14 Ocak 2012 Cumartesi

KÖFTELER


KÖFTELER



Akdeniz Usulü Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
Kereviz Yaprağı
1 Adet Kereviz
100 gr Körpe Havuç
2 Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (800 gr)
7 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
200 gr Arpacık Soğanı
4 Diş Sarmısak
Tuz, Karabiber
80 gr Ceviz İçi
80 gr Kurutulmuş Domates
2 Dilim Tost Ekmeği
1/2 Demet Maydanoz
1 Küçük Demet Fesleğen
4 Adet Ançuez Fileto
500 gr Dana Kıyma
1 Adet Yumurta
5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ


Yemeğin Tarifi
Kereviz yapraklarını yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın. Havuç ve kerevizi ayıklayıp mutfak robotunda kıyın. Soyulmuş domatesleri süzüp suyunu bir kaba toplayın ve doğrayın.
Soğanları kıyın. Soğanların yarısını, 2 diş ezilmiş sarmısağı, havucu, kerevizi ve domates parçalarını 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Domates suyunu ilave edin, toz ve karabiber koyup 30 dakika hafif ateşte pişirin.
Cevizleri ince doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın. Kalan soğan, sarmısak ve cevizleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin. Tost ekmeğini doğrayın ve mutfak robotunda ufalayın. Maydanoz, fesleğen ve ançuezleri de incecik kıyın.
Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin.
Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın. Kızgın yağda ve orta ateşte kızartın.
Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın.








Malzemeler
500 gr dana kıyma
Kızartmak için sıvı yağ
2 yemek kaşığl sıvı yağ
1 kahve fincanı ince bulgur
1 büyük soğan
1 adet yumurta
1-2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı konserve bezelye
4-5 adet patates
2-3 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz


Yemeğin Tarifi
Kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, nane, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğurun. Küçük köfte şeklinde yuvarlayın ve yağda kızartın.
Patatesleri küp şeklinde doğrayın ve kızartın. Bir tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra doğranmış sarımsakları ve salçayı kavurun, 2-3 su bardağı su ile ezín.
Tepsideki köftelerin üzerine dökerek pişirin. Patates ve bezelyeleri de ilave ederek 2-3 dakika daha pişirdikten sonra servise sunun.





Çıldır Köfte (5 Kişilik) 

Malzemeler
400 gram kekik ve baharatla hazırlanmış köfte
18 adet 30 gramlık pide
200 gram patates püresi
1 su bardağı et suyu
50 gram tereyağı
Domates sosu
Yoğurt sosu


Yemeğin Tarifi
Küçük hamburger köftesi şeklinde hazırladığınız köfteleri ızgarada pişirin. Tereyağını bir tavada eritin. Pideleri tereyağında alt üst ederek kızartın. Et suyu ve biraz domates sosu ilave edin. Servis tabağına alın. Izgara köfteleri üzerine dizin.
Köftenin üzerine patates püresi yayın. Yanında ılık yoğurt sosuyla servis yapın. Domates sosu için ince kıyılmış 1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsağı 1 çorba kaşığı margarinde sote edin. Rendelenmiş domatesi ilave edin. Salçayı ekleyip ezin.
Defne yaprağı ve tuz ekleyerek pişirin. Servis yapmadan önce defne yapragını çıkartın. Yoğurt sosu için süzme yoğurt, 4 diş dövulmüş sarmısak, 2 tatlı kaşığı tereyağı ve biraz karabiberi bir kapta spatulayla karıştırın.





Dolgulu Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
2 su bardağı bulgur
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 adet yumurta
100 gram kıyma
1 çorba kaşığı irmik
2 adet haşlanmış patates
Tuz
İçine : 100 gram kıyma
Domates sosu için:
2 adet domates
2 adet kesme şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 defne yaprağı
2 diş sarmısak


Yemeğin Tarifi
Bulgur, kırmızıbiber, yumurta, tuz, kıyma ve irmik ile hamur yapın. Haşlanmış patatesi ilave edip yoğurun. İç için ayrılan 100 gram kıymadan fındık iriliğinde köfteler yapın. Kızgın yağda kızartın.
Bulgurlu hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle ortasını açıp, köfteleri yerleştirin. Elinizde yuvarlayın. Tüm hamur bitince bol suda haşlayın.
Bu arada domates sosunu hazırlayın. Bunun için domates, kesme şeker, sıvı yağ, sarımsak ve defne yaprağını robottan geçirin. 2 çorba kaşığı tereyağını küçük bir tavada eritin.
Köftelerin üzerine tereyağı gezdirin. Domates sosu ile servis yapın.







Gökkuşağı Köftesi (6 Kişilik) 

Malzemeler
3 Adet Havuç
3 Adet Patates
2 Çorba Kaşığı Süt
2 Adet Yumurta
½ Kg Az Yağlı Kıyma
1 Adet Soğan
1 Dilim Bayat Ekmek İçi
1 Tatlı Kaşığı Köfte Baharı
1 Çay Kaşığı Kimyon
5 Diş Sarmısak
Tuz
Süslemek İçin:
2 Adet Domates
3-4 Adet Sivri Biber
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
2 Dilim Bayat Ekmek İçi
2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar
Sos İçin:
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
3 Diş Dövülmüş Sarmısak
2-3 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Adet Tavuk Suyu Tableti
1 Tatlı Kaşığı Şeker


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak patatesleri ve havucu haşladıktan sonra soyup, doğrayalım. Mutfak robotunda, patatesleri, havuçları, sütü, yumurtaları, sıvı yağı ve tuzu pürüzsüz bir kıvama getirelim. Patates ve havuçtan oluşan püreyi bir tarafta bekletelim.
Kıymaya rendelenmiş soğanı ekleyelim. Bayat ekmek içini ufalayalım. Dövülmüş sarmısakları ekleyelim. Köfte baharını, kimyon ve tuzu ekleyelim. Köfte harcı özlü bir hamur haline gelene kadar yoğuralım.
Orta büyüklükteki bir tepsiyi çok az yağlayalım. Köfte harcını düzgün bir şekilde yayalım. Isıtılmış fırında köfte harcını yarı yarıya pişirelim. Tepsiyi fırından alıp, üzerine kaşar peyniri serpip, tepsiyi tekrar fırına sürelim. 15 dakika pişirelim. Fırından aldıktan sonra
Dilimler şeklinde keselim. Her dilimin ortasına 1 dilim domates ve sivri biber yerleştirelim.
Sos için tüm malzemeyi karıştıralım. Servis tanağına önce sosu yayalım. Köfte dilimini üzerine yerleştirerek servis yapalım.








Malzemeler
200 gram hindi göğüs
1 adet küçük soğan
Tuz, karabiber, köfte baharatı
2 adet dolmalık yeşil biber
2 adet orta boy havuç


Yemeğin Tarifi
Hindi göğsü haşlayın. Haşlanan hindi etini parçalara bölüp blendıra atın. Soğanı soyup onu da hindinin üzerine ekleyin ve birlikte parçalayın. Üzerine tuz, karabiber ve köfte baharatını ilave edip karıştırın. Karışımı köfte gibi yuvarlayıp yassıltın.
Yağsız tavada her iki tarafını da pişirin. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarın, dilimleyin. Havuçların da kabuklarını soyup uzunlamasına dilimleyin. Biberleri ve havuçları da yağsız tavada ters yüz ederek pişirin.
Hafif yumuşayana dek pişirdiğiniz biber ve havuçları köftelerin yanına dizip servis yapın.







Ispanak Köftesi (4 Kişilik) 

Malzemeler
200 gr Ispanak
200 gr Tuzsuz Beyaz Peynir
100 gr Kaşar Peyniri Rendesi
1 Çorba Kaşığı Margarin
3 Çorba Kaşığı Un
1 Küçük Soğan
1 Yumurta
Tuz, Karabiber
Kızartmak için Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
Ispanakları yıkayıp yapraklarını ince ince kıyın. Kuru soğanı rendeleyip bir kaşık margarinle pembeleştirin. Ispanakların suyunu sıkarak soğana ilave edin. Ispanak suyunu salıp da çekene kadar kavurun. Sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.
Soğumuş ispanağa, ufalanmış beyaz peynir, kaşar peyniri, un, çırpılmış yumurta ve biraz tuz ilave ederek hepsini iyice karıştırın. Sonra bu karışımı elle birkaç dakika yoğurun.
Ispanak harcından küçük parçalar alın. Elinizi unlayıp yassı, oval köfteler yapın. Kızgın yağa atarak kızartın. Kağıt peçete üzerine alıp yağını süzdürün. Servis tabağına dizip sıcak servis yapın.





Ispanaklı Çanak Köfte (6 Kişilik) 

Malzemeler
500 gram kıyma (yağsız)
750 gram ıspanak
1 yumurta
2 kaşık sıvıyağ
4 dilim bayat ekmek içi
2-3 diş sarımsak
1 soğan
1 kaşık un
1 kaşık salça
bir buçuk bardak et suyu
kimyon, karabiber, yenibahar, tuz
2 yumurta (ıspanak için)
1 çay bardağı kaşar rendesi veya bir paket kaşar peyniri
2 domates


Yemeğin Tarifi
Kıymayı büyük bir tepsiye alın. Bayat ekmek içini ufalayarak yumurtayı kırın. Soğanı rendeleyin, baharatları ekleyin ve tuzunu ayarlayın. Köfte harcını yoğurun. Ispanaklı harç için, ıspanakları ayıklayıp, bol suda yıkayın, kendi suyu ile haşlayın.
Yumurtaları kırıp, tuzu atın ve ıspanakları doğrayıp yumurtalarla karıştırın. Bir kaşık sıvı yağda, küçük küpler şeklinde doğradığınız soğanı kavurun. Bir kaşık salçayı ve bir kaşık unu ilave edin. Biraz çevirip, et suyunu ilave edin. Tuzunu ayarlayın ve ateşten alın. Bu sosu bir kenara koyun.
Hazırlanan köfte harcını altı parçaya bölün. Her birini önce yuvarlayın, baş parmak yardımı ile iç kısmını oyup çanak şekli verin. Yağlanmış bir tepsiye dizip, orta ısılı fırında 15 dakika pişirin. Fırından alın.
Hazırladığınız köftelerin iç kısımlarına ıspanaklı harcı doldurun. Domatesleri dilimleyin.
Bu dilimlerle köftenin üzerine kapak yapın. Son olarak, kaşar rendesini serpin. Eğer çedar peyniri kullanacaksanız, yıldız ya da üçgen şekiller verebilirsiniz. Hazırladığınız sosu ıspanaklara değdirmeden tepsinin dibine dökün.
Tekrar fırına sürün. Peynir biraz eriyinceye kadar fırında pişirin. Bu dekoratif ıspanak yemeğini, dilerseniz pilavla veya püre ile servis yapabilirsiniz.








Malzemeler
500 gr köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 baş soğan
Çeyrek bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kekik
Yeteri kadar tuz, karabiber
lspanaklı iç için :
500 gr ıspanak
1 baş soğan
2 yemek kaşığı kullandığınız yağ
100 gr kaşar peyniri


Yemeğin Tarifi
lspanakları yıkayıp ayıklayın ve doğrayın. Tencereye ince doğranmış soğanı ve yağı koyup ateşte pembeleşene kadar kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin. Bir iki kere karıştırıp ateşi kısın. lspanaklar yumuşayıncaya kadar yavaş ateşte 10 dakika pişirin. Tuzunu ve karabiberini ilave edin.
azla suyunu süzdürerek içine kaşar peynirini ilave edin. Diğer tarafta köftelik kıyma, ufalanmış ekmek içi, ince doğranmış soğan, yumurta, tuz, karabiber ve kekik karıştırıp çok iyi yoğurun.
2 ceviz büyüklügünde parçalar alın. Bu parçaları inceltin. İçine ıspanaklı iç koyarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 200 derecedeki fırında iyice kızarana kadar pişirin.





Izgara Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Az Yağlı Kıyma
1 Adet Soğan
2 Dilim Bayat Ekmek İçi
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Tutam Tuz
1 Tutam Karabiber
1 Tutam Kimyon
6-7 Sap Maydanoz
Kızartmak için Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
Soğanı rendeleyip kıymaya ekleyelim. Bir süre suda bekletip ıslattığımız ekmek içini de ufalayarak kıymaya ilave edelim. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğuralım.
Kıymayı, lezzetli olması ve daha iyi yapışmasi için sert bir zemine bir kaç kez vurun. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle ince uzun bir şekil verin. Kızgın yağa atarak köfteleri pişirerek, sebzeyle servis yapın.






Malzemeler
1 kg dana kaburga kıyması
2 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
1 orta boy soğan


Yemeğin Tarifi
Kıymayı bir gün önceden bir kere çektirin. Kıymaya karbonat karıştırarak yoğurun. Bir gün bekletin.
İkinci gün robotta bir adet soğanı çekerek süzgeçte yıkayın. Köfteye karıştırın. Tuzunu ilave edip iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp üzerini bastırarak mangal ateşinde pişirin.
Yanında piyaz ile beraber servise sunun.





İrmikli Köfte (6 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr Dana Kıyma
1 Kahve Fincanı İrmik
1 Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Kahve Fincanı Yoğurt
Tuz, Karabiber, Kimyon
Kızartma için Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
Soğanı rendeIeyin, sarımsakları ezin. Kıyma, irmik, Soğan, sarımsak ve yoğurdu derin bir kaba alın. Tuz ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Buzdolabında 55 dakika bekletin.
Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinizde oval şekil verin. Sıvıyağı tavada kızdırıp köfteleri pişirin. Sıcak servis yapın.
ALTERNATİF! İrmikli köfteyi fırın yemeği haline dönüştürmeniz de mümkün. Bunun için fırın tepsisini yağlayın. Birkaç domates ve patatesi dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine köfteleri yerleştirip fırında pişirin.







Kabak Köftesi (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Çorba Kaşığı Margarin
1 Adet Soğan
4 Silme Çorba Kaşığı Un
½ Su Bardağı Süt
Tuz, Karabiber
½ Su Bardağından 1 Parmak Fazla Rendelenmiş Kaşar Peyniri
½ Su Bardağı Ekmek İçi
3 Adet Kabak


Yemeğin Tarifi
Margarini bir tencerede eritin.İnce doğranmış soğanı ekleyin.Pembeleşinceye kadar kavurun.Unu ilave edin.Unun rengi değişmeye başladığında azar azar yarım su bardağı sütü ekleyin.Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Sos kıvamına gelince tencereyi ateşin üstünden alın.Tuzunu ve karabiberini ayarlayın.Rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin.Bir avuç dolusu ekmek içini eleyin.Haşlanmış ve rendelenmiş kabakları ilave edin.İyice karıştırın.
Karışımdan 1 çorba kaşığı alın.Kaşık şekli verdikten sonra kalan ekmek içine bulayın.Malzeme bitene dek bu işlemi tekrarlayın.
Hafifçe yağlanmış tepsiye dizin.190 dereceye ayarlanmış fırında 30 dk pişirin.Sıcak servis yapın.





Kadınbudu Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
600 gr Kıyma
1 Adet Soğan
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
2 Adet Yumurta Sarısı
1 Kahve Fincanı Haşlanmış Pirinç
1 Su Bardağı Un
Tuz
Ayçiçek Yağı


Yemeğin Tarifi
Kıymayı geniş bir kaba alın. Rendelediğiniz kuru soğanı, 1 çay kaşığı karabiberi, kırmızıbiberi ve tuzu tencereye ekleyin. 1 adet yumurtanın sarısı ile, daha önceden haşladığınız pirinci de ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp hamur yapın.
Elinizle köfte hamurundan bezeler koparıp, büyükçe şekiller verin. Diğer taraftan tencereye su koyun. Su kaynayınca köfteleri suyun içine atın.1-2 dakika tutup çıkardıktan sonra önce una sonra yumurta sarısına buladığınız köfteleri ayçiçek yağında kızartıp servis yapın.



Kaşarlı Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
1/2 Kg Kıyma
1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
1 Adet Soğan
1 Adet Yumurtanın Sarısı
1 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Köfte Baharı
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
Tuz


Yemeğin Tarifi
Geniş bir kabın içine yarım kg kıymayı, rendelenmiş soğanı, kaşar peynirini, 1 adet yumurtayı, kimyonu, köfte baharını ve yenibaharı alın. Elinizle tüm malzemeler birbirine karışana dek iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfteyi çok az yağlanmış fırın tepsisine bastırarak yayın. Üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek servis yapın.













Köfteli Ispanak Yemeği (6 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg Ispanak
Köftesi İçin:
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Adet Soğan
200 gr Yağsız Kıyma
1 Çorba Kaşığı Un
1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1/2 Çorba Kaşığı Margarin
1 Adet Soğan
1/2 Su Bardağı Su
1 Çorba Kaşığı Salça
Tuz, Karabiber
Kızartmak İçin Sıvı Yağ


Yemeğin Tarifi
Ispanakları bol suyla yıkayalım.Suyunu süzdükten sonra saplarından ayırdığımız yapraklarını küçük küçük doğrayalım.
Köfte için,ince bulguru bir kaba alalım.Üzerine soğanı rendeleyelim.Kıymayı,tuzu ve karabiberi ilave edelim. Malzemeler özleşene ve bulgur eriyene dek yoğuralım.Ardından 1 çorba kaşığı unu ilave edelim ve tekrar yoğuralım. Elimizi hafifçe ıslatarak,bilye iriliğinde köfteler yapalım.Köfteleri sıvı yağda kızartalım.
Ayrı bir tencereye sıvı yağı ve margarini alıp,kızdıralım.Küçük doğranmış soğanı ilave edelim.Şeffaflaşana dek kavuralım.Ispanakları ekleyelim. Ispanaklar yumuşayana dek tahta kaşık yardımıyla sürekli çevirelim.
Yarım su bardağı suyu 1 çorba kaşığı salçayla karıştıralım.Tencereye aktaralım.Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp,köfteleri ilave edelim.Hafifçe ateşte pişirelim.Sıcak olarak servis yapalım.





Köy Usulü Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
300 gr Kıyma
400 gr Kabak
50 gr Rendelenmiş Parmezan Peyniri Veya Eski Kaşar
1 Soğan
1 Yumurta
1 Yumurta Sarısı
2 Çorba Kaşığı Galeta Unu
Zetinyağı
Un,Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Kabakları yıkayıp kazıyın.Soğanı ayıklayın.Hepsini minik minik doğradıktan sonra tuzlu suda haşlayın.
Süzdükten sonra bir de parmaklarınızla sıkarak suyunu çıkarın.Bir kaba koyup çatalla ezerek krema haline getirin.
Kıymayı, yumurtayı,yumurta sarısını,rendelenmiş peyniri,2 çorba kaşığı galeta ununu,tuz ve karabiberi ekleyin.İyice karıştırıp,una buladığınız parmaklarınızla orta boyda köfteler yapın.
İyice kızdırdığınız zeytinyağında,her tarafları altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.Hemen servis yapın.











Kuru Köfte (8 Kişilik) 

Malzemeler
Karabiber
1 kg. köftelik kıyma
1 tatlı kaşığı kimyon
2 adet haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet yumurta
2 dilim bayat ekmek
2 su bardağı sıvı yağ
Tuz


Yemeğin Tarifi
Kıyma, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, yumurta, patates püresi, ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu karıştırıp yoğurun.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, parmak şeklinde yuvarlayın.
Köfteleri kızdırılmış sıvı yağda kızartın. Kuru köfteleri soğuk olarak servis yapın









Kütahya Köftesi (6 Kişilik) 

Malzemeler
2 Çorba Kaşığı Tarhana
2 Çorba Kaşığı Kıyma
1 Çay Bardağı Bulgur
1 Çay Kaşığı Karabiber
Yeterli Miktarda Tuz
1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber
1 Çay Kaşığı Nane
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kase Yoğurt


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak 2 çorba kaşığı tarhanayı bir miktar ılık suyla ıslatın. Takriben 1 saat sonra içine 1 çay bardağı bulguru ekleyin. Bulgurlar şişene kadar suyun içinde bekletin. Daha sonra bulgur ve tarhananın içine 2 çorba kaşığı kıyma, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuzu ekleyin.
Malzemeleri yoğurup, hamur haline getirin. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alıp, köfteler yapın. Tencereye 3 su bardağı su koyun. Su kaynayınca köfteleri içine atın. Üzerine 1 kase yoğurdu dökün. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada eritin. 1 tatlı kaşığı kırmızıbiberi ve 1 çay kaşığı naneyi içine atın. Karıştırıp köftelerin üzerine dökün.





Lahanalı Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
LAHANA İÇİN
3 Domates
1 Soğan
1 Tatlı Kaşığı Margarin
400 gr Lahana
150 ml Su
150 gr Süt Kreması
Tuz
KOFTE İÇİN
2 Dilim Bayat Ekmek
Tuz
1 Soğan
500 gr Kıyma
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
1 Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Hardal
Kırmızı Tozbiber, Karabiber
Kızartmalık Yağ


Yemeğin Tarifi
Lahanayı çok ince şeritler halinde doğrayın. Lahanayı tuzlu suda 20 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün. Lahana için domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı küp küp doğrayın.
Margarini bir tavada eritip soğanı kavurun. Lahanayı ekleyip kavurmaya devam edin. Süt kreması ve suyu ekleyip kısık ateşte 25 dakika kadar pişkin. Tuzlayıp domatesleri tavaya ekleyin.
Bu arada köfte için ekmeklerin kabuklarını kesip kalan ekmek içini su ile nemlendirin. Soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp soğanı kavurun. Kıymayı bir kaseye alıp ekmek içi, soğan ve yumurta ile yoğurun. Hardal, tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ile tatlandırın. 16 yuvarlak yassı köfte oluşturun. Kızartmalık yağı bir tavada kızdırıp köfteleri kızartın. Köfteleri lahana eşliğinde servis yapın.





Mercimek Köftesi (8 Kişilik) 

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
4 Su Bardağı Su
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Çay Kaşığı Pul Biber
5 Çay Kaşığı Kimyon
1 Demet Yeşil Soğan
1 Demet Maydanoz
3 Çay Kaşığı Salça
2 Çorba Kaşığı Margarin
1 Soğan


Yemeğin Tarifi
Kuru soğanı yemeklik soğan gibi doğrayıp margarinlebiraz öldürelim. İçine salça ilave edip ateşten indirelim. Diğer tarafta mercimeği yıkadıktan sonra dört su bardağı su ile haşlayalım. Mercimekler sararıp suyunu çektikten sonra ateşten alıp içine ince bulguru ilave ederek karıştıralım.
Kapağını kapatıp 15 dakika bekletelim. Maydanoz ve soğanın yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp diğer malzemelerle birlikte mercimekle bulgura ilave edelim. Daha sonra köfte şeklinde biçimlendirerek servis yapalım. Dilerseniz servis tabağına aldıktan sonra üzerine yarım limon suyunu gezdirebilirsiniz.







Naneli Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Küçük Soğan
2-3 Dilim Bayat Ekmek İçi
1/2 Kg Kıyma
2 ÇorbaKaşığı Kurunane
3 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Çorba Kaşığı Salça
Yeterince Tuz


Yemeğin Tarifi
Soğanı rendeleyip ıslatılmış bayat ekmek içi, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve kıymayla birlikte yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcından minik toplar halinde köfteler hazırlayın.
2 çorba kaşığı sıvıyağda salçayı ezin. Biraz su ekleyin. Su kaynayınca köfteleri ilave edin. Biraz daha su ekleyip 15-20 dakika pişirin.(tenceredeki su köfteleri örtecek kadar olmalı)
Üzerine kuru nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.








Malzemeler
6 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı nişasta
3 adet yumurta (birinin akını ayırrn)
3 kibrit kutusu kadar taze kaşar
3 kibrit kutusu orta yağlı beyaz peynir
Yeteri kadar tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri ve kızartmak için :
Yeteri kadar sıvı yağ
Yeteri kadar galeta unu


Yemeğin Tarifi
Patatesleri kabuğu ile yıkayıp haşlayın. Soyduktan sonra soğutup rendeleyin. Yumurtaları, tuzu, karabiberi ve nişastayı patateslere ekleyip hafifçe yoğurun.
Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinize biraz nişasta bulayın, parmak uçlarınızı da nişastaya bulayıp patates hamurunu düzleştirin. içine bir miktar kaşar, beyaz peynir koyun. Nişasta serpilmiş tepsiye yuvarlayın.
Yumurta akına sonra da galeta ununa bulayın. Kızgın yağda pembeleşene kadar kızartın. Servis tabağına çıkarıp servise sunun.







Patatesli Bulgur Köftesi (6 Kişilik) 

Malzemeler
5 su bardağı köftelik bulgur,
6 adet patates,
2 adet soğan,
2 çorba kaşığı tereyağı,
250 gram kıyma
1 tatlı kaşığı salça,
1 demet maydanoz,
4 diş sarımsak,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı pulbiber,
2 çay bardağı dövülmüş ceviziçi, tuz,
Üzerine :
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
2 çorba kasığı zeytinyağı
Kızartmak için: Sıvıyağ


Yemeğin Tarifi
Ayıklayıp yıkadığınız bulgurun üzerine çıkacak kadar ılık tuzlu su ilave edin. 20 dakika bekletip süzün. Patatesleri haşlayıp hepsini iyice ezin. Sonra, süzülmüş bulguru ilave edip, üzerine kapağını kapatın ve bulgurlar biraz şişene kadar bekletin.
Bu sürede incecik doğradığınız soğanları tereyağında kavurun. Kıyma ve salçayı da ilave edip kavurmaya devam edin. 2-3 dakika daha tavayı ocakta tutun. İnce kıyılmış maydanoz, dövülmüş sarmısak, yumurtaları, kimyon, karabiber, pulbiber, dövülmüş cevizici ve tuz ilave edin. Karıştırıp, patatesli bulgura ekleyin. İyice yoğurun.
Elinizle ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayın. Tavaya yağı alıp kızdırın. Köfteleri bu yağda kızartın. Dilerseniz üzerine yoğurt ve kırmızıbiberli yağ gezdirip, servis yapın.









Patatesli Ispanaklı Köfte (8 Kişilik) 

Malzemeler
750 gram ıspanak
2 adet haşlanmış patates
200 gram beyaz peynir
2 adet yumurtanın şansı
1 çorba kaşığı un
Yarım çay kaşığı karabiber, tuz
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
Kızartmak için: Sıvı yağ


Yemeğin Tarifi
1- Ispanakların sadece yaprak kısımlarım yıkayalım. Çok az sıcak su ile yapraklar yumuşayana dek haşlayalım. Ispanak yapraklarım avuç içinde sıkarak, fazla suyunu süzelim, îri parçalar şeklinde doğrayalim. Haşlanmış patatesleri rendeleyelim. İçine ıspanak yapraklarını, ezilmiş beyaz peyniri, yumurtaların sarısını, unu, tuzu ve karabiberi ilave edelim. Hamur halini alana dek karıştıralım.
2- Sonra çorba kaşığı yardımıyla şekil verelim.
3- Köfteyi önce iyice çırpılmış yumurtaya son­ra una bulayalım. Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım. Fazla yağını süzmek için köfteleri kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkaralım.







Patatesli Tepsi Köftesi (5 Kişilik) 

Malzemeler
Köfte Hamuru:
750 gr İki Defa Çekilmiş Dana-Koyun Karışımı Kıyma
2 Dilim Ekmek
1 Yumurta Sarısı
1 Orta Boy Soğan
1 Demet Maydanoz(İnce Kıyılmış)
Tuz, Karabiber
Köfte Baharı
Diğer Malzeme:
1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
500 gr(5 Adet Orta Boy)Patates(Kabukları Soyulup,Yarım Santim Kalınlığında Yuvarlak Dilimler Halinde Kesilmiş)
1 Çorba Kaşığı Un
200 gr.(2 Orta Boy)Olgun Domates Yada 1 Bardak Domates Suyu
15 gr.(1 Çorba Kaşığı)Tereyağı Yada Margarin
4-5 Dal Dereotu(İnce Kıyılmış)


Yemeğin Tarifi
Önce ekmeklerin kabuklarını alıp,ıslatın.Sonra sıkarak ufalayın.Karışık kıyma ,ekmek içi,yumurta sarısı,soğan, maydanoz,tuz,biber ve köftebaharını bir kaba koyun.İyice yoğurup,bu harçtan yuvarlak yassı köfteler yapın.
Çiçekyağını bir tavada kızartın.Patatesler pembeleşmeden altın rengini alıncaya kadar kızartın.Aynı yağda,çok az una buladığınız köfteleri de hafifçe kızartarak bir tabağa alın.
Bir tepsiye köfte ve patatesleri birer sıra olmak üzere dizin.Üzerine bir kaşık yağla,bir taşım kaynatılmış domates suyunu dökün;üzerine dereotu serperek 175 C?lik fırında yaklaşık 20-25 dk pişirin.Sıcak olarak servis yapın









Peynirli Hindi Köftesi (4-5 Kişilik) 

Malzemeler
Yarım kilo hindi kıyması
1 su bardağı rendelenmiş
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
1-2 su bardağı un
Kızartmak için: Sıvıyağ


Yemeğin Tarifi
Bir kabın içinde hindi kıymasını, rendelenmiş dil peynirini, ince doğranmış soğanı, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, tuzu ve karabiberi harmanlayın.
İyice yoğurduğunuz hindili köfteden eşit büyüklükte parçalar koparın. Ovalleştirip ve yassılaştırıp her bir parçayı una bulayın. Kızgın yağlı tavada kızartın. Servis yapın.





Pilavlı Tabak Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
300 gr kıyma
1/2 kg Amerikan pirinci
100 gr taze kaşar
salça (az)
2 dilim bayaf ekmek
tuz, karabiber, köfte baharı
ayçiçek yağı


Yemeğin Tarifi
Pirinçle sade bir pilav yapın. Diğer tarafta köfteyi yapmak için, kıyma, bayat ekmek, sıvıyağ, tuz, ve baharatı yoğurun. Hazırladığınız bu harçtan yumurta büyüklüğünde ve şeklinde parçalar koparın. Bu parçaların iç kısımlarını parmağınızda oyarak içersine yaptığınız pilavdan ilave edin.
Pilavlı köttelerin üzerine kaşar rendesi, az miktarda salça ekledikten sonra kızgın olarak ısıtılmış fırına sürerek pişirin. Servisi yaparken arzuya göre patates, garnitür bezelye kullanabilirsiniz.











Pirinç Köftesi (8 Kişilik) 

Malzemeler
Dışı İçin:
1/2 Kg Pirinç
3 Çorba Kaşığı Margarin
Tuz
İçi İçin
250 gr Yağsız Kıyma
1 Adet Soğan
1 Çay Bardağı Badem
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
Tuz, Karabiber
1/2 Çorba Kaşığı Margarin
Kızartmak İçin:
1 Adet Yumurta
Sıvıyağ
Sos İçin:
2 Adet Elma
1 Adet Domates
1 Çorba Kaşığı Salça
Biraz Ketçap
2 Dis Sarmısak
Biraz Su
Garnitür Olarak:
Kabak
Mısır
Havuç


Yemeğin Tarifi
Pirinci haşlayalım. Kalan suyunu süzelim. Pirinci 3 çorba kaşığı margarin ve tuz ile beraber iyice yoğuralım. Başka bir kaba yarım çorba kaşığı margarini alalım. Kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı kavuralım.
Bademleri bir süre sıcak suda bekleterek kabuklarını soyalım. Kıyarak kıymaya ilave edelim. Karışıma tuz, karabiber ve tarçın ekleyelim.
Yoğrulmuş pirinçten ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elimizle incelterek açalım. İçine kıymayı içten koyup tekrar kapatarak köfte şekli verelim. Köfteleri çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızartalım.
Sos İçin: Elmayı ve domatesi rendeleyelim. Diğer malzemeleri de ekleyerek boza kıvamında pişirelim. Köfteler ve garnitürle birlikte servis yapalım.





Pür Lezzet (4 Kişilik) 

Malzemeler
250 gr Orta Yağlı Kıyma
1 Kuru Soğan
2 Diş Sarmısak
1 Yumurta
1 Çay Bardağı Ufalanmış Ekmek İçi
3 Domates
3 Patates
2 Patlıcan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
Kimyon, Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Kıymayı bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, kıyılmış sarmısak, yumurta, ekmek içi, kimyon, tuz, karabiber ile yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayarak teflon tavada her tarafını kızartın.
Patlıcanları yıkayıp, alaca soyun. Halka halka dilimleyerek sıvı yağda kızartın. Patates ve domateslerin kabuklarını temizleyerek yuvarlak dilimleyin.
Yuvarlak fırın kabına köfte, patates, domates ve patlıcanları sırt sırta dizin. Salçayı yarım çay bardağı suda eriterek yemeğin üzerine gezdirin. Bir kaşık tereyağı ilave ederek 200 derece fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.







Püreli Dalyan Köfte (5 Kişilik) 

Malzemeler
750 gr Orta Yağlı Kıyma
3 Adet Yumurta
2 Çay Kaşığı Karabiber
2 Çay Kaşığı Köfte Baharı
1/2 Çay Bardağı Hardal
2 Adet Havuç
2 Adet Patates
1 Demet Maydanoz
2 Dilim Bayat Ekmek İçi
1 Adet Soğan
1 Çay Bardağı Konserve Bezelye
Tuz
Çok Az Sıvı Yağ
Alüminyum Folyo


Yemeğin Tarifi
Bir kabın içine kıymayı, ince ince doğranmış maydanozu, rendelenmiş soğanı, ekmek içini, yumurtaları, tuzu, karabiberi ve köfte baharını koyalım.Bütün malzemeleri özleşene dek yoğuralım.
Kare şeklindeki bir fırın tepsisinin içine alüminyum folyoyu yayalım.Alüminyum folyonun üzerini çok az sıvı yağ ile yağlayalım.Üzerine özleşene dek yoğurduğumuz kıymayı elimizle bastırarak yayalım.Bu arada su dolu bir tencerenin içinde patatesleri ve havuçları yumuşayana dek haşlayalım.Patateslerin kabuklarını soyalım ve rendeleyelim.Bir kabın içine rendelenmiş patatesleri,tuzu ve karabiberi koyarak yoğuralım.Havuçları tavla zarı iriliğinde doğrayarak konserve bezelyelerle karıştıralım.Tepsinin içine koyduğumuz kıymanın üzerine hardalı sürelim.
Hardalın üzerine de patates püresini yayalım.Bezelye ve havuç karışımını köfte harcının üzerine döşeyelim.
Alüminyum folyoyu kenarlarından tutarak yuvarlayalım.Köfteyi orta ısılı fırında pişirelim.Alüminyum folyoyu köftenin üzerinden çıkartalım.Köfteyi dilimledikten sonra servis yapalım.





Saçaklı Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gram kıyma
3 adet yumurta
2 çorba kasığı un
2 çorba kasığı su
Yarım demet maydanoz
Köfte baharı, tuz,
Kızartmak için: Aycicek yağı


Yemeğin Tarifi
Geniş bir kapta, kıyma, 3 adet yumurta 2 çorba kasığı unu karıştırıp yoğurun. Köfte baharı ve tuzu ekleyin. Yoğurmaya devam edin.
Aycicek yağını tavada kızdırın. Hazırladığınız malzemeden kaşıkla alıp, yağa atın. Çevirerek kızartın. Haşlanmış sebze ile servis yapın.

Sarmısaklı Köfte (6 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg İnce Bulgur
2 Su Bardağı Su
1 Kg Orta Boy Domates
5 Baş (35-40 diş) Sarmısak
1 Demet Maydanoz
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1/2 Su Bardağı Un
2 Yumurta
10 Su Bardağı Su
1 Limon
1 Çay Bardağı Çiçekyağı
Karabiber, Kimyon, Tuz


Yemeğin Tarifi
Bulguru tepsiye koyup 2 su bardağı sıcak su ile ıslatın.Kabarıncaya kadar bekletin. Yumurta, tuz ve baharatları ilave edip ara sıra su serperek özleşene kadar iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Serçe parmağınızla ortasında küçük bir çukur oluşturup unlanmış tepsiye dizin.
Kaynamakta olan 10 bardak suya yarım limon suyu ve köfteleri ekleyip haşlayın. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca geniş bir kaba alın.
Sarmısakları ince kıyıp yağda kavurun. Kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip pişirin. Köfteleri ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanoz ve yarım limon suyu ekleyip tahta kaşıkla harmanlayın. Sıcak olarak servis yapın.







Sarmısaklı Köfte (2) (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gram kıyma
1 diş sarmısak
1 çorba kasığı mısır özü yağı
1 çorba kasığı un
1 bucuk su bardağı su
Karabiber, kimyon, tuz
2 adet doğranmış ve kızarmış patates


Yemeğin Tarifi
Kıymayı dein bir kapta dövülmüş sarmısak ve baharat ile yoğurun. Tuzunu katın. Elinizle köfte şekli verin. Köfteleri fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin.
Tepsiden alıp, tencereye yerleştirin, 1 çorba kasığı Bizim mısırözü yağını tavada kızdırın, 1 çorba kasığı unu yağda karıştırarak kavurun, 1 bucuk su bardağı suyu ekleyip, muhallebi kıvamına gelene kadar sosu karıştırmaya devam edin.
Hazırladığınız sosu, köftenin üzerine dökün. 15 dakika kısık ateşte pişirin. Dilerseniz, patates kızartması ile servis vaom.












Malzemeler
2 adet havuç
1 adet kereviz
4-5 çiçek karnabahar
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 yemek kaşığı margarin
1,5 yemek kaşığı un
2 su bardağı et suyu
1 bardak galeta unu
2 adet yumurta
1,5 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)


Yemeğin Tarifi
Sebzeleri özelliklerine göre kabuklarını soyun, yıkayın. Az suyla yumuşayıncaya kadar haşlayıp suyunu süzün.
Diger tarafta yağla unu kavurun. Üzerine soğuk et suyunu ekleyip karıştırma teliyle karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. İçerisine tuz ve karabiber ilave edin. Haşlanmış sebzeleri ezip hazırlanan unlu sosla karıştırın.
Soğuyunca köfte şekli verin. Önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın. lsıtılmış yağda altı üstü pembeleşinceye kadar kızartın. Servis tabağına alarak servïse sunun.









Sebzeli Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
300 gram kıyma,
250 gram mantar
2 adet soğan,
2 adet çarliston biber
1 adet patates,
1 adet havuç
1 çorba kasığı yoğurt
1 çorba kasığı zeytinyağı
1 diş sarmısak,
Kasar peyniri
Tuz, karabiber, kekik


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak soğanı rendeleyin. Baharatları, kıymayı ve rendelediğiniz soğanı geniş bir kap içinde yoğurun. Patatesin kabuklarını soyun. Havuç ile birlikte rendeleyin. Çarliston biberi küçük küçük kesin. Patates ve havuçla birlikte kıymanın içine ilave edin.
1 saat buzdolabında bekletin. Bu arada mantarları hafif kızmış yağda kavurun. Fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız sebzeli köfteyi tepsiye incecik yayın. Fırında çok az pişirdikten sonra çıkartın. Üzerine mantarları yayın. Tekrar fırına koyun. Yaklaşık 20 dakika pişirin.
Tekrar fırından çıkartarak üzerine kasar peyniri rendesi serpin. 2 dakika fırında tuttuktan sonra çıkartın. Sıcak sıcak servis yapın.







Sini Köftesi (10 Kişilik) 

Malzemeler
Yarım kg yağsız çiğ köftelik kıyma
750 gram ince bulgur
1 adet soğan,
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı margarin
İçine:
750 gram yağsız kıyma,
1 adet soğan,
300 gram ceviz
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı kırmızı biber
Yarım demet maydanoz


Yemeğin Tarifi
Çiğ köfte yapar gibi, kıymayı, ince bulguru, küçük küçük doğranmış soğanı, tuzu ve kırmızı biberi özleşene dek uzun süre yoğurun. 1 tatlı kaşığı margarini tepsinin içine sürün. Yoğurduğunuz bu malzemeyi iki parçaya ayırın. Malzemenin bir parçasını iyi pişmesi için, ince bir tabaka halinde tepsinin içine yayın.
Bir tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağını alın. ilk önce küçük küçük doğranmış soğanı kavurun. Soğanın pembeleşmesine yakın 750 gram yağsız kıymayı ilave edin. Daha sonra havanda dövüp, incelttiğiniz 300 gram cevizi ekleyin. Son olarak da 2 çay kaşığı karabiber, tarçın, kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz ve küçük küçük çentilmiş maydanozu ilave edin.
Karıştırarak malzemeleri yumuşattıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız içi soğutun. Tepsinin içine serdiğiniz ince tabakanın üzerine bu içi koyun. Malzemenin üzerine hazırladığınız köfteden yine ince bir tabaka serin.
Üzerine margarin sûrdükten sonra orta ısılı fırında kızarana dek pişirin. Dilimledikte sonra servis yapabilirsiniz.





Soğanlı Köfte (6 Kişilik) 

Malzemeler
5 Orta Boy Soğan
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Kg Kıyma
1/2 Çay Kaşığı Karbonat
4 Çorba Kaşığı Un
2 Yumurta
Sıvıyağ (Kızartmak İçin)
Karabiber, Kimyon, Tuz
3 Çay Kaşığı Salça


Yemeğin Tarifi
Soğanları temizleyip çok ince doğrayın ve biraz tuzla ovun. Maydanozları ince ince kıyın.
Bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, un, karbonat, karabiber, kimyon ve tuzu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hazırladığınız köfte hamurundan kaşıkla alarak una bulayın. Dilediğiniz şekli vererek kızgın yağda kızartın. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.







Sulu Yağlı Köfte (1 Kişilik) 

Malzemeler
100 gram yağsız kuzu kıyması
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı bulgur
1 adet yumurta
2 su bardağı kemik suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kıyılmış maydanoz
Tuz


Yemeğin Tarifi
100 gram yağsız kuzu kıyması, tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı bulgur ve 1 adet yumurtayı yoğurun. Hamur kıvamına getirin. Ceviz iriliğinde parçalar koparın. Elinizde yuvarlayarak uzatın. 2 su bardağı kemik suyuna 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edin. Tencerede kaynatın.
Köfteleri de birer birer tencereye atın. Köfteler piştikten sonra, tereyağını tavada eritin, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve naneyi tavaya ekleyin. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerinde bu sosu gezdirin. Kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Not: Kahramanmaraş yöresine özgü bir yemek.











Tahıl Köftesi (4 Kişilik) 

Malzemeler
Yarım kg yeşil mercimek,
1 adet soğan
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz,
2 adet domates


Yemeğin Tarifi
Suyu tencereye koyup, içine tuzu ekleyin. Soğanı bütün olarak, yeşil mercimekle birlikte tencereye koyun. Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp süzgeçten geçirin.
Soğanı ve süzülen suyu bir kenara koyun. Mercimeği ise tüm baharatlarla birlikte mutfak robotunda karıştırın. Dilerseniz elinizle yoğurun. Limon büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayın.
Domateslerin kabuklarım soyup rendeleyin, küçük bir tavanın içinde kaynatın. Tahıl köftesinin üzerine dökün.
Not : Mercimekleri bir gece önceden suya koyup ıslatırsanız, pişmesi daha kolay olur.






Malzemeler
2 adet tavuk göğsü
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
500 gr ıspanak
1 adet havuç
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz, karabiber ve yenibahar
Sosun malzemesi:
2 bardak tavuk suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı köri


Yemeğin Tarifi
Tavuk etlerini haşlayarak robottan geçirin. Daha sonra bayat ekmek içini, baharatı, sarımsağı, soğanı ve yumurta sarısını ilave edip yoğurarak yayın.
Ispanakların yaprak kısımlarını 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Ispanaklar soğuduktan sonra daha önce hazırladığınız karışımın üzerine yayın. Ispanakların üzerine haşlanmış havuç koyup, rulo şeklinde sarın.
Üzerine yumurta akı sürüp fırına verin. İyice kızardıktan sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz. İsterseniz süslemek için patates veya makarna kullanabilirsiniz.
Sosun hazırlanışı: 2 bardak tavuk suyu ile bir tatlı kaşığı mısır nişastasını eriterek ateşte kaynatın. Boza kıvamına gelince bir tatlı kaşığı köri ve birazcık yeni bahar ilave ederek karıştırın. Sosunuz hazırdır.








Malzemeler
500 gr kıyma
250 gr dilim kaşar peyniri
1 adet kuru soğan
1 su bardağı ufalanmış ekmek içi
Yarım kahve fincanı su
Yeteri kadar tuz, karabiber


Yemeğin Tarifi
Bir kabın içerisine kıymayı alın. Üzerine soğanı rendeleyin. Ekmek içi, tuz, karabiber ve suyu içerisine ilave ederek yoğurun.
Yoğurduğunuz kıymayı iki parçaya bölün. Birinci iç yumağı yağlı kağıt üzerine serin. Dilim kaşar peyniri üzerine dizin. İkinci yumağı da peynirlerin üzerine yerleştirin.
Bıçağınızı ıslatarak istenilen şekilde kesin. Teflon tavada fırın ızgarasında pişirin. Üzerine istenirse ketçap ve mayonez gezdirin. Servis tabağına aldıktan sonra servise sunun.







Tiritli Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Su Bardağı Nohut
1 Tatlı Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Margarin
100 gr Kuzu Eti
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Adet Soğan
Hamur İçin:
1 Çay Bardağı İnce Bulgur
50 gr Çok Çekilmiş Kıyma
2 Adet Yumurta
5 Çorba Kaşığı Kıyılmış Ceviz
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
Öncelikle bir gece önceden 1 su bardağı nohutu derin bir kaba alıp,ıslatın.Bir gece bu şekilde bekletin.
Bol suda haşlayın.1 tatlı kaşığı tereyağı ve margarini tavada eritip,etleri,etleri bu yağda karıştırarak soteleyin.Yemeklik doğranmış soğan ve 1 çorba kaşığı salçayı ekleyin.Bir miktar su ilave edip kısık ateşte iyice pişirin.Tuz ve nohutları da tencereye ilave edin.Tencereyi ocaktan alın.
Hamur için;1 çay bardağı ince bulgur ve kıymayı karıştırın.Su ilave edip,yoğurun.Tuzunu ekleyin.Yoğurmanın sonuna doğru hamura tek tek yumurtaları kırın.
Kıymayı tereyağı ile tavaya alıp,çevirerek kavurun.İçine bir tutam tuz ve karabiber katın.Soğan ile margarini ayrı tavada kavurun.Daha sonra ikisini bir tavaya aktarıp,beraberce kavurun.İçine,ikiye yada dörde bölünmüş cevizler ilave edin.Yağın donması için bekletin.
Tiritli köftenin hamurunu ceviz büyüklüğünde açın.İçini hazırlayıp,donmaya bıraktığınız et ile doldurun.Ayrıca hazırladığınız hamurun bir kısmını nohut şeklinde yuvarlayıp yemeğe eklemek için hazırlayın.Yemek piştikten sonra nohut büyüklüğünde hamurlar ve ceviz büyüklüğündeki et ile doldurulan hamuru yenmeğe ekleyin.Sıcak olarak servis yapın.







Yoğurtlu Bulgur Topları (4-6 Kişilik) 

Malzemeler
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Su Bardağı Un
1 Adet Soğan
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Tutam Pulbiber
2 Diş Sarmısak
2 Su Bardağı Yoğurt
Tuz, Karabiber


Yemeğin Tarifi
1 su bardağı bulguru çukur bir tabağa alıp,üzerine yeterli miktarda sıcak su ekleyin.İyice şişene dek bekletin.Daha sonra süzgeçten geçirip,geniş bir kaba alın.Un,tuz ve karabiberi ilave edin.Yoğurarak hamur kıvamına getirin.Elinizle koparıp,minik toplar yapın.
Tencerede su kaynatın.Çok az tuz katın.Köfteleri suya alıp,haşlayın.Kevgirden geçirip, tabağa alın.Diğer tarafta sarmısakları dövüp,yoğurda katın.Bulgur toplarının üzerinde gezdirin.
Üzerinin sosunu hazırlayın.Bunun için,2 çorba kaşığı sıvı yağı kızdırın.Yemeklik doğradığınız soğanları yağda kavurun.1 çorba kaşığı salça ve bir tutam pulbiberle karıştırın.Köftelerin üzerine gezdirin.Sıcak olarak servis yapın.





Yoğurtlu Köfte (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Adet Soğan
1 Demet Maydanoz
500 gr Dana Kıyma
2 Yemek Kaşığı Galeta Unu
250 gr Süzme Yoğurt
4 Adet Yumurta
Tuz, Karabiber
2 Yemek Kaşığı Margarin


Yemeğin Tarifi
1 adet soğanı ve 1 demet maydanozu kıyın. 500 gram dana kıymayı, 2 yemek kaşığı galeta unu, 250 gram süzme yoğurt ve 4 adet yumurta ile karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Ellerinizi ıslatarak 8 adet köfte yapın.
2 yemek kaşığı margarini kızdırıp köfteleri önce kuvvetli ateşte kızartın. Sonra ateşi kısın ve her iki taraflarını 5er dakika pişirin.
Hazırladığınız köfteleri mantar kavurması ve patates püresi ile birlikte servis yapın.



Yufkalı Darüzziyafe Köftesi (4 Kişilik) 

Malzemeler
200 gram tavuk,
2 adet soğan
150 gram dana eti
100 gram kuzu eti
100 gram mantar
2 adet yufka
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
100 gr. file fıstık
4 dilim beyaz ekmek
Yarım demet maydanoz


Yemeğin Tarifi
Yufka hariç bütün malzemeyi birlikte karıştırın. Kıyma makinasında bir kez çektikten sonra özdeşleşene kadar iyice yoğurun. Daha sonra kıymayı rulo haline getirin ve yufkaya sarın.
Bu şekilde yarım saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra ruloları 2-3 cm. genişliğinde kesip şişlere dizin. Kömür ateşinde ızgara yapın.
Pişen köfteleri, yine ızgarada pişirdiğiniz domates ve biberlerle süsleyerek servise hazırlayın.





Yuvalaca (4 Kişilik) 

Malzemeler
500 gr köftelik kıyma
1 çay bardağı Amerikan pirinci
3-4 dilim bayat ekmek
Kızartmak İçin:
3 yumurla
2 kaşık tereyağı, tuz, karabiber


Yemeğin Tarifi
Tüm köfte malzemelerini iyice yoğurun. Bu hamurdan iri köfteler hazırlayın. Önce yumurtaya sonra una bulayıp kızartın.
Yayvan bir tencereye alıp 2 bardak su idave ederek 1 saat pişirin. Pişirdiğiniz köftelerin üzerine kızdırılmış tereyağını döküp servise sunun.





Yuvarlama (2) (6 Kişilik) 

Malzemeler
3.5 Su Bardağı Un
1/2 kg Kıyma
3 Yumurta
3 Çay Bardağı Süt
5 Su Bardağı Su
Tuz
1 Su Bardağı Sıvıyağ
Sos için:
2 Su Bardağı Yoğurt
3-4 Diş Sarmısak
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası


Yemeğin Tarifi
Kıymayı un, yumurta, süt ve tuz ilave ederek yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp köfteleri kızartın.
Bir tencerede 5 bardak suyu kaynatın. Kızarttığınız köfteleri ekleyip haşlayın. Kevgirle alın.
Tereyağını küçük bir tavada eritip salçayı ekleyin. Sos kıvamını alıncaya kadar kavurup ateşten alın. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
Yuvarlamayı servis tabaklarına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin. Hazırladığınız sosu üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.







Yuvarlama (Piyale Köfte) (4 Kişilik) 

Malzemeler
1 Kg Patates
7-8 Dal Demet Maydanoz
1 Soğan
4 Sivribiber
2 Domates
Karabiber
Kimyon
Kırmızıbiber
Tuz


Yemeğin Tarifi
Patatesi haşladıktan sonra rendeleyin.Sivribiberi ince ince kıyın.Soğan ve domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Bütün malzemeleri patatese ekleyip köftenin hamurunu hazırlayın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde köfteler yuvarlayın.Köfteleri önce una,sonra yumurtaya buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.







Yüksük Köfte (12 Kişilik 

Malzemeler
1 Su Bardağı İrmik
1 Kg Köftelik Bulgur
1 Çay Bardağı Un
2 Adet Yumurta
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
2 Adet Yumuta
1 Adet Limonun Suyu
Yeterince Su
Tuz
Sos İçin:
4 Adet Domates
4 Çorba Kaşığı Domates Salçası
7 Diş Sarmısak
Tuz
4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı


Yemeğin Tarifi
Bulguru yeterince ılık suyla önceden ıslatın.Suyu çektikten sonra geniş bir kaba aktarın.Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçasını ve 1 tatlı kaşığı kimyonu ekleyin.İyice yoğurun.
Sonra azar azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edin.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edin.Malzemeler özleşene dek yoğurun.Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlakar hazırlayın.Sonra bu yuvarlakların üzerine parmağınızın ucunu iyice bastırın.Derin bir çukur oluşturun.Tüm malzemeyi bu şekilde hazırlayın.
Malzemeyi pişirecek kadar suyu tencereye alın.1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edin.Su kaynadıktan sonra bulgurlu köfteleri suya atın.
Bu arada sos için tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağını alın.Rendelenmiş domatesleri ve 4 çorba kaşığı domates salçasını ilave edin.Koyulaşmaya başladığında dövülmüş sarmısakları ve yeterince tuzu ilave edin.Sosu ocaktan alın.
Haşladığınız köftelerin suyunu süzün.Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine domatesli sosu döküp,servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder