9 Ocak 2012 Pazartesi

FAYDALI BİLGİLER


FAYDALI BİLGİLER

Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için

Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

Açılmakta direnen cam kavanozlar için

Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

Alabalığın dağılmaması için


Pişirmeden önce una bulamadan süte batırın.

Armutu saklarken


Sapları yukarı doğru gelecek şekilde dizin, bozulmasını geciktirmiş olursunuz.

Bal nasıl saklanır?


Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.

Balık alırken


Taze balık hafif bir deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır. Pulları yapışmıştır. Gözleri canlı, solungaçları kırmızıdır.

Balık kızartırken


Unu etrafa saçmamak için derin bir kaba un koyup burda unlayın. Böylece balıkların unları etrafa saçılmaz ve daha çabuk unlanırlar.

Balık kokmayan yağlar için


Balık kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmez.

Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz


Temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

Başarılı omletin sırrı


İyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6'dan fazla yumurta kullanmamanızdır. Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız.

Bayat ekmekler için


İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.

 Beşamel


Önceden hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.

Bezelye pişirirken


Konserve bezelye pişirirken içine 1 kesme şeker atın.

Bezelyeyi haşlarken


Bezelyeyi, diğer sebzelerin aksine az suda haşlamak gerekir. Rengini ve vitaminlerini koruması için haşlamak yerine buharda pişirmek daha uygundur.

Bıçağınızdaki kokuları önlemek için


Eğer birkaç sebze birden ayıklayacaksanız, soğandan başlayarak havuçla noktalamayı tercih edin. Havuç soğanın sindirdiği kokuyu yok eder. Ayrıca taze nane yaprakları ile bıçağın uçunu ovuşturursanız, koku çıkacaktır. Bu yöntemi soğan kokusunun sindiği diğer araçlar ve kaplar için de uygulayabilirsiniz.

Biberlerin kabukları


Renkli dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir. Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.

Bisküvileriniz yumuşamışsa


Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika firınlayın.

Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce


Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

Buzdolabındaki kötü kokular


1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.

Buzdolabınızın iyi soğutması için


İçine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığım göreceksiniz.

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için


Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

Cheese cake yaparken


Değişik bir tat yakalamak istiyorsanız, jelatin almak yerine kolayca hazırlayabileceğiniz limon peltesi kullanabilirsiniz.

Çay lekesine huni


Çaydanlığı yıkarken lavabonuz sararıp, canınızı sıkıyorsa hemen önleminizi alın. Lavabonun deliğine küçük bir huni yerleştirin. Çayı huniye boşaltın. Böylece lavabonun kenarlarında istenmeyen lekeler oluşmasını da engellemiş olursunuz.

Çaydanlık temizlenmesi


Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın. Veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin yok olduğunu göreceksiniz.

Çikolata sosu kuruyorsa


Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.

Çikolatayı saklarken


Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. İçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde muhafaza edin.

Çileklerin kumları


Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Çorba çok tuzluysa


Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin. Bunu telafi etmenin birkaç yolu vardır: - Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir. - Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın. - Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.

Dibi tutan tencereler


Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.

Domates ekşi ise...


Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

Domates salçanız çok ekşi ise


Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

Domates sosu


Değişik ve biberli bir tat vermek isterseniz domates sosuna biraz hardal ve toz şeker ilave edin.

Domatesler porsumuş ise


Yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Domatesler taze kalsın


Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Dondurduğunuz sebzelerin

Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haslama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.

Dondurucudaki etlerin yapışmaması için


Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.

Eğer galeta ununuz bittiyse


Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderden geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçler


Üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Et suyu pişirmek için en doğru ve pratik yöntem


Et suyunuzun daha berrak görünmesi için pişirirken içine kar haline getirilmiş yumurta beyazı katın. Et suyunuz pişerken köpürdüğünde, kepçenizle yapacağınız yumuşak hareketlerle kenarlardaki köpüğü toplayabilirsiniz.

Eti çözdürmek için


Etin buzunu çözmek için üzerine tuz dökün. Bu şekilde etin yumuşadığını görürsünüz.

Eti inceltirken...


Bazı yemek tariflerinde etin inceltilerek kullanılması gerekiyor. Dana etleri tercihen kasap tarafından dövülüp inceltilmelidir. Ancak, bu işlemi sizin yapmanız gerekiyorsa, eti iki yağlı kağıt arasına koyup iyice dövün. Bunu yaparken, etleri zedelememek için tahta et döveceğini tercih edin.

Evde pasta hazırlarken


Evde pasta hazırlayanlar için bir önerimiz daha var. Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar, süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha gözalıcı olmasına dikkat edilir. Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kulandırıp sos olarak kullanabilirsiniz.

Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu...


İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

Evde yapılan marmelatlara


Birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

Fesleğen


Tavanızı az yağladıktan sonra fesleğen yapraklarını 3-5 dakika çevirin; yemeklerinizi hem görsel, hem de lezzet olarak renklendirecek bir sonuç elde edeceksiniz.

Fırın torbasında tavuk pişirirken


Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz firın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca firın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.

Fırında patates yapmadan önce


Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

Fırında tavuk kızartacağınız zaman


Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.

Fondü yaparken


Peynir fondü yaparken, homojen bir karışım elde edip, karışımın top top olmaması için belli bir hızla en az 8 dakika karıştırmak gerekir.

Gıdaları saklarken...


• Buzdolabında ve derin dondurucuda doğru saklama yöntemleri

Gravyer peyniri


Çok çabuk kuruyup bozulan bir cins peynirdir. Süte batırdıktan sonra iyice sıktığınız bir pamuklu kumaşa sarmaladığınız gravyer peynirini, bozulmadan saklayabilirsiniz. Süt yerine tuzlu su da kullanabilirsiniz.

Güzel buzlar için


Buz kalıbına suyu koyarken içine nane yaprağı, kiraz vb. meyveler koyun.

Hamur işlerini servis etmeden önce


Fırından çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz kesip servis yaparsanız içi hamur kalır ve tadında bir acılık hissedilir.

Hardal


Şişenin ağzını açınca içindeki hardalın kurumaması için, üzerine bir limon dilimi koyun. Tabii her kullanıştan sonra bu dilimi değiştirmeniz şart.

Havuç temizlenmesi


Havuç salatasından hoşlanıyorsanız sirke yerine limon suyu kullanırsanız daha lezzetli olur. Temizlenmesi , Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Pişmesi, Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Hazırladığınız kekin


Hazırladığınız kekin, firında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte firına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için


Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.

Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için


Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kullanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.

Izgara etin sertleşmemesi için


Fırında et yaparken, fırını iyice ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün. Böylece et sertleşmez.

Izgaraları temizlerken


Fırın ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz. Üzerinde çabucak kuruyup kalan lekeler ne kadar sıcak su altında tutarsanız tutun çıkmayabilir. Bu durumda sünger taşıyla ızgarayı iyice ovun. Lekeden eser kalmayacaktır.

İçeceklerin gazı kaçmasın


Şişelerin ağzına bir çay kaşığı yerleştirin (malum olduğu üzere sapını şişenin içine sokarak).

İdeal örtü boyu


Örtünün çok kısa ya da çok uzun olması masada kötü bir görünüm oluşturur, oturanları da rahatsız eder. Rahat bir kullanım ve güzel bir görünüm için, örtünün masadan en fazla 30 santimetre kadar sarkması gerekir. Ancak evde verilecek bir parti söz konuşu olduğunda daha uzun bir örtü kullanılmalıdır. İçki ve mezelerin bulunduğu masada kullanılacak örtü yere kadar uzamalıdır.

Jöle kalıbından çıkarırken dağılıyorsa


Jöleyi pişirdikten sonra kabından kolay çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün.

Kabak soyarken


Kabağın kabuklarını soymanıza gerek yok; çok iyi yıkamanız yeterli. Eğer soyacaksanız da çok ince soyun. Soyduğunuz kabukları spagetti kalınlığında kesip mezelerde kullanabilirsiniz; güzel bir görünüm ve hoş bir tat verir.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız


Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin kararmalarım önlemek için


Limonla ovun.

Kahvaltı ya da çay saati için


Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz seker katın.

Kahve nemleniyorsa

Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun.

Kahve telvesini temizlerken


Kahve içtikten sonra, fincanı hemen yıkamazsanız sonra epey uğraşırsınız. Çünkü fincanın dibinde biriken telve kuruyup kalır ve zor çıkar. Fakat, lekeli kısmın üzerine kabartma tozu serpip nemli süngerle silerseniz, telvenin çok kolay çıktığını görürsünüz.

Kahve toz kahve


Kullandığınız kahvenin saf olup olmadığını anlamanız oldukça basittir. Bir bardağın üçte ikisini suyla doldurun. Buna bir tutam toz kahve atın. Kahve, suyun üstünde kalırsa, saflığından emin olabilirsiniz. Ama, beş dakika sonra bardağın dibine iner ve suya karışırsa, kahvenizin içinde başka karışımlar var demektir. Kokusu, - Çekilmiş kahveye küçük bir tutam tuz veya şeker eklerseniz kokusunu arttırmasını sağlarsınız. Bayatsa, Kahveniz bayatlamışsa, kullanmadan önce, kısık ateşde hafif kavurursanız, hem rutubeti gider hem de tazeliğine kavuşur.

Karides


Kabuğu soyulan karidesler adeta bir konserve tadı verirler. Bunu yok etmek için karidesleri 15 dakika kadar az miktarda şarap içinde veya sirkede bırakın.

Karnabahar pişerken


Etrafa yayılan kokuyu önlemek için tencereye birkaç dilim ekmek koyun. Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanızı öneririz.

Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa


Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın

Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce


Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.

Kekin yapışmaması için


Keki kalıbından çıkarmakta zaman zaman zorlanabilirsiniz. Ya da çıkarırken, altına yapışıp, dağılabilir. Fakat, kek kalıbını önce sıcak suya batırıp, hamurunu bundan sonra yayarsınız, kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir. Siz de bu tür zorluklarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kekler kalıba yapışıyorsa


Hazırladığınız keklerin kalıba yapışmaması için, kalıbın içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo serin. Böylece keki piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.

Kereviz hazırlanması


Rendelenir rendelenmez rengini kararmaması için üzerine biraz limon sıkın. Salatası, Rendelediğiniz kerevizi kaynar sudan geçirirseniz salatanız daha lezzetli olacaktır.

Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa


Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz.

Kesilmiş ve açık havada kalmış sogan


Kesilmis ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.

Kestanelerin kabukları


Haşladığınız kestanelerin kabuklarının çabuk soyulması için, kaynar suya atmadan önce üzerlerini bir bıçakla çizin. Kestaneleri sıcakken soyun çünkü soğuyunca soymak çok daha zor olacaktır.

Kırmızı şarap lekesini çıkarmak için


Açık renk masa örtünüze kırmızı şarap döküldüğünde hemen yıkamanızı öneriyoruz. Eğer örtü, "nazik" bir kumaştansa, önce beyaz sirke kattığınız suda bir süre bekletip, soğuk suyla yıkayın.

Kızartma için


Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.

Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için


Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki dal maydanoz atın.

Kızartma kokusu


Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın.

Kızartma yapılan balık çok yağ çekiyorsa


Balık kızartırken, balığı kuyruğundan tutup önce kafasını tavaya koyarsanız daha az yağ çektiğini göreceksiniz.

Kızartmaların yapışmaması için


Yıkamak için soğuk su yerine ılık suyu tercih edin. Böylece nişastanın etkisi yok olacaktır. Tadı, Kızartmalarınıza değişik bir tat vermek istiyorsanız kızartma yağına bıçakla doğradığınız birkaç sarımsak dişi atın.

Kirli mutfak tezgahları


Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.

Kiviler ham ise


Bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.

Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için


Kizartma kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine bir iki dal maydanoz atin.

Konserveler hava almasın!


Konserve kavanozlarının hava almaması için ağzındaki lastiğe çırpılmış yumurta akını sürerseniz bu problemi önlemiş olursunuz. Özellikle ilk 15 gün kavanoz kapaklarının sıkıca kapalı olup olmadığına bakın. Eğer hava almışsa konserveleri hemen kullanın. Ekşime varsa kullanmadan atın.

Köfte


Köfte hazırlanırken malzemeye yumurta sarısı yerine bir iki damla zeytinyağı ilave edin. Köfteleriniz daha yumuşak olacaktır bu sayede.

Kötü ağız kokularını gidermek için


Kahve çekirdeği veya karanfil çiğneyin.

Kurabiyelerin bayatlamaması için


Kapağı çok sıkı kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın.

Kuru fasulyeyi pişirmeden önce...


Kuru fasulyeyi pişirmeden önce hem yumuşatmak hem de pişmesini kolaylaştırmak için bir gün öncesinde suya koyup bekletiriz. Artık daha değişik bir yöntemden yararlanılmakta ve çok daha olumlu sonuç alınmaktadır. İlk olarak fasulyeyi bir tencere içindeki soğuk suya koyun. Tuz atmadan 15 dakika kaynatın. Ateşten indirip iyice süzün. Aynı tencerede su kaynatın ve kaynayan bu suyun içine fasulyeleri atın. Pişme süresinin yarısında da tuzunu ilave edin. Böylece fasulyeler çok daha lezzetli olacaktır.

Küflenen ekmek için


Ekmek kutusunu ara sıra sirkeli suyla silin.

Küflenmeyen sucuklar için


Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

Lahana haşlarken


Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de kokusu çabuk yok olur.

Lavabodaki kötü kokular için


Kahve telvesini lavaboya döküp, kaynar su dökün.

Lezzetli balıklar için


Patates nişastasında yuvarlayın veya unlamadan önce tuzlu süte batırın.

Lezzetli kekler


Büyük küçük herkes kek yemeye bayılır. Siz de evinizde kek yaparken malzemelerin içine karıştırdığınız meyveleri önce bol nişastaya bulayın. Böylece hem meyvelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz, hem de kekiniz her zamankinden daha lezzetli olur.

 Lezzetli mantarlar için


Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce içine biraz tuz ve limon suyu koyduğunuz suda 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra pişirin. Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiçbir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.

Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız


Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

Limonun saklanması


Kesik limonun saklanması - Limonun üzerine tuz dökün. Böylece limon ikinci bir kullanıma kadar kuruyup bozulmadan saklayabilirsiniz. - Bir fincan tabağının içine biraz sirke koyun. Kesik kısmı sirkenin içinde kalacak şekilde, limonu bu tabağa yerleştirin. Bütün limonun saklanması - Limonları bir kaba doldurup tamamen örtülene kadar üzerine tuz dökün. Böylece, limonları hiç bozulmadan birkaç gün saklayabilirsiniz. - Limonları su dolu bir kaba koyup bu suyu hergün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.

Makarna haşlarken


Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.

Makarnalı salata hazırlarken...


Makarnayla birlikte karıştıracağınız malzemenin, özellikle kuru bakliyatın çiğ kalmasını istemiyorsanız bu malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Çünkü her birinin pişme süresi ayrıdır. Salatada sebze çeşitlerinden kullanmak istiyorsanız hepsini birlikte başlayabilirsiniz.

Mangalda et


Pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın.

Mantarları nasıl temizleyeceksiniz?


En iyi yöntem, mantarları nemli bir bezle ovmaktır. Ayrıca pişirdiğiniz mantarların kararmamasını istiyorsanız, pişirirken içine 1/2 limon sıkın.

Mantarların daha lezzetli olması için


Pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.

Marmeladı saklarken


Saklama kavanozunun üzerine yanmış şeker dökün. Daha sonra kavanozun kapağını kapatın.

Marulların uzun süre taze kalması için


Bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.

Maydanozları saklarken


Maydanozlarınızı kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem her zaman kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşil halini korur. Kıyılmış maydanozu yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da kullanabilirsiniz

Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan


Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave edin.Çünkü pişmiş maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur.

Mayonez yaparken


Zeytinyağı yerine susam yağı kullanırsanız daha uzun süre dayanır.

Meyveleri taze tutmak için


İçlerine herhangi bir cins yaprak serpip saklayın.

Meyveli pasta yaparken


Evinizde meyveli pasta yapıyorsunuz. Ama bir türlü sonuçtan memnun değilsiniz. Bazı meyvelerin tadı acımsı olur. Bu tadı çiğken farkedemeyiz. Meyveleri pastaya ilave etmeden önce tozşekere bulamayı sakın ihmal etmeyin. Dilerseniz, meyvelerin üzerlerine biraz tozşeker serpmekle de yetinebilirsiniz

Midye ve istiridyelerin kabuklarını kolayca açmak için


Midye veya istiridyeleri bol soğuk su ile yıkayıp, plastik bir torbaya doldurarak 1 saat kadar buzlukta bekletin.

Naneler buzluğa


Nane kokusu ve tadı nedeniyle sofralarımızdan eksik olmaz. Sindirim zorlukları, ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ancak özellikle limonataya apayrı bir tat verir. Evinizde limonata hazırlıyorsanız, daha fazla lezzet ve dekoratif bir görünüm için buzluğa su doldururken birkaç da nane yaprağı atın.

Nanenin kokusunu artırmak için


Üzerine biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

Omlet yumuşaklığı


Yumuşak bir omlet hazırlamanın birinci şartı yumurta sarılarını delip, beyazlara fazla ısrar karıştırmaktır. En önemlisi, karışımı fazla çırpmayın

Ölçekli kaşıklar


Hastalandığımız zaman hepimizin evine torba torba ilaç girer. İşte bu ilaç kutularındaki ve şuruplarındaki plastik kaşıkları sakın atmayın. Bunları daha sonra tuz, karabiber ve kırmızıbiber gibi çeşitli baharatlardan yararlanırken ölçek olarak kullanabilirsiniz.

Parça etleri saklarken...


Biftek ya da bonfile gibi parça etleri toplu halde buzluğa kaldırmayın. Birbirlerine yapışırlar. İki parça alıp pişirecek olsanız bile, bütün etlerin çözülmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz. Kaldı ki, çözüldükten sonra kullanılmayan etler tekrar dondurulmaz çünkü hem lezzetinden hem de besin değerinden çok şey kaybeder; ayrıca mikroorganizma ürer. Dilimlerin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Sonra birer veya ikişer dilimler halinde naylonlara sarın ve buzluğa koyun.

Paslanan bıçaklar için


Soğanı ikiye bölüp, pudra şekeri serpin. Bıçağı bununla ovun.


Pasta yaparken kullanacağınız meyvelerin uzun süre dayanmaları için

Toz şekere bulamayı unutmayın.

Pastalardaki şekerlemeler


Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.

Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için


Patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.

Patates soyarken


Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.

Patatesin çabuk pişmesini istiyorsanız


Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun, hem patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz, hem de patatesler daha çabuk pişer.

Patateslerin filizlenmesin önlemek için


Patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra


Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine katın. Pilaviniz daha lezzetli olacaktır.

Peynir keserken


Bıçağı önce soğuk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağı daha rahat yıkarsınız.

Peyniri kolay rendelemek için


Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.

Peynirin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız


Peynirin havayla temasını kesmek için ağzı kapalı bir kaba koyduğunuzda terler. Bunu önlemek için, peyniri kapattığınız yere bir parça şeker koyabilirsiniz. Peynirin buzdolabında kurumaması için ıslak bir tülbente sarın. Kurudukça tülbenti tekrar ıslatın.

Peynirleri saklarken


Buzdolabınıza koyduğunuz peynirlerin bozulmaması için kavanozlara koyup saklayın.

 Pilav yaparken rengi kararmasın istiyorsanız


Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.

Pirinç beyazlığı


Pişireceğiniz pirincin suyuna birkaç damla limon suyu ilave ederseniz, iştah açıcı bir beyazlığa sahip olabilirsiniz.

Pişirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için


Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.

Pizzanızın daha yumuşak olması için


Hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

Portakal marmelatı


Dört portakalın kabuğunu 10 dakika kadar haşlayın. Haşlama suyunu döküp, tekrar yeni bir suda kabuklarının acılığının gitmesi için bir 10 dakika daha haşlayın. Portakal kabuklarını püre haline getirdikten sonra üstlerini örtecek kadar bal koyup karıştırın. Koyu olursa, biraz portakal suyu veya limon suyu ekleyebilirsiniz.

Pörsüyen marullar


Marulu dikkatli saklamazsanız çok çabuk pörsür. Uzun süre taze kalması için, 1 saat su dolu bir kapta tutun. Sonra, buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde 10 gün saklayabilirsiniz. Buzdolabından çıkardığınızda daha canlı görünmesini istiyorsanız buzlu suya koyabilirsiniz.

Pudingin üzerindeki kabuklar


Jöle, puding ve sosların üzerine, pişer pişmez çok ince bir kat eritilmiş tereyağı veya krema sürün. Kabuklanma ve gözenekler yok olacaktır.

Püre ısıtmak için


Soğuyan püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün. Sonra püre kabını ateşe otutturduğunuz su dolu bir kabın içine koyun ve kısık ateşe bir amyant tabakası koyup püre kabını bunun üzerine oturtun.

Rende temizlemek için


Bir ekmek parçası ile oğuşturduktan sonra soğuk su ile yıkayınız.


Salata sosu

Yeşil salataya zeytinyağı ve limon sosu dökerken sırasıyla önce zeytinyağı, sonra limon/sirke ve en son olarak da tuz eklenir. İlk önce dökülen yağ, yaprakların üzerinde bir tabaka oluşturarak limon/sirke ve tuzun yaprakları pişirmesini önler.

Sandviçleri saklarken


Artan sandviçleri atmak yerine bir süre daha taze olarak saklayabilirsiniz. Bunun için, sandviçleri taze ve yıkanmış kuru kıvırcık salata yaprağına sarın. Bir tabağa koyup üzerini hafif nemli bir bezle örtün. Bu şekilde buzdolabına kaldırın.

 Sarımsağı hazmetmek için


Sarımsağı çok seviyor fakat kolay hazmedemiyorsunuz. Bunun için de yemekten kaçınıyorsunuz. Eğer sarımsağın ortasındaki tohum kısmını çıkarırsanız hazımsızlık sorunundan kurtulursunuz. Böylece istediğiniz kadar sarımsağı da yiyebilirsiniz.

Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız


Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.

Sarımsak kokusu ve saklanması


Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra nefesinizin kokmaması için; - Maydonoz yiyin, - Kahve taneleri çiğneyin, - Karanfili deneyin. Saklanması, Saplarını saç gibi örerek saklamak en iyisidir. Böylesi göze güzel görünebileceği gibi bütün sarımsak başları hava alacağından çok uzun zaman saklayabilirsiniz.

Sarımsak ya da soğan kokusu


Elinizde kalan ağır kokuyu geçirmek için paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutun.

Sarımsaklar için


Kavanoza koyup buzdolabında saklayın.

Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız


Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz


Satin aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmıs olarak almayın. Temizlenmiş, bütün olarak alın. Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır.

Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız


Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atin. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze kaldığını göreceksiniz

Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise


Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.

Satın aldığınız kültür mantarlarını


Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklıyabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.

Sebze pişirirken...


Brokoli gibi sebzeler pişerken eve kötü bir koku yayarlar. Bunu önlemek için brokoliyi haşlarken haşlama suyunun veya yemeğin içine çok az miktarda sirke koyun. Ayrıca sebzeyi çok fazla pişirmeyin. Brokoliyi satın aldıktan hemen sonra, fazla bekletmeden pişirmek de çok önemli.

 


Sebzeleri kızartırken...


Kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur ve istenilen sonuç alınmaz. Ayrıca kızartılan sebzeleri tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanmak gerekir.

Sert etlerinizi


Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz

Soğan doğrarken


Ağlamadan soğan soymak için birçok yol vardır; bunlardan en etkili olanı soğanı soymadan önce 15 dakika kadar sirkeli sıcak suda bekletmektir.

Soğan soyarken


Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, içi su dolu bir kaba koyun.

Soğan, sarımsak kesmeden önce


Soğan, sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz , istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz.

Sos hazırlarken


Demi-glace sos yaparken, homojen ve pütürsüz bir karışım elde etmek için belli bir hızla karıştırmak gerekir.

Soslar topaklar


Sos hazırlarken un topaklarının oluşmasını önlemek için tahta kaşık yerinbe bir çatalın ucuna taktığınız kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanın.

Sucuğu kolay soymak için


Soyarken sivri uçlu bıçakla boydan boya çizdikten sonra nemli bir bezle silin.

Sufle yaparken başarılı olmak için


Yumurta aklarını iyice kar haline getirin. Doğru kapta sufle pişirin ve kabın yapışmaz özellikte olmasına dikkat edin. Fırınınızı doğru ısıya ayarlayın. Sufle pişirirken en önemli nokta, kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra içine elinizle ve parmaklarınızla dokunmayın; dokunursanız yağlı unun dağılımını bozabilir; suflenin kaba eşit oranda dağılmasını engellemiş olursunuz.

Sulu limonlar


Limonlarınızın daha fazla su vermesini istiyorsanız, limonlarınızı sıcak suya atın. Faydasını göreceksiniz.

Sulu portakallar için


Sıkmadan önce 1 saat soğuk suda bekletin.

Süt tencereye yapışıyorsa


Sütü koymadan önce tencereyi soğuk su ile çalkalayın.

Süte biraz karbonat atarsanız


Çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Sütünüz yandı ise


Kabın üstüne 5 dakika nemli bir beyaz bez örtünüz. Bu amliyeyi, her defasında bezi suda çalkalayarak tekrarlayınız. Sütün yanık kokusu tamamen kaybolur

Şarap mantarlarını şişeye geçirirken zorlanıyorsanız


Mantarları tekrar şişeye geçirmek için, kaynar suyun içine atın.

Şarap yerine


1/3 sirke, 2/3 su ve 1 kesme şekeri karıştırın, yemeğe şarap yerine ekleyin.

Şarap yerine sirke...


Bazı et yemeği tariflerinde şarap kullanılır. Ama siz şarap kullanmak istemiyorsunuz. Öyleyse, şarap konması gereken yemeklerde, kırmızı şarap yerine üzüm sirkesi, beyaz şarap yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var; şarap için verilen ölçülerin yarısı kadar sirke kullanmanız gerekiyor.

Şeftali soymak zor geliyorsa


Pek çok kişinin en sevdiği meyvelerden biri şeftalidir. Fakat kabuklarım soymak tam bir işkencedir! Bazılarının ise, meyvenin kabuklarına karşı alerjisi olur. Şeftalileri 10 saniye sıcak suda tutup, sonra soğuk suya batırırsanız, kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

Şerbetin kıvamını tutturmak için...


Limonun suyu, şerbeti koyulaştırır ve geç şekerlenmesini sağlar. Ancak fazla limon suyu ilave edilmesi şerbeti ağdalaştıracağı için çok tatlı olmasına yol açar. Bu da damak zevkinizi bozabilir. Şerbette istediğiniz kıvamı elde etmek için limon suyu miktarına dikkat edin. Hemen tüketeceğiniz tatlılara çok az limon suyu koyun.

Tahta kaşıkların temizlenmesi


Tahta mutfak eşyalarım temizlemek oldukça zordur. Ancak, onları bulaşık tozuyla ovup temizledikten sonra durulayarak açık havada kurulabilirsiniz. Yalnız güneş altında ve soba kenarında bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde kötü kazalara sebep olabilirsiniz.

Tatlılarda tarçın tadı


Çubuk tarçını kullanırken, bir bıçak yardımıyla iki ucuna birkaç çentik atın; böylece aromasını ve kokusunu en iyi şekilde bırakacaktır.

Tavuk kızartırken...


Tavuğu pişirirken nar gibi kızarmasını isteriz. Bu da saatlerinizi alabilir. Hem zamandan kazanmak hem de tavuğun lezzetini arttırmak için tavuğu firına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz.

Tavuk pişirirken;


Limonla ovup içine ve üzerine limon kabuğu rendesi ekleyin.

Taze bisküviler için

Ambalajını açtıktan sonra ağzı sıkıca kapanan bir metal kutuya koyun.

Tencerenin dibi yandıysa


Yemek yaparken tencerenin dibi tutarsa, temizlemek için bir miktar karbonatı suyla karıştırıp, elinizle hamur kıvamına getirin. Bunu tencerenin dibine örtün. Bir gece böylece bekletin. Bir gün sonra tencere temizlenecek ve pırıl pırıl olacaktır.

Tereyağını kızartırken


İçine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz

Tıkanan tuzluklar


Mutfağın nemli ortamında tuzluklar tıkanıyorsa, içlerine biraz pirinç koyun.

Turşu


Köpüğü, Kavanozda kaldırdığınız turşuların üzerine bir zaman sonra bir köpük tabakası oluşur. Bunu kaşıkla alın ve turşunun üzerine bir parmak kalınlığında zeytinyağ dökün. Zaman zaman değiştirin. Tuzu, Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, turşunun içine kabukları soyulmuş birkaç tane soğan koyduğunuz sirkeye yatırın ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.

Unlarınızın böceklenmemesi için


Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.

Uzun süre dayanan sebzeler için


Aldığınız sebzeleri yıkamadan buzdolabında poşetlerde ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak saklayın.

Vitaminli havuç


Satın aldığınız havuçları 15 gün kadar buzdolabında bekletirseniz vitamin oranları artar.

Yağ şişeleri


Evde yağ şişelerinize damak zevkinize göre ekleyeceğiniz defne yaprağı, ıtır vb. baharatlarla ayrı bir tat kazandırabilirsiniz.

Yağ şişelerini kolay temizlemek için


Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra şişeyi yıkadığınızda lekesiz ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Yapışan üzümler


Kuru üzümler uzun süre saklandığında birbirine yapışır ve lezzeti bozulur. Bunu önlemek için, kuru üzümleri havası alınmış bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Üzümler çok sertleşirse üzerine sıcak su gezdirin. Daha sonra kağıt havlu koyup, kurulayın.

Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsaniz


Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız firına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.

Yemekler tuzlu olduysa


Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

Yemekleri saklarken


Alüminyum folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır. Yiyeceklerin üzerine mat olan tarafı temas etmelidir; zira parlak taraf oksitlenebilir.

Yeni bir tava satıin aldığınızda


Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.

Yeşil fasulyeleri haşlarken


Haşladığınız yeşil fasulyelerin rengini kaybetmemesi için tencerenin ağzını kapatmayın.

Yeşilliklerinizi uzun süre korumak için

Yeşillikleri canlandırmak için 2 çorba kaşığı limon suyu katılmış buzlu su dolu bir kaba yeşillikleri yerleştirin. Üstünü kapatıp buzdolabında bir saat bekletin. Eskisine göre daha canlı hale geldiklerini göreceksiniz.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız

Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır.

Yumurta haşlarken çatlamaması için

Yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.

Zeytin siyah zeytin

Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkez bilir. Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.

Zeytinyağı saklanışı

Uzun zaman saklayacağınız zeytinyağının acımasına engel olmak için; - Işıktan uzak bir yere koyun. - İçine biraz toz şeker ilave edin.

Zeytinyağlı dolma yaparken...

Zeytinyağlı dolmaya katacağınız baharatı, pirinç ve fıstığı kavurduktan sonra ekleyin ve tencerenin kapağını hemen kapatıp 5-10 dakika bekletin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu iyice siner. Ve dolmanız çok daha lezzetli ve güzel kokulu olur.

Zeytinyağlı yemekleri pişirirken...

Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder