14 Ocak 2012 Cumartesi

KUVER ÇEŞİTLERİ


KUVER ÇEŞİTLERİ

KUVER AÇMA

Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları,özel yemek takımları,bardaklar, menaj takımları ve peçetelerin düzenli bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir. Kuver aynı zamanda  konuğun yemek yerken kullanacağı malzemelerin düzenli ve eksiksiz bir şeklinde masa üzerinde bulunmasıdır.

                Kuver Açmada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;

•    Kuver düzgün bir şekilde yerleştirilmiş olmalıdır,

•    Her kuver için belirli bir alan ayrılmalıdır,

•    Kuver yerleştirme sistemli bir şekilde yapılmalıdır,

•    Kuver açmada bir problem olmaması için gerekiyorsa bir örnek
      kuver hazırlanmalıdır.

   A’LA CARTE KUVERİ

A’la carte , Fransızca bir kelime olup kart usulü, karta göre anlamına gelir. A’la carte servisi de karta göre servis anlamına gelir. Basit kuver de denilmektedir.

A’LA CARTE KUVER

•    Multon ve masa örtüsü,
•    Servis tabağı ve peçete, ( veya yalnız peçete ),
•    Büyük çatal ve bıçak,
•    Ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı,
•    Su ve şarap bardağı,
•    Menaj ve vazo.

TABLE D’HOTE KUVERİ

Table d’hote  kuveri  günün belli saatlerinde bir grup konuğa yapılan servistir. Table d’hote ev sahibinin masası anlamındadır. Servis edilecek yemek önceden belli olduğu için kuver ona göre hazırlanır.
Servis başladığı zaman personel, sadece yemek ve içki servisiyle uğraşır. Kuver hazırlamak için zaman kaybetmez.

TABLE D’HOTE KUVER

•    Multon ve masa örtüsü,
•    Kuver tabağı ve peçete (veya peçete),
•    Yemeğe uygun takım (çatal, bıçak ve kaşıklar),
•    Su bardağı,
•    Ekmek tabağı,
•    Menaj ve vazo.

 ZİYAFET / BANKET KUVERİ

     Günümüzde oteller sadece kendi konuklarına yatak ve yemek veren işletmeler olmaktan çıkmıştır. Geniş balo, çay, toplantı ve konferans salonlarıyla herkese hitab eden işletmeler haline gelmişlerdir.
Ziyafetler otele fazla gelir getiren faaliyetlerdir. Çünkü belli bir alana, diğer servis yerlerine kıyasla daha fazla konuk almak mümkündür. Böylece birim alandan en iyi faydalanma imkânı doğar. Ziyafet oteldeki a’la carte yemeklere göre daha ekonomiktir. Ziyafetlerde personelden tasarruf edilir. Bir garson ziyafette a’la carte servisine kıyasla daha fazla konuğa hizmet edebilir. Servis malzemeleri daha basit ve pratiktir. Satın almada bazı avantajları vardır. Önceden alınmış bir siparişe göre lüzumlu alınır ve alınan her şey kullanıp değerlendirilir.

BÜFE KUVERİ

Büfe usulü servis, protokol toplantılarında, defile kutlama günleri, jübileler, özel tanışma ve tanıtma toplantıları, kalabalık grupların ağırlanması için düzenlenen toplantılar için son derece uygundur. Konuklara rahat hareket imkânı sağlar. Ayakta verilen büfe servislerinde birim alanlarında daha fazla misafire yemek verilebilir. Az sayıda görevli ile büyük gruplara yemek verme imkânı sağlar.

BÜFE ÇEŞİTLERİ

Büfe servisi İsveç’ten diğer ülkelere yayılmıştır. İsveç iklim olarak soğuk, coğrafi olarak da bir deniz ülkesi olduğu için, soğuk büfe usulü serviste, soğuk balık çeşitleri diğer yemeklere hakimdir. Soğuk büfe diğer tüm büfelerin kaynağıdır diyebiliriz. Çünkü büfede yemeklerin sergilenmesi ve oradan servisi İsveç’ten diğer ülkelere yayılmıştır.
•    Gala Büfesi,                          
•    Brunch Büfesi,
•    Kahvaltı Büfesi,
•    Ordövr Büfesi,
•    Dessert Büfesi,
•    Gösteri Büfesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder