6 Ocak 2012 Cuma

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE LEGIONELLA

LEGIONELLA İLE MÜCADELE :

Legionella System Audit, tesisinizin Legionella Bakterisinden dolayı uğrayacağı zararlara karşı Otel Sahipleri ve işletmecileri koruyan, riski önleyici ve riskinizi yöneten uluslararası kabul görmüş bir sistemdir.

Neden İhtiyacınız var?

Bu sisteme sahip olmak ile Otelinizin içme veya kullanma suyunu uygun ısılarda ,uygun klor ve PH da tutacak ve müşteri memnuniyetinizin artmasını sağlayacaksınız.

Legionella bakterisi yüzünden şikayet almayarak Müşterilerinizin gözü önünde Sağlık Şartlarına Riayet Etmeyen İşletme izlenimi yaratmayacaksınız.

Çalışmakta olduğunuz Pazarlarda, ve Potansiyel alıcılar açısından adınızın Lejyonella nın görüldüğü İşletme olmasına izin vermeyeceksiniz.

Olası şikayetlerde savunmanızda sahip olduğunuz sistemi anlatarak , sistemin dokümanlarını ve Laboratuar test sonuçlarını ekleyerek Talepleri geri çevirebilecek, karşı savları çürütebileceksiniz.

Adviser sistemi Üyeliği ile Legionella Reklamasyonlarınızın yanıtlanmasında , Ön yazınız, Savınız, Savınızı destekleyen Raporlarınız, Sisteminizin anlatımı, Sisteminizin Dokümanlarını anlatımı ve eklenmesi ve de Şahitlerin Beyanları gibi bir çok uzmanca yardıma sahip olacaksınız.

Bu Sistemin Farklılıkları :

Legionella System Audit Programı, kendisine üye olan işletmelerde Sorumlu olduğu Alanlarda Risk Assessment yapar ve dokümante eder.

Legionella System Audit Programı ,sürekli son Teknolojileri (PC uyumlu Dijital termometre ve Dijital Termal Kamera gibi) takip eder ve uygular. .

Legionella System Audit Programı Turizm Sektöründe Personel Değişim Oranının Yüksek olduğunun bilinci ile eğitim çalışmalarında Etkili ve Hızlı Özel Eğitime Önem verir.

Danışman Firma Web Sayfasında Legionella System Audit Programı ve Genel Legionella hakkında son bilgileri (Makale , Haber veya Kitap gibi.) vermelidir veya piyasaya çıkan en son ürünler hakkında bilgi sağlamalıdır.

Yine Bu sayfada Ülkemizde veya Ülkemize Turist Gönderen Yabancı Ülkelerdeki Su Islah Teknolojileri ve Legionella hakkında geçerli Kanunları, Yönetmelikleri bulabilmeli, böylelikle aldığınız Reklamasyonlarda savunmanıza temel teşkil edecek veya bilgilenecek datalara kolayca ulaşabilmelisiniz.

Legionella System Audit Programı Yüksek Eğitim almış,Tecrübeli ve Sertifikalı Personel İstihdam etmelidir.

Sistemin Kuruluşu :

Sistem Otelinizin Teknik Servisi Sorumlunuzun ve Housekeeping departmanı sorumlunuz ve onların ekiplerinin Eğitimleri ile başlar.Eğitim sonucunda yapılan sınavdan geçer not alanlara Sertifika verilir.

Otelin sezonluk veya sürekli açık olmasına göre iş programı değişmekle beraber sistemin ana hatları değişmemektedir. Sistemin içine aldığı sistemlerden bazıları İçinden Su akan veya içinde su duran bütün depolar, tesisatlar (İçme , Kullanma Suyu, Sıcak Su) Açık Sistem Güneş Enerjisi Kolektörleri, Soğutma Kuleleri, Termal her türlü banyo ve sular, Hortumlar, Bahçe Sulama Suyu ,Süs Havuzları , Soğutma veya Isıtma Tesisatı Suları,Klima terleme Gider tesisatları gibi

Günlük olarak ,belirlenen alan ve yerlerden sıcak ve soğuk su numuneleri alıp, ölçümlerinin yapılıp kayıt altın alınması , istenilen normların dışında bir durum söz konusu ise derhal sistemin istediği önlemleri almak ve tekrar ölçümlemek.(Actions)

Haftalık ve aylık dönemlerde Sıcak ve Soğuk Su Depolarında ve kazanlarda Isı ve Klor (dezenfektan) Şoklamaları yapılıp kayıt altına alınması, Duş Başlıklarının ve Muslukların usulüne uygun yöntem ve ilaçlar ile temizlenip kayıt altına alınması, Filtrelerin usulüne uygun olarak temizlenip, dezenfekte edilip kayıt altına alınması depoların Emniyetinin sağlanıp kontrol edilmesi ve kayıt altına alınması

Sürekli olarak 3 ayda ve 6 ayda bir Su Tanklarının, Soğutma Kulelerinin ,Klimaların vantilator ve Fancoil lerin istenildiği gibi Temizlik ve dezenfeksiyonu ve kayıtlarının tutulması Legionella Bakterisinin Kontrolü için Referans Laboratuarlara Numune verilmesi, ve Numune Sonuçlarının saklanması ,Olumsuz sonuçlar için İkincil planların sonuç alınıncaya dek uygulanması

Data Bank ve Online Destek
Danışman firma Web sayfasında konuyla ilgili dilediğiniz Dokümantasyona sahip olabilmelisiniz. Online olarak Dilediğiniz anda Uzmanlarımızdan her türlü desteği alabilmeli. İşletmenize ait denetleme puanlarınızı edinebilmelisiniz.

Ayrıca işletmenize ait bir manuel hazırlanmalıdır.

Legionella konusunda dünyada var olan yeni gelişmeleri takip edebilmelisiniz.

Oteliniz Ve Legionella Bakterisi :

Lejyoner hastalığı etkeni olan bakteri şebeke suyunun işlenmesi esnasında kullanılan tekniklere rağmen çok küçük konsantrasyonlarda da olsa doğadaki sulardan şehir şebeke suyuna geçebilir. Suyu aerosol haline getiren araçlar (air-conditioner sistemlerinin soğutma kuleleri, duş başlıkları, jakuziler, dekoratif fıskiyeler…) Konaklama Sektöründe yaygın kullanılmaktadır ve bakterinin bireye ulaşmasına aracılık edebilmektedir.

Legionella bakterisi, teorik olarak, suda her zaman bulunabilir. Yalnızca turistik tesislerde değil, insanların bulunduğu veya yaşadığı her büyük bina su sisteminde Legionella bakterisinin yerleştiği varsayılabilir.

Sonuç olarak koruyucu önlemlerinin uygulanması koşulu, suda bakterinin araştırılması esasına dayandırılamaz. Amaç Otellerimizde ortaya çıkabilecek vakaları ve salgınları önlemektir. Bu tür tesisler sürekli olarak üremenin denetlenmesi hakkında bir programa sahip olmaları ile kendilerini koruyabilirler.


Legionella Hakkında Genel Bilgiler

(Kaynak:T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı: B100TSH0110001 01/05/2001 Konu : Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı GENELGE- 2001/34)

GENEL BİLGİLER :

Lejyoner hastalığı (Legionnaires’ Disease), ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da Amerikan Lejyon Kongresi sırasında, otelde kalmakta olan kongre katılımcıları arasında patlak veren bir pnömoni salgınının ardından tanımlandı. Toplam 221 kişinin etkilendiği bu salgında, 34 kişi hayatını kaybetti. Salgın etkeni, CDC (A.B.D. Hastalık Kontrol Merkezi)’nin aylarca süren yoğun çalışmaları sonucu, ölen hastaların akciğer otopsilerinden izole edildi. Etken, o güne kadar tanınmayan yeni bir gram negatif bir bakteriydi ve salgın yaptığı grup ve enfeksiyonun geliştiği sistem göz önüne alınarak Legionella pneumophila olarak adlandırıldı. Daha sonra yapılan geriye dönük araştırmalar, bu salgının ilk olmadığı, değişik zamanlarda otellerde ve hastane enfeksiyonu şeklinde hastanelerde salgınlar yaptığı gösterilmiştir.

Mikroorganizmanın özellikleri : Doğada oldukça yaygın olarak bulunan, ancak laboratuarlarda üretilmeleri için özel şartlar gereken bu bakterilerin 40’dan fazla türü tanımlanmış ve bu türlerin yaklaşık 20 kadarının insanlarda hastalık yapabilme yeteneğinde olduğu kanıtlanmıştır. Ancak klinikte en sık enfeksiyona neden olan tür L. pneumophila’dır ve olguların % 80-85’inden sorumlu olduğu bilinmektedir.

Klinik özellikleri : İnsanlarda Legionella enfeksiyonları farklıklinik tablolarla karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca sınıflandırmalarda bulaşma ve enfeksiyona kaynak olan odaklar da dikkate alınmaktadır. Buna göre;

Lejyoner hastalığındaki belirgin klinik özellik pnömonidir. Etkene maruz kalınmasından 2-10 gün içinde, klinik tablo ortaya çıkar. Yüksek ateş (>38,50C), başağrısı ve myalji, ilk semptomlar olarak görülür. Sonrasında gelişen pnömoni ve plöreziye göğüs ağrısı eşlik edebilir. Olguların 1/3’ünde gastroenterit ve kusma gibi bulgular, % 50’sinde mental veya nörolojik bulgular ortaya çıkar. Hastalar genellikle 3-6 gün içinde hastanelere başvururlar ve % 15-20’si ölümle sonuçlanır.

Epidemiyoloji : Legionellaların enfeksiyon zinciri dört halkadan oluşmaktadır. Bunlar;

1. Legionella cinsi bakterilerin doğal ortamı(nehirler, göller, termal sular, çamurlar ve kaynak suları).

2. Bakterilerin üreyerek yüksek konsantrasyonlara çıkmasını sağlayacak genişletme faktörlerinin bulunması. Doğal ortamda az sayıda bulunan bu bakteriler, binaların su sistemlerinde uygun alan ve faktörleri bulduğunda hızla çoğalırlar. Bu faktörler ve alanlar;

Air-condition sistemi soğutma kuleleri,
Isıları yaklaşık 45
°C olan sıcak su tankları,
Su yumuşatma tankları,
Duş başlıkları ve sıcak su muslukları,
Su tesisatında yaygın şekilde bulunabilen biofilm katmanları,
Hastanelerdeki solunum terapi ekipmanları,

3. Bakterilerin duyarlı konağa ulaşmasını sağlayan aracı mekanizmalar üçüncü halkadır. Legionella bakterisi, ürediği ana rezervuardan su ile taşınır, suyun aerosolize olması ile solunum yolundan veya doğrudan aspirasyon ile insanlara geçer. Hastalığın insandan insana direkt bulaştığı gösterilememiştir.

4. Enfeksiyon zincirindeki son halka ise duyarlı konak varlığıdır. Legionellaların solunum yolu ile alınmış olması, hastalığın her zaman ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Sağlıklı ve bağışıklık sisteminde sorunu olmayan çocuklarda ve erişkinlerde enfeksiyon gelişmemektedir. Duyarlı popülasyonu tanımlayan risk faktörleri;

50 yaştan büyük ve erkek olma
Sigara kullanmak (>1 paket/gün)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olmak
Alkol kullanmak (>35cc/gün)
Bağışıklık sistemini baskılayan herhangi bir hastalığı olmak veya immüno supresyona neden olacak ilaç kullanmak veya kanser tedavisi görmek.  


Özetlemek gerekirse; Legionella enfeksiyonlarının ortaya çıkması için bakterilerin bulunduğu çevresel bir kaynak, bu bakteriyi çoğaltarak duyarlı popülasyona ulaştırabilecek ara mekanizmalar ve duyarlı bir popülasyonun varlığı gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder