kadar pişirin. Yemeklik doğradığınız 3 adet soğanı ve 1 çorba kaşığı ayçiçek yağını ekleyin. Birkaç dakika kavurun. 3 adet yeşil biberi küçük küçük doğrayıp, tencereye ilave edin. Tenceredeki malzemeleri bir sacın üzerine ya da teflon tavaya dökün. Birkaç dakika daha kavurun. Malzemeleri tekrar tencereye boşaltıp, küp şeklinde doğradığınız 3 adet domatesi içine atın.Tencerenin kapağını kapatın.
Başka bir kabın içine 1 paket unu dökün. Ortasını havuz biçiminde açın. Tuz ve ufaladığınız bayat ekmek dilimleriyle, bir miktar suyu ekleyin. Yoğurarak hamur yapın. Küçük bezeler koparıp, oklavayla tabak büyüklüğünde açın. Teflon tavada veya sacda pişirin.
Yufkalar pişerken, salatayı hazırlayın. Bunun için, soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Tuz, yaprakları ayrılmış maydanoz, sumak ve limon suyuyla karıştırın. Pişirdiğiniz yufkaların içine kıymalı harcı ve salatayı doldurun. Rulo biçiminde sarın. Soğutmadan servis yapın.



Taze Soğan Yahnisi (8 kişilik) 

Malzemeler
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
100 gr. margarin
1 kg. taze soğan
1 çorba kaşığı salça
Nane, tuz
Terbiye için:
2 yumurta sarısı
1/2 su bardağı yoğurt


Yemeğin Tarifi
Eti yıkayıp tencereye koyun. Suyunu çekene kadar pişirip, pembeleşene kadar kavurun.
Doğranmış taze soğanı ve margarini ilave edip 3 - 4 dakika daha kavurun. Salça ve naneyi ekleyin. Kavurmaya 2 - 3 dakika daha devam edin. 3 su bardağı su ve tuz ekleyin. Kısık ateşte pişirin.
Yemeği ocaktan indirdikten sonra biraz bekletin. Yumurta sarısı ve yoğurdu birlikte çırpı. Yavaş vavas karıştırarak vemeğe ilave edin.






Malzemeler
600 gr Süt Danası (yağsız but)
500 gr Karışık Sebze (patates,havuç, soğan, sarmısak ve biber gibi sert sebzeleri tercih edin)
150 gr Soyulmuş Domates
1 Bağ Taze Biberiye
1 Bağ Taze Kekik
Zeytinyağı
Tuz
Taze Çekilmiş Karabiber


Yemeğin Tarifi
Fırına girebilen dibi kalın bir tercerede zeytinyağını kızdırdıktan sonra eti koyup 1-2 dakika çevirin. Yanmamasına dikkat edin ama heryeri renk alsın.
Tencereyi ateşten alıp kabaca doğranmış sebzeleri etin etrafına dağıtın. Üstünü kapatıp sıcak fırına (180-200 derece) koyun. 25-30 dakika sonra etin pişmiş olması gerekir.
Etin kalınlığı pişme süresini değiştirebilir.





Tepside Mantarlı Pirzola (10 kişilik) 

Malzemeler
1 kg. kuzu pirzolası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı un
4 adet küçük domates
3 -4 adet yeşil sivri biber
250 gr. mantar
Tuz,Karabiber
Kırmızıbiber
Kekik


Yemeğin Tarifi
Orta büyüklükte bir tepsiye sıvı yağı koyup kızdırın.
Pirzolaları hafifçe una bulayın. Kızdırılmış sıvı yağda her iki tarafını da çevirerek kızartın.
Domatesleri ikiye bölün, biberleri küçük doğrayın.
Domates, biber ve mantarları tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kekikle karıştırın.
Sebzeleri tepsideki pirzolaların üzerine yerleştirin. 1/2 su bardağı ılık su ilave edin. Üzerine bir tabak koyup, tencerenin kapağını kapatın. Ağır ateşte pirzolalar yumuşayıp, yağına kalana kadar pişirin.







Terbiyeli Haşlama (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 kg Kemikli Koyun veya Kuzu Eti
10 Su Bardağı Su
4 Patates
2 Havuç
7-8 Arpacık Soğanı
1 Küçük Kereviz
1 Çorba Kaşığı Margarin
5-6 Karabiber Tanesi
1 Çorba Kaşığı Un
3 Yumurta
1 Limon Suyu
Tuz


Yemeğin Tarifi
Sebzeleri temizleyip yıkayın. Patatesi iri parçalar halinde doğrayın. Kereviz ve havuçları dilimleyin, arpacık soğanları soyun.
Eti geniş bir tencereye yerleştirip 10 su bardağı su, parates, havuç, soğan, kereviz, karabiber taneleri ve yarım çorba kaşığı tuzu ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar 1-1.5 saat pişirin.
Küçük bir tencerede margarinı eritip unu pembeleşinceye kadar kavurun. Karıştırmaya ara vermeden, kaynamakta olan haşlamanın suyundan iki bardak kadar ilave edin. Küçük bir kasede 3 yumurta sarısı ile limon suyunu çırpın ve unlu et suyuna ilave edin. Hazırladığınız terbiyeyi haşlamanın üzerine azar azar döküp 2-3 dakika sonra ateşren alın. Sıcak olarak servis yapın.





Terbiyeli Kuzu İncik (10 kişilik) 

Malzemeler
1 kg. kuzu incik
4 adet orta boy soğan
3 adet patates
3 adet havuç
1 çorba kaşığı tereyağı
Terbiye için:
3 yumurta sarısı
2 limonun suyu
1/2 kahve fincanı su
Tuz,Karabiber


Yemeğin Tarifi
Eti yıkayıp, bir tencereye koyun.İri doğranmış patates,havuç, soğan,tereyağı, tuz, karabiberi ve 1/2 çay bardağı ılık suyu ekleyip et yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. (Suyu biterse her 15 dakikada bir 1/2 fincan ılık su ilave edebilirsiniz).
Terbiyesi için, yumurt sarısı, limon suyu ve 1/2 kahve fincanı suyu çırpın.
Hazırladığınız terbiyeyi, sıcak etin üzerine dökün. Karıştıp servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder