HACCP HAKKINDA
HACCP (Hazard Analysis and Critical
Control Point-Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi) gıda sektöründe
uluslararası geçerliliği olan, tehlike ortaya çıkmadan tedbir almayı ve yok
etmeyi sağlayan bir kontrol sistemidir.
HACCP 1960’lı yıllarda ABD’de
astronotlara güvenli gıda temini amacıyla geliştirilmiş, ardından önce tavuk
eti üreticileri tarafından sonra da diğer et üreticileri tarafından
kullanılmaya başlanmıştır.
Bugün dünyada müşterisine güvenli
gıda sunmak isteyen ve gıda üretim zincirine (gıda üreten ya da gıda için
teçhizat üreten) dahil bir çok işletme, HACCP’a uygunluk standardını
uygulamakta ve istemektedir.
Bu durum küresel entegrasyon
kapsamında HACCP standartlarını uygulayan işletmelerin, uygulamayanlara göre avantajlı
duruma geçmelerine yol açmaktadır. Bu nedenle fiiliyatta HACCP, giderek
gerçekleştirilmesi zorunlu bir sistem haline dönüşmektedir.
HACCP sistemi, bir standart olarak
uluslararası pazarlarda geçerlidir ve bazı pazarlarda özellikle zorunludur. Giderek
rekabet odaklı bir hale dönüşen pazarlarda HACCP, artık gerçekleştirilmesi
düşünülecek değil, zorunlu bir sistemdir.
Yurtdışına ihracat yapacak
kuruluşlar kapsamında 1997’de yayınlanan gıda maddeleri tüzüğünde adı “HACCP”
olarak resmen geçmemesine rağmen, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
olarak bahsedilerek bir anlamda HACCP uygulaması aranacağı açıklanmaktadır.
Ayrıca 1998’de resmi gazetede yayınlanan, ‘Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve
Denetlenmesine Dair Yönetmelik’ hükümleri gereğince gıda işleme
firmalarının “HACCP prensiplerinin” uygulamasına 2-6 yıl içinde geçmeleri
gerektiği açıklanmaktadır.
HACCP sistemi genel olarak, gıdanın
temin kaynağı ile tüketim aşaması arasındaki tüm fonksiyonlarda kurumsallaşma,
dokümante edilmiş prosesler, planlı olarak yapılan kalite kontrollar ve her
noktada takip edilen hijyen üzerine kurulmuştur.
Üretim sırasında ve kritik kontrol
noktalarında yapılan kontroller sağlıksız ürünlerin üretilmesine ve dolayısı
ile müşteri şikayetlerine engel olur. HACCP bu açıdan müşteri odaklı bir kalite
sistemidir.
HACCP sistemi aldığı tedbirlerle,
kötü depolama koşulları, uygun olmayan malzeme girişi, uygun olmayan üretim
makineleri, hatalı hijyen uygulamalarına engel olarak, sadece müşteriye
sağlıklı ürünler değil, üreticiye de fire azalması/yok olmasından kaynaklanan
mali kazançlar sağlar.
HACCP çalışmaları firmanın
performansına bağlı olarak 4 ila 12 ay arasında gerçekleştirilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder