9 Ocak 2012 Pazartesi

PLAJ VE YÜZME HAVUZLARI


1. PLAJ VE YÜZME HAVUZLARI :

Plaj ve yüzme havuzları turistik etkinliklerin en önemli araçlarındandır. Plaj ve yüzme havuzlarının güvenliği ve hijyeniyle ilgili sorunlar çözümlenmedikçe önemli sağlık sorunları ve kazalar ortaya çıkacaktır. Sahil suyu kirliliği turizm sağlığı uygulamalarının önemli ilgi alanlarından birisidir. Sahillerin kirliliğinde en önemli iki faktörden birisi biyolojik kirlenmedir. Gelecekte sahil kirliliği nedeni olarak ön plana çıkacak olan diğer faktör ise kimyasal kirlenmedir. Biyolojik patojenlerin deniz ürünlerinde üreyebilmesi, kimyasal bir takım kirletici maddelerin ise canlıların vücutlarında birikme özelliğine sahip olması nedeniyle sahil suyu kirliliği gıda sağlığı açısından da önem kazanmaktadır.

1.1. Plajlar :

Plajların giderek yaygın bir kitlesel insan akımına uğramaları bir çok sağlık sorununu da birlikte getirmektedir. Özellikle belirli aylarda kıyı kesimlerindeki kentler nüfusunun on katını aşabilmektedir. Su kaynakları, tuvalet ve atık uzaklaştırılmasıyla ilgili altyapının yetersiz duruma gelmesine neden olmaktadır. Yetersiz alt yapının da katkısıyla sahil kirliliği daha büyük oranda olmaktadır. Plajların alt yapısında duşların, tuvaletlerin önemli birer öğe olduğu başlangıçta düşünülmelidir.

Yasal olarak plajların sağlık açısından denetlenmesinden sağlık kuruluşları sorumludur. Plaj sularına çöplük sızıntılarının, insan ve hayvan atıklarının ulaşmasını engellemek zorundadır. Sanayi tesislerinin atık sularının karışması da önemli plaj ve sahil kirliliği nedenleri arasındadır. Sarılık ve çocuk felci hastalıklarının etkenleri plaj sularında kolayca üreyebilmektedir. Bu nedenle plajların sağlık açısından denetimi sistemli ve sürekli olarak yapılması gereken denetimlerdendir. Plaj olarak kullanılan göl, baraj, gölet, ırmak ve diğer akarsu kenarlarının da sistemli olarak değerlendirilmesi zorunluluğu vardır.

Plaj Denetimi:

Plajların bakteriyolojik değerlendirmelerinde kullanılacak olan su örnekleri sabahları saat beş ve akşamlan da saat 24'den sonra yapılmalıdır. Örneğin kıyıdan on metre uzaklıkta, 100/250 metre aralıkla, örnek şişesinin uzunluğu kadar derinlikten alınmalıdır. Plaj mevsiminde ayda en az iki örnek alınmalıdır.

Plaj kumlarının kolay kirlenebildiği unutulmamalıdır. Güneş ışınlarının antibakteriyel etkisi olmasına rağmen yeterli değildir. Plaj kumlarının yüzeysel akıntılarla, istenilmeyen kirlilikteki sularla kirlenmesi önemli sağlık riskleri yaratabilmektedir. Bazı bölgelerde yakındaki tesislerin sulu hela çukur sızıntıları plaj kumunun altına yayılabilmektedir. Sızdırma sistemlerin plajlardan uzakta yapılması, sızan tuvalet çukuru suyunun plajları kirletmemesi sağlanmalıdır. Leptospirozis gibi sıçan idrarı ile bulaşan, hastalıkların yanısıra, evcil hayvan dışkısı ile bulaşabilen tüm paraziter hastalıklar plaj kumlan aracılığı ile yayılabilir.

Kimi ülkelerde özel düzenek ve araçlarla plaj kumlarının dezenfeksiyonu yapılabilmektedir. Ülkemizde plaj yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili herhangi bir epidemiyolojik bilgimiz yoktur. Bu nedenle söz konusu dezenfeksiyon uygulamaları söz konusu değildir. Plaj sularının kirliliği ile ilgili en önemli problemlerden birisi plajdan yararlanan insanlarla ilgili alt yapılardır. Yakındaki lokanta vb. nin organik atıklarının çevreye atılması, plaj bölgesinde veya çevresinde yapılan tuvaletlerin yetersiz teknolojisi plaj sularının kirlenmesinde önemli etkenlerden birisi olabilir.

1.2. Yüzme Havuzları :

Yüzme havuzları, düzenleme ve kullanma isteklerine göre değişik tipleri bulunmaktadır. Havuza doldurulan suyun cinsine göre tatlı su, tuzlu su ve mineral sulu havuzlar olarak farklılıklar gösterirler. Havuz suları, termal veya normal kaynaklardan, dezenfekte edilmiş ve içilebilir nitelikte sudan veya tuzlu sudan oluşur. Yüzme, banyo, spor ve tedavi edici banyolar olarak değişik amaçlarla da kullanılmaktadır.

Havuz sularından kaynaklanabilecek hastalıkların önlenmesi için suyun kalite ve kirliliği kontrol altına alınmalıdır. Sudan veya havuza giren kişilerden kaynaklanan mikrobiyolojik etkenler değişik tipte enfeksiyonlara neden olmaktadır. Göz, deri, kulak, boğaz enfeksiyonlarının yanısıra, suyun yutulmasıyla enterik enfeksiyonlar da oluşmaktadır. Eğer suyun kimyasal özellikleri uygun değilse ve dezenfekten olarak kullanılan kimyasal maddeler yüksek konsantrasyonda iseler, oluşturdukları irritasyon doğal vücut bariyerini bozarak, yüzeysel enfeksiyonlara olan hassasiyeti artırmaktadır.

Yüzme havuzlarının daha inşaat başlamadan, düzenleme ve kullanım havuzları doğrultusunda sağlık teşkilatı tarafından kontrol edilmelidir. Yüzme havuzları kapalı veya açık olabilir. Sadece sportif amaçlarla tasarlanan havuzlara olimpik havuzlar adı verilmektedir. Havuzların büyüklüğünün maksimal kullanıcı kapasitesi gözönüne alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Deniz kenarında yapılacak havuzlarda maksimal sayının 40'ının havuzdan yararlanacağı düşünülerek hesaplanır. Bu sayı kişi başına 4 metrekare ile çarpılarak gerekli havuz yüzeyi bulunur. Denizden uzak bölgelerde kullanım kapasitesi maksimal sayının 50-60'ı olarak kabul edilerek alan hesaplanır. Yetişkin bir insanın 1.25 metre derinlikte rahatça yüzebileceği varsayılarak derinliği 1-2 metre arasında olmasına özen gösterilir. Olimpik havuzların büyüklüğü kulvar sayısına göre belirlenir ve yönünün kuzey güney doğrultusunda olmasına dikkat edilir. Çağdaş kent planlamasında 60.000 nüfus için bir havuz hesaplanmaktadır.

Açık yüzme havuzlarının yeterince güneş alan, endüstri tesislerinin dumanı altında kalmayan, duman, serpinti ve gürültüden korunan yerlerde yapılması gerekir. Havuzların kullanım süresi yıllık 100-120 gün üzerinden hesaplanır. İklim koşullarına göre sürede değişiklik olacaktır. Kullanım süresinin 40-60 gününün kalabalık olduğu varsayılır. Nüfus başına yıllık olarak 1 .5- 3 kez yüzme havuzuna gidildiği varsayılır. Her ziyaretçi için 0.6 - 1 metrekarelik su yüzeyi hesaplanır. Bu nüfus başına 0.1 - 0.2 metrekare su yüzeyi kabul edilerek yüzme havuzunun açılmasını gerektirir. Nüfusun 5-8'i için vestiyer yapılması idealdir.

Yüzme bilmeyenler için yapılan havuzun ayrı yapılması tercih edilir. Bileşik yapılmasının önemli sakıncaları olabilir. Derinlik göstergesinin olmaması durumunda atlama yapanların zarar görmesi olasıdır. Kolay kirlenir. Suyun günde dört kez temizlenmesi gerekir. Havuzun yükü fazla ise buna göre temizlenme sayısının arttırılması sağlanmalıdır. Derinlik 0.1-1.25 metre arasındadır. Derin olmayan tarafında merdiven olmalıdır. Merdivenin kaymaması, iki yanında tutacak yerinin olması sağlanmalıdır. Bunun yanında çırpınma havuzları vardır. Eğimi çok az olan bir rampa ile girilir ve derinliği 10 - 40 santimetre arasında olmalıdır.

Kapalı yüzme havuzlarının merkezi yerlerde ulaşımının ucuz ve kolay olduğu yerlerde yapılması öngörülür. Pencere cephesi güneydir.  30.000 - 80.000 nüfus için bir kapalı yüzme havuzu önerilir. Nüfus başına yıllık kullanım sayısının orta ve küçük kentlerde 3-5. büyük şehirlerde ise 1.5 - 2.5 kez olduğu kabul edilir. Havuzun çıplak ayakla girilen koridorunun tuvaletlerden duşlara geçmesi, tek veya ortak duşlarla zorunlu yıkanma ve ayak yıkama yerlerinin olması öngörülür. Havuzdan çıktıktan sonraki dönüş yolu sıcak su sarfiyatına neden olmamak için doğrudan soyunma yerlerine olacak biçimde ayarlanır. Gelişmiş ülkelerde bastığında su fışkırtarak ayak temizliğini ve yıkanmasını sağlayan yürüme koridoru bulunmaktadır. 8 vestiyer için bir duş önerilir. 40-50 erkek için bir tuvalet 2 pisuvar, 20-25 kadın için bir tuvalet yapılmalıdır. Saatteki hava değişimi yüzme havuzunda 2-3, soyunma odasında 5 ve duşlarda 8-10 kez olacak biçimde ayarlanır. Yüzme havuzlarının suyunun daima dibi görülecek kadar berrak ve saydam olması gerekir.

Havuzlarda kullanılacak sular berrak olacak 15 cm. çaplı siyah-beyaz disk (Secchi diski), yüzme havuzunun en derin noktasına konulduğunda dışarıdan görülebilmeli ve kesinlikle tortu bulunmamalıdır. Suyun sıcaklığı 27°C civarında tutulur. Havuza girmeden önce herkesin yıkanması zorunlu olmalıdır. Havuza giren her insanın havuza ortalama 50 ml idrar bıraktığı belirlenmiştir. Havuza giren herkesin mg organik yük bıraktığı, 50 ml kadar su yuttuğu belirlenmiştir.

Yüzme havuzları gerek kamuya açık kuruluşlarda, gerekse özel konut alanlarında yada turistik tesislerde daha yaygın olarak inşa edilmektedir. En önemli rekreasyon araçlarından birisi durumundadır. Yüzme havuzlarının yapım aşamasında bir çok temizleyici mekanizmanın gözönüne alınması gerekmektedir. Suların yenilenme hızından, içerisinde yüzenlerin temizliğine kadar bir çok faktör havuz sularının kirlenmesinde önemli faktörler arasında sayılabilmektedir.

Daha havuzun yapım aşamasında giriş çıkış, havuzdan ayrılma, girmeden önce temizlenme, havuz suyunun temizlenmesi ve dezenfeksiyonu ile ilgili her türlü mekanizma kurulmuş olmalıdır. Havuz çevresi kaymayı önleyen, tutucu madde ile döşenmelidir.
İdeal yüzme havuzlarında tuvaletler, havuz ve soyunma odası iyi ilişkide olmalıdır. Kontaminasyonu önleyecek bir altyapı gerekmektedir. Yüzme havuzları ile tifo, paratifo, leptospirozis, dizanteri, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları, deri hastalıkları, (mantar, uyuz, impetigo, granüloma, veneral hastalıklar), poliomyelitis gibi hastalık etkenlerinin yüzme havuzu suyu ile bulaşabileceği ileri sürülmektedir. Bu nedenle yüzme havuzu sularının iyi dezenfekte edilmesi zorunludur.

Havuzdan yararlananların havuz sularının temizliğinin sürdürülmesinde katkı yapabilmeleri gerekir. Bu amaçla eğitici açıklamalar gereğinde uyulması zorunlu kurallar yararlı olabilir. Yüzme havuzu suyunun pH değerinin nötr pH ya yakın olması gerekir. Asidik tarafa
kaymış olan pH değeri ileri derecede korozif özelliktedir. Aşırı bazik özellikteki sular ise tortulaşmaya, dezenfektan etkinin azalmasına, cilt ve göz irritasyonuna neden olmaktadır. Kullanılan klor maddesinin niteliğine göre havuz suyunun içerisindeki bazik etki artar. Sözgelimi sodyum hipoklorit kullanılan havuzlarda sodyum hidroksit açığa çıktığı için havuzun suyu bazik tarafa kayacaktır. Ortamın asitleştirilmesi gerekir, (bir ölçek sıvı klor için yarım ölçek asit eklenir) Hipoklorit asiti dezenfektan özellik taşımaktadır. Ancak güneş ışığının etkisi ile dezenfektan etkide önemli boyutta azalma meydana gelir. pH değerinin ideal olarak 7.2-7.6 olması önerilmektedir. Burada hipoklorit asit konsantrasyonu maksimum değerinde 70'tir.

Yüzme Havuzu Suyunun Dezenfeksiyonu:

Yüzme havuzu sularının sağlık kalitesi kontrolünde en önemli faktör, havuz kullanıldığı zaman, yeterli bir dezenfektan konsantrasyonunun devam ettirilmesidir. Klor, brom, iyot, klorlu siyanür tuzları ve ultraviyole lambaları dezenfeksiyon için kullanılmaktadır. Klor ve brom yüzme havuzu sularında en çok kullanılan dezenfektan maddelerdir. Klorlu siyanür tuzları, ozon ve ultraviyole ise daha az kullanılmaktadır ve geniş ölçüde kabul görmemişlerdir. İyotun kullanımıda sınırlıdır. Havuz suyu klorla dezenfekte ediliyorsa dezenfeksiyondan sonra içerisinde 0.4- 0.6 ppm bakiye klor kalmalıdır. Bu kişisel kullanım amaçlı, kullanıcı yükü az olan havuzlar için önerilen değerdir. Ancak genel kullanıma açık olan havuz sularındaki bakiye klor değerinin 1-1.5 ppm değerinde olması önerilmektedir. Sıvı klor sağlanması kolay olduğu için çok kullanılmakla birlikte etkinliği bekleme süresi içerisinde kaybolmaktadır. 12'den 3'e kadar düşmektedir. Daha öncede belirtildiği gibi sodyum hidroksit oluşumuna neden olduğu için havuz suyunun pH dengesini bozmaktadır. Asitle bazın nötralize edilmesi zorunluluğunu doğurmaktadır.

Pahalı olmasına rağmen tablet ve granül halindeki klor stabildir. Güneş ışınlarından etkilenmez. Beklemekle aktivitesini yitirmez. Bunların birim zamanda çözünme miktarını ayarlayan basit mekanizmaların da kurulması mümkündür. Böylece havuzun su döngüsüne göre sürekli klorlama sağlanabilmektedir. Başlangıçta suyun içerisindeki birtakım organik maddeler klorla bileşerek kloraminleri yaparlar. Ter, idrar bileşiminde bulunan üre vb. gibi maddelerle oluşan bu bağlı klor bileşikleri istenmeyen kokuların oluşumuna neden olmaktadır. Bağlanan klordan sonra serbest olarak suda bulunan klor asıl dezenfektan etkiden sorumludur. İkisinin toplamı suya verilmesi gereken toplam klor miktarını vermektedir. Kent suyu klorlamasında da aşağı yukarı aynı mekanizma esas alınır. Normal klorlama dozunun 5-10 katı klorlama ile oluşan kloraminlerin gaz haline getirilip uçması sağlanır. Bu uygulama kullanıcı yükü küçük olan havuzlarda ayda bir diğer tip yüzme havuzlarında ise 15 günde bir yapılması gereken bir uygulamadır. Bu klorlama uygulamasından sonra havuz suyundaki klor değerinin istenilen seviyeye indiğinden emin olunmadan havuzdan yararlanılmamalıdır. 3 ppm'in üzerindeki klor değeri ciltte tahriş edici etki yapar.

Suyun döngüsünü sağlayan pompa sisteminde pompa hızına uygun hızda süzme yapan filtrasyon sistemleri bulunmalıdır. Çok küçük partiküller için flokülasyon uygulanmalıdır. Şap ve bazı diğer alüminyum bileşiklerinde olduğu gibi bu maddeler suda erir ve ardından topaklar oluşturarak kümeleşir ve bunlar suyun içerisindeki küçük parçacıkları tutarlar. Böylece bu maddeler filtrede tutulabilecek boyuta gelirler. Havuz suları genellikle motopompla yapılmaktadır ve her seferinde havuz suyunun %10 oranında yenilenmesi sağlanmaktadır. Havuz suyunun içerisinde yosun üremesi özel dezenfeksiyon yöntemleri ile sağlanmaktadır.

Yüzme havuzu suyunun içerisine tuvalet ayaklarının ve yüzeyel akıntı sularının karışması engellenmelidir. Zaman zaman dipte çökelen saç, deri, toz vb. gibi birikintiler kolayca alınabilmeli ve temizlenebilmelidir. Gereğinde suyun içerisindeki sayılı parçacıkların çökeltilmesini sağlayacak uygulamalara da başvurulabilmelidir. Su savurganlığının önlenilmesi amacıyla havuz suyu döngüsünün yavaşlatılması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Havuz sularının düzenli olarak alınan bakteriyolojik örneklerle denetimi gerekmektedir. Yüzme havuzundan alınan konjunktivit, mantar enfeksiyonu gibi olguların sayıca artması halinde havuzun hijyenik koşullarının bütünüyle gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yüzme havuzlarında kişilerin duş tuvalet sayısı yararlananların sayısıyla orantılı olmak zorundadır. Yüzme havuzlarına sonradan yapılacak eklentiler ve müdahaleler çok iyi düşünülmeli, mutlaka konuda uzman mimar ve mühendislere danışılmalıdır. Yapılacak müdahaleler standardı bozarak önemli tehlikeler yaratabilirler. Havuz suyunun renklendirilmesi farkına varılmayan boğulmaların nedeni olabilir. Yüzme havuzunun dibi görülmelidir. Daima derinlik göstergesi olmalıdır. Atlama bölümü yapılacaksa standartlara aynen uyulmalıdır.

Yüzme Havuzu Sularının Bakteriyolojik Özellikleri :

Banyo suları, eğer suyun bakteriyolojik kalitesi uygun değil ise, değişik tiplerde barsak, üst solunum yolu, üriner, kulak ve deri enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Ayrıca, mantar ve parazit infeksiyonları da görülmektedir. Suyun bakteriyolojik kalitesi,
dezenfeksiyonunun etkisine ve havuza giren kişi sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Suda protozer, kurustacealar ve alglar bulunmayacak, bakteriyolojik analizlerde 50 cm3 'de 1 'den 100 cm3 'de 2,2 'den fazla koliform bakteri bulunmayacaktır. Havuz Suyunda Analiz Sıklığı Havuz suyunun en az haftada bir defa olmak üzere bakteriyolojik analizi yapılacaktır. Bunun içinde havuzun en kalabalık olduğu zamanlarda her iki ucundan usulüne uygun numune alınır ve en yakın laboratuvara gönderilir.

Diğer Nitelikler :

Bütün yüzme havuzlarında, sirkülasyon sistemlerinin de en az bir pompa veya pompalar, filtre ve filtreler, su sağlık şartları ve dezenfeksiyonu ile ilgili ekipmanların olması gerekliliği şeklindedir. Yüzme havuz suları;

Halka açık yüzme havuzlarında 24 saatte 4 defa,
Halka yarı açık yüzme havuzlarında 24 saatte 3 defa

sirküle olmalıdır. Ayrıca yüzme havuzlarında filtrasyon, sirkülasyon ve klorlama sistemlerinin birlikte olması gerekmektedir. Havuz sularının bakteriyolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri, Sağlık Bakanlığı'nın 389 nolu "Gıda Maddeleri ve Sulardan Numune Alma Rehberi" adlı yayınında belirlenmiştir. Ancak söz konusu rehberde belirlenen özellikler yeterli olmayıp, WHO'nun önerileri doğrultusunda yeni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

WHO'nun önerilerine göre havuz sularında bakteriyolojik yönden incelenmesi gereken parametreler şunlardır :

1. Koliform bakterileri,
2. Staphylacoccus faureus).
3. Saprofit bakteriler.
4. Enterekok (Fekal streptekok)
5. Psedumonas aeroginosa

Eğer havuz sularında bakteri kontaminasyonunda müsaade edilebilir sınırların üstünde bir sonuç elde edilirse, tekrar 300 ml. miktarında su numunesi alınarak fekal kirliliği belirleyecek şekilde, özellikle E. coli yönünden incelenmelidir. Yüzme havuz sularında

WHO'nun kabul ettiği limitler aşağıda olduğu gibidir.

1. Koliform grubundan bakterilerin sayısı: Litrede 10'u aşmayacak,
2. Stafilakok sayısı: Litrede 20'yi aşmayacak,
3. Saprofit bakterilerin sayısı: ml'de 100'u aşmayacak.
Tatlı su ile doldurulmuş havuz sularında koliform bakterilerinin sayısı litrede 10'u aşmayacaktır.

Deniz suyu ile doldurulmuş havuz sularında koliform bakterilerinin sayısı litrede 100'ün altında, enterekok ise 50'nin altında olmalıdır.
Ayrıca havuz sularında patojen bakteriler bulunmamalıdır.

2.2. YASAL DÜZENLEMELER :

Yüzme havuzlarının denetimi ile ilgili yeterli sayıda mevzuat bulunmamaktadır. 1947 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nca yayınlanan "Yüzme Havuzlarının Tâbi Olacağı Esas ve Şartlara Ait Talimat" (Ek :1) ve 14.10.1993 gün ve 21728 sayılı Resmi Gazete'de Turi2m Bakanlığınca yayınlanan "Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği sorunun çözümüne katkıda bulunmaktadır. Aslında 1947 tarihli talimat diğer yönetmelikten daha kapsamlı ve işin sağlık boyutuna ağırlık veren bir talimattır.

Denetim, Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile 181 sayılı Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamedeki genel hükümlerden hareketle sağlık açısından yapılmaktadır. Turizm Bakanlığı'nca yapılan denetim İse Yüzme Havuzlarının tesis içindeki fiziki nitelikleri ve turistik özellikleri ile ilgilidir.


Ek:1

T.C.
SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM BAKANLIĞI
SAĞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI ESAS VE ŞARTLARA AİT TALİMAT

Madde -1:

a) Yüzme havuzlarıyla, buna bağlı olan soyunma yerleri, helalar, duşlar, giriş ve çıkış yollan, dolaşma yeri, seyirci yerleri, yüzme havuzunun işletilmesi, ilk yardım ve sıhhî imdat teşkilleri bu talimatta yazılı esaslara göre inşa edilecek ve halen mevcut havuzlar da buna göre tamamlanacak veya ıslah olunacaktır.

b) Yüzme havuzlarının, umumi sağlığı tehdit edeceği herhangi bir mahzur taşımasına müsaade edilmeyeceği gibi, alelumum spor alanlarının sıhhi şartlarını da haiz olması lâzımdır. Bilhassa sarı ve intani hastalıklarla bir çok göz, kulak, burun ve deri hastalıklarının doğrudan doğruya bulaşmasına sebep olabilecek yüzme havuz larının daha sıkı bir murakebe ve kontrol altına alınması mecburidir.

c) Yüzme havuzları projeleri, bu talimat hükümlerine göre hazırlanacak, tetkik ve tasdik olunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına gönderilecektir.

d) Bu talimatta yazılı şartlar kapalı ve açık bütün yüzme havuzlarına şamildir. Tedavi maksadıyla yapılmış olan bina dahilindeki sıcak su havuzları bunun dışındadır. e) İşletme esnasında yapılacak kontrollerle, havuzların bu talimata uygun hareket etmeleri mahalli belediyelerce temin edilecektir.

Madde - 2: Yüzme Havuzlarının Ölçüsü

Havuza verilecek azami su miktarına göre

a) Uzunluk; yüzme müsabakaları yapılacaksa havuzun boyu 25, 33, 30 ve 50 metre gibi yüzün tam bir bölümüne müsavi olacaktır.

b) Genişlik Boyun 1/2 veya 1/3'ü kadar olacaktır {bilhassa genişliğin yüzme müsabakalarında önemi olduğundan her yüzücü için 1,5 metre genişlik kabul edilmelidir.)

c) Derinlik: En az derinlik 0.90 -1,5 metre olacaktır. Manken kurtarma ekzersizleri için bu derinlik 2,5 metre, 3 metre yüksekliğe atlamalar için 3 - 3,5 metre ve daha yüksek atlamalar için ise derinlik atlama irtifakına göre artırılır.

d) Hacim: Havuza verilebilecek suyun miktarı (yani saniyede litre olarak miktarı) na bağlıdır. Buna göre yüzme havuzunun hacmi, gelen suyun 6-12 saatte tamamen havuzu doldurabileceği kadar olacaktır.

e) Yüz ölçüsü: En kalabalık zamanda havuz içinde ve kenarında bulunacak kimselerin hepsi birden hesaba katılmak suretiyle insan başına en az iki metre kare su sathi edilecektir.

f) Su miktarı: Yüzme havuzlarının suyu daimi akımlı olarak bir taraftan girip mukabil taraftan çıkacak şekilde verilecektir. Verilecek suyun miktarı {yani havuz suyunun devri) içinde bulunan yüzücü adedine göre tayin edilir.

Havuza verilecek su miktarını tesbit etmek için yüzücü başına saatte 1,5 m ve 3 m su verilmesi esas olmalıdır. Suda klor veya buna benzer dezenfektan maddeler emniyet dozu teşkil edecek miktarda (serbest klor için 0,2 mg/L bulunuyorsa havuzdaki yüzücü başına saatte 0.5 m3 su verilmesi gerekir. Ancak suyun verilmesinde kullanılacak ölçü ne olursa olsun kontrol miyarı, herhangi bir anda havuzdan çıkmak üzere olan suyun bakteriyolojik vasfıdır.

Madde - 3: Havuzun Yapılışına Ait Diğer Şartlar

a) Kenar duvarları: Şakuli olacaktır.
b) Köşeleri keskin olmayıp kavislendirilmiş hale getirilmiş olacaktır.
c) Taban: Meyli %7'den fazla olmayacak 1,5 metreden sığ yerlerde ani düşüşler (sekiler, basamaklar) bulunmayacak meyli boşaltma ağzına doğru yani akıntılı olacaktır.
d) Taban ve duvarlar açık renkli veya kolay temizlenir şekilde yapılmış olacak. Su nüfuz etmeyecek, kaypak olmayacak.
e) Havuzun derinliği, yan duvarları üzerinde (bilhassa 1,5 metreden daha derin yerlerde) işaretlenmiş olmalıdır.

Madde - 4: Suyun Giriş Ağzı:

Havuzun eni üzerinde bulunur. Genişliği 6 metreye kadar olan havuzlarda giriş ağzı tek olacak ve bundan geniş havuzlarda ise her 6 metre için ikinci bir ağız bulunacaktır. Bu ağızdan havuza giren suyun akış istikameti çıkış ağzına lağım olacak ve bu suretle suyun kolayca değişmesi temin edilecektir.

Giriş ağzı tabanın 20-25 santim üzerinde bulunacak, yani su zemine yakın bir yerden girecektir.

Madde - 5: Suyun Çıkış Ağzı:

Giriş ağzının karşısında su sathına 20 santim yakında bulunacak ve ayrıca havuz suyunu 4 saatte tamamen boşaltabilecek kabiliyette dip savakları olacaktır. Dip savakları ve çıkış ağızları ıskaralı olacak. Iskara sathi bağlı bulunduğu boru maktaının en az 10 misli olacaktır. Tıkanma neticesinde lâğım sularının geriye teperek yüzme havuzuna girmesine mâni olmak için çıkışlar doğrudan doğruya lâğım mecralarına bağlanmayacaktır.

Madde - 6: Taşma Oluğu:

Havuzun etrafında ve bütün çevresi boyunca âzami su seviyesinde bir taşma olduğu bulunacaktır. Bu oluğun tabanında her 3 metrede bir mecra ağızlan yapılacaktır. Bu oluklar duvarın içinde veya biraz çıkıntılı yapılabilir.

Madde - 7: Merdivenler ve Atlama Kulesi:

a) Havuza girip çıkmak için en az karşılıklı iki kenarda merdivenler bulunacak ve bu merdivenlerin iki yanı tutunaklı olacak, basamaklar kaypak olmayacaktır.
b) Atlama kulesi ise çok sağlam yapılacak, sarsıntılı olmayacaktır. Yukarıda 2 nci maddede yazılı olduğu üzere kulenin yüksekliği ile havuzun atlama derinliği arasındaki nisbet daima ehemmiyetle göz önünde tutulacaktır.

Madde - 8: Gezinti Yeri:

Havuzun çevresinde yeter genişlikte, kolay temizlenir, kaypaklık yapmaz ve hafif (%2) meyli olan bir gezinti veya dolaşma yeri yapılacaktır. Havuzun kenarında yapılacak 10 santim yüksekliğinde bir bordür ile gezinti yerinin su veya diğer pisliklerinin havuza karışması önlenecektir. Gezinti yerinin çevresi tel veya parmaklıkla tahdit edilecek, yalnız havuza geçit yerleri açık bırakılacaktır.

Madde - 9: Soyunma Yerleri:

a) )Erkek ve kadınlar için ayrı ayrı bulunacaktır.
b) En kalabalık zamanda ihtiyacı karşılayacak kadar geniş olacak ve izdihama sebebiyet vermeyecektir.
c) En kalabalık zaman göz önünde tutularak lüzumu kadar sağlam ve kolay temizlenir elbise dolabı bulunacak.
d) Soyunma yerlerinin zemini açık renkli, çatlaksız, kolay temizlenir, yıkanır ve %2 meyilli olacaktır. Kaypak olmayacaktır.
e) Soyunma yerleri kapalı ise kolay havalandırılabilir tertibatı haiz olacak ve her zaman su verilebilecek hortumlu muslukları bulunacaktır.

Madde -10: Duş Yerleri ve Geçit Çukuru:

a) En kalabalık zaman göz önünde bulundurularak en az 30 kişiye bir duş kurulacaktır.
b) Kadın ve erkek duş yerleri ayrılmış olacaktır.
c) Duş suyunun sıcaklığı ayarlanabilecek şekilde olacak ve her şahıs için en az 15 litre su verilecektir.
d) Havuza girecek yüzücülerin mecburi olarak duş altından geçmelerini temin edecek şekilde bir geçit yeri yapılacaktır. Bunun için duşlar havuza girilecek yollar üzerine konulacaktır.
e) Bu geçit yolunda 2 metre uzunluğunda, geçit yeri genişliğinde ve 10-12 santim derinliğinde ve içerisi dezenfektan bir mayi ile doldurulmuş bir geçit çukuru bulunacaktır. (Bundan maksat yüzücülerin parmak aralıkları ve ayaklarının dezenfekte edilmesi ve havuzun herhangi bir enfeksiyondan korunmasıdır.) Yüzme havuzuna yukarıda yazılı geçit yerlerinden başka bir yol olmayacaktır.

Madde-11: Helalar:

a) Helaların yeri soyunma yerine yakın olacak ve mutlaka duş mahallerinden daha evvel uğranacak bir yerde bulunacaktır.
b) Helalar sıhhî bütün şartları haiz olacak (zemin ve duvarların kolayca dezenfek te edilebilmesi, rezervuarları bulunması vs. gibi.)
c) Kadınlar kısmında en az kırk kadına bir ve erkekler kısmında da altmış erkeğe bir hela ve bir İdrarlık düşecektir.
d) Ayrıca seyirci yerlerinde de ihtiyacı karşılayacak kadar hela, lavabo ve idrarlık yapılmış olacaktır.
e) Hela ve lavabolarda bol ve temiz su bulundurulacaktır.

Madde -12: Seyirci Yerleri:

a) Seyircilerin havuz kısmına girmeleri tamamen yasak edilecektir. Bunun için seyirci yerleri ile havuz kısmı gezinti yerinde yazılı olduğu üzere tecrit edilmiş olacaktır.
b) Seyirci kısmının antresi ve yolları tamamen ayrı bulunacaktır.

Madde -13: Yüzme Havuzuna Verilecek Suyun Kalitesi:

a) Fiziki ve bakteriyolojik vasıfları itibariyle havuza verilecek su içme suyu evsafında olacaktır, (berrak, renksiz, kokusuz, tortusuz ve bakteriyolojik bakımdan temiz olacaktır ve göz, kulak, burun ve deriyi tahriş etmeyecek...)
b) Sıcaklığı 27°C dereceyi geçmeyecektir. Havanın sıcaklığı ile suyun sıcaklığı arasında fazla fark olmayacaktır.
c) Havuz suyunun litresinde azami 40ıdan fazla koli basili bulunmayacaktır. Bu durum zaman zaman yaptırılacak bakteriyolojik muayenelerle kontrol edilecektir.
d) Havuzdan çıkan sular tasfiye edilerek tekrar havuza verilecekse, litrede daima 0,2-0.5 miligram serbest klor bulundurulacaktır. (Serbest klor miktarı litrede hiç bir zaman 0.5 miligramı geçmeyecektir.)
e) Bundan evvelki (d) fıkrasında yazılı tasfiye işinin projesi bir mütehassıs tarafından hazırlanacak ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'nın tetkik ve tasvibine arzolunacaktır. Bunlar temin edildikten sonra tasfiye işinin mesul ve bilgili bir kimse tarafından idaresi lazımdır.
f) Yüzme havuzuna bol su verilebilecek durumda olan yerlerde tasfiye usulü kabul edilmez.

Madde - 14: Bina Dahilinde Yapılacak Yüzme Havuzlarının Işık ve Havalandırılması:

a) Geceleri bol ışık temin edilecek, ayrıca havuzun içi de gizli elektrik lambalarıyla aydınlatılacaktır. Soyunma ve giyinme yerlerinin de kâfi derecede aydınlatılması mecburidir.
b) Bina dahilindeki havuzların kolaylıkla ve bol miktarda havalandırılması temin edilecektir.
c) Bu gibi havuzlar (soyunma ve giyinme yerleri dahil) kışın teshin edilecektir.
d) Kışın yüzme havuzu ile soyunma yerlerinin sıcaklığı düşürmemek üzere fenni bir şekilde devamlı olarak havalandırılacak tertibatı haiz olacaktır.

Madde -15: Yüzme Havuzunun İşletilmesine Ait Şartlar:

Yüzme havuzlarının yalnız iyi inşa edilmesi ve yeter miktarda su temin edilmesi kâfi değildir; sıhhî şartlara ve emniyet tedbirlerine uyularak işletilmesi lâzımdır.

a) Havuza girip çıkan suyun ayarlanmasından, umumi temizliğinden, sorumlu, işten anlar bir memur yüzme saatlerinde devamlı olarak iş başında bulunacaktır.

b) İp, yüzer duba, simit ve sair gibi can kurtarmağa mahsus malzeme ile ilk sıhhî yardıma hazır vaziyette bulunacaktır.

c) Yüzücülerin temiz ve sade mayolarla havuza girmeleri sağlanacak, kedi, köpek ve sair hayvanların havuz ve soyunma kısmına götürülmesine mâni olunacaktır.

İdare tarafından verilen mayolar her defasında sıcak su ve sabunla yıkanacaktır.

d) Bütün yüzücüler havuza girmeden evvel duş almak ve ayak banyosu havuzunun içinden geçmek mecburiyetindedirler. Vücudunda yara, şüpheli bereler, sargı veya görünür kir bulunanlar yahut sair hastalığı olduğu belli olanlar havuza sokulmayacaktır. Hiç kimse ayakkabı ile havuz kısmına giremez. Havuz kısmına yiyecek ve içecek getirmek yasaktır.

e) Herhangi bir sebeple havuz kısmından dışarı çıkanlar tekrar bu kısma girmeden evvel ayak banyosundan geçmek zorundadırlar.

f) Yüzücülerin duşdan evvel helaya girmeleri muvafıktır. Duştan sonra helaya girenler tekrar duş almak mecburiyetindedirler.

g) Havuz suyuna işemek, tükürmek, sümkürmek veya pislik atmak ve herhangi bir şekilde uygunsuz hareket etmek yasaktır. İhtara rağmen uygunsuzluk edenler dışarıya çıkarılır.

h) Bütün tesis dahilinde riayet edilecek nizam ve kayıtlar göze kolayca çarpan afişler halinde münasip yerlere konacaktır.

i) Havuzun suyu haftada bir defa (tercihan pazarı müteakip) boşaltılarak umumi bir temizlik yapılacaktır. Duvar ve taban yüzleri görünür bir kir kalmayacak şekilde iyice ovulacak ve fırçalanarak temizlenecek, pis sular tamamıyla aktıktan sonra havuz yeniden temiz su ile doldurulacaktır.

j) Soyunma yerleri, helalar duş yerleri, dolaşma yeri ve saire daima temiz tutulacak ve her akşam kapanma saatinden sonra bol su ite temizlik yapılacaktır. Hafta başında dolaplara, soyunma yerlerine ilâç püskürtülerek burada bulunması melhuz haşereler itlaf edilecektir. Kapalı kısımlar sık sık havalandırılacaktır.

k) Kumluk varsa bu kısım havuzdan tamamiyle hariç olacak ve kumda yatanlar havuza girebilmek için duş yapmak ve ayak banyosundan geçmek mecburiyetinde olacaklardır.

Madde -16: Çocuk Havuzları:

Hiç bir yerinde su derinliği 0.80 metreden fazla olmayan havuzlar çocuk havuzu karakterini taşır. Yüzme havuzlarında sözü geçen yıkanma, soyunma yerleri, helalar, ayak banyoları ve işletme hususunda konan kayıtlar aynen bu havuzlarda da caridir.Bunlardan başka:

a) Çocuk havuzlarında çıkan sular pis su mecralarına verilecek, bu sulardan tasfiye edilerek dahi tekrardan istifade edilmeyecektir.
b) Bu havuzlar asgari günde bir defa boşaltılarak temizlenecek ve ertesi günü açılma saatinden biraz evvel doldurulacaktır.
c) 10 yaşından büyük çocukların bu havuzlara girmemeleri daha uygundur.
d) Çocuk havuzları büyüklere mahsus yüzme havuzundan tamamiyle ayrılmış olacaktır.




4. SU SPORLARI GÜVENLİĞİ :

Ülkemizde suda boğulmalarla ilgili güvenilir rakamlar bulunmamaktadır. ABD'de kaza sonucu ölümlerin üçüncü nedeni suda boğulmalardır. Güvenli yüzmenin temel kuralı yüzmenin öğrenilmesi ve güvenlik kurallarına uyulmasıdır. Toplum bireylerinin sistemli olarak yüzme öğrenmesini sağlayacak bir yaklaşım en iyisidir. Ancak bunu sağlamak önemli bir organizasyon gerektirdiğinden gelişmekte olan ülkelerin çoğunda yüzme öğrenme arkadaş yardımı ile veya kendi deneme yanılmalarıyla kazanılan bir beceri durumunda kalmaktadır. Ancak sığ sularda yapılan yüzme denemeleri derin sularda, dalgalı denizde, akıntılarda yeterli olamamaktadır.

Üstelik suyun üzerinde kalma becerisinin kazanılması yalancı bir güven duygusu verdiğinden tehlikeli denemelerin oranı da artabilmektedir. Yaşlıların ve hastaların deniz ve yüzme etkinliklerinden önce hekim muayenesi yerinde olacaktır. Yüzme eğitiminin ilkyardım ve kurtarma eğitimi ile birlikte olması ve bir çok can kaybının önlenilmesini sağlayabilecektir. Kişinin kendi güvenliğini tehlikeye atmadan boğulmakta olan kişilere nasıl yardım edeceği öğretilmelidir.

Yüzme ile ilgili temel kurallar şöyle sıralanabilir:

1. Tek başına yüzülmemelidir. Yüzmeye grup halinde veya en azından yanında birisi olarak gidilmelidir.
2. Kurtarma işleminden sorumlu kişilerin bulunduğu yerlerde yüzmek en ideal biçimdir.
3. Yüzülen bölgenin tabanında ağlar, yosun yığınları olmamalıdır.
4. Ağır bir yemekten sonra yüzülmemelidir. Bu kas kramplarına neden olabilmek tedir.
5. Alkol içtikten sonra yüzülmemelidir. Genellikle duyuların küntleşmesine, soğuk duygusunun algılanmasında güçlüklere neden olabilir.
6. Yorgun ve üşüme hissi olduğu zaman yüzülmemelidir.
7. Niteliği bilinmeyen akıntıların, girdapların göründüğü hiçbir suyu girilmemelidir. Uyarı işaretlerine dikkat edilmelidir. Girilmez veya yüzülmez uyarısı olan bölgelerde kesinlikle yüzülmemelidir.
8. Dalınan suyun dibi görülmeli ve yeterli derinlikte olmalıdır.
9. Bilinmeyen sulara kesinlikle dalınmamalıdır.
10. Yüzme sırasında dalma tahtalarından veya atlama tahtalarından uzakta kalınmalıdır.
11. Yüzme sırasında güneşin yakıcı etkisi farkedilmediğinden ileri derecede yanıklara neden olabilir.
12. Şişme botlar üzerinde esintiye açık deniz bölgelerinde veya büyük göllerde güneşlenmek tehlikelidir. Geri dönmeyi olanaksız kılacak kadar sahilden uzaklaşma riski vardır.
13. Su çevresindeki çocuklar kesinlikle denetlenebilir olmalıdır. Telefon etme süresi içerisinde çocuğun boğulabilmesi mümkündür.
14. Su kenarında oynayan veya bir botta bulunan çocukların mutlaka güvenilir bir canyeleği giymesi gerekir.
15. Boğulan bir kişinin kurtarılmasıyla ilgili ustalık sadece yüzme becerisinden ibaret değildir. Bu konuda özel eğitim görmek gerekir. Çünkü boğulan kişinin birlikte iyi yüzme bilen birini de boğabilmesi mümkündür.
16. Yeterince yüzme bilmeyen bir kişinin boğulmakta olan bir kişiye yapabileceği en iyi yardım bir çubuk, olta çubuğu, dal parçası uzatmak, yüzebilen bir tahta parçası, lastik veya varsa bidon vb. atmak biçiminde olur.

Kurtarma ve güvenlik açısından önemli olabilecek bir diğer uygulama su altı dalmadır.
Dalma ancak tam sağlıklı kişiler için spor niteliğindedir :

1. Diyabeti, klastrofobisi, epilepsisi, solunum ve dolaşım sistemi sorunları olan kişilerin dalmaları tehlikelidir.
2. Dalma kişinin kendi kendine öğrenebileceği bir uygulama değildir. Özel eğitim görmeden bu uygulamadan kaçınılmalıdır.
3. Yalnız başına kesinlikle dalınmamalıdır.
4. Dalma sırasında etkin bir saat ve derinlik göstergesi gerekir. En iyisi ne kadar süre dalındığını ne kadar sonra çıkılması gerektiğini belirleyen tablolar bulunmaktadır. Bunların dikkatle incelenmesi söz konusu limitlere uyulması gerekir.
5. Dalma bölgesine gitmeden önce hava raporunun izlenmesi gerekir. Dalma önceden planlanması gereken sporlardandır.
6. Şamandıra yakınlarında, kahverengi su yosunları ile kaplı kayaların yakınında dalınmamalıdır.
7. Dalmadan önce dalma bölgesini gösteren dalma bayrağı veya işareti konulmalıdır. Dalma bayrakları veya uçurtmaları havalandırılma!, yüzeyel işaretler yerleştirilmelidir.
8. Derinlere dalınırken kulaklarda ağrı hissi olursa burun kapanarak kulaklara doğru hava üflenmelidir. Bu östaki borusunun açılarak içerdeki havanın dışardaki basınçla eşit basınç yapmasını sağlayacaktır. Eğer bu dengelenme sağlanmayacak olursa 9 metreden sonra kulak zarı patlayabilir.
9. Kulak içi basınç ileri derecede nezle veya grip sırasında dengelenemez. Nezle ve grip olan kişilerin dalma sporundan kaçınmaları gerekir.
10. Komprese tanklarda 80 nitrojen ve 20 oksijen bulunmaktadır. Basınçlı nitrojen solunması bazan nitrojen narkozu olarak bilinen duruma yol açar. 22.5 metre veya daha derinlere dalındığında bu durum söz konusu olabilir. Kişi birden garip davranışlar yapmaya, maskesini çıkartmaya, belirsiz işaretler yapmaya başlar. Böyle durumlarda yanındaki diğer dalgıcın söz konusu kişiyi kompresyon hastalığı yapmayacak ancak mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde su yüzüne çıkartması gerekir.
11. Dekompresyon hastalığı dalma derinliği kadar dalma süresi ile de ilgilidir. Dalgıç akut kas krampları ve solunum güçlükleri hisseder. Böyle durumlarda acil tedavi gerekir. En yakın dekompresyon merkezinde bu sağlamak zorundadır. Gelişmiş ülkelerde mutlaka dalma kulüplerinde veya dalma merkezlerinin yakınında dalınması önerisi bu nedenledir.
12. Eğer tüpteki hava hatalı kullanmış ve çok azalmışsa bazı dalgıçlar nefesleri tutarak yukarı çıkmaya çalışmaktadır. Bu çok tehlikelidir. Çünkü akciğerlerdeki hava yukarı çıkıldıkça genişler ve akciğerlerin yırtılmasına neden olabilir. Yukarı doğru çıkılırken havanın yavaş yavaş üflenmesi gerekmektedir.

Sörf güvenliği ile ilgili olarak yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

1. Bu spor oldukça yeterli fizik kapasite ister. Bu sporu yapan kişinin iyi fiziksel koşullarda ve yüzmede usta olması zorunludur.
2. Sörften önce tahtanın üstünün mumlanması gerekir. Ayakların kaymaması için bu zorunludur.
3. Sörf ancak bu amaçla ayrılmış bölgelerde yapılabilir. Her bölge sörf yapmak için elverişli değildir.
4. Sörf kayığı su dışında çok tehlikelidir. Taşırken başkalarına zarar vermeyecek biçimde tutulması, koltuk altında tutularak taşınması, taşınırken başkalarının gözetilmesi gerekir.
5. Dönme hareketi konusunda yeterli beceri kazanılması diğer sörfçülerin veya yüzenlerin zarar görmemesi için zorunludur. Yüzen kişilerden uzak kalınması gerekir. Diğer sörfçülere zarar verilmemelidir. Sörf hakkı dalganın üzerindeki ilk sörfçüye aittir.
6. Sörf sırasında gözler tahtaya veya ayaklara dikilmiş durumda değil çevreyi inceleyecek biçimde olmalıdır.
7. Düşme durumlarında önce yüzme etkinliği ve güvenlik düşünülmeli, herkesin kendi durumunu korumaya çalışması sağlanmalı, başkasının tahtasını veya kendi tahtasını aramaya çalışılmamalıdır.
8. Sörf sırasında uygun biçimde giyinilmelidir. Kauçuk bermuda şortlar ve kauçuklu üst giyecekler en iyisidir. Rüzgarın üşütücü etkisi unutulmamalıdır.

Su kayağı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

1. Su kayağı güvenliği kayak yapan kişi kadar bottaki ve çevredekilerin güvenliğini de ilgilendiren bir konudur.
2. Su kayağı yapanın güvenliği botu sürenin ustalığına da bağlıdır. Bu nedenle botta en az iki kişi bulunmalı birisi sürerken diğerinin kayak yapanı izleyerek gereksinimlerine göre yönlendirmeyi sağlaması zorunludur.
3. Suda yüzenlerin uzaklaşması onlara yaklaşılması gerekir.
4. Kayalardan ve şamandıralardan uzak kalınmalıdır.
5. Kalkış ve yavaşlama işaretlerine dikkat edilmelidir.
6. Geniş ve giderek genişleyen yaylar çizilmelidir. Kayak düşer düşmez onu kurtarmak üzere dönülmelidir.
7. Botun ya oturarak veya oturma koltuğunun arkasında durarak sürülmesi gerekir. Her zaman koltuğa düzgün oturulmalı ve aynadan izlenmelidir.
8. Kayak yapanların kendi ve çevredekilerin güvenliğinden sorumlu olduğu unutulmamalıdır.
9. Düşme sırasında kollarını veya kafalarını kaldırarak yerlerini belirtmeleri gerekir.
10. Su kayağı yapan kişinin yüzmede usta olması gerekir.
11. Ağır bir yemekten sonra su kayağı yapılmamalıdır.
12. Alkollü iken su kayağı yapılmamalı veya bot sürülmemelidir.
13. Aşırı yorgun ve üşümüş durumda iken su kayağı sürdürülmemelidir.
14. Kayaktan önce tüm araç gerecin gözden geçirilmesi gerekir. Bu amaçla bir denetim listesi hazırlanmalıdır.
15. Su kayağı yapanların ve bottakilerin her zaman cankurtaran yeleği giymeleri gerekir.
16. Bulutlu havalarda da yanılabileceği serin havalarda iteri derecede üşünülebileceği unutulmamalıdır.
17. Sahile yaklaşıldığında sahile paralel kayılmalı ve yavaş hareket edilmelidir. Yüksek hızla sahile doğru gelinmelidir.
18. İpin ele veya bileğe dolanmaması, gerektiğinde hemen bırakılması gerekir.
19. Su kayağı her zaman gündüz yapılmalıdır. Bilinmeyen ve derin olmayan sularda su kayağı yapılmamalıdır.

Kayık güvenliği:

Kayık güvenliği için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

1. Herkesin mutlaka cankurtaran yeleği giymesi ve fırlatılabilir bir cankurtaran simidi bulundurulması zorunludur.
2. Hayat kurtarıcı araç ve gerecin kolay ulaşılabilir hemen kullanılabilir biçimde bulundurulması zorunludur.
3. Çocukların ne kadar aktif olurlarsa olsunlar suda kolay yoruldukları unutulmamalı, mutlaka canyeleği giymeleri gerekir.
4. Kullanılan can yeleklerinin ve diğer güvenlik araçlarının sürekli kontrol edilmesi, standardının uluslararası kurallara uygun olması gerekir.
5. Kayıkta yangın söndürücü bulunmalıdır.
6. Denizci feneri bulundurulmalıdır.
7. Kapalı botların iyi havalandırılması sağlanmalıdır.
8. Boynuz veya düdük gibi sesli işaret vericiler bulundurulmalıdır. (Bazı ülkelerde 4.8 metreden büyük bütün botlar için bu zorunlu sayılmaktadır.)
9. Giyeceklerin su geçirmeyen torbalarda saklanması yerinde olacaktır.
10. Bot sürücülerinin kaymayan özellikte ayakkabılar giymesi gerekir. (Islak yüzeyde kayan ayakkabılar önemli bir tehlike nedenidir.) Lastik çizme sakıncalıdır.
11. Güneş gözlüğü gözlerin korunması açısından önemli olabilir.

Turistik tesislerin işletmecileri ve yöneticileri söz konusu uygulamaların araçlarını bulundurmakla yetinmektedirler. Güvenlikle ilgili sorumluluk turistik tesis sahiplerine aittir. Deneyimsiz turistlerin söz konusu araçları bilinçsizce kullanmaları engellenmelidir. Gerekirse konuyla ilgili eğitim hizmeti özendirme olarak veya ücreti karşılığı sunulmalıdır. Söz konusu sporları yapanların sadece yüzen kişilerin güvenliğini tehlikeye düşürmemesi gerekir. Her türlü araç ve sporun her koy ve sahile uygun olmadığı bilinmelidir. Gerekirse konuyla ilgili teknik kişilerden bilgi alınmalıdır. Kuruluş personelinin ilkyardım konusunda bilgili ve deneyimli olması gerekir. Etkinlikleri izleyenlerin sistemli olarak gözlenmesi, tehlike anında kurtarma çabalarının hemen başlanması gerekir. Kişilerin kaza geçirme taklidi yapmaları bazan gecikme nedeni olabilmektedir. Taklit sanıldığında dahi kurtarma hareketi başlatılmalıdır. Kurtarma işleriyle görevli kişilerin alkol alması engellenmelidir.

Kayak :

Teknik kuruluşlar söz konusu uygulamalarla ilgili güvenlik standartlarını belirlemeli, anlaşılabilir kolay okunabilir materyaller halinde turizm kuruluşlarından yararlanan kişilerin bilgilendirilmesi amacıyla kullanmalıdırlar. Sadece bunlar yeterli olmayabilir. Kanolar ve diğer su sporu araçlarının tümünün güvenlik ilkeleri iyi bilinmeli, bakım ve onarımlar zamanında yapılmalıdır. Sadece bunlar yeterli olmaz. Su kazalarının büyük çoğunluğu hafif yaralanmalarla atlatıldığından genellikle herhangi bir kayıt söz konusu olmamaktadır. Ancak küçük kazaların artışı oranında ölümle sonuçlanabilecek kaza riskinin yükseldiği unutulmamalıdır.

Güvenli yüzme:

Yüzme becerisinin kazanılmasıyla birlikte bir takım su sporları gündeme gelmektedir. Turistik kuruluşlar sörf, su kayağı, vb. gibi bazı araç gereçleri bulundurmayı bir standart faktörü saymakla yetinmektedirler. Yüzen kişilerin güvenliğini sağlayacak bölge belirlemeleri, deneyimsiz kişilerin eğitimini sağlayacak olanaklar, denetim ve bakım, kurtarma etkinliği açısından gözetleme gözardı edilmektedir. Suda kurtarma sadece iyi yüzücü olmakla sınırlı bir beceri sanılmaktadır. Oysa suda kurtarma iyi yüzücülüğün yanında söz konusu konuda özel eğitim de gerektirmektedir.

1 yorum:

  1. BİLGİ BİRİKİMLERİNİZİ BİZLERLEM PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜRLER.
    UMARIM BÜYÜK KÜÇÜK -- ÇALIŞAN VE İŞLETMELERE
    ÖNEMLŞİ KATKILAR SAĞLAR.

    YanıtlaSil