14 Ocak 2012 Cumartesi

GÜVENLİK HAKKINDA HERŞEY

Formun
GÜVENLİK NEDİR, ÖNEMİ :

Güvenlik ; bir oteli veya herhangi bir kuruluştaki çalışanların ve misafirlerin hayati önem taşıyan demirbaşlarını sabotajlara , yangınlara , hırsızlığa , soyguna , yağmalama , zorla işten alıkoymaya ve her çeşit tehdit , tehlike ve tecavüze karşı korumak için alınan fiziki ve elektronik tedbirlere denir.

OTEL GÜVENLİĞİ :

Otel’de konaklayan veya konaklamak için gelen misafirlerin , otelde tatillerini iyi bir şekilde geçirebilmeleri için ; içerden , dışarıdan gelebilecek tehditleri engellemek ( sabotajlara , yangınlara ) , oluşabilecek yüz kızartıcı suçları engellemek ve faillerini bulmaya çalışır.

Sahilde ve havuzlarda can kurtaran bulundurmak suretiyle boğulmaları karşı önlem almak.

Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için günün her saatinde aşırı alkollü olan misafirleri güvenlik elemanı eşliğinde odalarına göndermek.

ŞÜPHELİ ŞAHISLAR İLE İLGİLİ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ :

Şüpheli Şahıs : Dışarıdan, sahilden içeriye girmeye çalışan ve tutarsız hareketler yapan kişilerdir.

- Günü birlik girişlerde otelden faydalanmak isteyenlerin kılık kıyafeti ve hitabeleri kontrol edilip ( belli etmeden ) takip edilmelidir.
- Devlet büyükleri tarzındaki kişilerin gelmesi halinde güvenlik olarak  ( güvenlik açısından ) uzaktan takip edilir.
- Devriye gezen güvenlik personeli , gördüğü ve şüphe uyandırıp dikkatini çeken misafir davranışlarını uzaktan takip ederek kontrol altına almaya çalışır.

ŞÜPHELİ PAKET vs. DURUMUNDA DAVRANIŞ BİÇİMLERİ :

Tesis içinde veya çevresinde herhangi bir yerde görülen şüpheli paket , poşet, torba , çanta görüldüğünde yapılacak ilk iş şüpheli paketin bulunduğu bölgenin güvenliğini sağlamaktır. Bu bölgenin güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz :

1. Görünen veya bulunan şüpheli paketin etrafına kesinlikle hiç kimse yaklaştırılmaz
2. Bölgenin güvenliğinin sağlanmasından sonra derhal kolluk kuvvetlerine bilgi verilir ve kolluk kuvvetleri gelene kadar müdahale edilmez beklenir

PAKETLERİN ÖZELLİKLERİ :

a. Paket bir yana yatık ve dengesiz ise
b. Paketlerin üstünde , altında veya yanlarında esneklik varsa
c. Boyutlarına göre ağırlığı fazla ise
d. Badem , badem ezmesi veya deodorant gibi koku var ise
e. Bir metal parçası gibi ses varsa

ŞÜPHELİ PAKETLERDE YAPILACAK İŞLEM :

a. Paketi açmaya teşebbüs etmeyin
b. Durumu güvenlik personeline bildirin
c. Paketi elinize almayın , dokunmayın
d. Paketi bulduğunuz yerin pencerelerini açık bırakın
e. Paketi bulduğunuz yeri boşaltın
f. Buluntuyu misafirlerden gizlemeye çalışın panik yapmayın
g. Paketi üzerine kuvvetli bir ışık tutmayın

ŞÜPHELİ MEKTUP VE PAKETLERİN ÖZELLİKLERİ :

Şüpheli paketler genellikle dikkat çekmemesi için her türlü şekilde kamufle edilebilmekte ve insanların dikkatinden korunabilmektedir. Örneğin :

a. Naylon bir poşete sarılarak çöp sürpüntüsü süsü verilmekte ,
b. Pasta içine , çiçek içine , velhasıl bir tek sigaranın sığabileceği her türlü paket içine konulabilir.

Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Bilgisizlik ve dikkatsizlik istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Güvenlik görevlilerin kendilerini bu konuda iyi yetiştirmiş olmaları gerekmektedir





*

Otel İşletmelerinde Güvenlik




Formun Üstü



Otel personeli otelin güvenliği için son derece dikkatli olmalıdır. Konukların ve onların misafirlerinin kullandıkları genel mahaller dışında dolaşmasına izin verilmemeli, sadece personelin kullandığı alanlara girmeleri önlenmeli, bu gibi durumlarda konuklar kibarca ve nazik bir dille uyarılmalıdır.  

1.GÜVENLİK

Otel işletmelerinde güvenlik otelin geleceği açısından son derece önemlidir. Güvenlik biriminin oluşturulması maliyeti yüksek olduğundan küçük ve orta büyüklükteki otel işletmelerinde kurulmaz. Bu işletmelerde güvenlik biriminin görevlerini genellikle Ön Büro personeli yerine getirir.

Otel işletmeleri güvenliğin sağlanması için teknolojiden yararlanarak anahtar sistemlerini geliştirmişlerdir. Günümüzde bir çok büyük otel işletmesi kredi kartına benzer anahtar sistemi kullanmaktadır. Otel işletmelerinde kullanılan anahtar sistemlerini dört gruba ayırmak mümkündür :

1.1. Klasik Sistem
Otel odalarının her birinin ayrı ayrı anahtarı bulunmaktadır. Her odanın yedek anahtarı bulunur. Kat Hizmetlerine her odanın yedek anahtarı verilir. Anahtarların kaybolması, olağanüstü durumlar veya güvenlik açısından oda anahtarlarının hepsinin bir arada bulunması bazı sakıncalar doğurabilir.

1.2. Pass Sistemi
Yine her odanın ayrı anahtarı bulunmasına rağmen, Kat Hizmetleri personelinin sorumluluk derecesine göre odaları gruplara ayırarak tek anahtarla açılabilen sistemdir. Kat Hizmetleri yöneticisinde her odanın kapısını açacak tek pass anahtarı bulunur. Otel müdüründe ise otelin tüm kapılarını açan master pass anahtarı bulunur.

1.3. Elektronik Kart Sistemi
Otel odaları özel manyetik şeritli veya özel delikli kartlar kullanılarak açılmakta ve aynı zamanda bu kartlar otel içinde tanıtım kartı ve otel içi harcamalarında kredi kartı olarak da kullanılabilmektedir. Konuk Check Out olduktan sonra aynı kartın şifresi değiştirilerek tekrar kullanılır.

Bu kartlardan en çok uygulanan manyetik kart sistemidir. Bu sistemde istenirse odalarda beraber kalanlar için ikinci bir kart oluşturulabilir. Konukların odalardan Check Out olmalarında problem yaşanırsa kartın şifresi değiştirilerek oda girişleri de önlenebilir.

Manyetik kartların kaybolması veya çalınması durumunda kartın şifresi değiştirilerek yeni bir kart düzenlenir. Bu durum güvenliğe bildirilir. Resepsiyon tarafından ayrıca rapor edilir.
Kat Hizmetleri içinde odaları gruplara ayırıp elektronik pass kartı oluşturulur. Kat görevlilerinin odalara temizlik için hangi saatlerde girdikleri bu kartlardan sistemde takip edilebilir.

1.4. Akıllı Kart (Smart Card) Sistemi
Akıllı kartlar, görünüm açısından, kredi kartlarına benzeyen üzerinde ya da içinde silikon mikro-chip bulunan bir plastik karttır. Karta yerleştirilen chipte, değişen büyüklüklerde bir hafıza (ROM) ve onun üzerine programlanmış bir işletim sistemine sahip mikro-işlemci bulunur. Bu tarz kartların smart, yani akıllı diye adlandırılmasının nedeni ise, bir çok farklı türdeki veriyi hafızasında saklayabilmesi ve onları işleyebilmesidir.
Smart card teknolojisi, daha önce manyetik ortamda yapılan uygulamaları daha hızlı güvenli ve düşük maliyetli hale getirdiği gibi, şimdiye kadar mümkün olmayan yeni uygulama alanları açmıştır. Geleneksel manyetik bantlı kartlarla karşılaştırıldığında, akıllı kartlar yüzlerce defa daha yüksek kapasiteye sahiptir, daha dayanıklıdır ve ileri derecede şifreleme (encryption) gibi mekanizmalar nedeniyle çok daha güvenlidir. Güvenlik konusundaki benzersiz özellikleri nedeniyle, ABD’ de silahlı kuvvetler ve kamu kuruluşlarında smart card uygulamaları ticari kuruluşlardan önce başlamıştır. Bugün ABD ve Avrupa’ da savunmadan bankacılığa, güvenlik sistemlerinden, elektronik alışverişe kadar pek çok alanda smart card yaygınlık kazanmaktadır. Birden fazla uygulamayı tek kart üzerinde işletmek mümkündür. Örneğin, bir smart card, aynı zamanda banka kartı, kredi kartı, sürücü belgesi, kütüphane üyelik kartı, elektronik alış-veriş için şifre kartı, üyelik kartı vs. olarak kullanılabilecek şekilde programlanabilir.

Smart card, özel bir okuyucu cihaz ile kullanılır. Bu cihaz, hem kart üzerindeki bilgileri okuyabilme, hem de bilgileri güncelleştirme özelliğine sahiptir.

Smart card'ın en önemli avantajlarından biri, önemli miktarda bilgiyi üzerinde barındırabildiği için off-line çalışabiliyor olmasıdır. Merkezle bağlantının sürekli açık olması zorunluluğu yoktur. İşlemler, kart üzerindeki bilgilerle yapılabilir. Akıllı kart uygulamalı otel programı, özellikle çok geniş alana yayılmış, büyük tesislerde, ekstra harcamalarda hem müşteriye hem de işletmeye yardımcı olur. Bu kart e-cash, yani elektronik para yöntemi ile, içinde çok güvenli bir şekilde para tutabilir. Müşteri, karta önceden yüklenen parayı, kredi kartından harcama yapar gibi harcayabilir, istediğinde bir smart card okuyucusundan en son yaptığı harcamaların ayrıntılı dökümünü görebilir.

Kart okuyucu ile kredi yüklenebildiği gibi, kredi iade işlemi de yapılabilir, ek kredi yüklenebilir, satış yapılabilir, varsa kapora hizmetleri eklenebilir, kapora iade edilme işlemi yapılabilir. Ek kredi yüklemek için tesis içinde ellerinde el terminalleri bulunan görevliler yardımcı olur. Bu görevliler, ellerindeki yüklüce kredisi olan kartlardan müşteriye, bu el terminalleri aracılığı ile kredi yükleyebilir.

Otel programıyla bütünleşik kullanılan bu sistemde, otele giriş yapan müşterinin bilgileri, Ön Büro programının ilgili alanlarına kaydedilir. Giriş yapan bu müşteri, smart card programı tanım ekranından seçilir ve müşteriye özel kart tanımı yapılır. Smart card tanımlanırken müşterinin adı soyadı, oda no’ su, check in / check out tarihleri, pax gibi bilgileri karta da aktarılır ve müşterinin istediği miktarda ilk kredisi yüklenir.

Kullanılan teknolojinin mobilitesi sayesinde otel konukları, ister barda ya da lobide, ister havuz başında, isterlerse sahilde para kullanmadan, diledikleri gibi harcama yapabilirler; ödemelerini zahmetsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.

Satış noktalarında (POS: point of sales) müşterilere el terminalleri ile hizmet sunulur. Müşterinin yaptığı harcama sırasında kartı istenir, el terminalinin yuvasına yerleştirilir. Kart sayesinde satış noktalarından kredi miktarları kontrollü olarak alışveriş yapılabilir; müşterinin kredisi harcama yapmaya müsait ise yapılan harcama işlenir. Yapılan harcama tutarı anında karttaki kredi miktarından düşülür. POS yazıcı diye tanımladığımız adisyon yazıcısını el terminaline bağlayarak adisyon çıktısı, Z raporu, S raporu gibi raporlar alınabilir.
El terminali ile smart cartın işletmeye ait olup olmadığı, kullanım süresinin geçerliliği, sipariş alınmasına engel olup olmadığı (içki içmeye yaşın uygunluğu, siparişin pansiyon türüne göre alınması vs.), Happy Hour uygulaması varsa siparişin bu fiyatlardan yararlanıp yararlanmayacağı kontrol edilebilir.

Akıllı kartla, açık büfe hizmeti verilen departman girişlerinde, müşterinin otelde all inclusive, bed and breakfeast, half board gibi pansiyon türüne göre takip yapılır. Konaklayan tüm pansiyon türlerindeki müşterilerin ekstralarının fiyatlandırılmasının takibi yapılabilir. Tüm müşteri türlerinde çok detaylı bir şekilde indirim sistemleri kullanılabilir. Müşteri tipine göre çok detaylı ürün ve konaklama indirim seçenekleri karta yüklenebilir.

Smart card tanımlanırken müşteri bilgilerinin hem kartta hem de bilgisayarda saklanması, birinin diğerine yedek olmasını sağlar. Kart okuyucuyu bilgisayarlara bağlanabilir, geliştirilen ara yazılımla da, kartta yüklü bulunan veriler bilgisayardan okunabilir. Hafızasında 3000 adisyon tutan karttaki bilgilerle, gün sonunda otomatik olarak stok işlemleri yapılır, müşteri hesabının folyosuna işlenmesi sağlanır.

Bu uygulamanın daha sayılacak pek çok yararları vardır. Ama akıllı kart uygulamalı otel yazılımı geliştiren firmaların da, bunu uygulayan otellerin de rakiplerinden birkaç adım önde olacağını belirtmekte fayda var.

2. OTEL GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Otel işletmeleri otelde konaklayan konuklara hizmet vermenin yanında, harici konuklara da yeme-içme ve eğlenme gibi hizmetleri de sunmaktadır. Bunun yanında otelde konaklayan konukları arayanlara ve onların misafirlerine hizmet vermektedir. Bu sebeple çok sayıda kişiler otele giriş çıkış yapmaktadır.

Otel personeli otelin güvenliği için son derece dikkatli olmalıdır. Konukların ve onların misafirlerinin kullandıkları genel mahaller dışında dolaşmasına izin verilmemeli, sadece personelin kullandığı alanlara girmeleri önlenmeli, bu gibi durumlarda konuklar kibarca ve nazik bir dille uyarılmalıdır.

Harici konukların ve konuk misafirlerinin otel odalarına çıkmalarına izin verilmez. Özel günlere ve davetlere gelen konuklar sadece aktivitenin yapıldığı alanları kullanabilir.
Otel personeli işinin gereği haricinde diğer departmanlara gidemez, katlara ve odalara çıkamazlar. Şift bitiminden sonra otel içinde hizmet alanlarında dolaşamazlar. Kat Hizmetleri personeli şift haricinde katlara çıkamazlar.

Otel odaları konukların rahat ve huzur içinde dinlenebilecekleri mekanlardır. Otel yönetimi için odaların güvenliğinin sağlanması önemli konulardan birisidir. Konukların eşyaları çalınabilir, odada bulunan eşyalarda zarar meydana gelebilir. Konuklar çeşitli sebeplerle rahatsız edilebilir veya öldürülebilirler. Bunun için oteller, odaların güvenliğini sağlamak için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Anahtar sistemini güvenli hale getirmişler, kapılarda gözetleme delikleri açmışlar ve kapı arkalarına zincirli kilit yapmışlardır.

Otelde çalışan personele güvenlik ile ilgili bilgiler öğretilir. Konuklar ile ilgili bilgilerin hiç kimseye verilmemesi, Dışarıdan aranan telefonların konuktan izin alınmadan bağlanmaması, konukların nereye gittiklerinin bildirilmemesi ve oda numarasının verilmemesi vb. gibi.
Oda anahtarları verilirken konuk tanınmıyorsa ismi alınmalı ve belgelerdeki bilgilerden kontrol edilerek anahtar verilmelidir.

Ön Büro ve Kat Hizmetleri personelinin güvenilir olmasına dikkat edilmelidir.

Otel çevresini, oto parkını ve yürüyüş alanlarını kontrol altına almalı, bu bölgelerde iyi bir ışıklandırma yapılmalıdır. Otelin çevresi duvarlarla çevrilmeli, giriş kapısında güvenlik görevlisi bulunmalı, otele giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanmalıdır.

Otelin nakit akışında kasiyerlerdeki fazla paraların ana kasaya aktarılması sağlanmalıdır.

Otel işletmesinin bazı bölümlerine kapalı devre yayın ile çalışan güvenlik sistemleri kurulur.

Acil durumlarda kullanılmak üzere alarm sistemleri kurulur. Bu gibi durumlarda konukların oteli nasıl boşaltacağı ve çıkışların nerelerden, nasıl yapılacağı, yangın merdivenlerinin nerelerde olduğunu belirten bilgiler panolara ilan edilmelidir. Konukların görebilecekleri yerlere acil çıkışlar ve merdivenlerle ilgili levhalar renkli ve kendinden ışıklı olarak asılmalıdır.

Konuğun otelde konaklayan veya konaklamayan diğer konuklar tarafından rahatsız edilmemesi sağlanmalıdır.

Tüm otel personeline talimat verilerek otel içinde şüpheli şahıslar görüldüğünde sakin bir şekilde panik yapmadan güvenlik personeline hemen bilgi verilmesi istenir.

Bazı konukların otelin logolu eşyalarını alıkoyma veya çalma durumları vardır. Genellikle restoranlarda veya konuk odalarında bu durum gerçekleşir. Bunları önlemek için iyi bir kontrol sistemi kurulmalı departmanlar arasında işbirliği sağlanmalıdır.

Konukların bir birlerinin eşyalarını çalması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda iddiadan öteye gidip durumun belgelendirilmesi gerekir. Bu olay otelin imajını sarsacak niteliktedir. Konu hemen üst yönetime bildirilir. Gerekirse emniyet haberdar edilir.

3. KAYIP VE BULUNMUŞ EŞYA (LOST AND FOUND)

Lost : Otelcilikte otelde kaybolmuş konuk eşyaları için kullanılır.
Found : Otelcilikte otelde bulunmuş konuk eşyaları için kullanılır.

Kayıp ve bulunmuş eşyalar genellikle Kat Hizmetleri departmanının görevi olmasına rağmen, konuklar kayıp ve bulunmuş eşyalarını resepsiyon ofisinden sorarlar. Otelde bulunan eşyaların nitelikleri, (cinsi, markası ve rengi vs.) bulundukları yer ve zaman gibi bilgiler eşya sahibi talep ettiğinde tespit edilmek veya yasaların öngördüğü sürece saklanmak üzere Lost and Found kayıt defterine not edilir.

Kayıp eşyasını arayan konuklara eşyalar ile ilgili genel bilgiler sorulur. Konuğa kayıp eşya formu doldurulur. Bulunmuş eşya defterindeki kayıt ile karşılaştırılıp doğru kayıp eşya tespit edilerek konuğa verilir.

Kayıp eşyalar bulunduğu zaman konuğun adresine gönderilmesi için adres alınmış ise doğru adrese Kat Hizmetleri departmanı tarafından gönderilir. Kaybolan eşya sahibine teslim edildiğinde konuk tarafından alındığına dair belge imzalatılır. Konuğun adresine gönderilmiş ise, gönderildiğine dair belge alınır. Bu belgeler Kat Hizmetleri departmanınca dosyalanmalıdır.

Konaklama işletmelerinde genel kural olarak bulunan eşyaların sahipleri çıkmazsa bulan personele verilmektedir. Kayıp ve bulunmuş eşyalarda otellerde uygulanacak prosedür basit ve etkili olmalıdır.

4.OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÖN BÜRO PERSONELİNİN DAVRANIŞLARI

Ön Büro personeli otelde meydana gelen olağan üstü olaylara (konuğun hastalanması, yangın, ölüm ve kaza vb.) hazırlıklı olmalıdır.

Olağanüstü durumların her zaman olabileceği varsayılarak, yönetim ve Ön Büro personeli gerekli tedbirleri almalıdır. Bu durumlarda iletişim kurulması gereken yerlerin telefon numaraları ve adresleri resepsiyonda görülebilecek yerde bulunmalıdır.

Ön Büro personeli bu olaylar karşısında nasıl davranacağını ve ne yapacağını önceden bilmelidir. Ne yapacağını önceden bilmesi zaman kayıplarını en aza indirecektir. Sakin ve doğal olarak hareket edilirse konukların ve diğer personelin panik yapmasını önlemiş olur.
Yetkilerini aşan konularda hemen müdürlerine haber vermelidir. Olağanüstü duruma müdahale edecek ekibin olay yerinde olmasını sağlamalıdır  





*

Özel Güvenlik Müdürleri İçin Bir Resmi Kaynak;




Formun Üstü


ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN  
Kanun No: 5188
Kabul Tarihi: 10.06.2004
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1. — Bu Kanunun amacı, kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2. — Bu Kanun, özel güvenlik izninin verilmesine, bu hizmeti yerine getirecek kişi ve kuruluşların ruhsatlandırılmasına ve denetlenmesine ilişkin hususları kapsar.
Özel güvenlik izni
MADDE 3. — Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.
Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir.
Komisyon, koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkilidir. Havalimanı ve liman gibi yerlerde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklıdır.
Geçici haller dışındaki özel güvenlik uygulaması, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyonun kararı ve valinin onayı ile sona erdirilebilir.
Özel güvenlik komisyonu
MADDE 4. — Özel güvenlik komisyonu, bu Kanunda belirtilen özel güvenlikle ilgili kararları almak üzere valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası başkanlığı, sanayi odası başkanlığı temsilcisinden oluşur. Sanayi odasının bulunmadığı illerde komisyona ticaret ve sanayi odası başkanlığının temsilcisi katılır. Özel güvenlik izni verilmesi ya da bu uygulamanın kaldırılması için başvuran kişi ya da kuruluşun temsilcisi ilgili komisyon toplantısına üye olarak katılır. Komisyon, kararlarını oy çokluğu ile alır; oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır; çekimser oy kullanılamaz.
Özel güvenlik şirketleri
MADDE 5. — Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur. Özel güvenlik şirketleri, şubelerini bir ay içinde Bakanlığa ve ilgili valiliğe yazılı olarak; hisse devirlerini bir ay içinde Bakanlığa bildirirler.
Yabancı kişilerin özel güvenlik şirketi kurabilmesi ve yabancı şirketlerin Türkiye'de özel güvenlik hizmeti verebilmesi mütekabiliyet esasına tâbidir.
Özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerinde bu Kanunun 10 uncu maddesinin (a) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlar aranır. Yöneticilerin ayrıca dört yıllık yüksek okul mezunu olmaları, Kanunun 10 uncu maddesinin (e) bendinde belirtilen şartı taşımaları ve 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmaları gerekir.
Kurucu ve yöneticilerde aranan şartların kaybedilmesi halinde iki ay içinde eksiklik giderilmediği veya bu kurucu ve yöneticiler değiştirilmediği takdirde faaliyet izni iptal edilir.
Bu şirketler tarafından üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri, hizmetin başlamasından en geç bir hafta önce ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilir. Acil ve geçici nitelikteki koruma ve güvenlik hizmetlerinde süre kaydı aranmaz.
Ek önlemler
MADDE 6. — Mülkî idare amirleri havalimanı, liman, gümrük, gar ve istasyon gibi yerler ile spor müsabakalarının, sahne gösterilerinin ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yerlerdeki özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde ek önlemler aldırmaya yetkilidir.
Kamu güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile vali ve kaymakamlara verilen yetkiler saklıdır. Bu yetkilerin kullanılması durumunda özel güvenlik birimi ve özel güvenlik personeli mülkî idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadır.
İKİNCİ BÖLÜM
Özel Güvenlik Görevlileri
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri
MADDE 7. — Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
c) 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama.
d) Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.
k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerine göre zor kullanma.
Silah bulundurma ve taşıma yetkisi
MADDE 8. — Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir.
Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.
Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere, komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.
Görev alanı
MADDE 9. — Bu görevliler 7 nci maddede sayılan yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.
Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar. İşlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu görev alanı sayılır. Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir.
Zor kullanma ve yakalama yetkilerinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir; yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.
Özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar
MADDE 10. — Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, laf atma, sarkıntılık, ırza tasallut, ırza geçme, kız, kadın veya çocuk kaçırma ve alıkoyma, fuhşa teşvik, fuhuş için aracılık, uyuşturucu madde kullanma, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
e) Kamu haklarından yasaklı olmamak.
f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile özürlü bulunmamak.
g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
Çalışma izni
MADDE 11. — Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe beş yıl süreli çalışma izni verilir. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır.
Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.
Çalışma izninin yenilenebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumlu olması ve Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması zorunludur.
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi halinde çalışma izni iptal edilir.
Genel kolluk kuvvetinden emekli olanlar ile en az beş yıl fiilen bu görevde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevinden ayrılmış olanlarda, görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren beş yıl süreyle özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.
Kimlik
MADDE 12. — Özel güvenlik görevlilerine valilikçe kimlik kartı verilir. Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir.
Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır. Üzerinde kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlileri Kanunun 7 nci maddesinde sayılan yetkileri kullanamazlar.
Herhangi bir sebeple görevinden ayrılan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.
Kıyafet
MADDE 13. — Özel güvenlik görevlileri görev alanı içinde ve süresince üniforma giyerler. Görevin ve işyerinin özelliği nedeniyle gerekli görülen hallerde sivil kıyafetle görev yapılmasına komisyon izin verebilir.
Eğitim
MADDE 14. — Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere yüzyirmi ders saatinden; yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir. Halen bünyesinde güvenlik fakültesi veya meslek yüksek okulu bulunan ve bünyesinde güvenlik bölümleri (fakülte veya meslek yüksek okulu) açabilecek olan üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlarda beş yıl süreyle silah eğitimi hariç özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.
Özel güvenlik eğitimi ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlığın izni ile özel eğitim kurumlarınca da verilebilir. Özel güvenlik eğitimi verecek kurumların kurucu ve yöneticilerinde 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlar aranır.
Özel güvenlik eğitiminin niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ile eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
Tazminat
MADDE 15. — Bu Kanunda yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya ölen özel güvenlik görevlisinin kanunî mirasçılarına, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat ödenir. Ancak, genel hükümlere göre daha yüksek miktarda tazminat ödenmesine mahkemelerce hükmedilmesi halinde, iş sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine dayanılarak ödenen tutarlar mahsup edilir.
Birinci fıkra hükümleri gereğince ödenecek tazminat, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında ödenmesi gerekecek diğer tazminatlarla ilişkilendirilmez.
Kamu kurum ve kuruluşlarında bu Kanunda yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya ölen özel güvenlik görevlilerinin kanunî mirasçılarına; iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerinde belirtilen tazminat miktarlarından hangisi yüksek ise o miktar ödenir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yasaklar ve Ceza Hükümleri
Görev dışında çalıştırma yasağı
MADDE 16. — Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.
Grev yasağı
MADDE 17. — Özel güvenlik personeli greve katılamaz.
Görevden uzaklaştırma yasağı
MADDE 18. — Özel güvenlik görevlileri lokavt dolayısıyla işten uzaklaştırılamaz.
Adlî suçlar ve cezalar
MADDE 19. — Bu Kanunda öngörülen adlî suçlar ve cezalar şunlardır:
a) Bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik iznini almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişilere veya kuruluşların yöneticilerine altı aya kadar hapis ve altımilyar lira ağır para cezası verilir.
b) Bu Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen faaliyet iznini almadan özel güvenlik faaliyetinde bulunan şirketlerin kurucu ve yöneticilerine, bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik birimi oluşturan kurum ve kuruluşların yöneticilerine, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik eğitimi veren kurum ve kuruluşların yöneticilerine bir yıla kadar hapis ve yirmimilyar lira ağır para cezası verilir. Bu şekilde cezalandırılan kişiler, özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda kurucu ve yönetici olamazlar.
c) Bu Kanunun 11 inci maddesine göre çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden kişi, kurum, kuruluş veya şirketlere, çalıştırdıkları her kişi için üçmilyar lira ağır para cezası verilir. Bu kişiler silahlı olarak çalıştırılmış ise altı aya kadar hapis ve çalıştırılan her kişi için altımilyar lira ağır para cezası verilir.
d) Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yaptırmadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine istihdam ettikleri her kişi için üçmilyar lira ağır para cezası verilir.
e) Bu Kanunda belirtilen faaliyet iznini almadan özel güvenlik hizmeti veya özel güvenlik eğitimi verdiğini ilân eden veya reklam yapan kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine altı aya kadar hapis ve onmilyar lira ağır para cezası verilir.
İdarî suçlar ve cezalar
MADDE 20. — Bu Kanunda öngörülen idarî suç ve para cezaları şunlardır:
a) Diğer kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak özel güvenlik hizmetini 5 inci maddede belirtilen süre içinde ilgili valiliğe bildirmeyen özel güvenlik şirketlerine her bildirim için birmilyar lira idarî para cezası verilir.
b) 6 ncı madde uyarınca mülkî idare amirlerince istenen ilave tedbirleri almayan kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikimilyar lira idarî para cezası verilir.
c) 17 nci maddede belirtilen grev yasağına uymayan, ateşli silahını bu Kanuna aykırı veya görev alanı dışında kullanan veya özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik görevlisine birmilyar lira idarî para cezası verilir ve bu kişilerin çalışma izni iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik görevlisi olamazlar.
d) 22 nci madde gereğince tespit edilip giderilmesi istenen eksiklikleri gidermeyen kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikimilyar lira idarî para cezası verilir.
e) Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için birmilyar lira idarî para cezası verilir.
f) 11 inci maddenin ikinci fıkrası ile 12 nci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bildirimleri süresinde yerine getirmeyenlere birmilyar lira idarî para cezası verilir.
Bu maddede öngörülen idarî para cezaları o yerin en büyük mülkî amiri tarafından verilir. Verilen para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz, zaruret görülmeyen hâllerde, evrak üzerinden inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen kararlara karşı bölge idare mahkemesine başvurulabilir. Bölge idare mahkemesinin verdiği kararlar kesindir. Bu Kanuna göre verilen idarî para cezaları, ilgili valilik veya kaymakamlığın bildirimi üzerine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca tahsil olunur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Özel güvenlik malî sorumluluk sigortası
MADDE 21. — Özel hukuk kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla özel güvenlik malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Özel güvenlik malî sorumluluk sigortasına ilişkin esas ve usuller Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.
Bu maddede öngörülen özel güvenlik malî sorumluluk sigortası, Türkiye’de ilgili branşta çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılır. Bu sigorta şirketleri özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe uymayan sigorta şirketlerine Hazine Müsteşarlığınca sekizmilyar lira idarî para cezası verilir. Bu para cezasının tahsilinde ve cezaya itiraz usulünde 20 nci maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.
Denetim
MADDE 22. — İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsamında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir. Denetimin mahiyeti, kapsamı, usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Denetim sonucu tespit edilen eksikliklerin ilgili kişi, kurum, kuruluş ve şirketlerce verilen süre içinde giderilmesi zorunludur.
Amacı dışında faaliyet gösterdiği veya suç kaynağına dönüştüğü tespit edilen şirketlerin ve özel eğitim kurumlarının faaliyet izni iptal edilir. Bu şekilde faaliyet izni iptal edilen şirketlerin veya kurumların, kurucu ve yöneticileri, özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda kurucu ve yönetici olamazlar.
Ceza uygulaması
MADDE 23. — Özel güvenlik görevlileri Türk Ceza Kanununun uygulanmasında memur sayılır.
Bunlara karşı görevleri sebebiyle suç işleyenler Devlet memurları aleyhine suç işlemiş gibi cezalandırılır.
Ruhsat harcı
MADDE 24. — Özel güvenlik şirketlerine ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlara faaliyet izni verilmesi için onmilyar lira, özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesi için ikiyüzmilyon lira ruhsat harcı alınır ve bu harç mal sandığına yatırılır.
Yeniden değerleme oranının uygulanması
MADDE 25. — Bu Kanunun 19 uncu maddesinde belirtilen ağır para cezaları, 20 nci maddesinde belirtilen idarî para cezaları, 21 inci maddesinde belirtilen idarî para cezası, 24 üncü maddesinde belirtilen ruhsat harçlarına ilişkin miktarlar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranına göre artırılır.
Yönetmelik
MADDE 26. — Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik, İçişleri Bakanlığınca bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde çıkarılır.
Yürürlükten kaldırılan kanun
MADDE 27. — 22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1. — Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 2495 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilâtlarına özel güvenlik izni, özel güvenlik görevlilerine de beş yıl süreyle çalışma izni verilmiş sayılır.
Yürürlük
MADDE 28. — Bu Kanunun 19 ve 20 nci maddeleri Kanunun yayımı tarihinden itibaren dokuz ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 29. — Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


GÖREV TANIMLARI

*







İŞİN ADI    GÜVENLİK MÜDÜRÜ
   
SORUMLU OLUNAN BÖLGE    BÜTÜN OTEL
   
İŞİN ÖZETİ    Tesisin Sürekli Olarak İç ve Dış Güvenliğinin Sağlanmasından Sorumludur.
   
OTORİTE LİMİTLERİ    Basına açıklama veremez
    Genel Müdür onayı dışında işletme ekipmanı alamaz
    Genel Müdür onayı dışında personel alımı yapamaz, iş akdini fesh edemez.
SORUMLU OLDUĞU KİŞİLER    GENEL MÜDÜR
   
İLETİŞİM KURACAĞI KİŞİ VE
DEPARTMANLAR    Otelin Tüm Departmanları
   
DENETLEDİĞİ PERSONEL    Güvenlik Şefi, Güvenlik Görevlileri
   
GÖREV SAATLERİ    Haftada 6 gün, günde 10 saat
   
GENEL GÖREV VE
SORUMLULUKLAR    1. İşletmenin güvenlik politikaları doğrultusunda, işletmenin güvenlik ve emniyetini
    yönetimle ortak çalışarak korumak,       
    2. Sahip olunan insan gücünü, otelde en iyi korumayı sağlayabilmek için organize
    etmek,                   
    3. Bütün acil durum ekipmanlarının günlük teftiş etmek ve en iyi şekilde korunmalarını
    sağlamak,               
    4. Personeli arasında en üst disiplin seviyesini korumak,
    5. Personel arasında oluşan ufak sorunları çözmek,   
    6. Bütün departmanlarla çok iyi ilişkiler içerisinde olmak,
    7. Bölgelerdeki gerekli denetimlerin yapıldığına emin olmak,
    8. En üst düzeyde suç önleyici önlemleri almak, suçu tespit etmek, VIP koruması
    ve misafir ilişkileri gibi konulara vakıf olmak ve güvenlik personelinin davranış ve kılık
    kıyafetinden sorumlu olmak,           
    9. Personeli eğitmek,               
    10. Personelin yanlış davranışlarını amirlerine bildirmek,
    11. Bütün kurallara tam olarak uymak ve diğer personele bağlılık ve disiplin örneği
    olmak,                   
    12. Yönetim tarafından düzenlenen toplantılara katılmak, kendi departmanı içinde
    periyodik toplantılar düzenlemek,       
    13. Müşteri ve personelin her türlü güvenliğinden emin olmak,
    14. Otel içinde oluşan bütün vakalardan haberdar olmak ve gerekli önlemlerin
    alınmış olduğundan emin olmak,           
    15. Departmanlardan gelen güvenlik politikası ile ilgili teklifleri, güvenlik ihtiyaçlarını,
    basın ya da polis araştırmalarını yönetime bildirmek.      



*

GÜVENLİK PERSONELİ




Formun Üstü









İŞİN ADI    GÜVENLİK PERSONELİ
  
SORUMLU OLUNAN BÖLGE    BÜTÜN OTEL
  
İŞİN ÖZETİ    Verilen Görevleri Yerine Getirmek Ve Oteli Olağan Üstü Durumlara Karşı Korumakla Sorumludur.
  
SORUMLU OLDUĞU KİŞİLER    GÜVENLİK ŞEFİ
  
İLETİŞİM KURACAĞI KİŞİ VE
DEPARTMANLAR    Otelin Tüm Departmanları
  
DENETLEDİĞİ PERSONEL    Yok
  
GÖREV SAATLERİ    Haftada 6 gün, günde 10 saat
  
GENEL GÖREV VE
SORUMLULUKLAR    1. Gelen Misafirlere Karşı Nazik Güler Yüzlü Davranır.
2. Disiplinli Olmalı  Ve Görevini Ciddiyetle Yapar.
3. Çevresini Devamlı Gözetlemeli Ve Gözü Açık Olmalıdır.
4. Görevinde Çevik Ve Atik Olmalı Verilen Görevleri Harfiyen Yerine Getirmelidir.
5. Oteli Güvenliğinden Ve Görev Verilen Yerlerde Görevini En İyi Şekilde Yapar.
6. İşletmenin giriş ve çıkışlarını ve aynı zamanda daima göz altında tutmak,
gelen giden şahısları takip etmek, şüpheli gördüğü kişilere gerektiğinde kimlik
sormak,
7. İşletmede çalışan personelin mesai başlangıcı ve bitişlerinden sonra
çıkışlarını kontrol etmek, ellerindeki poşet, çanta vs. gibi malzemeleri kontrol
etmek, işletmeye ait malzemelerin dışarı çıkışlarına kesinlikle izin vermemek,
8. İşletmeye ait üzerine zimmetli malzemeleri temiz kullanmak ve kılık kıyafet
temizliğine dikkat etmek,
9. Çalışma prensiplerine uymak, mesai içerisinde bulunduğu mevkiyi ve oturduğu alanı temiz tutmak,
10. İşletme çevresinde ve içerisinde herhangi bir aksaklık gördüğü zaman, ilgili departmanlara bildirmek ve arızanın giderilmesini takip etmek, özellikle çevre aydınlatmalarına dikkat etmek,
11. Nöbet devir teslim formu düzenlemek, kendi vardiyasında olan olayları deftere işleyerek bir sonraki gelen görevlinin takip etmesini sağlamak,
12. İşletmenin içe ve dışa açılan kapıları akşam ve gece vardiyasında çalışan personel tarafından kontrol edilip kapatılmasını sağlamak,
13. İşletme içerisinde herhangi bir olay vuku bulduğu zaman ilk müdahale güvenlik tarafından yapılacak, olay yeri kontrol altına alınacak, ilgisi olmayan kişiler yanaştırılmayacak ve gerekirse kolluk kuvvetlerine haber verilip gelmeleri sağlanacak,
14. İşletmede meydana gelen herhangi bir olay adına rapor düzenlenecek ve dosyaya konulacak,
15. İşletmeye gelen misafir araçlarının park yerine düzgün bir şekilde yerleşmeleri sağlanacak ve emniyete alınacak,
16. Müşteri giriş çıkış forecastları resepsiyondan alınıp dosyalanacak.



*

Güvenlik Sorumlusu




Formun Üstü

Görev   Tanımı      : Verilen Görevleri Yerine Getirmek Ve Oteli Olağan Üstü Durumlara Karşı Korumakla Sorumludur.

Üst    İlişkiler        :  İdari Açıdan Güvenlik Şefine Bağlıdır.

1.    Gelen Misafirlere Karşı Nazik Güler Yüzlü Davranır.
2.    Disiplinli Olmalı  Ve Görevini Ciddiyetle Yapar.
3.    Çevresini Devamlı Gözetlemeli Ve Gözü Açık Olmalıdır.
4.    Görevinde Çevik Ve Atik Olmalı Verilen Görevleri Harfiyen Yerine Getirmelidir.
5.    Oteli Güvenliğinden Ve Görev Verilen Yerlerde Görevini En İyi Şekilde Yapar.



*

Sahil Güvenlik Görevlisi




Formun Üstü

Görev  Tanımı       :  Tüm Otel Misafirlerinin Ve Personelin Güvenliğini En İyi Şekilde Sağlamaya Çalışır.

Üst  İlişkiler           :  İdari Açıdan Güvenlik Şefine Bağlıdır.

1.    Nöbet Yeri Sahildir.
2.    Sahilden Gelebilecek Yabancı Şahısları Otele Sokmaz.
3.    Seyyar Satıcıları  Otel İçerisine Almaz.
4.    İskeleye Yanaşan Her Türlü Deniz Aracının Denetlenmesini Yapar. Müşteri Ve görevliler Dışındakilerin İskeleye Çıkmasını Engeller.
5.    Amirinden Aldığı Emirleri Uygular.
6.    Sahil Tel Boyu Ve İç Güvenlik Bölgelerinin Kontrolünü Yapar. Müşteri Ve Görevliler Dışındakilerin İskeleye Çıkmasını Engeller.
7.    Plajda Bulunan Malzemelerin Kaybolmasını Önler.





*

Güvenlik Şefi




Formun Üstü

Görev   Tanımı     :   Tüm Otel Misafirlerinin Ve Personelin Güvenliğini En İyi Şekilde Sağlamaya Çalışır.

Üst   İlişkiler          :  İdari Açıdan Güvenlik Müdürüne Bağlıdır.

1.    Nöbet Yerlerini Ve Nöbetçileri Sık Sık Denetleyecek Güvenlik Görevlilerinin Görevi Dışında Hiçbir Şeyle İlgilenmemesini Sağlayacaktır.
2.    Gündüz Güvenlik Müdürüne Gece İse Gece Müdürüne Karşı Sorumludur.
3.    Personelin Arasını Açacak Şekilde Diğer Personele Üçüncü Kişilere Dedikodu Kategorisine Girecek Şeyleri Aktarmayacak Ve Tüm Personele Adil Davranacaktır.
4.    Sair Zamanlarda LPG Tankı, Depo, Kazan Dairesi, Bürolar,Lobi Ve Katlar kontrol Edilecektir.
5.    Diğer Departmanlarda Görülen Hatalar Rapor Halinde Yazılacak Fakat Düzeltmeye Gidilmeyecektir. Güvenlik Departmanındaki Hataları Düzeltebilir.
6.    Gelen Her Misafire Güler Yüzlü Olur Ve Her Konuda Yardım Eder.
7.    Akşamları Olan Her Türlü Olağanüstü Olayı Gece Müdürüne Aktarır.
8.    Güvenlik Personelinin Kılık Kıyafetine Özen Gösterir.
9.    Güvenlik Müdüründen Aldığı Tüm Emirleri Yerine Getirir.



*

Güvenlik Müdürü (Security Manager)




Formun Üstü

Görev   Tanımı      :  Tesisin Sürekli Olarak İç ve Dış Güvenliğinin Sağlanmasından Sorumludur.

Üst     İlişkiler        :  İdari Açıdan Genel Müdüre Bağlıdır.

1.    Tesiste Görevli Güvenlik Personelinin Çalışma Çizelgelerini Hazırlar, Görev Dağılımını Yapar.
2.    Güvenlik Birimlerini Kontrol Ve Yönetmekle Görevlidir.
3.    Elemanların Eğitimi İle Yakında İlgilenir.
4.    Güvenlik Elemanlarını El Koyduğu Olayların Yasal Takibini Yapar.
5.    Genel Müdürden Aldığı Talimatları Yazılı Veya Sözlü Elemanlarına Bildirir.
6.    Güvenlik Elemanlarından Gelen Raporlar Doğrultusunda Önlemler Alır Ve Genel Müdüre Bilgi Verir.
7.    İletişim Toplantısı Yapar.
8.    Otelimizde Meydana Gelebilecek Bir Sabotajı En Yakın Kolluk Kuvvetine Bildirir.
9.    Personel Çalışma Saatlerinin Ve Kılık Kıyafetinin Düzgün Olmasını Sağlar.
10.   Tesis İçinde Ve Özellikle Konuk Odalarında Konukların Güvenliğini Tehdit Edici Herhangi Bir Hırsızlık Ve Sabotaj Olaylarına Karşı Gerekli Emniyet Önlemleri Alır.



*

Güvenlik Şefi




Formun Üstü

Ünvanı : GÜVENLİK ŞEFİ
Bölümü : GÜVENLİK
Sorumlu olduğu üst birimi : GENEL MÜDÜR
Sorumlu olduğu alt birimi : GÜVENLİK VARDİYA AMİRİ, GÜVENLİK GÖREVLİLERİ


İşin temel fonksiyonu :

Tesis sınırları içerisinde ve yakın çevresinde; her türlü koruyucu ve önleyici güvenlik önlemlerini alarak can ve mal güvenliğini sağlamak, meydana gelebilecek olayları büyümeden ve en kısa zamanda önlem alarak en yakın kolluk kuvvetlerine bildirmek ve devretmek. Tesiste, güven ve huzur içinde çalışılabilen ve yaşanabilen bir ortam sağlamak.

Görevleri :

• Tesis içi can ve mal güvenliğini sağlamak üzere departmanında görevli personelin çalışma ve sorumluluk bölgesi planlarını hazırlamak ve bu planlar çerçevesinde personelini görevlendirmek.

• Fiziki olarak sağlam, kafaca hazırlıklı ve uyanık olmaları ve karşılaşabilecekleri genel ve özel olaylar karşısında almaları gereken tedbir ve tavırlar hususunda personelini eğitmek.

• Personelinin görev ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini denetlemek. Bu denetim neticesine göre personelini ödüllendirmek veya cezalandırmak.

• Personelini, halkla ilişkiler ve rahatsızlık uyandırmadan şüpheli kişileri izleme hususunda eğitmek, otel misafirleri ve diğer personelle, personeli arasında uyumlu bir ilişki olmasını sağlamak.

• Ana kapı girişinde ve plaj çevresinde en eğitimli personelini bulundurmak, tesise dışarıdan girmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerin en uygun biçimde ve en kısa sürede olumlu veya olumsuz bir cevap almalarını sağlamak.

• Bölge kolluk Kuvvetleri veya Resmi Kuruluşlar ile ilgili yetkililerin, geliş nedenlerine göre yine kontrol altında uygun bir yetkilinin ilgisine devredilmesini sağlamak.

• Personellerinin gereken nezaket ve hitap kurallarına uymalarını sağlamak, kılık kıyafetini kontrol etmek.

• Dışarıdan gelen misafirlerin ve varsa şüpheli kişilerin belirlenmesi ve izlenmesinde diğer departmanlarla sıkı bir işbirliği oluşturmak.

• Personelin çalışma saatleri ve haftalık çalışma çizelgeleri çerçevesinde Personel Müdürlüğü ile iyi bir kominikasyon sağlayarak işi bitip tesisten ayrılması gereken personelin, zamanında tesisten çıkışını, vaktinden önce çıkış yapanların ise ayrıca ilgili Departman Amiri ve Personel Müdürlüğünden onay alınmadan tesisi terk etmemesini sağlamak.

• Tesis içinde personelin birbiriyle ve misafirlerle; iş ilişkilerini ve doğal insani ilişkileri aşan davranışlarının tespiti durumunda, bu davranışların anında müdahaleyi gerektirmesi halinde ilgili bölüm yetkilisini de yanına alarak, sonradan uyarıyı gerektiriyorsa, konuyu Müdüriyete rapor ederek müdahale edilmesinin sağlanması.

• Günlük vukuatların ve vardiyalar arası önemli görev devir sırasında oluşan normal dışı durumların tutanağını tutmak ve bunu kontrol ettikten sonra Genel Müdüre sunmak.

• Güvenlik departmanının kullanımına verilmiş ve şahsına zimmetlenmiş tüm üniforma, demirbaş, teçhizat, alet ve malzemelerinin iyi ve bakımlı kullanılmasını, korunmasını ve sadece ait olduğu işlerde kullanılmasının sağlanması.

• Bölgede görevli kolluk kuvvetleri başta olmak üzere, Emniyet Teşkilatı, MİT, Jandarma vb kuruluşlarla iyi ve uyumlu bir ilişki ve gerektiğinde işbirliği içinde olmak.

• Tesiste önemli ve korunması gereken misafir olması halinde yukarıda belirtilen teşkilatlarla koordineli olarak, güvenlik önlemlerini ihtiyaç seviyesinde arttırmak.

• Misafir ve personelin kendi hizmet veya görevlerine ait olmayan yerlere ve bölgelere girmelerini engellemek, ancak bir gerekçeye dayalı olarak ısrarlı olanlara izin vererek ve kontrol altında tutarak anında gerekçelerini ilgili yetkililerden araştırmak; doğru gerekçe verilmediğinin anlaşılması halinde; tekrar müdahale ederek, ilgiliyi girdiği bölümden çıkarıp, Müdüriyete durumu rapor etmek.

• Acil ve gerekli hallerde misafirlerin ve personelin üzerlerini aratmak ve otelin her yerinin “ofisler dahil” araştırmak, ancak bu konuda Genel Müdürlükten onay alınması esastır.

• Yangın, sivil savunma ve afet hallerinde, daha önceden hazırlayıp duyuracağı plan, program ve talimatlar çerçevesinde tüm personelin gereken görevlerini üstlenmesini ve yürütmesini sağlamak ve denetlemek; misafirleri can güvenliği içinde olacakları önceden tespit edilmiş toplanma merkezlerine yönlendirmek , bu konularda sık sık kendi personeline ve periyodik olarak diğer personele, diğer Departman Amirleri ile birlikte eğitim vermek.

• Otel içinde herhangi bir nedenle olabilecek yaralanma ve ölüm olaylarına, tesis doktor ve hemşiresi, Personel Müdürü ile birlikte müdahale etmek, ve Müdüriyetten alacağı direktife göre ilgili resmi mercilere ( Jandarma, Emniyet; Savcılık, Hastane vb ) durumu rapor etmek ve acil müdahale edilmesini sağlamak.

• Yukarıdaki durumla ilgili görgü şahitlerinin ifadelerine başvurarak tutanak düzenlemek, ancak öncelikle bu kişilerin kimliklerini ve ikametgahlarını, irtibat telefonlarını tespit ettirmek.

• İşletmede konaklayan misafirlerin kimlik bilgilerinin Güvenlik Birimlerine liste halinde gönderilmesini sağlamak ve şüpheli müşterileri takibe almak.

• İşletmede ve dükkanlarda çalışan tüm personelin güvenlik soruşturmasının yapılmasını sağlamak, bu konu ile ilgili takip edilmesi gereken şahısları takip etmek.

ARANAN ÖZELLİKLER:

Eğitim : En az Lise mezunu;5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası kapsamında eğitim sertifikasının olması.

Deneyim: En az 2 yıl benzer bir görevde çalışmış olmak

Yabancı Dil: Tercihen İngilizce ya da Almanca

İşin Gerektirdiği Özellikler:Özveri,dürüstlük,Sürekli kendini geliştirmek,mesleki ve kişisel kaliteyi arttırmak,istikrar,eğitimci olmak





*

Şirket Araçları Kullanım Talimatı




Formun Üstü



1. Amaç
……………….. İşletmesinde binek ve ticari araçların hangi personel tarafından hangi nedenle kullanılacağının, kontrol ve temizliğinin nasıl yapılacağının, itinalı ve doğru kullanımının nasıl sağlanacağının açıklanmasıdır.


2. Kapsam
…………………………………… …………………… işletmesine ait araçları kapsar.

3. Tanımlar

4. Sorumluluk
Şirket  araçlarının kullanılmalarının düzenlenmesi ve koordinasyonun sağlanmasından Genel Müdür Sekreteri sorumludur.

5. Uygulama
5.1    Şirket araçlarının kullanımı Satın Alma Departmanı hariç hiçbir birimin özel ve öncelikli kullanımına ait değildir.
5.2    Satın Alma hariç, Şirket araç ve şoförleri idari olarak Genel Müdür Sekreterliği’ ne bağlı olarak görevlendirilmiştir.
5.3    Herhangi bir nedenle bir araca gereksinim duyulması durumunda Genel Müdür Sekreteri öncelikli bilgilendirilir.
5.4    Rutin araç gereksinimleri için Genel Müdür Sekreteri, elindeki araç durumuna bakarak işi planlar. Planlama neticesinde günlük transfer durumunu şoförlere bildirir.
5.5    Yapılacak transferin ücretli olması durumunda Genel Müdür Sekreterliği tarafından Araç Talep Formu ücret, çıkış emrini veren, gidilecek yer ve neden itibariyle hazırlanarak ilgili departmanlara gönderilir.
5.6    Şoförler araçları, deposu dolu, aracın tüm aksamları çalışır durumda ve aracın iç-dış temizliğini servis vermeye hazır vaziyette tutmakla mükelleftir.
5.7    Aracı kullanacak şoföre Satın alma tarafından benzin fişi verilir. Yakıt alımında çift nüshalı koçan benzinlik tarafından imzalanır üst nüshası benzinlikte kalır. Şoför tarafından koçanlı kısım Satın alma’ya getirilir. Diğer nüsha benzinlikten faturanın ekinde Satın almaya gelir ve araçların aylık akaryakıt sarfları Merkez ofise bildirilerek ödemelerin yapılması takip edilir.
5.8    Yukarıda belirtilmiş olan araçların tümü mesai saatleri içinde günlük rutin işler için kullanılır.
5.9    Şirket araçları hiçbir şekilde özel işler için kullanılmaz.
5.10    Her bir aracın otel çıkışı ve dönüşünde saat ve km’leri Güvenlik tarafından Araç Kayıt Çizelgesine işlenir.
5.11    Otel araçlarının Kanuni Zorunlu Trafik muayenelerinin yaptırılması, Motorlu taşıt vergilerinin zamanında ödenmesi ve araçların Kasko Poliçe sürelerinin takibi Muhasebe Departmanının sorumluluğundadır.
5.12    Her türlü Trafik cezaları kullanıcı tarafından ödenecektir.
5.13    Tüm araçlar ile ilgili Kanuni evrakların fotokopileri Muhasebe Müdürlüğünde, asılları araçlarda bulunmak zorundadır.
5.14    Araçların görev harici park yeri aksi söylenmediği takdirde araç park yeri olup, araç anahtarları mesai saatleri içinde ve dışında Resepsiyondaki anahtar dolabında bulunur.



6. İlgili Doküman
Araç Talep Formu
Araç Transfer Talep Formu              
Araç Çıkış Takip Çizelgesi           
Benzin Fişi    





*

Güvenlik Personelinin Olağanüstü Durumlarda Yapması Gerekenler




Formun Üstü

1. AMAÇ
İşletmenin Standartlarına uygun olarak misafirlerin ve İşletmede çalışan personelin güvenliğinin ve huzurunun sağlanması.

2. KAPSAM
Tüm otel müşterileri ve personelini kapsar.

3. SORUMLULUK
Birinci derecede Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Gece Müdürü, tüm güvenlik ve otel personeli sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
Otellerde olağanüstü bir olayla ne zaman karşılaşılacağı önceden tahmin edilemez. Bunlar, hastalık, ölüm, kaza, hırsızlık, cinayet, misafirlerin çıkardığı kavgalar ve otele verdikleri zarar v.b. gibi olağan üstü olaylardır. Otelde çalışanlar, bu tür olaylarla karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini önceden bilmelidirler. Karşılaşılan olaylarda otel personeli sükunetini asla kaybetmemeli, heyecanlanmamalı ve doğal hareket  etmelidir. Aksine bir davranış; otelde konaklayan diğer misafirlerin ve personelin de telaşlanmasına neden olabilir. Telaşlanıp, paniğe kapılan kişilerin sağlıklı düşünüp, doğru karar vermeleri zorlaşır.
  
4.2.  Misafirin İntihar Etmesi Durumunda Yapılması Gerekenler
4.2.1 İntihar eyleminin otelde gerçekleşmesi durumunda, olayın ilk görgü tanığı (eğer varsa) misafirin  yanında bulunan kişi yada otel görevlilerinden biridir. Örneğin; o odaya temizlik amacı ile giren kat görevlisi böyle bir durum ile karşılaşabilir. Böyle bir durumda oda görevlisi olayı hemen, otel  doktoruna ve Güvenliğe ve Resepsiyona haber verir. Yetkililer ve doktor olay yerine gelmeden olay yerini terk etmez.

4.2.3 Güvenlik Görevlisinin Yapması Gerekenler
4.2.3.1 Soğuk kanlı olun,
4.2.3.2 Süratle olay yerine gidin,
4.2.3.3 Otel doktoruna haber verilmediyse haber verin,
4.2.3.4 Misafir ölmüşse Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısını bilgilendirin,
4.2.3.5 Cesede asla dokunmayın,
4.2.3.6 Olay gece saatlerinde gelişmiş ise, Gece Müdürünü bilgilendirin,
4.2.3.7 Odaya ve olayın geçtiği bölüme kimsenin girmesine izin vermeyin,
4.2.3.8 Soruşturma için , misafir kayıtlarını toplayıp bilgi vermeye hazır hale gelin,
4.2.3.9 Odada ve olayın geçtiği bölümde hiçbir eşyayı ellemeyin ve yer değiştirmeyin,
4.2.3.10 Jandarmaya ve acentaya haber verilir  (Bu işlem Genel Müdür tarafından yapılır),
4.2.3.11 Otel misafirlerini huzursuz edici davranışlardan kaçının, olay yerinde kalabalık ve seyirci imkanı asla  yaratmayın,
4.2.3.12 Genel Müdürün bilgisi dahilinde, Acenta veya Otel tarafından intihar eden misafirin yakınlarına uygun  bir şekilde haber verilir,
4.2.3.13 Olayı rapor edin.

4.3.  Misafirin Ölümü Halinde Yapılması Gerekenler
4.3.1 Böyle bir durumla karşılaşan otel görevlisi, misafirin ölmüş veya komada olup olmadığına bakmaksızın  hemen telefondan otel doktoruna, ve resepsiyona ve güvenliğe haber verir.

4.3.3 Güvenlik Görevlisinin Yapması Gerekenler
4.3.3.1 Hızlı bir şekilde olay yerine gidin,
4.3.3.2 Misafir ölmüşse Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısını bilgilendirin,
4.3.3.3 Cesede asla dokunmayın,
4.3.3.4 Olay gece gelişmişse, Gece Müdürü’nü bilgilendirin,
4.3.3.5 Ceset odada bulunuyorsa klima açılır (yaz) veya kapatılır (kış),
4.3.3.6 Jandarmaya ve acentasına haber verilir (Bu işlem Genel Müdür tarafından yapılır),
4.3.3.7 Otele gelecek emniyet görevlileri doktor ile birlikte yapılması gereken yasal prosedürü yerine
getirecektir.  Odaya ve olayın geçtiği bölüme kimsenin girmesine izin vermeyin,
4.3.3.8 Soruşturma için , misafir kayıtlarının ve eşyalarının listesini yapın ve tutanak tutun,
4.3.3.9 Odada ve olayın geçtiği bölümde hiç bir eşyayı ellemeyin ve yer değiştirmeyin,
4.3.3.10 Otel misafirlerini huzursuz edici davranışlardan kaçının, olay yerinde kalabalık ve seyirci imkanı asla  yaratmayın,
4.3.3.11 Cesedi taşırken boş alanlar ve servis asansörlerini kullanın,
4.3.3.12 Genel Müdürün bilgisi dahilinde Acenta veya Otel tarafından, ölen misafirin yakınlarına uygun bir  şekilde haber verin,
4.3.3.13 Olayı rapor edin.

4.4.  Otelde Cinayet Halinde Yapılması Gerekenler
4.4.1 Genel
4.4.1.1 Sakin olun ve telefonlarla Güvenliğe haber verin,
4.4.1.2  Durumu çok çabuk gözlemleyin,
4.4.1.3 Bilgileri yönetime bildirin,
4.4.1.4 Cesede ve cesedin bulunduğu ortama kimsenin dokunmamasını sağlayın, olayın geçtiği bölüme kimseyi  yaklaştırmayın,
4.4.1.5 Yöneticilerinizin talimatlarını uygulayın.
4.4.2. Güvenlik Görevlisinin Yapması Gerekenler
4.4.2.1 Doktora haber verin,
4.4.2.2 İvedi bir şekilde olay yerine gidin,
4.4.2.3 Olay yerinde gerekli güvenlik tedbirlerini alın,
4.4.2.4 Genel Müdür  veya Genel Müdür  Yardımcısını  bilgilendirin,
4.4.2.5 Olay gece saatlerinde gelişmiş ise Gece Müdürünü bilgilendirin,
4.4.2.6 Görgü tanıkları varsa gitmesini engelleyin,
4.4.2.7 Jandarmaya haber verin,
4.4.2.8 Cinayeti işleyen biliniyorsa, Jandarma gelene kadar gözetim altında tutun (gerekirse zor kullanarak),
4.4.2.9 Otele gelecek emniyet görevlileri doktor ile birlikte yapılması gereken yasal prosedürü yerine 
getirecektir,
4.4.2.10 Olayın geçtiği bölüme kimsenin girmesine izin vermeyin,
4.4.2.11 Soruşturma için tutanak tutun,
4.4.2.12 Otel misafirlerini huzursuz edici davranışlardan kaçının, olay yerinde kalabalık ve seyirci imkanı asla  yaratmayın,
4.4.2.13 Genel Müdürün bilgisi dahilinde hareket edin,
4.4.2.14 Olayı rapor edin.
  
4.5.  Misafirler Arasında Kavga Çıktığında Yapılması Gerekenler
4.5.1 Otel içinde kavga eden misafirlerin sakinleşmelerinin sağlanması, diğer misafirlerin de rahatsız olmamaları  açısından gereklidir. Kavga eden kişilerin ikna edilip, genel alanlar dışına çıkarılmaları ve ayrı ayrı odalara  alınmaları sakinleşmelerine yardım edebilir. Otel görevlileri olay hakkında yorum yapmamalı ve hiç bir şey olmamış gibi doğal davranmalılardır.
4.5.3 Güvenlik görevlisinin yapması gerekenler
4.5.3.1 Süratle olay yerine gidin,
4.5.3.2 Olay gece saatlerinde  gelişmiş ise  Gece Müdürünü bilgilendirin,
4.5.3.3 Kavga eden tarafları birbirinden hemen ayırın,
4.5.3.4 Yaralanma söz konusu ise hemen doktor çağırın,
4.5.3.5 Kavga eden tarafları genel alanlar dışına çıkarın,
4.5.3.6 Kavga edenlere asla kaba davranmayın,
4.5.3.7 ”Bize güvenin sorunu çözeceğiz lütfen sakin olunuz” cümlelerini kullanın,
4.5.3.8 Kavga eden taraflardan olayı tekrar anlatmasını istemeyin,, çünkü anlatırken tekrar sinirlenecektir,
4.5.3.9 Misafir sakinleşene kadar yanından ayrılmayın,
4.5.3.10 Olayı rapor edin.

4.6. Otelde Hırsızlık Vakası Durumunda Yapılması Gerekenler
4.6.1 Genel
Bazı misafirler havlu, kült tablası, elbise askısı v.b. eşyaları otelden ayrılırken beraberlerinde götürebilirler. Bir çok otel bu kayıplarını reklam gideri olarak kabul etmektedir. Götürülen küçük eşyaların üzerinde otel amblemi, adresi ve telefon numaraları bulunmaktadır. Çarşaf, tablo, masa lambası, telefon, T.V. kumandası gibi eşyaların misafirler tarafından götürülmesi, otellere yüklü bir maliyet  getirmektedir. Bu kayıpları önlemek oldukça güçtür. Otelden ayrılan her misafirin bagajını aramak mümkün değildir.
4.6.2 Bu kayıpları en aza indirgemek için aşağıdaki prosedür uygulanır
4.6.2.1 Odayı boşaltan misafirden sonra oda, hemen kat görevlisi tarafından kontrol edilir,
4.6.2.2 Eğer eksik eşya varsa ,eşyanın tanımı yapılarak resepsiyon veya güvenliğe haber verilir,
4.6.2.3 Belboy veya güvenlik çok nazik bir şekilde misafire yaklaşarak ,
“ ÇOK  ÖZÜR DİLERİM  ODANIZDA BULUNAN TV KUMANDASI KAZAYLA EŞYALARINIZIN ARASINA KARIŞMIŞ OLABİLİRMİ ACABA? BERABER BAKABİLİRMİYİZ” 
der. Bagajında otele ait bir eşya çıktığında misafirler çoğunlukla  dikkatsizlikle eşyaların arasına karışmış olabileceğini söyleyerek, eşyayı bırakmaktadırlar. Böyle durumlarda olay polise veya jandarmaya aksettirilmez , otel personelinin incelik ve sabırla davranması gerekmektedir.

4.7.  Müşteriye Ait Eşyaların Çalınması Durumunda Yapılan İşlemler      
Genelde müşteriler kaybolan yada çalınan eşyalarını resepsiyona bildirirler.
4.7.2  Güvenlik Sorumlusunun Yapması Gerekenler
4.7.2.1 Olayla ilgili bilgileri toplar,
4.7.2.2 Müşteri ile temasa geçer, olayın nasıl ve nerede olduğunun bilgisini alır,
4.7.2.3 Olayı ne zaman fark ettiklerini sorar (bu soru çok önemli çünkü olayın oluş tarihi ile fark ediliş tarihi  arasındaki zaman içinde araştırma yapılır),
4.7.2.4 Gerekli bilgiler alındıktan sonra tutanakla belgelenir,
4.7.2.5 Odada kaybolmuş ise oda kapısı okutulur,
4.7.2.6 Alınan listeye göre olay tarihleri arasında odaya giriş yapan elemanların ifadesini alır,
4.7.2.7 Gerekiyorsa odadan parmak izi örneği alır, personelinki ile karşılaştırır,
4.7.2.8 Olaya karışan personelin soyunma dolapları , lojmanı özel eşyaları ve üstü aranır,
4.7.2.9. Güvenlik Sorumlusu şüphelendiği personeli soruşturma için Jandarmaya sevk eder,
4.7.2.10. Bu gelişmeler yaşanırken müşterinin talebi doğrultusunda yada talepsiz hiç bir evrak ve tutanak   müşteriye verilmez,
4.7.2.11 Gelişmelerin ve araştırmaların akışı müşteriye bilgi olarak şifayen verilir ( otel menfaatleri gözetilerek),
4.7.2.12 Olay hakkında ve sonuçtan Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı  bilgilendirilir


*

Araç Kullanım Talimatı




Formun Üstü

1. AMAÇ
İşletmenin Standartlarına uygun olarak misafirlerin ve İşletmede çalışan personelin güvenli ve rahat ulaşımlarını  sağlamaktır.

2. KAPSAM
Aracı kullanan Şoför ve aracın içindeki yolcuları kapsar.

3. SORUMLULUK
Birinci derecede  aracı kullanan Şoför sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
4.1 Araç kullanırken aşağıdaki kurallara uygun kullanılmalıdır.
4.1.1 Göreve çıkmadan önce Araç Bakım Talimatında anlatıldığı gibi günlük bakımlarının yapılıp yapılmadığı  kontrol edilir.
4.1.2 Aracı Trafik kurallarına göre kullanmalıdır (sürat, sollama , vs. gibi).
4.1.3 Tehlikeli hareketlerden kaçınılmalıdır.
4.1.4 Aracın klima, müzik ayarları normal olmalıdır. İçerdeki yolcuyu rahatsız edecek her türlü hareketlerden  kaçınılmalıdır.
4.1.5 Araç içerisinde kesinlikle sigara içilmemelidir.
4.1.6 Transferini yaptığımız kişinin gideceği yer iyi öğrenilmelidir.
4.1.7 Aracın kaza yapması durumunda  Araç Kaza Formu düzenlenerek, Departman Sorumlusuna konu  hakkında bilgi verilerek, verilen talimatlar doğrultusunda hareket edilir.

4.2 Yapılan İşin Kontrolü
Aracın kurallara uygun kullanılmasının kontrolü, Güvenlik Sorumlusu tarafından  sağlanır.





*

Araç Bakım Talimatı




Formun Üstü

1. AMAÇ
Araçların teknik olarak bazı sistem ayarları ve bazı parçaların çalışma  süreleri bellidir. Bu parçaların çalışmama  veya arıza yapmaları durumunda her an Trafik kazası olabilir, araç yolda kalabilir.  Bu talimatın amacı, bütün bu zorluklarla ve  tehlikelerle karşılaşmamak için,  araçların  Günlük bakımları, Haftalık bakımları, Aylık Bakımları ve Yıllık  bakımlarının nasıl yapılacağını anlatmaktır.

2. KAPSAM
HOTEL Araçlarını  ve  Güvenlik Departmanını kapsar.

3. SORUMLULUK
Araçların Bakımlarından  Güvenlik Departmanı sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
4.1. Araçların Bakımları aşağıdaki gibi  dört (4) ayrı bölümde yapılır:
4.1.1 Araçların Günlük Bakımları aşağıdaki gibidir:
4.1.1.1 Akaryakıt Kontrolü,
4.1.1.2 Motor Yağı Kontrolü,
4.1.1.3 Radyatör ve Su Seviyesi Kontrolü,
4.1.1.4 Lastik Hava Basınç Kontrolü,
4.1.1.5 Fren Hidrolik Seviyesinin Kontrolü,
4.1.1.6 Elektrik Donanımı Kontrolü.
  
4.2. Araçların Haftalık Bakımları aşağıdaki gibidir:
4.2.1 Vantilatör Kayışı Gerginlik Kontrolü,
4.2.2 Akü Sularının Seviye Kontrolü ve Akünün Bakımı,
4.2.3 Dizel Motorlarda Mazot Su Ayırıcısındaki Suyun Tahliye Edilmesi,
4.2.4 Hava Frenli Araçlarda Hava Deposundaki Suyun Tahliyesi yapılır.

4.3. Araçların Aylık Bakımları aşağıdaki gibidir:
4.3.1 Hava Filtresinin temizlenmesi,
4.3.2 Yakıt Filtresinin temizlenmesi,
4.3.3 Motorun yıkanması.

4.4.  Araçların Altı Aylık Bakımları aşağıdaki gibidir:
4.4.1 Lastiklerin Diş kontrolleri,
4.4.2 Dizel Araçlarda Yakıt Enjeksiyon Pompası Enjektörlerin Kontrol ve Ayarları,
4.4.3 Elektrikli Alıcılar ve Kablo Devrelerinin Kontrolü,
4.4.4 Tüm kayışların gerginlik kontrolü.

4.5. Araçların Yıllık Bakımları aşağıdaki gibidir:
4.5.1 Yakıt Deposunun temizlenmesi,
4.5.2 Dizel Araçlarda Yakıt Enjeksiyon Pompası Enjektörlerin Kontrol ve Ayarları,
4.5.3 Elektrikli Alıcılar ve Kablo Devrelerinin Kontrolü.

4.6. Yapılan İşin Kontrolü
Araçların bakımlarından sonra Güvenlik Departmanında görevli Şoför Araç Periyodik Bakım Formunu işler ve  yapılan iş hakkında amirlerini bilgilendirir. Departman Sorumlusu  tarafından işin doğru yapılıp yapılmadığının kontrolü  yapılır.





*

Araç ile Transfer Talimatı




Formun Üstü

1. AMAÇ
İşletmenin Standartlarına uygun olarak misafirlerin ulaşım hizmetlerini en iyi ve en güvenli şekilde nasıl  
yapılacağını anlatmaktır.

2. KAPSAM
Misafirlerin transferleri Güvenlik departmanını (şoför ve aracı), transfer formunu hazırlayan kişiyi ve
transferi yapılacak olan misafirleri kapsar.

3. SORUMLULAR
Genel Müdür Yardımcısı, Güvenlik Sift Lideri ve şoförler transferlerin gerçekleşmesinde sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
4.1.Transfer işleri aşağıdaki gibi yapılmaktadır:
4.1.1 Transfer Formu  Önbüro tarafından hazırlanıp, Genel Müdür Yardımcısına  ulaştırılır.
4.1.2 Genel Müdür Yardımcısı, Transfer Formu üzerindeki bilgiler doğrultusunda transfer bordu hazırlar ve transfere gidecek şoförü ve aracı belirler ve aracın transfere hazır olmasını sağlar. Aracın günlük bakım  kontrolü (akaryakıt, kontrolü, motor yağ kontrolü, radyatör ve su seviyesi kontrolü, lastik hava basınç, hidrolik seviyesinin kontrolü,ve elektrik donanımı kontrolü) ilgili Şoför tarafından yapılır.
4.1.4 Şoförün görünüm, temsil ve kişisel hijyen kurallarına uygun olması (günlük sakal tıraşı, temiz ve ütülü  elbise, ayakkabıları boyalı) sağlanır.
4.1.5 Şoför Araç kullanırken Araç Kullanım Talimatına uyar.

4.2. Transfer yaparken aracın kaza yapması durumunda aracı kullanan şoförün yapacağı işler aşağıdaki gibidir:
4.2.1 Herhangi bir hasarlı kaza durumunda oteli arayıp kazanın oluş yeri ve içindeki yolcular hakkında bilgi  verir. Eğer aracın içindekilerde herhangi bir yaralanma vs. yok ise transferin gerçekleşmesi için takviye araç  ister ve Araç Kaza Raporu Formu doldurulur.
4.2.2 Trafik polisi gelene kadar kaza yerinden ayrılmaz.
4.2.3 Trafik polisinin tutacağı tutanağın fotokopisini alır ve Genel Müdürlüğün vereceği  talimatlar  doğrultusunda hareket eder.        
4.3. Yapılan İşin Kontrolü
Transferin standartlara ve talimatlara uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediği, Güvenlik Şift Lideri tarafından ilgili prosedür gereği işin kontrolü sağlanır.





*

Olaylara Müdahale Talimatı




Formun Üstü

1. AMAÇ
Tesis sınırları içerisinde meydana gelen herhangi bir olay veya kaza durumunda nasıl müdahale edileceğini  açıklamaktır.

2. KAPSAM
Tüm tesis içerisinde konaklayan misafirleri, çalışan personeli ve tesis sınırları içerisindeki malzemeleri kapsar.

3. SORUMLULUK
Birinci derecede Genel Müdür, Gece Müdürü, Güvenlik Personeli  olmak üzere tüm tesis personeli sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
4.1.  Meydana gelebilecek herhangi bir kaza vukuunda yapılması gereken işlemler aşağıdaki gibidir;
4.1.1 Herhangi bir kaza durumunda Genel Müdür’e, Güvenlik Müdürü’ne veya Güvenlik Sift Liderine kaza hakkında  bilgi verilir. Güvenlik tarafında bölgenin emniyeti sağlanır. Konuya hakim olunduktan sonra olayın mahiyetine  göre Otel Genel Müdürüne sunulmak üzere Güvenlik tarafından Olay Raporu hazırlanır.
4.1.2 Olay raporu hazırlanırken kullanılacak ifadelere çok dikkat edilmeli, Olay mahallin kaza geçirilmesine sebep   olup olmayacağı iyice araştırılmalı eğer kusurlu bir bölge ise derhal bu kusurun giderilmesine çalışılmalı, geçirilen kaza veya yaralanmanın sebep ve boyutları iyice araştırılmalıdır. Olaya müdahale edecek ekibin bu konuda eğitilmiş ve bilinçli olması gerekmektedir.

4.2. Raporda yer alması gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
4.2.1 Olayın mahiyeti ve konusu,
4.2.2 Nedenleri,
4.2.3 İlgili kişilerin isimleri,
4.2.4 Tanıkların isimleri,
4.2.5 Saat ve tarih,
4.2.6 Meydana geldiği yer,
4.2.7 Varsa doktor raporu ilave edilmelidir.

4.3. Ölüm olaylarında meydana gelen olay yerinde Otel personelinin yapması gerekenler aşağıdaki gibidir:
4.3.1 Meydana gelebilecek ölüm olaylarında olay yerindeki personel panik ve skandal sebep olmamalı, tam  tersine önleyebilmelidir.
4.3.2 Ölüm olayını ilk gören personel derhal Departman Müdürü veya Güvenlik birimini arar.
4.3.3 Otel personeli, Güvenlik gelene kadar bölgeden ayrılmaz ve kimse ile konuyu konuşmaz.
4.3.4 Eğer olay herhangi bir kapalı odada ise odadan çıkar, kapıyı kilitler ve güvenlik gelene kadar olay  yerinden ayrılmaz.
4.3.5 Güvenlik biriminin olayla ilgili yapması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
4.3.6 Olay yeri açık alan ise, bölgede oluşacak kalabalığı önler.
4.3.7 Otel Genel Müdürü’nü konudan haberdar eder.
4.3.8 Derhal ceset kapalı bir bölüme sedye aracılığı ile alınır.
4.3.9 Jandarma’ ya haber verilir.
4.4. Hastalığı daha önceden otel idaresine bildirilen ve doktor kontrolü altında bulunan bir misafirin ölümü  halinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
4.4.1 Hastanın doktoruna durum bildirilir.
4.4.2 Ceset odadan çıkarıldıktan sonra oda double lock ile kilitlenir.
4.4.3 Doktorun tavsiyesi alınarak yakınları haberdar edilir.

4.5. Hastalığı daha önceden Otel idaresince bilinmeyen bir misafirin ölümü halinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
4.5.1 Otel doktoruna haber verilir.
4.5.2 Oda double lock ile kilitlenir.
4.5.3 Ölümün şüpheli olabileceği düşünülerek ceset yerinden oynatılmaz ve Jandarmanın gelmesi beklenir.
4.5.4. Her türlü ölüm olaylarında olaya şahit olan personelin konu hakkında konuşmaması ve diğer misafirlerin olayı duyması ihtimalini asgariye indirmesi gerekir ve sebepsiz olarak karşılaşılacak bir ölüm olayında, ceset ile  temastan mutlaka kaçınılmalıdır. Ayrıca cesedin mutlaka taşınılması gerekiyor ise kesinlikle boş olabilecek alanlar  tercih edilmeli, telaş edilmemeli ve sadece servis yolları kullanılmalıdır.

4.6. Yangın Olaylarında Yapılması Gerekenler Aşağıdaki Gibidir:
4.6.1 Yangın olaylarında Olağanüstü Olay Talimatında  anlatıldığı gibi hareket edilir.

4.7. Yapılan İşin Kontrolü
Genel Müdür, Gece Müdürü ve Sift Lideri tarafından yapılan işin kontrolü ve takibi sağlanır



*

Nöbet Değişim Talimatı




Formun Üstü

1.AMAÇ
Güvenlik Departmanı Nöbet değişimlerinde teçhizatın eksiksiz ve işler durumda devredilmesini ve görev saatleri içerisinde herhangi bir olayın olup olmadığı konusunda bilgi aktarımının nasıl yapıldığını anlatmaktadır.

2. KAPSAM
HOTEL Güvenlik Personelini ve kullandığı teçhizatı kapsar. 

3. SORUMLULAR
HOTEL Güvenlik Personelinin tümü  nöbet değişimlerinde aşağıdaki işlerden birinci derece  sorumludur.

4. ANA BASAMAKLAR
4.1  Güvenlik Personelinin Nöbet Değişimleri Aşağıdaki Gibidir.
4.1.1 Görevi devralmadan önce görev yerinde herhangi bir durum olup olmadığını öğrenir.  Eğer herhangi bir  durum var ise İlgili kişilere (Sift Lider, Gece Müdürü) konuyla ilgili haber verilip verilmediğini öğrenir. Görevi devralacak olan kişi, teçhizatın eksiksiz ve işler durumda olup olmadığını kontrol eder ve teslim alır.
16:00 – 24:00 ve 24:00-08:00  saatlerinde Güvenlik görevlileri yönetim ofislerini ve kapalı alanları kontrol eder. Açık bir yer  var ise kilitlenmesini sağlar. Saat 24:00 ‘ten sonra kapanması gereken lambaları kapatır ve genel çevreyi  kontrol eder. Konuyla ilgili ayrıntıları  Sift Lideri veya Gece Müdürüne bildirir.

4.2 Yapılan İşin Kontrolü
4.2.1 Güvenlik personeli nöbet değişimlerinde teçhizatın eksiz ve çalışır durumda teslim alınıp alınmadığına dair  teslim formunu inceler ve görev esnasında Güvenlik Sorumlusu tarafından kontrolü sağlanır.  
4.2.2  Nöbet Devir Teslim Defteri, Gece Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı’na onaylattırılır





*

Ziyaretçi Kabul Talimatı




Formun Üstü

1. AMAÇ
HOTEL standartlarına uygun olarak misafirlerin, esnafların ve çalışanların ziyaretçilerinin ilgili  prosedür doğrultusunda içeriye nasıl alınacağını anlatmaktır.

2. KAPSAM
Tesiste konaklayan konuklarımızı, Tesis içerisindeki esnafları, çalışanların tümünü ve tesise gelen tüm  ziyaretçileri kapsar.

3. SORUMLULUK
Kapı Güvenlik, gelen ziyaretçilerle ilgili Ziyaretçi Talimatının uygulanmasından sorumludur.

4.  ANA BASAMAKLAR
4.1 Ziyaretçi kabulü aşağıdaki gibi yapılır.
4.1.1 Misafirler, daha önceden Genel Müdürlük, Departman Müdürleri ve resepsiyondan almış oldukları bilgi dahilinde gelen misafirleri, ismi ile ve ‘’hoş geldiniz’’ diyerek karşılarlar.
4.1.2 Eğer güvenliğe bilgi gelmemiş ise, kiminle görüşmek istendiği ve ziyaretin maksadı sorulur.
4.1.3 Kime geldi ise, ona ulaşıp ziyaretçisi hakkında bilgi verirler.
4.1.4 Ziyaretçi Giriş Kartı verilerek ve giriş çıkış saatleri Ziyaretçi Kayıt Formuna işlenir.
4.1.5 Gelen ziyaretçi tesise  ilk defa geliyor ve gideceği yeri bilmiyor ise Güvenlik Görevlisi refakatında ziyareti  gerçekleştirilir.
4.1.6 Kapı Güvenlik, gündüzleri Sift Liderine, geceleri ise Sift Liderine ve  Gece Müdürü’ne Ziyaretçi hakkında bilgi verir.
4.1.7 Kapı güvenlik, görev süresi içerisinde gelen Ziyaretçiler çıkışlarını yapmamışlar ise, görevini  devredeceği Nöbetçiyi, içerdeki ziyaretçiler hakkında bilgilendirir.
 
 4.2 Yapılan işin kontrolü
 4.2.1 Ziyaretçilerin kontrolü için ilgili Talimatın uygulanıp uygulanmadığını Genel Müdür Yardımcısı, Gece Müdürü ve  Sift Lideri kontrol eder.





*

Plaj ve Sahil Güvenliği Talimatı




Formun Üstü

001 AMAÇ : Tesisi plaj ve sahil kesiminden gelecek tehdit, tecavüz ve diğer olası problemlere karşı korumak.

002 KAPSAM : Plaj, sahil ve buralarda bulunan diğer üniteleri kapsar

003 SORUMLULUK : Sahilde görevli Güvenlik Memuru, Güvenlik Şefi ve Güvenlik Müdürü sorumludur.


004 STANDART DETAYLAR :

1-Yarım pansiyon olan işletmelerde sahilden tesise girmek isteyen müşterileri önbüroya haber vererek içeri almak.

2- Tam pansiyon ve All Inclusive işletmelerde otel müşterileri haricindeki kişilerin sahilden geçişlerini kontrol etmek ve tesise girmeleri önlemek.

3- Denizden gelecek her türlü olayı yetkililere bildirmek.

4- Sahil, plaj ve diğer ünitelerdeki aydınlatmaları kontrol etmek.

5- Diğer güvenlik görevlileri ile koordineli çalışmak.

6- Özellikle personel alanlarında gerekli devriye ve kontrol hizmetlerini sıkça yaparak personelin otele ait malzeme ve eşyalara zarar vermesini engellemek.

7- Hizmet dışı kalan ünitelerin kilit ve kapılarım kontrol etmek.

8- Gece ve gündüz sorumluluk bölgesindeki su ve elektrik ile ilgili tesisatla yetkisiz kişilerin ilgilenmesine müsaade etmemek.

9- Tesisin bulunduğu alanda çıkabilecek yangın ihtimaline karşı tedbirli olarak çevrede ateş yakılmasına engel olmak.
 



*

Telsiz Kullanım Talimatı




Formun Üstü

+ Telsizi kullanmadan önce kapalı olup olmadığı kontrol edilir.
+ Telsizin ses ayarı yapılır. Misafirlerin arasında yüksek sesle telsiz kullanmak doğru değildir.
+ Anons yapılacağı zaman telsizin konuşma mandalına basılır
+ Anons yapıldıktan sonra parmak mandaldan çekilir.
+ Karşı tarafın anonsu beklenir.
+ Eğer karşı taraftan cevap gelmez ise işlem bir kez daha tekrarlanır.
+ Anons karşı taraftan alındığında tekrar parmakla telsiz mandalına basılır ve konu karşıya iletilir.
+ Cevap alabilmek için mandaldan parmak tekrar çekilir.
+ Telsiz kesinlikle gereksiz kullanılmaz, uzun görüşmeler yapılmaz.
+ Telsiz şarjının sürekli tam olması gerekir.
+ Şarj makinasına takılı telsizin önce kırmızı ışığı yanar. Yeşil ışık yandığında telsiz şarjının tamamlandığı anlaşılır.
+ Şarj cihazının yakınlarına içecek konmaz
+ Telsiz veya şarj makinasına sıvı maddeler dökülürse hemen cihazın elektrikle bağlantısı kesilir ve Teknik Hizmetler Departmanına haber verilir.
+ Arıza durumunda Teknik Hizmetler Departmanına konu iletilir.



*

Güvenlik : Kapı Giriş Prosedürü




Formun Üstü

1. İşletme Misafirleri :
 
Tesiste konaklamak üzere gelen misafirler kapıya geldikleri zaman, kapı görevlisi hemen Resepsiyona haber verir ve içeri davet eder. Kimlik belgesi talep edilmez ve Ziyaretçi Kartı verilmez.

Misafirler Tesise her zaman Ana Kapıdan giriş ve çıkış yaparlar.

İşletme misafirleri, Personel Kapısını kullanamazlar.

Kapı görevlilerinin misafirleri tanımlaması;
a. Sağduyu,
b. Otel Kimliği sormak veya
c. Resepsiyona sorarak kontrol etmek ile olur.

 
Tesisi dolaşmak - gezmek amacıyla gelen misafirler geldiğinde; Gen. Müdür Yardımcısına haber verilir. İzin vermesi durumunda, kapı görevlisi konuktan kimlik belgesi alır ve kendisine "Ziyaretçi Kartı" verilir. Tesisi gezmek isteyen ziyaretçilere her zaman bir Güvenlik Görevlisi eşlik eder.

Misafirlerin ziyaretçilerinin haberli geldiği durumlarda; konuğun geleceği Resepsiyon tarafından kapı görevlisine bildirilir.Konuk geldiği zaman, kapı görevlisi Resepsiyona haber verir. Resepsiyon, misafire ulaşarak; beklediği ziyaretçinin geldiğini ve kapıda olduğunu bildirir. Tesiste konaklamakta olan misafir, kapıya giderek ziyaretçisini karşılar. Kapı görevlisi konuktan kimlik belgesi alır ve kendisine "Ziyaretçi Kartı" verilir.

Misafirlerin ziyaretçilerinin habersiz geldiği durumlarda; kapı görevlisi Resepsiyona haber verir, Ziyaretçi Defterini doldurur, konuktan kimlik belgesi alır ve Ziyaretçi Kartı verir.Misafir kapıya giderek ziyaretçisini karşılar.

Kapı görevlisi, konuğun çıkış saatini kontrol eder. Eğer zamanını geçirmiş ziyaretçi varsa; Güvenlik Müdürüne, yoksa Nöbetçi Müdüre ya da Gece Müdürüne bilgi verir.

 
2. Genel Müdür veya Asst. Gen.Md.  Misafirleri :
 
Genel Müdürün ya da Gen.Md. Yardımcısının konuğu olduğunu belirten herkes, direk olarak, İşletme politikasınca belirlenmiş kabul alanına beklemek üzere davet edilir. Genel Müdür Sekreterine haber verilir. Eğer ulaşılamıyorsa, Nöbetçi Müdüre haber verilir.

Kapı görevlisi Genel Müdürün ya da Gen.Md. Yardımcısının konuklarından kimlik talep edemez.

 
3. Tur Operatörü Rehberleri :
 
Tur Operatörü rehberleri, Ana Kapıdan direk giriş yaparlar.
Kapı görevlisi, Tur Operatörü rehberlerini kapıda bekletmez, kimlik talep edilmez.
 
4. Tur Operatörü Yetkilileri  :
 
Tur Operatörü yetkilileri, kabul alanındaki oturma yerinde beklemek üzere içeriye direk  olarak davet edilirler. Gen.Md. Yardımcısına haber verilir. Eğer kendisine ulaşılamıyorsa, Ön Büro Müdürüne veya Nöbetçi Müdüre haber verilir.

Kapı görevlisi, Tur Operatörü yetkililerini kapıda bekletmez, kimlik talep edilmez.

 
5. Tesis Departman Yöneticileri :
 
Tesiste görevli Departman Müdürleri, eş ve çocukları, Ana Kapıdan giriş ve çıkış yaparlar,

Departman Müdürlerinin işle ilgili ya da kişisel konukları, geleceklerini önceden bildirmişler ise; kapı görevlisi konuktan kimlik belgesi alır ve kendisine "Ziyaretçi Kartı" verilir. Diğer yandan, ilgili Departman Müdürüne beklediği konuğun geldiği haber verilir. Departman Yöneticisi görevlendireceği bir personeli kapıya göndererek, konuğunu içeri aldırır.

Eğer, Departman Müdürünün beklemediği, habersiz bir konuğu gelmiş ise; kapı görevlisi, ilgili Departman Müdürüne durumu bildirir, Ziyaretçi Defterini doldurur, konuktan kimlik belgesi alır ve Ziyaretçi Kartı verir. Departman Yöneticisi görevlendireceği bir personeli kapıya göndererek, konuğunu içeri aldırır.

 
6. Animatörler :
 
Animatörler, tesise Ana Kapıdan giriş ve çıkış yaparlar.

Animatörlerin kişisel konuklarının geleceklerini önceden bildirdikleri durumlarda; konuğun geleceği animatör tarafından kapıya bildirilir. Kapı görevlisi, Ziyaretçi Kayıt Defterine ilgili kaydı yaparak; kimlik belgesi alır ve Ziyaretçi Kartı verir. Animatöre konuğunun geldiği haber verilince, animatör kapıya giderek konuğunu karşılar.

Animatörlerin kişisel konuklarının geleceklerini önceden bildirmedikleri durumlarda; kapı görevlisi, ilgili kişiye konuğunun geldiğini bildirir, Ziyaretçi Kayıt Defterine kaydını yapar, Kimlik Belgesini alır ve Ziyaretçi Kartını verir. Animatör kapıya giderek konuğunu karşılar.

 
7. Personel :
 
Personel tesise Personel Kapısından giriş ve çıkış yapar,

Personelin konuğu personel kapısına geldiğinde, kapı görevlisi personelin bağlı olduğu Departman Müdürüne durumu bildirir. Konuktan Kimlik Belgesini alır ve Ziyaretçi Kartını verir. Personel, konuğu ile sadece İşletme politikasınca belirlenmiş personel kabul alanında görüşebilir. Hiçbir şekilde çalışma alanlarında ve tesiste dolaştıramazlar; çıkışta kapıya kadar götürürler. Ziyaret yemek saatlerine gerçekleşiyorsa bile, konuğa yemek yediremezler.

Kapı görevlisi, konuğun çıkış saatini kontrol eder. Eğer zamanını geçirmiş personel ziyaretçisi varsa; Güvenlik Müdürüne, yoksa Nöbetçi Müdüre ya da Gece Müdürüne bilgi verir.

 
8. Kiracılar :
 
Kiracılar tesise Ana Kapıdan giriş ve çıkış yaparlar,

Kiracıların konukları geldikleri zaman, kapı görevlisi durumu ilgili kişiye bildirir, konuktan Kimlik Belgesini alır ve Ziyaretçi Kartını verir. İlgili kişi de kapıya giderek, ziyaretçisini karşılar.

Kapı görevlisi, konuğun çıkış saatini kontrol eder. Eğer zamanını geçirmiş kiracı ziyaretçisi varsa; Güvenlik Müdürüne, yoksa Nöbetçi Müdüre ya da Gece Müdürüne bilgi verir.

 
9. Sürekli Mal Getiren Anlaşmalı Firmalar :
 
Tesise sürekli mal getiren anlaşmalı firmalar, Personel Kapısını kullanırlar. Geldikleri zaman, kapı görevlisi depoya haber verir, kaydı yapılır, kimlikleri alınmaz, ziyaretçi kartı verilmez.

 
9. Mal Getiren Anlaşmalı Olmayan Satıcılar :
 
Anlaşmalı olmayan satıcılar, Personel Kapısını kullanırlar. Satın alma Müdürüne, bulunamıyorsa, Depo Sorumlusuna haber verilir. Kapı görevlisi deftere kaydını yapar, kimlik belgesi alır ve Ziyaretçi Kartı verir.

Satın alma Müdürüne ulaşılamıyorsa; Depo Sorumlusu anlaşmalı olmayan satıcıyı kapıdan alır ya da Resepsiyona gönderir.

Kapı görevlisi, konuğun çıkış saatini kontrol eder. Eğer zamanını geçirmiş ziyaretçi varsa; Güvenlik Müdürüne, yoksa Nöbetçi Müdüre ya da Gece Müdürüne bilgi verir.

 
10. Dükkanlara Mal Geldiği Zaman :
 
Dükkanlara mal geldiği zaman, Personel Kapısı kullanılır. Personel Kapı Görevlisi, dükkan kiracısına haber verir.

 
11. Taşeronlar :
 
Taşeronlar (İlaçlama Firması, Havuz Klorlama Firması gibi) Tesise ancak ilgili Departmanın çıkarttığı memorandum çerçevesinde girebilirler.

 
12. Kamu Kurum ve Kuruluş Yetkilileri :
 
Kamu kurum ve kuruluşlarından gelen yetkilileri (Kaymakam, Polis, Vergi Dairesi, Sigorta Temsilcisi gibi) kapı görevlisi İşletme politikasınca belirlenmiş kabul alanına beklemek üzere davet eder ve hemen konu ile ilgili yöneticiye haber verir.

 
Departman Müdürleri ya da Animatörlerin konukları geldiklerinde yanlarında Kimlik Belgeleri yoksa;

Öncelikle kapı görevlisi sağduyusunu kullanarak herhangi bir olağan dışı durum hissetmiyorsa; bütün işlemler aynen yapılır, sadece kimlik belgesi alınamaz ve Ziyaretçi Kartı verilmez. Kayıt Defterinin Kimlik Belgesi bölümüne, "Ziyaretçi Kartı Verilmedi" şeklinde not düşülür.

Tersi bir durumda, kapı görevlisi Güvenlik Müdürüne haber verir. Güvenlik Müdürü kapıya gelerek, eğer uygun görüyorsa ziyaretçiyi içeri alır ya da ilgi Departman Müdürü ile görüşerek karar verir.

 
Sorumluluk :
 
Bu prosedürün uygulanmasından ve uygulanmamasından doğacak tüm aksaklıklardan, tesisin Güvenlik Müdürü sorumludur.

Güvenlik gerekçesi ile, Departman Müdürlerinin (eş ve çocukları hariç) kişisel ziyaretçilerinin tesiste kalışları, 30 dk. ile sınırlandırılabilir. Bu süreden daha uzun kalması düşünülen kişisel ziyaretçiler için, Bilgi Aktarma yazısı yazılır. Sırası ile Genel Müdür, Gen. Müdür Yardımcısı, Nöbetçi Müdür ya da Gece Müdürünün iznine tabidir.





*

Güvenlik Departmanı Sezon Sonu Kapanış Prosedürü




Formun Üstü

Sezon sonunda işletmenin kapanacağı tarih belirlenip ilan edildikten sonra yapılacak işlemler :

   1. Personel :
  
+ Personel sayıları tekrar gözden geçirilerek, kışlık personel sayısı belirlenir, planlaması yapılır,
+ Kışlık kadro olarak belirlenen personel, yazın sezon içerisinde yüksek performans gösteren, arkadaşlarıyla uyumlu çalışan, görevine düşkün personel arasından en iyileri seçilerek belirlenir,
+ Kışlık kadroya bırakılan personelin giyeceği kıyafetler elden geçirilir, eksiklikler tamamlanır,
+ Kapanıştan 1 ay önce önlemler arttırılır. Üst ve dolap aramaları sıklaştırılır. Kötü niyetli olabilecek personele karşı önlem alınarak, devriye sayıları arttırılır,
+ Personel girişlerinde dikkat edilir. iş çıkışlarında dikkatli ve titiz arama yapılır,
+ Sezon sonunda misafir azalan sayısına bağlı olarak personel azaltılmasına gidilir,
+ Kış aylarında çalışacak Güvenlik Personelinin izin çizelgeleri hazırlanır.
  
  2. Malzeme :
  
+ Güvenlik Departmanının sorumluluğunda bulunan ve Güvenlik Personelinin kullandığı demirbaş malzemelerin sayımı yapılır. Eksik olanlar tamamlanır, arızalı olanlar çalışır duruma getirilir. Bakıma gerek olanlar ise, bakımları yapıldıktan sonra, depoya kaldırılır.
+ Yıl içerisinde kullanılan defter ve kayıtlar gözden geçirilir, eksiklikler belirlenir,
+ Yılbaşında, kullanılan belgeler yenileriyle değiştirilerek, arşive kaldırılır,
+ Diğer departmanların depo ve ofislerinin detay listeleri alınarak, gerekli güvenlik düzenlemeleri yapılır.
  
  3. Ofis ve Depolar :
  
+ Güvenlik Ofis ve Depoları elden geçirilir; kontrol, bakım ve temizlikleri yapılır,
  
  4. Bayraklar :
  
+ İşletme kapatıldıktan sonra, yabancı devletlere ait bayraklar bulundukları yerlerden toplanıp, bakım-onarım ve depolanması için çamaşırhaneye teslim edilir.



*

Aylık Maliyet Sayımları




Formun Üstü

A. AMAÇ :

Tesisteki ay sonu sayımlarının sisteme bağlanması ve raporlama standartlarının belirlenmesi

B. KAPSAM :

Tesiste mevcut tüm yiyecek içecek ürünleri ve kimyasallar

C. SORUMLULUK :

Bu prosedürün tesis içerisinde uygulanmasından Muhasebe Müdürü, Genel Müdüre karşı sorumludur.

1. SAYIM DÖNEMİ : Her ayın son günü tesiste sayım yapılır. Sayımın yapılacağı saatler, Muhasebe Müdürü tarafından ilan edilir.

2. SAYIM EKİBİ : Sayım Muhabesebe Departmanı tarafından yapılır. Ancak sayıma diğer departmanlardan görevlendirilen kişiler de katılır. Bunlar ;

Muhasebe         : Depo Şefi ve Cost Controller
F&B Dpt.            : Asst. F&B Manager, Sous Chef, Chef Steward ve Barlar Şefi
Housekeeping : Asst. HK, Meydan Şefi , Çamaşırhane Şefi

3. Tüm departmanlar sayılacak malzemelerin bulunduğu birimleri sayıma hazır duruma getirir. Sayım anında depodan mal giriş çıkışı durdurulur. Departmanlar  ve üniteler arası transferler bekletilir.

4. Sayım işlemi, sayımın yapılacağı ünitelerdeki müşteri servisleri ve operasyonları tamamlandıktan sonra, Muhasebe Departmanınca sayım öncesi hazırlanan sayım listeleri üzerinden yapılır. Sayım işlemi sona erdiği zaman, Muhasebe Departmanının ve ilgili departmanın sayım sorumluları tarafından imzalanır.

5. Ay Sonu Sayım Sonuçları ve buna bağlı olarak hazırlanacak Aylık Cost Raporu, Muhasebe Departmanı tarafından hazırlanır.

Son zamanlarda, işletmelerin daha hareketli bir düzende çalışmaları, sayım takviminin bazı işletmelerde aylık değil, haftalık yapılmasına neden olmaktadır. Personel ve Donanımları hazır olan işletmeler için, haftalık sayımların daha kısa sürede sonuçları görülmekte ve hemen operasyona müdahale etme şansını yakalayabilmektedirler. Aylık sayımlarda ay sonunda çıkan rapor, operasyona müdahale şansını azaltmaktadır.



*

Bir başka arıza... Otel kapısı mı ? Nizamiye mi ?




Formun Üstü

Geçtiğimiz günlerde 5 yıldızlı bir Otele gittim. Antalya’daki 5 yıldızlı Otellere giriş için klasikleşmiş başvuru hazırlıklarını yaptım önce . Kılığıma kıyafetime çeki düzen verdim. Otel müşterileri dışında herkesi kapsayan kılık kıyafet yönetmeliğini birkaç kez okudum. (Zamanında Genel Müdür olarak görev yaparken ben de az çektirmemiştim müşteri dışındaki Otel ziyaretçilerine. Müşteri kapısı benim/bizim için Haremüşşerif’in kapısından daha kutsaldı. Otele müşteri getiren velinimetimiz Tur Operatörleri dışında herkes personel ya da servis kapısını kullanmak zorunda idi.) Saç traşımı düzelttim.Sakal traşı oldum. Pantolonumun ütüsünü tazeledim. Arabamı pejmürde görüntüsünden kurtardım,güzelce içini,dışını yıkattım.

En önemli prosedürü unutmadım elbette; Turizm Hizmetleri Karargahının Nizamiyesinden ! fazlaca sorgulanmadan girebilmek için en garantili önlemi aldım. Genel Müdür dostumdan telefonla bir randevu kopardım.Konuşmamızın sonunda da kapıya benim ziyaretim ile ilgili talimat vermeyi unutmamasını rica ettim.

Kararlaştırdığımız saatte Otel Nizamiyesinde (!) idim. Bende hep bir toplama kampının nizamiyesi izlenimi uyandıran Kapıda. İlk işlem; Kapıya kurulu kulübeden önce arabama, sonra içindeki bana kuşku dolu ve ‘ Yahu şurada ne güzel kestiriyordum,nereden çıktın be Adam? ‘ sorusunu yansıtan bir bakış. Ardından her nizamiyede sorulan soru;

- Buyurun.Ne istemiştiniz?

Kafamdan geçen ilk cevap nizamiyede kalış süremi uzatabileceği gibi, beni ziyaretimi gerçekleştirmekten bile alıkoyabilirdi. Yuttum. Yutkundum.

Bir yandan da çaktırmadan dikiz aynasında bakışlarımı, kaşımı gözümü kontrol ediyordum.Acaba nizamiye nöbetçisinde ters bir izlenim uyandırmış olabilir miyim?

- Eeee..Ben Müdür Bey’i ziyaret edecektim efendim.

Cümlenin sonuna eklenen efendim sözcüğü yanlış topraklarda,yanlış kişiye kullanılmıştı. Ters tepkiye sebep oldu. Efendim sözcüğü iletişimde muhatabınıza hediye edilen bir barış güvercinidir sanıyordum. Yanılmışım bu durumda, nöbetçi Kardeşim ağzımdan çıkan Efendim sözcüğünü barış güvercini değil,kendini atmacanın insafına bırakan bir sığırcık kuşu gibi algıladı, ki daha bir şahinleşerek;

- Randevu var mı .Randevu?

Bir an hem not defterimi hem de Nizamiyenin üzerinde asılı tabelayı kontrol etmek istedim. Acaba öğleden sonraki SSK Hastanesi muayene sırası ile Otel Genel Müdürü dostumu ziyaret karışmış olabilir mi,yanlışlıkla SSK Hastanesi kapısına gelmiş olmayayım diye şaşırdım.

- Birkaç saat önce telefonla görüştüm. Kendisi beni bekliyor şu an..

Kuşkuyu dağıtmaktan uzak bir cevap olmalı ki, hiç oralı olmadan kayıtsız bir bakış arabama ve bana. Küçümsercesine.’ Yahu bu herifin bizim koskoca Genel Müdürümüz ile ne işi olabilir?’

- Bekleyin şurada. Bir dakika.
- Tabi efendim. Bekliyorum zaten.

Nizamiye nöbetçisi, ağır ve yapmakta olduğu uhrevi vazifenin bilincinde olduğunu yansıtan vakur adımlarla kulübeye yöneldi. Kapı ve pencere açık. Bir makam aranacaktır.Telefon ahizesinin yerinden kaldırılışı, kulağa götürülüşü, numaranın çevrilişi için özel eğitimler mi var acaba? Düşünmeden edemiyorum. Dakika bir gol bir değerlendirmesi hangi başlangıca daha çok uyabilir acaba? Buyurun;

- Adil Gürkan diye biri geldi. Müdür Bey ile görüşecekmiş.

Karşı taraf sordu mutlaka randevu almış mı diye; el cevap

- Randevu mu ? Ha dur bakayım sorayım… Randevunuz var mı?
- E daha demin sordunuz ya.. Olduğunu söyledim size..

 Telefondaki muhataba yansıtmaya buyurun..

- Varmış..

Sanırım konuştuğu kişi nöbetçi subay olsa gerek. Telefonda bile hazırolda idi nizamiye nöbetçimiz. Derken bana döndü. Ve gümrük! işlemleri başladı;

- Bir kimlik verin …Şuraya bir imza atın. Ziyaret gerekçeniz ne idi? Hangi Şirket? Acenta mı? Bir sürü soru ve cevap.

İçimden geçenleri buraya tüm çıplaklığı ile anlatırsam,korkarım tüm 5 yıldızlı Otellerden aforoz edilme riski doğar.Ama az kaldı ben de soracaktım;

- Sizin adınız soyadınız? Hangi okuldan mezunsunuz? Hangi eğitimler sonrasında bu nizamiyede nöbetçi olmaya hak kazandınız? Askerliğinizi nerede yaptınız? Kaç yıldır bu Oteldesiniz? Kimliğinize bakabilir miyim? Oteliniz kaç oda? Hangi şirket işletiyor? Bahçeniz kaç dönüm? Konaklama türünüz nedir?

Yapamadım tabi. Kapıdan kovulma riskini göze alamadım.

Acaba artık terör belasını hemen hemen defetmiş olan bir Türkiye’de, tedbiri asla elden bırakmadan güvenlik uygulamalarına yeni bir anlayışla yaklaşma zamanı gelmedi mi? Biliniyor ki,mevcut güvenlik uygulamaları ve güvenlik örgütlenmesi Türkiye’nin terör tehdidi altında olduğu 1990’lardan kalma. Sistem,Otellerde konaklayan turistlere kendilerini güvende hissettirmek düşüncesi üzerine kurulu idi. Özellikle,bireysel güvenlik konusunda çok hassas olan ve bin türlü pazarlama ve satış taktiği ile getirilen turistlerin bu hassasiyetine hitap eden tatlı-sert uygulamalar geçerli idi. Bütün bir güvenlik sistemi büyük ölçüde Kamu Otoritelerinin de desteği ve önerileri ile biçimleniyordu.

Artık 2005 yılındayız. Türkiye en başta sınırdaş komşuları ile tarihsel uyuşmazlıkları çözme atağı başlattı. Yeni strateji ,askeri boy ölçüştürmeler yerine sosyo-ekonomik koşulların elverdiği platformlarda işbirliğini hatta stratejik ortaklıkları öngörüyor.
Bugün ve yakın bir gelecekte global turizm pazarındaki rakiplerimizle olan rekabette, terör argümanı ortadan kalkmış durumdadır. Bundan böyle hiçbir Batı Avrupa ya da ABD hükümeti vatandaşlarına kolay kolay Türkiye’ye gitmeme tavsiyesinde bulunamayacaktır.
Şimdi Türkiye’ye terör stresi ve korunma beklentisi içinde turistler yerine, rahat, sakin, amiyane tabirle mayışmış konuklar gelmektedir,gelecektir. Beklenti hemen kapıdan başlayan rahat ve stressiz bir ortamda huzurlu ve alabildiğine sakin bir tatildir. Nezaket ve göz okşayıcı atmosfer bence artık kapıdan başlamalıdır. Güvenlik kapısını geçer geçmez ,resepsiyonda başlayan ve sahilde zirveye vuran rüya alemi neden hemen kapıdan başlamaz, merak ediyorum. Odalarda, restoranlarda, sahilde, barlarda, kendilerini rüyada sanan konuklara , aynı duygular neden daha güvenlik kapısında hissettirilmez acaba? İlk ve son izlenim önemlidir. Giriş ve çıkışta hafızaya yerleşen soğuk ve donuk güvenlik kulübesinin ve zabıta/polis karışımı güvenlik üniformasının ve doğru dürüst tek kelime yabancı dil bilmeyen ve güle güle demeyi bile tarzanca beceren güvenlikçinin,hafızlarda tüm olumlu anıların önüne geçeceğinden emin olabilirsiniz.

Gelin önce güvenlik kulübelerinden başlayın değişime. Adına fark yaratmak diyelim. Evlerinize,otel odalarınıza gösterdiğiniz mimari hassasiyeti girişe de göstermekle başlayın işe. Değiştirin. Farklılaşın. Giriş kapınızı yüz metre öteden görenlerin içi kıpır kıpır olmaya başlasın. Ne olmalı? Nasıl yapılmalı bilemem. Ama lütfen giriş kapılarınızı değiştirmekle başlayın işe. Bambaşka bir mimari ve renkler ile farklılaşın.

Ahı gitmiş vahı kalmış bir motorun oflaya puflaya açıp kapatabildiği ağır, oturaklı metal yığını demir bariyeri de değiştirebilirsiniz. Kapı diyemiyorum, o nesne kapı olmaktan bile uzak bir metal yığını bence. Kapı ardındaki mekanı gizleyen ve sürprizlere açık bir kavramdır. Eğer amacınız bu ise,o zaman kapı gibi bir kapı koyun oraya lütfen.

Aranızdan geldiğim için gayet iyi biliyorum. Dahası Şubat-Mart aylarında yoğunlaşan personel ilanlarında, güvenlikçiler için aradığınız kıstaslar da bu departmana yaklaşımınız hakkında yeterince fikir veriyor. Bir resepsiyonist ile bir güvenlikçi için aradığınız kıstaslar arasında dağlar kadar fark var. Bu fark elbette üniformalara da yansıyor. Bir yanda gözalabildiğine hoş bir desk ardında cıvıl cıvıl, rengarenk resepsiyonistler. Bir yanda ya mavi ya gri ya da kahverengi üniformaları içinde dil bilmez, yol bilmez güvenlikçiler.
Değişen Türkiye’ye uyun. Türkiye atak üstüne atak yapıyor bileklerini kelepçeleyen bağlara karşı. Renk geliyor Ülkeye. Sakin bir görüntü ile beraber keyif geliyor.Gelin bunu en başta Otellerinizin giriş kapısına yansıtın. Rengarenk bir görüntü içinde gerçek Türk Konukseverliğini yansıtan gülümsemesi ile pırıl pırıl, dil bilen en az Lise mezunu ve illa ki yaptığı işin eğitimini almış ve almakta devam eden elemanlar koyun kapıya.

Güvenlik kulübelerinin sivil ve daha hümanist bir görüntü kazanması için, bence Antalya’daki elektrik trafolarına yapılan resimler ve desenler bir örnek teşkil edebilir.

Güvenlik Kulübelerinin duvarlarına birkaç imitasyon tabloya ne dersiniz? Van Gogh, Yalın Gökçebağ, Çallı. Süleyman Saim Tekcan.. Modern fotoğraf çalışmaları. Genel mimari konsept içinde,güzel çerçevelenmiş resimler asın duvarlara. Kulübenin dış duvarlarına Otelin bulunduğu yörenin kısa tarihçesini, gezip görülecek yerleri anlatan çerçeveli yazılar koyun. Yakın yörelerdeki tarihsel kalıntıların yolunu tarif edin, bilgi verin.

Kapıda kendisine selam veren bir Alman Aileye Goethe’den birkaç dize okuyan, Bir İtalyan aileye ‘ De gustibus et coloribus non disputandum *‘ diye hava atabilen, Rus konuklara Dostoyevski’den, Tolstoy’dan birer pasaj okuyabilen güvenlikçiler hayal değil artık. Başarılı modacıların elinden çıkma göz alıcı üniformalar da…

‘’ Aaaa! Bu adam da iyice sapıttı artık haa’’ diyebileceğinizi göze alarak son önerimi arz ediyorum efendim. Dahası,kapıya bir de müzik koyun bence. Artık mp3 mü olur, cd player mı bilemem. Müzik olsun giriş kapısında, ki ben de o kapıya nizamiye demekten vazgeçeyim hafiften. Girişe hafif bir yayın verin. Aman mehter marşı ya da Sivastopol marşı falan olmasın ha… benim böyle bir durumda tercihim sirtaki ya da Beethoven değil, Zeybek Havası, Erzurum Barı, Ankara Misketi ya da Konyalım olurdu,… Ki kapıdan girenler Türkiye’ye geldiklerini ilk anda hissetmeye başlasınlar.

* Zevkler ve renkler tartışılmaz.

3 yorum:

  1. Süper bir çalışma olmuş kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Devamını bekliyorum saygılarımla.
    İbrahimbektas69@yahoo.com

    YanıtlaSil
  3. biz pluto güven şirketiyiz,% 3 faiz oranında kredi sunuyoruz. kredi arıyorsanız, daha fazla bilgi için bize ulaşın.
    e-posta: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +1 (847) 453 9904

    YanıtlaSil