6 Ocak 2012 Cuma

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

Çevre Mühendisliği, yerel ve küresel ölçekte, insanları çevrenin, çevreyi de insanların olumsuz etkilerinden korumak, insan sağlığı ve refahı için çevre koşullarını iyileştirmek yönünde temel bilimsel kavramları uygulamaya koyan mühendislik dalıdır.

Çevre Mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrencilerin yaratıcı, araştırıcı, akademik yeteneğe sahip, çevre sorunlarına duyarlı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen derslerinin yanı sıra ekonomi, sosyoloji, hukuk ve işletme gibi sosyal alanlara da ilgi duyan, daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele edebilecek kişiler olmaları beklenir. Çevre bilinci arttıkça ve çevre sorunlarına daha akılcı ve kökten çözüm aranmaya başlandıkça, bu konuda eğitim görmüş teknik insan gücüne de giderek daha çok gereksinim duyulacaktır.

Çevre mühendisinin görevleri bir kaç grupta toplanabilir.

1) Su ve Atık su Altyapı Tesislerinin Tasarım ve İşletilmesi :
Gerek evlerde, gerek sanayide, gerek de tarımda kullanılacak suyun miktarının ve kalitesinin saptanması, kaynağından sağlanması, kullanıma uygun hale getirilmesi (su arıtımı), kullanım sonrası uzaklaştırılması, çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde arıtılması (atık su arıtımı), çevre mühendisinin en başta gelen görevleri arasındadır. Bu işlemleri sağlıklı bir şekilde yürütmek için gerekli altyapı tesislerinin tasarımı ve işletilmesi de çevre mühendisinin görev alanına girer. Bu altyapı tesisleri su arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisleri, su ve atık su şebekeleridir.

2) Hava Kirliliği Yönetimi :
Özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde hava kirliliği kaynaklarının (bu kaynakların başlıcaları ısınma ve üretim amaçlı yakıt kullanımı ve taşıma araçlarıdır) ve hava kalitesinin belirlenmesi, hava kirliliğinin önlenmesi için bu kaynakların kontrol altına alınması çevre mühendisinin görevlerinden biridir.

3) Katı Atık Yönetimi :
Günümüzde giderek artan ve çeşitlenen tüketim malzemeleri ve modern yaşam, beraberinde çok ciddi bir katı atık sorunu ortaya çıkarmıştır. Katı atıkların geri kazanılması ve yeniden kullanılması, geri kazanılamayan kısmının ise insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyecek şekilde uzaklaştırılması çevre mühendisinin bir başka görevidir.

4) Doğal Ortamların Korunması :
Doğal ortamlar yeryüzündeki yaşamın sürdürülebilmesi için en önemli kaynaklardan birisidir. Bu kaynakların tanımlanması, özelliklerinin belirlenmesi ve insan kullanımı sonucu oluşacak kirliliğin önlenmesinde çevre mühendisine önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir.

5) Gürültü Kirliliği Yönetimi :
Özellikle yoğun trafiğin yaşandığı şehirlerimizde önemli bir sorun olan gürültü kirliliğinin önlenmesi çevre mühendislerinin görevleri arasındadır.

6) Çevresel Etki Değerlendirmesi :
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), çevreyi kirletmesi olası tesislerin ve etkinliklerin incelenmesini, çevrenin korunması için çeşitli seçeneklerin ortaya konmasını ve alınması gereken önlemlerin planlaması ve uygulanmasını içeren bir çalışmadır. ÇED yönetmeliğinin çıkması ile ÇED raporları hazırlanması yasal bir çerçeveye oturtulmuştur. ÇED raporlarının hazırlanması, etüd ve danışmanlık hizmetlerinin yapılması, çevre mühendislerinin görevlerindendir.

7) Çevresel Etkinliklerin Ekonomik ve Hukuki Boyutları :
Çevre korunmasının ve insanların çevrenin zararlı etkilerinden korunmasının ekonomik ve hukuki boyutları çok önemlidir. Çevre mühendisi, çevre ile ilgili yasa ve yönetmelikleri yorumlayabilmeli, ekonomik analizler yapabilmeli, çevre projelerini ekonomik, sosyal ve hukuksal yönden karşılaştırabilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder