14 Ocak 2012 Cumartesi

MÜKEMMEL SERVİSİN REÇETESİ


Mükemmel Servisin Reçetesi

Kendine özgü bir mekan, müzikle tamamlanmış bir ambians, lezzetli yemekler, bir yanda içecekler…Kim istemez ki, böyle bir ortamda çalışmayı… Bir yiyecek ve içecek işletmesinde çalışmanın ne kadar keyifli olabileceğini çoğumuz bir kere aklımızdan geçirmişizdir. Servis sektöründe çalışmak çok keyifli ancak yiyecek ve içeceği sunmanın da ötesinde birçok yetkinliğe sahip olmayı gerektirdiğinden dolayı bir o kadar da zor. Zorlukları başarıya dönüştürmek isteyenlerden misiniz, o zaman “mükemmel servis”’in reçetesi tam size göre.

İşe başlamadan önce, kişisel bakımınızı yapıp, üniformanızı giyin ve kendinize aynada bir misafirin gözünden bakın. Profesyonel görünüyor musunuz? İşine hakim bir kişi izlenimi yaratıyor musunuz?

Servis sektöründe çalışmak, sahnede olmaya benzer. Sahnenize çıkmadan önce “servis personeli” rolünüze hazır olduğunuzdan emin olun. Yetişme çağına girdiğimizde büyüklerimizin dediği gibi, “Karnınızı içeri çekin, omuzlarınızı dikleştirin, başınızı hafifçe yukarıya doğru kaldırın.” Sizi kendine güvenli gösterecek bu duruşu, içten bir gülümseme ile tamamlayın. Kaygılarınızın, sıkıntılarınızın bu senaryoda yer almadığını unutmayın.

Artık sahneye çıkma vakti geldi.

Misafirlerinizi içten ve bir işletmeyi temsil ettiğinizi unutmadan profesyonel bir şekilde karşılayın. Biliyorsanız, misafirlerinizin isimlerini kullanın.

Misafirlerinizi masalarına yönlendirirken, onlara hafifçe dönük, aranızda çok mesafe olmayacak şekilde bir adım önden yürüyün. Yürüyüş hızınızı misafirlerinize göre ayarlayın.

Önce yaşlı bayan veya bayan misafirlerinizin oturmasına yardımcı olun. Tüm misafirleriniz oturduktan sonra kendinizi tanıtın ve kendilerine yemek süresince sizin servis vereceğinizi söyleyin. Mönünüzü vermeyin, sunun.

Misafirlerinize düşünmeleri için bir vakit tanıyın ve bu arada işletme standartlarınız doğrultusunda servis akışına başlayın.

Misafirlerinizin masasına gelin ve masaya hakim olabileceğiniz en uygun noktayı seçtikten sonra, kendilerine seçim yapmada yardımcı olun. Açık uçlu sorular ile misafirlerinizin yiyecek ve içecek tercihlerini keşfedin. Misafirlerinizi dikkatle dinledikten sonra önerilerde bulunun, pişirme, hazırlama yöntemlerinden, sunumlarına kadar detaylı olarak tanımlayın ve misafirin iştahını arttıracak tanımlamalar kullanın. Misafirlerinizin önerileriniz doğrultusunda verdikleri sözel veya sözsüz olarak verdikleri tepkilere göre servisinizi yönlendirin. Bu aşamada başrolde olduğunuzu, mönü bilginizi misafirlerinizi memnun edecek önerileri sunmada kullanmanız gerektiğini unutmayın. Misafiriniz seçimini yapmış ise, kendisine güzel bir seçim yaptığını sözcüklerinizle veya beden dilinizle hissettirin.

Siparişleri kendi sözcüklerinizle teyit edin ve misafirlerinize başka bir istekleri olup, olmadığını sorun.

Masadan ayrılırken, teşekkür edin, iki adım geriye doğru gidin ve daha sonra mutfağa doğru ilerleyin.

Masayı mönü seçimine göre yeniden düzenleyin.

İçecekleri servis standartları doğrultusunda servis edin. “Afiyet olsun” diyerek masadan ayrılın.

Yemekleri servis ettikten sonra, masayı tekrar herşeyin eksiksiz olduğundan emin olmak için kontrol edin.

Servis alanınızdaki tüm masaları gözünüzle kontrol edin ve servisin hangi aşamalarında olduklarını belirledikten sonra servis akışına devam edin.

Servis sırasında boşları toplamak için önce izin isteyin ve rahatsızlık vermeden sessiz bir şekilde boşları almaya özen gösterin.

Servis akışınıza mönünüz doğrultusunda devam edin. Unutmayın, yemeğin her aşamasında öneride bulunabilirsiniz.

Masadaki misafirlerin memnuniyetini daima kontrol edin. Özellikle de sizin öneriniz olan bir yiyecek veya içecek sunduysanız, misafiriniz ilk lokmasını yediğinde, içeceğinden ilk yudumu aldığında memnuniyetini takip etmeyi unutmayın.

Misafirleriniz hesaplarını ödeyip, kalkmaya hazırlandıklarında ise onları tekrar ağırlamaktan memnuniyet duyacağınızı hissettirin ve uğurlayın. Saate ve yorgunluğa yenilmeyin.

Reçetenizin her aşamasında dik durun, gülümseyin, kendinizden emin bir ses tonu ile konuşun ve en önemlisi işinizi severek yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder