HANGİ AYDA HANGİ BALIK YENİR?
Sularımızdaki balıkların ve diğer mahsullerin bazıları bütün sene boyunca yenir. Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar. Beyaz etli, ince, narin balıklar oldum olası hep "lüks" balık muamelesi görürler: Levrek, dil, kalkan gibi balıklar tarihin hiçbir döneminde öyle ucuza kapatılmamışlardır. Bu büyük ilgi de boşuna değildir; bu balıklar çok hafif, hazmı kolay, insanı tıkamayan türdendir.
OCAK
|
Uskumru,
lüfer, palamut, istavrit lezazetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam
yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi
başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.
|
ŞUBAT
|
Bu ayda
Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol çıkar.
Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal,
derepisisi, minekop, midye lezzetle yenir.
|
MART
|
Kefal,
levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.
|
NİSAN
|
Kalkan
lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır. MErcan, levrek,
kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda
balık daha boldur.
|
MAYIS
|
İstakoz,
levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides,
iskorpit zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar.
|
HAZİRAN
|
Bu ayda
balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e yazlığa gitmişlerdir. Dip
balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu
sebeple haziran ayı verimsizdir.
|
TEMMUZ
|
Sardalyanın
mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir,
barbunya yine nefasetini devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar.
|
AĞUSTOS
|
Çingene
palamutu mevsimi açar. SArdalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya
yine nefis lezzetlidir.
|
EYLÜL
|
Sardalya,
kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği
yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
|
EKİM
|
Geçici
balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu,
balığın her çesidinin bollaşması demektir.
|
KASIM
|
Ekim
ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisi'nin en nefis olduğu
aydır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır.
|
ARALIK
|
Uskumru,
lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Tekir
boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder