14 Ocak 2012 Cumartesi

KAHVALTI ÇEŞİTLERİ VE KAHVALTI BÜFESİ


KAHVALTI ÇEŞİTLERİ VE KAHVALTI BÜFESİ

KAHVALTININ ANLAMI VE ÖNEMİ

Neşeli ve istekli bir güne güzel bir kahvaltı ile başlanır. Sabah kalkıp yeni bir günün programını yapan, birtakım düşüncelerle kahvaltıya gelen misafirlerin burada hoş karşılanması gerekir. Salon girişinden servisin bitimine kadar gelecek bazı terslikler, aksilikler, gecikmeler konukların moralini bozar. Oysa sabah kalkan kimse iç açıcı birkaç cümle duymak ister.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Uzun süre aç kalmış ve mide boşalmıştır. Ayrıca geçen süre içinde önceden alınan besinlerden sağlanan enerji harcanmıştır. Oysa yeni başlayan günde vücudun tekrar enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle kana çabuk karışabilecek kısa süre içerisinde enerjiye dönüşebilecek besinler kahvaltının vazgeçilmezlerindendir.

KAHVALTI SERVİSİNDEN BEKLENEN FAYDALARI SAĞLAMAK İÇİN ,

    Salon çok güzel temizlenmeli ve
ü havalandırılmalıdır.
    Masalara insanı uyandıran, rahatlatan, ateşlendiren
ü renklerde örtüler kullanılmalıdır.
    Salonda insanları rahatsız etmeyecek
ü tonda popüler müzik parçaları çalmalıdır.
     

KAHVALTI   ÇEŞİTLERİ

•    KONTİNENTAL KAHVALTI (Continental Breaktast) :

         Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerde yaygın kullanılan kahvaltı çeşididir. Kontinental kahvaltıya otel kahvaltısı, pansiyon kahvaltısı da denilmektedir.

          Kontinental kahvaltı yiyecekleri

-    Kahvaltı içeceği (çay, kahve veya kakoo vb.)
-    Tereyağı
-    Bal,reçel
-    Ekmek çeşitleri

•    TÜRK USULÜ KAHVALTI:

Ülkemizde yerli ve yabancı konuklara karşı otel işletmelerinde  uygulanmakta olan kahvaltıdır.

Türk usulü kahvaltı yiyecekleri

-    Çay (arzuya göre sade ,limonlu,meyve ve bitki vb.)
-    Tereyağı, reçel,bal
-    Beyaz peynir,siyah zeytin
-    Kızarmış ekmek
-    Salatalık ve dometes sögüş
-    Çeşitli şekilde pişirilmiş yumurta

•    VİYANA USULÜ KAHVALTI:

Avusturyalıların ve bazı Avrupa ülkelerinin severek aldıkları kahvaltı çeşitidir.

Viyana usulü kahvaltı yiyecekleri

-    Kahve (nescafe ve filitre kahve)
-    Tereyağı
-    Bal, reçel
-    Rafadan yumurta
-    Ekmek çeşitleri

•      İNGİLİZ USULÜ KAHVALTI:

İngiliz usulü kahvaltı servis eden işletmelerde standart kahvaltının yanında oldukça besleyici yiyeceklerden meydana gelen zengin bir mönü bulunur.
        İngilizler için çayın özel bir önemi vardır. Kahvaltıda ve akşam üzerileri severek çay içerler. İngiliz kahvaltı çayı sütlü çaydır.

    İngiliz usulü kahvaltı yiyecekleri

-    Kahvaltı içeceği (sütlü çay veya kahve),
-    Meyve veya sebze suyu,
-    Tereyağı,reçel,bal,
-    Ekmek çeşitleri,
-    Yumurta ezmesi(sütlü),
-    Kahvaltı sosisleri,
-    Yumurta çeşitleri.



•    AMERİKAN USULÜ KAHVALTI:

Amerikalılar da İngilizler gibi kahvaltıya fazla önem verirler. Bu yüzden kahvaltı mönüleri oldukça zengindir.
Amerikan usulü kahvaltının diğer kahvaltılardan özellikle İngiliz kahvaltısından farklı tarafları vardır.Bunlardan birisi buluşudur. Bu yüzden kahvaltı masasında su bardağı ve bal buzlu su dolu sürahi hazır bulundurulmalıdır.

Amerikan usulü kahvaltı yiyecekleri

-    Kahvaltı içeceği (kahve, çay, kakao),
-    Meyve suyu veya taze meyve,
-    Jambonlu, sosisli veya bacanlı yumurta,
-    Tereyağı,bal, reçel,marmelat,
-    Ekmek çeşitleri,
-    Balık çeşitleri,
-    Et çeşitleri.


        KAHVALTI BÜFESİ

          Daha çok tatil yöresindeki otellerde yaygın bulunmaktadır.Servis edilmesi alışılmış olan yiyecek-içecekler dışında alınan veya alınabilecek olan kahvaltı yiyecek-içecekleridir.Yiyecek ve içecekler, peynir çeşitleri, bal, reçel, tereyağı, çay, kahve ve ekmek olmakla birlikte kuru üzüm, badem, kuru kayısı, yoğurt,
Meyve, domates, salatalık, zeytin çeşitlerinden de oluşabilmektedir.

          Kahvaltı büfesinin faydaları

-    Personelden önemli ölçüde tasarruf sağlar,
-    Servis çabuklaşır,
-    İşi bir reklam aracıdır,
-    Konuklara yiyecek-içecek seçme olanağı verir,
-    Mutfak çalışmalarını kolaylaştırır.

Kahvaltı büfesinin sakıncaları

-    Salonda fazla konuk trafiği olur,
-    Gürültü nedeniyle bazı konuklar rahatsız olabilir,
-    Kuvvetli kahvaltı yapan konuklar öğlen yemeğinden  vazgeçebilirler,
-    Fazla takım gerektirir,
-    Çoğu zaman hallerde yiyecek israflarına neden olabilir.

KAHVALTILAR VE SERVİSLERİ İLE İLGİLİ BELLİ BAŞLI İLKELER

•    Olanak varsa kahvaltı servisinin hazırlıkları(masanın     hazırlanması,kuverlerin atılması) akşamdan yapılmalıdır.

•    İçine koyulan sıcak içeceğin çabuk soğumaması için fincanlar masaya konulmamalı, servis anında sıcak fincan kullanılmalıdır.

•    Akşam yapılan hazırlıklardan sonra tozlanmaması için hazırlanan kuverlerin üzeri örtülmelidir.

•    Masaya oturan konuğu fazla bekletmeden siparişi alınmalıdır.

•    Sipariş alırken gerekli ayrıntılara dikkat edilmeli (yumurta pişirme derecesi,hangi içeceği alacağı) tüm sipariş yazıldıktan sonra konuğun  onayını almak için yazılanlar sözlü olarak tekrarlanmalıdır.

•    Büfe servisi yapılıyorsa eksilen yiyecekler-içecekler ve servis malzemeleri  tamamlanmalıdır.

•    Kızarmış ekmek ve sıcak içeceklerin soğumaması için en kısa zamanda konuğa ulaştırılması gerekir.

•    Sıcak içecekleri taşırken(potların ağızları taşıyandan uzağa bakacak şekilde koyulmalı) ve servis ederken gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

•    Sipariş alındıktan sonra kuverde ilave veya kaldırılması gereken bir şey olup olmadığı kontrol edilmeli, gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

•    Kahvaltıda verilen kızarmış ekmekler üst üste konularak buhardan dolayı nemlendirilmemeli,nemli ekmek servisi yapılmamalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder