6 Ocak 2012 Cuma

ÇEVRE DOĞA TURİZMİ

Ekoturizm ilkeleri Birleşmiş Milletler ve Dünya Turizm Örgütü’nün 2002 yılını Dünya Ekoturizm Yılı ilan etmesiyle, Kanada’nın Quebec kentinde Mayıs ayı içinde yapılan zirve ile doruk noktasına ulaştı. Yayınlanan bildirge, bundan böyle ekoturizmi, kalkınmanın bir aracı olarak görmek isteyen tüm ülkeler için rehber niteliğinde olmayı hedefliyor . “Ekoturizm sonuç bildirgesi” eşsiz doğal ve kültürel kaynaklarıyla ideal bir turizm destinasyonu olmaya aday Türkiye’nin payına düşen görevleri açıklıyor.

Doğa turizmi çeşitleri Turizmin aktif – hareketli formu olan Macera Turizmi, heyecandan ve aktiviteden hoşlanan pek çok insan için idealdir. Aktivitenin arttığı bu turizm şekli rekreasyon alanlarında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Doğa Turizminin Tanımı, Macera, Serüven, Yöresel Turizm, Vahşi Yaşam, Doğal Parklar, Projeler, Yayla, Bisiklet Güzergahları, Su Sporları, Dağ ve Doğa, Trekking, Botanik, Av Turizmi, Golf Turizmi, Yamaç Paraşütü, Balıkçılık, Atlı Doğa Yürüyüşü, Mağara Turizmi, Doğa sporları.

Trekking, Dağ ve Doğa Yürüyüşleri Alp-Himalaya kıvrım kuşağında yeralan ülkemizin dağ ve sıradağları flora ve faunasıyla çok zengindir. Dağ-doğa yürüyüşüne elverişli önemli bir potansiyele sahiptir olan turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi, böylece turizmin tür ve aktivitelerinin zenginleştirilerek arz kapasitesinin geliştirilmesi, alternatif turizm alanlarının hizmete sunulması, tanıtılması, farklı yörelerimizin turizmin ekonomik ve sosyal katkılarından yararlandırılması amaçlanmaktadır

Bisiklet ve Su Sporları Turizmi Dağ-Doğa Yürüyüşü (Trekking), Akarsu Sporları (Rafting), bir doğa sporu olarak ilgi ve talep gören bisiklet turlarının geliştirilmesi. Köy yolları, orman içi yollar ve patikalara bisiklet turları için ideal zeminler oluşturmaktadır. Bu proje ile başlatılan çalışmalarımız, diğer turizm faaliyetleri açısından da cazip olan Kapadokya, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz  Ereğlisi gibi yörelerimizde giderek gelişmektedir.

Kuş ve Bitki gözlemciliğiTürkiye'nin floristik (bitki örtüsü) zenginliği Avrupa bitki örtüsü (florası) ile karşılaştırıldığında bu durum açıkça ortaya çıkmaktadır. Avrupa kıtasının tümünde tür sayısı 12 bin civarında iken, Türkiye'de bu sayı 9 bine yakındır. Türkiye endemik (dünyada yalnız herhangi bir bölgede yetişen türler) türler açısından da dikkat çeken ülkelerden birisidir. Ülkemizdeki 9 bin türün yaklaşık 3 bin adedi endemik tür olup, bütün Avrupa ülkelerinin endemik türlerinin sayısı 2 bin 500 kadardır

Av ve Golf Turizmi Ülkemizde golf tesisleri çoğunlukla sahile yakın, yüksek kapasiteli yeme-içme, eğlence olanaklarının sunulduğu konaklama tesislerinin yakınındadır. Bu tesisler doğa ile iç içe düzenlenen golf sahaları ile ziyaretçilerine doğaya dönük bir ortamda tatil geçirebilmek için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Turizm Bakanlığı golf turizmine yönelik olmak üzere turizm alan ve merkezlerinde 11 adet golf alanı planlamıştır.

Yamaç Paraşütü ve Balıkçılık Olağanüstü doğaya ve dağlara sahip ülkemizde turizmi çeşitlendirmek, gelen konuklara alternatifler sunmak, uygun alanlarımızı tanıtmak ve yamaç paraşütü ve yelken kanat sporlarını yapma imkanı sağlamak bu projenin önemli amaçlarındandır. Muğla-Fethiye (Babadağı), Antalya-Alanya ve Denizli'de yoğunluk kazanan bu sportif faaliyetin geliştirilmesi amacıyla I. Dünya Hava Oyunları Denizli-Honaz Dağı'nda yapılmıştır.

Atlı Spor ve Mağara Turizmi Atlı Doğa Yürüyüşü ülkemizde Kapadokya, Kastamonu, Antalya, Muğla gibi yörelerimizde düzenlenmektedir. Kapadokya bölgesindeki atlı doğa tur güzergahlarının belirlenmesi amacıyla bölgenin bir haritası çıkarılmıştır.Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma (karstik alanlar) ülkemizde Toroslar, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Trakya ve Kuzeybatı Anadolu bölgelerinde yüzlerce mağara oluşumlarına neden olmuştur.

Yayla Turizmi Değişik yörelerin mevcut turizm potansiyelinin geliştirilerek harekete geçirilmesi yönünde başlatılan çalışmalarımızın önemli bir bölümünü; yaylaların turizme kazandırılması amacı ile "Yayla Turizmi Projesi" kapsamındaki araştırma, planlama ve altyapı uygulamaları oluşturmaktadır. Bu proje ile; yaylalarımızın doğal güzellikleri, çekicilik yaratan özellikleri ile eko-turizme yönelik olanakların; koruma-kullanma dengesi içerisinde turizm amaçlı değerlendirilmesi hedeflenmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder