FAYDALI BİLGİLER
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler
içinKüçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
Açılmakta direnen cam kavanozlar için
Altına
sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
Alabalığın dağılmaması için
Pişirmeden
önce una bulamadan süte batırın.
Armutu saklarken
Sapları
yukarı doğru gelecek şekilde dizin, bozulmasını geciktirmiş olursunuz.
Bal nasıl saklanır?
Kahvaltı
sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat
edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak
olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan
bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak
olur.
Balık alırken
Taze balık
hafif bir deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır. Pulları yapışmıştır. Gözleri canlı,
solungaçları kırmızıdır.
Balık kızartırken
Unu etrafa
saçmamak için derin bir kaba un koyup burda unlayın. Böylece balıkların unları
etrafa saçılmaz ve daha çabuk unlanırlar.
Balık kokmayan yağlar için
Balık
kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmez.
Balıkları temizlemeden yarım saat kadar
dondurucuda bekletirseniz
Temizleme
işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar
evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı
deneyin.
Başarılı omletin sırrı
İyi bir
omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6'dan fazla yumurta kullanmamanızdır.
Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak
kullanmamalısınız.
Bayat ekmekler için
İnce ince
dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve
peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.
Beşamel
Önceden
hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek
için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.
Bezelye pişirirken
Konserve
bezelye pişirirken içine 1 kesme şeker atın.
Bezelyeyi haşlarken
Bezelyeyi,
diğer sebzelerin aksine az suda haşlamak gerekir. Rengini ve vitaminlerini
koruması için haşlamak yerine buharda pişirmek daha uygundur.
Bıçağınızdaki kokuları önlemek için
Eğer
birkaç sebze birden ayıklayacaksanız, soğandan başlayarak havuçla noktalamayı
tercih edin. Havuç soğanın sindirdiği kokuyu yok eder. Ayrıca taze nane
yaprakları ile bıçağın uçunu ovuşturursanız, koku çıkacaktır. Bu yöntemi soğan
kokusunun sindiği diğer araçlar ve kaplar için de uygulayabilirsiniz.
Biberlerin kabukları
Renkli
dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir.
Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının
çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.
Bisküvileriniz yumuşamışsa
Bisküvileriniz
yumuşamışsa onları birkaç dakika firınlayın.
Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce
Buz kalıplarınızı
su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve
parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.
Buzdolabındaki kötü kokular
1 kase
sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki
kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.
Buzdolabınızın iyi soğutması için
İçine bir
torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığım göreceksiniz.
Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek
için
Cevizlerin
kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde
bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.
Cheese cake yaparken
Değişik
bir tat yakalamak istiyorsanız, jelatin almak yerine kolayca
hazırlayabileceğiniz limon peltesi kullanabilirsiniz.
Çay lekesine huni
Çaydanlığı
yıkarken lavabonuz sararıp, canınızı sıkıyorsa hemen önleminizi alın. Lavabonun
deliğine küçük bir huni yerleştirin. Çayı huniye boşaltın. Böylece lavabonun
kenarlarında istenmeyen lekeler oluşmasını da engellemiş olursunuz.
Çaydanlık temizlenmesi
Çaydanlığınızın
içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine
sirke kaynatın. Veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin
yok olduğunu göreceksiniz.
Çikolata sosu kuruyorsa
Hazırladığınız
kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı
katın. Sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
Çikolatayı saklarken
Çikolata
çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. İçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda
saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde
muhafaza edin.
Çileklerin kumları
Çileklerinizi
ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan
kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
Çorba çok tuzluysa
Pişirdiğiniz
çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin. Bunu telafi etmenin
birkaç yolu vardır: - Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir. -
Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince
içinden çıkartın. - Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve
küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra
içindeki kaşığı çıkartın.
Dibi tutan tencereler
Yemeği
yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine
oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak
için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.
Domates ekşi ise...
Domates
salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu)
tatlandıracaktır.
Domates salçanız çok ekşi ise
Domates
salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı
(sosunuzu) tatlandıracaktır.
Domates sosu
Değişik ve
biberli bir tat vermek isterseniz domates sosuna biraz hardal ve toz şeker
ilave edin.
Domatesler porsumuş ise
Yarım saat
boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha
güzel görünecektir.
Domatesler taze kalsın
Porsumuş
domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında
bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.
Dondurduğunuz sebzelerin
Dondurduğunuz
sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan
önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haslama yapın, ardından
hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara
doldurup havasını alın ve dondurun.
Dondurucudaki etlerin yapışmaması için
Pirzola,
biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt
koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde
gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.
Eğer galeta ununuz bittiyse
Eğer
galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderden
geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçler
Üst üste
koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze
olarak muhafaza edebilirsiniz.
Et suyu pişirmek için en doğru ve pratik
yöntem
Et
suyunuzun daha berrak görünmesi için pişirirken içine kar haline getirilmiş
yumurta beyazı katın. Et suyunuz pişerken köpürdüğünde, kepçenizle yapacağınız
yumuşak hareketlerle kenarlardaki köpüğü toplayabilirsiniz.
Eti çözdürmek için
Etin
buzunu çözmek için üzerine tuz dökün. Bu şekilde etin yumuşadığını görürsünüz.
Eti inceltirken...
Bazı yemek
tariflerinde etin inceltilerek kullanılması gerekiyor. Dana etleri tercihen
kasap tarafından dövülüp inceltilmelidir. Ancak, bu işlemi sizin yapmanız
gerekiyorsa, eti iki yağlı kağıt arasına koyup iyice dövün. Bunu yaparken,
etleri zedelememek için tahta et döveceğini tercih edin.
Evde pasta hazırlarken
Evde pasta
hazırlayanlar için bir önerimiz daha var. Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar,
süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha gözalıcı
olmasına dikkat edilir. Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini
süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kulandırıp sos olarak kullanabilirsiniz.
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu
oldu...
İçine bir
miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen
kıvama geldiğini göreceksiniz.
Evde yapılan marmelatlara
Birkaç
tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
Fesleğen
Tavanızı
az yağladıktan sonra fesleğen yapraklarını 3-5 dakika çevirin; yemeklerinizi
hem görsel, hem de lezzet olarak renklendirecek bir sonuç elde edeceksiniz.
Fırın torbasında tavuk pişirirken
Fırın
torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz firın torbasının üzerine
bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca firın torbasının
içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.
Fırında patates yapmadan önce
Fırında
patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay
pişecektir.
Fırında tavuk kızartacağınız zaman
Fırında tavuk
kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine
bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin.
Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
Fondü yaparken
Peynir
fondü yaparken, homojen bir karışım elde edip, karışımın top top olmaması için
belli bir hızla en az 8 dakika karıştırmak gerekir.
Gıdaları saklarken...
•
Buzdolabında ve derin dondurucuda doğru saklama yöntemleri
Gravyer peyniri
Çok çabuk
kuruyup bozulan bir cins peynirdir. Süte batırdıktan sonra iyice sıktığınız bir
pamuklu kumaşa sarmaladığınız gravyer peynirini, bozulmadan saklayabilirsiniz.
Süt yerine tuzlu su da kullanabilirsiniz.
Güzel buzlar için
Buz
kalıbına suyu koyarken içine nane yaprağı, kiraz vb. meyveler koyun.
Hamur işlerini servis etmeden önce
Fırından
çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en
az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz kesip servis
yaparsanız içi hamur kalır ve tadında bir acılık hissedilir.
Hardal
Şişenin
ağzını açınca içindeki hardalın kurumaması için, üzerine bir limon dilimi
koyun. Tabii her kullanıştan sonra bu dilimi değiştirmeniz şart.
Havuç temizlenmesi
Havuç
salatasından hoşlanıyorsanız sirke yerine limon suyu kullanırsanız daha
lezzetli olur. Temizlenmesi , Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik
parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu
işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını
temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve
üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk
kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Pişmesi, Havuçları
pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını
sağlarsınız.
Hazırladığınız kekin
Hazırladığınız
kekin, firında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte firına
koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması
için
Hazırladığınız
omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra
yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.
Hazırladığınız soslarda harika tatlar
oluşturmak için
Hazırladığınız
soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kullanabilirsiniz.
Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.
Izgara etin sertleşmemesi için
Fırında et
yaparken, fırını iyice ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç
dakika sonra ısıyı düşürün. Böylece et sertleşmez.
Izgaraları temizlerken
Fırın
ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk
çekebilirsiniz. Üzerinde çabucak kuruyup kalan lekeler ne kadar sıcak su
altında tutarsanız tutun çıkmayabilir. Bu durumda sünger taşıyla ızgarayı iyice
ovun. Lekeden eser kalmayacaktır.
İçeceklerin gazı kaçmasın
Şişelerin
ağzına bir çay kaşığı yerleştirin (malum olduğu üzere sapını şişenin içine
sokarak).
İdeal örtü boyu
Örtünün
çok kısa ya da çok uzun olması masada kötü bir görünüm oluşturur, oturanları da
rahatsız eder. Rahat bir kullanım ve güzel bir görünüm için, örtünün masadan en
fazla 30 santimetre
kadar sarkması gerekir. Ancak evde verilecek bir parti söz konuşu olduğunda
daha uzun bir örtü kullanılmalıdır. İçki ve mezelerin bulunduğu masada
kullanılacak örtü yere kadar uzamalıdır.
Jöle kalıbından çıkarırken dağılıyorsa
Jöleyi
pişirdikten sonra kabından kolay çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk
suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün.
Kabak soyarken
Kabağın
kabuklarını soymanıza gerek yok; çok iyi yıkamanız yeterli. Eğer soyacaksanız
da çok ince soyun. Soyduğunuz kabukları spagetti kalınlığında kesip mezelerde
kullanabilirsiniz; güzel bir görünüm ve hoş bir tat verir.
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız
Kabarık
bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı
mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece
kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin
kararmalarım önlemek için
Limonla
ovun.
Kahvaltı ya da çay saati için
Kahvaltı
ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli
olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz seker
katın.
Kahve nemleniyorsa
Türk
kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane
kesme şeker koyun.
Kahve telvesini temizlerken
Kahve
içtikten sonra, fincanı hemen yıkamazsanız sonra epey uğraşırsınız. Çünkü
fincanın dibinde biriken telve kuruyup kalır ve zor çıkar. Fakat, lekeli kısmın
üzerine kabartma tozu serpip nemli süngerle silerseniz, telvenin çok kolay
çıktığını görürsünüz.
Kahve toz kahve
Kullandığınız
kahvenin saf olup olmadığını anlamanız oldukça basittir. Bir bardağın üçte
ikisini suyla doldurun. Buna bir tutam toz kahve atın. Kahve, suyun üstünde
kalırsa, saflığından emin olabilirsiniz. Ama, beş dakika sonra bardağın dibine
iner ve suya karışırsa, kahvenizin içinde başka karışımlar var demektir.
Kokusu, - Çekilmiş kahveye küçük bir tutam tuz veya şeker eklerseniz kokusunu
arttırmasını sağlarsınız. Bayatsa, Kahveniz bayatlamışsa, kullanmadan önce,
kısık ateşde hafif kavurursanız, hem rutubeti gider hem de tazeliğine kavuşur.
Karides
Kabuğu
soyulan karidesler adeta bir konserve tadı verirler. Bunu yok etmek için
karidesleri 15 dakika kadar az miktarda şarap içinde veya sirkede bırakın.
Karnabahar pişerken
Etrafa
yayılan kokuyu önlemek için tencereye birkaç dilim ekmek koyun. Ekmeğin
ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanızı öneririz.
Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa
Kavanozdaki
hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz
şeker ilave edin iyice karıştırın
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden
önce
Kek
kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo
koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.
Kekin yapışmaması için
Keki
kalıbından çıkarmakta zaman zaman zorlanabilirsiniz. Ya da çıkarırken, altına
yapışıp, dağılabilir. Fakat, kek kalıbını önce sıcak suya batırıp, hamurunu
bundan sonra yayarsınız, kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir. Siz de bu tür
zorluklarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Kekler kalıba yapışıyorsa
Hazırladığınız
keklerin kalıba yapışmaması için, kalıbın içine hamuru dökmeden önce ortasına
bir şerit alüminyum folyo serin. Böylece keki piştikten sonra kolayca
çıkarabilirsiniz.
Kereviz hazırlanması
Rendelenir
rendelenmez rengini kararmaması için üzerine biraz limon sıkın. Salatası,
Rendelediğiniz kerevizi kaynar sudan geçirirseniz salatanız daha lezzetli
olacaktır.
Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa
Küçük bir
tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde
koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz.
Kesilmiş ve açık havada kalmış sogan
Kesilmis
ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını
saklamayın.
Kestanelerin kabukları
Haşladığınız
kestanelerin kabuklarının çabuk soyulması için, kaynar suya atmadan önce
üzerlerini bir bıçakla çizin. Kestaneleri sıcakken soyun çünkü soğuyunca soymak
çok daha zor olacaktır.
Kırmızı şarap lekesini çıkarmak için
Açık renk
masa örtünüze kırmızı şarap döküldüğünde hemen yıkamanızı öneriyoruz. Eğer
örtü, "nazik" bir kumaştansa, önce beyaz sirke kattığınız suda bir
süre bekletip, soğuk suyla yıkayın.
Kızartma için
Her şeyden
önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda
sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok
fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o
zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli
bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.
Kızartma kokularının bütün eve
yayılmaması için
Kızartma
kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki dal maydanoz
atın.
Kızartma kokusu
Balık
kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, bir kapta 1 çay bardağı
su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın.
Kızartma yapılan balık çok yağ çekiyorsa
Balık
kızartırken, balığı kuyruğundan tutup önce kafasını tavaya koyarsanız daha az
yağ çektiğini göreceksiniz.
Kızartmaların yapışmaması için
Yıkamak
için soğuk su yerine ılık suyu tercih edin. Böylece nişastanın etkisi yok
olacaktır. Tadı, Kızartmalarınıza değişik bir tat vermek istiyorsanız kızartma
yağına bıçakla doğradığınız birkaç sarımsak dişi atın.
Kirli mutfak tezgahları
Hamur işi
ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı
kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece
tezgahınız kolayca temizlenecektir.
Kiviler ham ise
Bir gece
boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
Kizartma kokularinin bütün eve
yayilmamasi için
Kizartma
kokularinin bütün eve yayilmamasi için yagin içerisine bir iki dal maydanoz
atin.
Konserveler hava almasın!
Konserve
kavanozlarının hava almaması için ağzındaki lastiğe çırpılmış yumurta akını
sürerseniz bu problemi önlemiş olursunuz. Özellikle ilk 15 gün kavanoz
kapaklarının sıkıca kapalı olup olmadığına bakın. Eğer hava almışsa
konserveleri hemen kullanın. Ekşime varsa kullanmadan atın.
Köfte
Köfte
hazırlanırken malzemeye yumurta sarısı yerine bir iki damla zeytinyağı ilave
edin. Köfteleriniz daha yumuşak olacaktır bu sayede.
Kötü ağız kokularını gidermek için
Kahve
çekirdeği veya karanfil çiğneyin.
Kurabiyelerin bayatlamaması için
Kapağı çok
sıkı kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın.
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce...
Kuru
fasulyeyi pişirmeden önce hem yumuşatmak hem de pişmesini kolaylaştırmak için
bir gün öncesinde suya koyup bekletiriz. Artık daha değişik bir yöntemden
yararlanılmakta ve çok daha olumlu sonuç alınmaktadır. İlk olarak fasulyeyi bir
tencere içindeki soğuk suya koyun. Tuz atmadan 15 dakika kaynatın. Ateşten
indirip iyice süzün. Aynı tencerede su kaynatın ve kaynayan bu suyun içine
fasulyeleri atın. Pişme süresinin yarısında da tuzunu ilave edin. Böylece
fasulyeler çok daha lezzetli olacaktır.
Küflenen ekmek için
Ekmek
kutusunu ara sıra sirkeli suyla silin.
Küflenmeyen sucuklar için
Sucukları
serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu
önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.
Lahana haşlarken
Bir
elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de
kokusu çabuk yok olur.
Lavabodaki kötü kokular için
Kahve
telvesini lavaboya döküp, kaynar su dökün.
Lezzetli balıklar için
Patates
nişastasında yuvarlayın veya unlamadan önce tuzlu süte batırın.
Lezzetli kekler
Büyük
küçük herkes kek yemeye bayılır. Siz de evinizde kek yaparken malzemelerin
içine karıştırdığınız meyveleri önce bol nişastaya bulayın. Böylece hem
meyvelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz, hem de kekiniz her zamankinden
daha lezzetli olur.
Lezzetli mantarlar için
Mantarların
daha lezzetli olması için pişirmeden önce içine biraz tuz ve limon suyu
koyduğunuz suda 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra pişirin. Satın aldığınız
kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze
bölümünde saklayabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler.
Mantarları hiçbir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış
olurlar.
Limondan daha fazla su elde etmek
istiyorsanız
Limondan
daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal
ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
Limonun saklanması
Kesik
limonun saklanması - Limonun üzerine tuz dökün. Böylece limon ikinci bir
kullanıma kadar kuruyup bozulmadan saklayabilirsiniz. - Bir fincan tabağının
içine biraz sirke koyun. Kesik kısmı sirkenin içinde kalacak şekilde, limonu bu
tabağa yerleştirin. Bütün limonun saklanması - Limonları bir kaba doldurup
tamamen örtülene kadar üzerine tuz dökün. Böylece, limonları hiç bozulmadan
birkaç gün saklayabilirsiniz. - Limonları su dolu bir kaba koyup bu suyu hergün
değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.
Makarna haşlarken
Makarnanızın
çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt
katın; farkı hemen anlayacaksınız.
Makarnalı salata hazırlarken...
Makarnayla
birlikte karıştıracağınız malzemenin, özellikle kuru bakliyatın çiğ kalmasını
istemiyorsanız bu malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Çünkü her birinin pişme
süresi ayrıdır. Salatada sebze çeşitlerinden kullanmak istiyorsanız hepsini
birlikte başlayabilirsiniz.
Mangalda et
Pişirdiğiniz
ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da
bir parça limonun kabuğunu ateşe atın.
Mantarları nasıl temizleyeceksiniz?
En iyi
yöntem, mantarları nemli bir bezle ovmaktır. Ayrıca pişirdiğiniz mantarların
kararmamasını istiyorsanız, pişirirken içine 1/2 limon sıkın.
Mantarların daha lezzetli olması için
Pişirmeden
önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
Marmeladı saklarken
Saklama
kavanozunun üzerine yanmış şeker dökün. Daha sonra kavanozun kapağını kapatın.
Marulların uzun süre taze kalması için
Bir saat
su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde
yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
Maydanozları saklarken
Maydanozlarınızı
kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem her zaman
kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşil halini korur. Kıyılmış maydanozu
yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da
kullanabilirsiniz
Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan
Maydanozu
yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave edin.Çünkü pişmiş
maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur.
Mayonez yaparken
Zeytinyağı
yerine susam yağı kullanırsanız daha uzun süre dayanır.
Meyveleri taze tutmak için
İçlerine
herhangi bir cins yaprak serpip saklayın.
Meyveli pasta yaparken
Evinizde
meyveli pasta yapıyorsunuz. Ama bir türlü sonuçtan memnun değilsiniz. Bazı
meyvelerin tadı acımsı olur. Bu tadı çiğken farkedemeyiz. Meyveleri pastaya
ilave etmeden önce tozşekere bulamayı sakın ihmal etmeyin. Dilerseniz,
meyvelerin üzerlerine biraz tozşeker serpmekle de yetinebilirsiniz
Midye ve istiridyelerin kabuklarını
kolayca açmak için
Midye veya
istiridyeleri bol soğuk su ile yıkayıp, plastik bir torbaya doldurarak 1 saat
kadar buzlukta bekletin.
Naneler buzluğa
Nane
kokusu ve tadı nedeniyle sofralarımızdan eksik olmaz. Sindirim zorlukları,
ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların
tedavisinde kullanılır. Ancak özellikle limonataya apayrı bir tat verir.
Evinizde limonata hazırlıyorsanız, daha fazla lezzet ve dekoratif bir görünüm
için buzluğa su doldururken birkaç da nane yaprağı atın.
Nanenin kokusunu artırmak için
Üzerine
biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
Omlet yumuşaklığı
Yumuşak
bir omlet hazırlamanın birinci şartı yumurta sarılarını delip, beyazlara fazla
ısrar karıştırmaktır. En önemlisi, karışımı fazla çırpmayın
Ölçekli kaşıklar
Hastalandığımız
zaman hepimizin evine torba torba ilaç girer. İşte bu ilaç kutularındaki ve
şuruplarındaki plastik kaşıkları sakın atmayın. Bunları daha sonra tuz,
karabiber ve kırmızıbiber gibi çeşitli baharatlardan yararlanırken ölçek olarak
kullanabilirsiniz.
Parça etleri saklarken...
Biftek ya
da bonfile gibi parça etleri toplu halde buzluğa kaldırmayın. Birbirlerine
yapışırlar. İki parça alıp pişirecek olsanız bile, bütün etlerin çözülmesini
beklemek zorunda kalabilirsiniz. Kaldı ki, çözüldükten sonra kullanılmayan
etler tekrar dondurulmaz çünkü hem lezzetinden hem de besin değerinden çok şey
kaybeder; ayrıca mikroorganizma ürer. Dilimlerin her birini zeytinyağı ile
hafifçe yağlayın. Sonra birer veya ikişer dilimler halinde naylonlara sarın ve
buzluğa koyun.
Paslanan bıçaklar için
Soğanı
ikiye bölüp, pudra şekeri serpin. Bıçağı bununla ovun.
Toz şekere
bulamayı unutmayın.
Pastalardaki şekerlemeler
Evde pasta
yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız
pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır
ve dibe çökmezler.
Patates kızartırken fazla yağ emmemesi
için
Patates
dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece
fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.
Patates soyarken
Üzerini
bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını
sağlayabilirsiniz.
Patatesin çabuk pişmesini istiyorsanız
Haşlama
suyunun içine bir kaşık margarin koyun, hem patateslerin vitaminlerini
kaybetmemiş olursunuz, hem de patatesler daha çabuk pişer.
Patateslerin filizlenmesin önlemek için
Patates
torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra
Patlıcan
kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az
haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine
katın. Pilaviniz daha lezzetli olacaktır.
Peynir keserken
Bıçağı
önce soğuk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağı
daha rahat yıkarsınız.
Peyniri kolay rendelemek için
Peyniri
kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.
Peynirin uzun ömürlü olmasını
istiyorsanız
Peynirin
havayla temasını kesmek için ağzı kapalı bir kaba koyduğunuzda terler. Bunu
önlemek için, peyniri kapattığınız yere bir parça şeker koyabilirsiniz.
Peynirin buzdolabında kurumaması için ıslak bir tülbente sarın. Kurudukça tülbenti
tekrar ıslatın.
Peynirleri saklarken
Buzdolabınıza
koyduğunuz peynirlerin bozulmaması için kavanozlara koyup saklayın.
Pilav yaparken rengi kararmasın
istiyorsanız
Eğer sade
pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu,
pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.
Pirinç beyazlığı
Pişireceğiniz
pirincin suyuna birkaç damla limon suyu ilave ederseniz, iştah açıcı bir
beyazlığa sahip olabilirsiniz.
Pişirdiginiz sebzelerin renklerini
kaybetmemesi için
Pişirdiğiniz
sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.
Pizzanızın daha yumuşak olması için
Hamura
sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
Portakal marmelatı
Dört
portakalın kabuğunu 10 dakika kadar haşlayın. Haşlama suyunu döküp, tekrar yeni
bir suda kabuklarının acılığının gitmesi için bir 10 dakika daha haşlayın.
Portakal kabuklarını püre haline getirdikten sonra üstlerini örtecek kadar bal
koyup karıştırın. Koyu olursa, biraz portakal suyu veya limon suyu
ekleyebilirsiniz.
Pörsüyen marullar
Marulu
dikkatli saklamazsanız çok çabuk pörsür. Uzun süre taze kalması için, 1 saat su
dolu bir kapta tutun. Sonra, buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde
yerleştirin. Bu şekilde 10 gün saklayabilirsiniz. Buzdolabından çıkardığınızda
daha canlı görünmesini istiyorsanız buzlu suya koyabilirsiniz.
Pudingin üzerindeki kabuklar
Jöle,
puding ve sosların üzerine, pişer pişmez çok ince bir kat eritilmiş tereyağı
veya krema sürün. Kabuklanma ve gözenekler yok olacaktır.
Püre ısıtmak için
Soğuyan
püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün. Sonra püre kabını ateşe
otutturduğunuz su dolu bir kabın içine koyun ve kısık ateşe bir amyant tabakası
koyup püre kabını bunun üzerine oturtun.
Rende temizlemek için
Bir ekmek
parçası ile oğuşturduktan sonra soğuk su ile yıkayınız.
Yeşil
salataya zeytinyağı ve limon sosu dökerken sırasıyla önce zeytinyağı, sonra
limon/sirke ve en son olarak da tuz eklenir. İlk önce dökülen yağ, yaprakların
üzerinde bir tabaka oluşturarak limon/sirke ve tuzun yaprakları pişirmesini
önler.
Sandviçleri saklarken
Artan
sandviçleri atmak yerine bir süre daha taze olarak saklayabilirsiniz. Bunun
için, sandviçleri taze ve yıkanmış kuru kıvırcık salata yaprağına sarın. Bir
tabağa koyup üzerini hafif nemli bir bezle örtün. Bu şekilde buzdolabına
kaldırın.
Sarımsağı hazmetmek için
Sarımsağı
çok seviyor fakat kolay hazmedemiyorsunuz. Bunun için de yemekten
kaçınıyorsunuz. Eğer sarımsağın ortasındaki tohum kısmını çıkarırsanız
hazımsızlık sorunundan kurtulursunuz. Böylece istediğiniz kadar sarımsağı da
yiyebilirsiniz.
Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını
istemiyorsanız
Sarımsak
doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz
serpiştirin.
Sarımsak kokusu ve saklanması
Sarımsaklı
bir yemek yedikten sonra nefesinizin kokmaması için; - Maydonoz yiyin, - Kahve
taneleri çiğneyin, - Karanfili deneyin. Saklanması, Saplarını saç gibi örerek
saklamak en iyisidir. Böylesi göze güzel görünebileceği gibi bütün sarımsak
başları hava alacağından çok uzun zaman saklayabilirsiniz.
Sarımsak ya da soğan kokusu
Elinizde
kalan ağır kokuyu geçirmek için paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı
parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutun.
Sarımsaklar için
Kavanoza
koyup buzdolabında saklayın.
Sarımsaklarınızı her zaman elinizin
altında hazır bulundurmak istiyorsanız
Sarımsaklarınızı
her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan
sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz.
Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
Satın aldığınız balığı hemen
pişirmeyecekseniz
Satin
aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmıs olarak almayın.
Temizlenmiş, bütün olarak alın. Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha
açık ve duyarlıdır.
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak
istiyorsanız
Satın
aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki
adet kesme şeker atin. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze kaldığını
göreceksiniz
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham
ise
Satın
aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba
içerisinde elma ve armut ile saklayın.
Satın aldığınız kültür mantarlarını
Satın
aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının
sebze bölümünde saklıyabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler.
Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış
olurlar.
Sebze pişirirken...
Brokoli
gibi sebzeler pişerken eve kötü bir koku yayarlar. Bunu önlemek için brokoliyi
haşlarken haşlama suyunun veya yemeğin içine çok az miktarda sirke koyun.
Ayrıca sebzeyi çok fazla pişirmeyin. Brokoliyi satın aldıktan hemen sonra,
fazla bekletmeden pişirmek de çok önemli.
Sebzeleri kızartırken...
Kızartacağınız
sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin.
Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın.
Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur ve istenilen sonuç alınmaz.
Ayrıca kızartılan sebzeleri tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanmak
gerekir.
Sert etlerinizi
Sert
etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını
göreceksiniz
Soğan doğrarken
Ağlamadan
soğan soymak için birçok yol vardır; bunlardan en etkili olanı soğanı soymadan
önce 15 dakika kadar sirkeli sıcak suda bekletmektir.
Soğan soyarken
Soğan
soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, içi su dolu bir kaba koyun.
Soğan, sarımsak kesmeden önce
Soğan,
sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz , istemediğiniz
kokulardan kurtulmuş olursunuz.
Sos hazırlarken
Demi-glace
sos yaparken, homojen ve pütürsüz bir karışım elde etmek için belli bir hızla
karıştırmak gerekir.
Soslar topaklar
Sos
hazırlarken un topaklarının oluşmasını önlemek için tahta kaşık yerinbe bir
çatalın ucuna taktığınız kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanın.
Sucuğu kolay soymak için
Soyarken
sivri uçlu bıçakla boydan boya çizdikten sonra nemli bir bezle silin.
Sufle yaparken başarılı olmak için
Yumurta
aklarını iyice kar haline getirin. Doğru kapta sufle pişirin ve kabın yapışmaz
özellikte olmasına dikkat edin. Fırınınızı doğru ısıya ayarlayın. Sufle
pişirirken en önemli nokta, kalıbınızı yağlayıp unladıktan sonra içine elinizle
ve parmaklarınızla dokunmayın; dokunursanız yağlı unun dağılımını bozabilir;
suflenin kaba eşit oranda dağılmasını engellemiş olursunuz.
Sulu limonlar
Limonlarınızın
daha fazla su vermesini istiyorsanız, limonlarınızı sıcak suya atın. Faydasını
göreceksiniz.
Sulu portakallar için
Sıkmadan
önce 1 saat soğuk suda bekletin.
Süt tencereye yapışıyorsa
Sütü
koymadan önce tencereyi soğuk su ile çalkalayın.
Süte biraz karbonat atarsanız
Çabuk
bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
Sütünüz yandı ise
Kabın
üstüne 5 dakika nemli bir beyaz bez örtünüz. Bu amliyeyi, her defasında bezi
suda çalkalayarak tekrarlayınız. Sütün yanık kokusu tamamen kaybolur
Şarap mantarlarını şişeye geçirirken
zorlanıyorsanız
Mantarları
tekrar şişeye geçirmek için, kaynar suyun içine atın.
Şarap yerine
1/3 sirke,
2/3 su ve 1 kesme şekeri karıştırın, yemeğe şarap yerine ekleyin.
Şarap yerine sirke...
Bazı et
yemeği tariflerinde şarap kullanılır. Ama siz şarap kullanmak istemiyorsunuz.
Öyleyse, şarap konması gereken yemeklerde, kırmızı şarap yerine üzüm sirkesi,
beyaz şarap yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz
gereken önemli bir nokta var; şarap için verilen ölçülerin yarısı kadar sirke
kullanmanız gerekiyor.
Şeftali soymak zor geliyorsa
Pek çok
kişinin en sevdiği meyvelerden biri şeftalidir. Fakat kabuklarım soymak tam bir
işkencedir! Bazılarının ise, meyvenin kabuklarına karşı alerjisi olur.
Şeftalileri 10 saniye sıcak suda tutup, sonra soğuk suya batırırsanız,
kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Şerbetin kıvamını tutturmak için...
Limonun
suyu, şerbeti koyulaştırır ve geç şekerlenmesini sağlar. Ancak fazla limon suyu
ilave edilmesi şerbeti ağdalaştıracağı için çok tatlı olmasına yol açar. Bu da
damak zevkinizi bozabilir. Şerbette istediğiniz kıvamı elde etmek için limon
suyu miktarına dikkat edin. Hemen tüketeceğiniz tatlılara çok az limon suyu
koyun.
Tahta kaşıkların temizlenmesi
Tahta
mutfak eşyalarım temizlemek oldukça zordur. Ancak, onları bulaşık tozuyla ovup
temizledikten sonra durulayarak açık havada kurulabilirsiniz. Yalnız güneş
altında ve soba kenarında bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde kötü
kazalara sebep olabilirsiniz.
Tatlılarda tarçın tadı
Çubuk
tarçını kullanırken, bir bıçak yardımıyla iki ucuna birkaç çentik atın; böylece
aromasını ve kokusunu en iyi şekilde bırakacaktır.
Tavuk kızartırken...
Tavuğu
pişirirken nar gibi kızarmasını isteriz. Bu da saatlerinizi alabilir. Hem
zamandan kazanmak hem de tavuğun lezzetini arttırmak için tavuğu firına atmadan
önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz.
Tavuk pişirirken;
Limonla
ovup içine ve üzerine limon kabuğu rendesi ekleyin.
Taze bisküviler için
Ambalajını
açtıktan sonra ağzı sıkıca kapanan bir metal kutuya koyun.
Tencerenin dibi yandıysa
Yemek
yaparken tencerenin dibi tutarsa, temizlemek için bir miktar karbonatı suyla
karıştırıp, elinizle hamur kıvamına getirin. Bunu tencerenin dibine örtün. Bir
gece böylece bekletin. Bir gün sonra tencere temizlenecek ve pırıl pırıl
olacaktır.
Tereyağını kızartırken
İçine bir
damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz
Tıkanan tuzluklar
Mutfağın
nemli ortamında tuzluklar tıkanıyorsa, içlerine biraz pirinç koyun.
Turşu
Köpüğü,
Kavanozda kaldırdığınız turşuların üzerine bir zaman sonra bir köpük tabakası
oluşur. Bunu kaşıkla alın ve turşunun üzerine bir parmak kalınlığında zeytinyağ
dökün. Zaman zaman değiştirin. Tuzu, Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu
için yenemiyorsa, turşunun içine kabukları soyulmuş birkaç tane soğan
koyduğunuz sirkeye yatırın ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.
Unlarınızın böceklenmemesi için
Unlarınızın
böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
Uzun süre dayanan sebzeler için
Aldığınız
sebzeleri yıkamadan buzdolabında poşetlerde ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak
saklayın.
Vitaminli havuç
Satın
aldığınız havuçları 15 gün kadar buzdolabında bekletirseniz vitamin oranları
artar.
Yağ şişeleri
Evde yağ
şişelerinize damak zevkinize göre ekleyeceğiniz defne yaprağı, ıtır vb.
baharatlarla ayrı bir tat kazandırabilirsiniz.
Yağ şişelerini kolay temizlemek için
Sıvı yağ
koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz
birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra
şişeyi yıkadığınızda lekesiz ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Yapışan üzümler
Kuru
üzümler uzun süre saklandığında birbirine yapışır ve lezzeti bozulur. Bunu
önlemek için, kuru üzümleri havası alınmış bir torbada buzdolabında muhafaza
edin. Üzümler çok sertleşirse üzerine sıcak su gezdirin. Daha sonra kağıt havlu
koyup, kurulayın.
Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini
istiyorsaniz
Yaptığınız
böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız firına koymadan önce birkaç saat
buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
Yemekler tuzlu olduysa
Tencereye
birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Yemekleri saklarken
Alüminyum
folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır. Yiyeceklerin
üzerine mat olan tarafı temas etmelidir; zira parlak taraf oksitlenebilir.
Yeni bir tava satıin aldığınızda
Yeni bir
tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem
ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
Yeşil fasulyeleri haşlarken
Haşladığınız
yeşil fasulyelerin rengini kaybetmemesi için tencerenin ağzını kapatmayın.
Yeşilliklerinizi uzun süre korumak için
Yeşillikleri
canlandırmak için 2 çorba kaşığı limon suyu katılmış buzlu su dolu bir kaba
yeşillikleri yerleştirin. Üstünü kapatıp buzdolabında bir saat bekletin.
Eskisine göre daha canlı hale geldiklerini göreceksiniz.
Yoğurttan daha fazla yararlanmak
istiyorsanız
Yoğurttan
daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun tüm mineral ve
vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır.
Yumurta haşlarken çatlamaması için
Yumurtayı
bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder