8 Ocak 2012 Pazar

AYLIK MALİYET SAYIMLARI


A. AMAÇ :

Tesisteki ay sonu sayımlarının sisteme bağlanması ve raporlama standartlarının belirlenmesi

B. KAPSAM :

Tesiste mevcut tüm yiyecek içecek ürünleri ve kimyasallar

C. SORUMLULUK :

Bu prosedürün tesis içerisinde uygulanmasından Muhasebe Müdürü, Genel Müdüre karşı sorumludur.

1. SAYIM DÖNEMİ : Her ayın son günü tesiste sayım yapılır. Sayımın yapılacağı saatler, Muhasebe Müdürü tarafından ilan edilir.

2. SAYIM EKİBİ : Sayım Muhabesebe Departmanı tarafından yapılır. Ancak sayıma diğer departmanlardan görevlendirilen kişiler de katılır. Bunlar ;

Muhasebe         : Depo Şefi ve Cost Controller
F&B Dpt.            : Asst. F&B Manager, Sous Chef, Chef Steward ve Barlar Şefi
Housekeeping : Asst. HK, Meydan Şefi , Çamaşırhane Şefi

3. Tüm departmanlar sayılacak malzemelerin bulunduğu birimleri sayıma hazır duruma getirir. Sayım anında depodan mal giriş çıkışı durdurulur. Departmanlar  ve üniteler arası transferler bekletilir.

4. Sayım işlemi, sayımın yapılacağı ünitelerdeki müşteri servisleri ve operasyonları tamamlandıktan sonra, Muhasebe Departmanınca sayım öncesi hazırlanan sayım listeleri üzerinden yapılır. Sayım işlemi sona erdiği zaman, Muhasebe Departmanının ve ilgili departmanın sayım sorumluları tarafından imzalanır.

5. Ay Sonu Sayım Sonuçları ve buna bağlı olarak hazırlanacak Aylık Cost Raporu, Muhasebe Departmanı tarafından hazırlanır.

Son zamanlarda, işletmelerin daha hareketli bir düzende çalışmaları, sayım takviminin bazı işletmelerde aylık değil, haftalık yapılmasına neden olmaktadır. Personel ve Donanımları hazır olan işletmeler için, haftalık sayımların daha kısa sürede sonuçları görülmekte ve hemen operasyona müdahale etme şansını yakalayabilmektedirler. Aylık sayımlarda ay sonunda çıkan rapor, operasyona müdahale şansını azaltmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder