21 Ocak 2012 Cumartesi

KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN NİTELİKLERİ

KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN NİTELİKLERİ

Turizm işletme belgesine sahip olan oteller “ turistik oteller ”olarak adlandırılır. Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolündeki turistik oteller dünya standartlarına uygun olarak ülkemizde de beş ayrı yıldız sistemine göre sınıflandırılmıştır.“ Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik ”te belirtilen genel niteliklerin yanında, sınıfı için belirtilen şartları da taşıması gereken oteller yıldız sistemine göre şu şekilde sınıflandırılmıştır:

• Bir yıldızlı oteller
• İki yıldızlı oteller
• Üç yıldızlı oteller
• Dört yıldızlı oteller
• Beş yıldızlı oteller

Bu sınıflandırmanın dışında kalan, dünyada da bazı örnekleri bulunan yedi yıldızlı oteller de ülkemizde son yıllarda hizmete girmiştir. Beş yıldızlı otellerin özelliklerinden çok daha fazlasına sahip olan bu oteller yönetmelik dışında “ yedi yıldızlı otel ” ifadesiyle anılmaktadır.

Bir Yıldızlı Oteller
Bir yıldızlı oteller, aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşır
o En az on oda
o Resepsiyon ve lobiden oluşan kabul holü
o Kahvaltı ofisi ve kahvaltı salonu
o Kat sayısı üçten fazlaysa otel kapasitesi ile orantılı müşteri asansörü
o 06:00–24:00 saatleri arasında büfe hizmeti
o İlk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap
o Odalarda dışarı ile doğrudan bağlantılı telefon hizmeti
o Oda sayısının en az yüzde yirmi beşine hizmet verebilecek sayıda kıymetli eşya kasası

İki Yıldızlı Oteller
İki yıldızlı oteller, bir yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşır
o İklim koşullarına göre genel mahallerde klima sistemi
o Odalarda saç kurutma makinesi
o Odalara içecek hizmeti

Üç Yıldızlı Oteller
Üç yıldızlı otellerde; iki yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte bulunması gereken asgari nitelikler şunlardır
o İklim koşullarına göre odalarda klima sistemi
o Lobiden ayrı düzenlenmiş oturma salonu
o Odalarda televizyon
o Odaların yüzde ellisinde mini bar ile mevcut yiyecek ve içecek türlerine uygun servis malzemesi
o Yüzme havuzu veya ikinci sınıf lokanta veya kafeterya veya en az elli kişilik çok amaçlı salon
o Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti
o Yirmi dört saat büfe hizmeti

Dört Yıldızlı Otel
Dört yıldızlı oteller; üç yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte aşağıda belirtilen nitelikleri taşırlar
o Kabul holünde telefon kabinleri
o Müşterilerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının ikiden fazla olması halinde otelin kapasitesiyle orantılı, müşteri asansörü
o Odalarda ve genel mahallerde klima
o Odalarda mini bar, kıymetli eşya kasası
o 06:00–24:00 saatleri arasında oda servisi
o Kuru temizleme ile terzi hizmeti
o Satış mağazası
o Çeşitli dillerde; süreli yayın, kitap gibi dokümanların yer aldığı okuma mahalli
o Kapasitesi yüz kişiden az olmamak kaydıyla, tesis yatak kapasitenin yüzde ellisine hizmet veren birinci sınıf lokanta
o Sürekli doktor hizmeti ve revir, müşterilerin bu konuda bilgilendirilmesi
o Personel sayısının en az yüzde on beşi oranında, konusunda eğitim almış personel
o İdari personelin konusunda eğitimli veya en az beş yıl deneyim sahibi olması
o Odalara; mesaj bırakabilme sistemi ya da buna yönelik hizmet verilmesi
o Ayrıca;
o En az yüz kişilik çok amaçlı salon ve fuayesi
o Kapalı ve açık yüzme havuzları
o En az yüz kişi kapasiteli kabare, tiyatro, sinema etkinliklerinin yapılabileceği kapalı salon
o Kafeterya ve snack bar
o En az yüz kişilik konferans salonu, fuayesi, salon ile bağlantılı en
az iki çalışma odası, sekreterlik ve simültane tercüme hizmetleri
o En az yüz kişilik gece kulübü, diskotek veya benzeri eğlence imkanı veren ayrı bir salon,
o Aletli jimnastik, aerobik veya bilardo salonu, alarm sistemi bulunan sauna, Türk hamamı, mini golf, tenis veya voleybol sahası, trambolin, bowling salonu, go-kart pisti, kayak ve deniz sporları, squash salonu veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az üç adedi
o Pasta ve içki servisi verilen en az yüz kişilik salon
o Türk mutfağından en az beşer adet sıcak ve soğuk yemekler ile tatlı çeşitlerinin de sunulduğu alakart hizmet verilen ayrı bir lokanta ünitelerinden en az üç adedi bulunmalıdır.

Beş Yıldızlı Otel
Beş yıldızlı oteller; yerleşme durumu, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve hizmet standardı olarak üstün özellikler gösteren, dört yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte asgari bazı nitelikleri taşıyan en az yüz yirmi odalı otellerdir
o Müşterilerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının birden fazla olması halinde otelin kapasitesiyle orantılı müşteri asansörü
o Odalarda; çalışma masası, yatak baş ucunda merkezi aydınlatma düğmesi ve priz, boy aynası
o Odalarda; bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, cilası, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kağıt mendil, şemsiye gibi en az on adet amblemli malzeme
o Banyolarda; küvet, resepsiyonla bağlantılı telefon, büyüteçli ayna
o Altı odadan az olmamak üzere oda kapasitesinin asgari yüzde beşi oranında tütün ürünleri içermeyen oda düzenlemesi
o Dört yıldızlı otelde “ayrıca bulunması gereken özellikler”başlığıyla belirtilen ünitelerden, ilave olarak en az üç adedi
o Yirmi dört saat oda servisi
o Garaj veya üzeri kapalı otopark, bu mahallerde yirmi dört saat görevli personel,
o Odalarda; uydu veya video yayınları ile oda sayısının yüzde onu oranında internet imkanı sağlanması
o Bay ve bayan kuaförü
o Satış mağazaları
o Personel sayısının en az yüzde yirmi beşi oranında konusunda eğitim almış personel
o Alakart lokanta
o Resepsiyondan ayrı bir mahalde müşteri ilişkileri, danışmanlık gibi hizmetlerin deneyimli personel tarafından sağlanması
o Kat koridorlarında resepsiyonla bağlantılı telefon
o Beş yıldızlı otel bünyesinde birden çok konferans salonu bulunması halinde; bu salonlardan en fazla üç adedi, dört yıldızlı otelde ayrıca bulunması gereken özellikler başlığıyla belirtilen ünitelerden sayılır.

Motel
Moteller, yerleşim merkezleri dışında, kara yolları güzergâhı veya yakın çevrelerinde inşa edilen, motorlu araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama, yeme içme ve araçlarının park ihtiyaçlarını karşılayan en az on odalı işletmeler olup aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşırlar:
- Tesisin kolayca bulunmasını ve görülmesini sağlayan yol ve yön işaretleri otopark ile diğer hizmet tesislerini gösteren işaretler, yeterli aydınlatma ile iyi bir çevre düzenlemesi
- Trafik gürültüsüne karşı gerekli önlemler
- Sadece yaz sezonu boyunca açık tutulan tesisler hariç olmak üzere girişte rüzgarlık, hava perdesi, döner kapı veya benzeri düzenleme
- Resepsiyon ve bekleme yeri
- Telefon, faks ve internet hizmetleri
- Oda sayısının en az yüzde yirmi beşine hizmet verebilecek sayıda kıymetli eşya kasası
- Kahvaltı hizmetini de verecek şekilde düzenlenmiş oturma salonu ve kahvaltı ofisi
-Yrmi dört saat büfe hizmeti
- İlk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap
- Yirmi dört saat hizmet veren satış ünitesi
- Oda sayısının yüzde sekseni oranında otopark

Tatil Köyü
Tatil köyleri; doğal güzellikler içerisinde, rahat bir konaklama yanında çeşitli spor, eğlence ve satış hizmetlerinin de sağlandığı yaygın yerleşim düzeninde, eğimli arazilerde kottan kazanılan katlar da dâhil olmak üzere en fazla üç katlı yapılardan oluşan ve en az seksen odalı işletmelerdir
Tatil köylerinde, doğal varlıklar ile yöresel değerlerin korunmasına da özen gösterilerek nitelikli çevre düzenlemesi yapılır. 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı tatil köyü şeklinde iki ayrı gruba ayrılan tatil köyleri aşağıda belirtilen nitelikleri taşırlar:
- Yönetim tesisleri:
Yönetim tesisleri şu nitelikleri taşır:
• Resepsiyon, danışma, telefon kabini ve bekleme yerinden oluşan bir kabul alanı
• Yeterli büyüklükte bagaj odası ile emanet hizmeti ve bagaj taşıma hizmeti
• Oda sayısının en az yüzde yirmi beşine hizmet verebilecek sayıda veya müşteri yatak odalarının tamamında kıymetli eşya kasası
• Sürekli hizmet verilmesine yönelik doktor ve hemşire anlaşması ile revir, müşterilerin bu konuda bilgilendirilmesi
• Müşterilere tesisin bütününü tanıtıcı ve tüm birimlere ulaşımını kolaylaştırıcı görsel doküman gibi hizmet sunumu
- Geceleme birimleri:
Geceleme birimleri aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
• Müşterilerin oda ve diğer ünitelere rahatça ulaşımını sağlayacak ve karanlıkta da görülebilecek nitelikte yönlendirme işaretleri
• İklim koşullarına göre klima
• Odalarda dışarı ile doğrudan bağlantılı telefon hizmeti
• Oda banyolarında saç kurutma makinesi, mini bar
• Odalara mesaj bırakabilme sistemi ya da buna yönelik hizmet verilmesi
- Spor, eğlence, yeme içme, dinlenme tesisleri ve çevre düzenlemesi:
Bu üniteler aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
• Aletli jimnastik, bilardo, bowling, golf, tenis, voleybol, badminton, trambolin, squash, su oyunları, kayak ve deniz sporları gibi tesisin kuruluş yerine uygun nitelikteki çeşitli spor imkanlarından en az dört adedi
• Kapalı ya da açık yüzme havuzu
• Dinlenme terasları, açık veya kapalı bar, açık hava tiyatrosu, açık dans yeri gibi yardımcı tesislerden en az üç adedi
• Oyun veya televizyon salonu
• Çocuk oyun parkı ve bu yerlerde çocuklar için özel tuvaletler
• Tesiste tatil köyünün yapı ve işletme nitelikleri ile uyumlu ikinci sınıf lokanta
• Kabul alanından ayrı oturma salonu veya okuma salonu
• Satış yerleri
• İklim koşullarına göre klima
• Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti
• Arazinin muhtelif yerlerinde resepsiyon ile irtibatlı tesisat
- Sınıflandırma:
Yukarıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesisler dört yıldızlı tatil köyü, yerleşme özellikleri, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve servis yönünden üstün özellikler gösteren ve ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesisler beş yıldızlı tatil köyü olarak sınıflandırılır.
• Odalarda uydu veya video yayınları imkanı olan televizyon, kıymetli eşya kasası, banyolarda; bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kağıt mendil gibi en az beş adet amblemli malzeme
• Odaların balkon, teras gibi bölümlerinde ayrı oturma grubu ve nitelikli açık alan düzenlemesi
• Dört odadan az olmamak üzere oda kapasitesinin asgari yüzde beşi oranında tütün ve tütün mamulleri içilmeyen oda düzenlemesi
• Lokantanın, birinci sınıf olarak düzenlenmesi, tesis bünyesinde ayrıca kafeterya veya ikinci sınıf lokanta bulunması halinde birinci sınıf lokantanın kapasitesinin en az yüz kişilik olacak şekilde düzenlenebilmesi, lokantanın kapalı kısmında iklim koşullarına göre klima, açık kısımlarında ise güneş ve yağmurdan koruyucu gerekli önlemler, mutfak için servis avlusu ve servis girişi
• Diskotek veya gece kulübü veya benzeri eğlence imkânı veren ayrı bir salon
• Uzman personel refakatinde çocuklara bakım ve oyun imkânları sağlanan çocuk bakım odası ve bahçesi
• Türk hamamı veya sauna
• Bay ve bayan kuaförü
• Kuru temizleme hizmeti
• Toplam personel sayısının en az yüzde yirmi beşi oranında konusunda eğitim almış personel
• Özel geceler, yarışma, parti gibi ek eğlence imkânları ile müşterilerin bu imkânlara katılımının sağlanması
• Oda sayısının yüzde biri oranına yeterli olabilecek düzeyde internet hizmeti verilen mahal
• Resepsiyondan ayrı bir mahalde müşteri ilişkileri, danışmanlık gibi hizmetlerin deneyimli personel tarafından sağlanması

Pansiyon
Pansiyonlar; yönetimi basit, yemek ihtiyacının idare tarafından sağlanabildiği veya müşterilerin
kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı bulunan, en az beş odalı işletmeler olup taşıması gereken asgari nitelikler şunlardır:
- Giriş holü, emanet hizmeti
- Oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek, yazlık tesislerde kısmen açık da olabilen, yeterli kapasitede bir salon
- Yemek ihtiyacının işletme tarafından verilmemesi durumunda pansiyon mutfaklarında ihtiyaca göre yeterli sayıda buzdolabı, pişirme ve ızgara donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve malzeme istif yerleri, servis malzemesi dolapları
- İlk yardım malzeme ve gereçleri ulunan dolap

Kamping
Kampingler; kara yolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, deniz, göl, dağ gibi doğa güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle müşterilerin kendi imkanlarıyla geceleme, yeme içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşıladıkları en az on ünitelik işletmelerdir.

Apart Otel
Apart oteller; mesken olarak kullanılmaya elverişli bağımsız apartman ya da villa tipinde inşa ve tefriş edilen, müşterinin kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli teçhizat ile donatılan ve otel olarak işletilen işletmelerdir. Apart oteller; belgeli bir otel veya tatil köyü veya turizm kompleksi yatırımı veya işletmesi bütünü içinde yer alabildiği gibi en az on üniteden oluşacak şekilde; bir tesis bünyesinde bulunma zorunluluğu olmadan da “ müstakil apart otel ” adı altında düzenlenebilir. Apart otellerin asgari nitelikleri şunlardır:
- Resepsiyon, bekleme ve idare birimi
- Apart ünitelerde;
• Yatak odalarında; yatak, komodin, gece lambası, elbise dolabı ile yataklarda; çarşaf ve kılıflı yastıklar, iklim şartlarına göre pike ve battaniye
• Yaşam odasında; kapasiteye uygun koltuk, yemek masası, sandalyeler ve sehpalar
• Mutfakta; ocak, buzdolabı, yeterli servis malzemesi, dolaplar ve kapalı metal çöp kutusu
• Banyo, çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti verilmemesi halinde otomatik çamaşır makinesi
• İlk yardım dolabı
- Yerleşim merkezleri dışındaki apart otellerde, satış ünitesi
Tesis bünyesindeki apart otellerde; resepsiyon, bekleme ve idare birimi ve satış ünitesi, apart otel ünitelere de hizmet verecek şekilde düzenlemişse ayrıca aranmaz.

Hostel
Hosteller; gençlik turizmine cevap verebilecek ve yeme içme hizmeti veren veya müşterinin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı olan en az on odalı işletmeler olup taşıması gereken asgari nitelikler şunlardır:
-Resepsiyon, vestiyer, emanet kasa, bagaj yeri ve bekleme yerinden oluşan giriş holü
- Kapasiteye uygun oturma salonu
- Yatak odaları ile bağlantılı sorumlu kişi odası
-Lokanta veya kafeterya hizmeti verilmesi veya müşterilerin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkânı olan yeterli teçhizatlı mutfak, yemek salonu
- Müşterilerin kendi imkânlarıyla eğlenmelerini sağlayabilecek düzenleme
- Kız ve erkekler için ayrı bölümler halinde en fazla sekiz kişilik odalar ve en fazla sekiz yatağa bir banyo
- İlk yardım, emanet ve telefon hizmetleri
- Çamaşır yıkama, ütüleme ve kurutma imkânı sağlayan mahaller
- Genel depo ve spor malzemeleri odası
Sağlık ve Spor İşletmeleri
Sağlık turizmine yönelik oluşturulan termal işletmeler ve sağlıklı yaşam işletmeleridir.

Termal İşletmeler
Termal işletmeler; toprak, yer altı, deniz ve iklim kaynaklı doğal tedavi unsurlarının tedavi edici faktör olarak kullanıldığı kaplıcalar, içmece ve iklim kür merkezleri ile buralarda kurulan tedavi ve rekreasyon amaçlı üniteleri içeren işletmelerdir.Termal konaklama ve termal kür işletmesi olmak üzere iki tür termal işletme bulunmaktadır:
- Termal konaklama işletmeleri; bu yönetmelikte tanımlanan aslî konaklama işletmeleri ile birlikte işletilip belgelendirilen ve bünyesinde yer aldıkları konaklama işletmelerinin tür ve sınıfı da belirtilerek isimlendirilen termal işletmelerdir. Bu işletmeler ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
• Tesis bünyesinde bulunmaması halinde ikinci sınıf lokanta
• Çeşitli spor aktivitelerine imkan verecek düzenlemeler
• Açık alanlarda özenli çevre düzenlemesi
- Termal kür işletmeleri: bünyesinde konaklama yapılmadan kür programı çerçevesinde işletilip belgelendirilen termal işletmelerdir. Bu işletmeler aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
• Giriş tesisleri ve satış ünitesi
• Birinci sınıf lokanta veya ikinci sınıf lokanta ile kafeterya
• Çeşitli spor aktivitelerine imkan verecek düzenlemeler
• Açık alanlarda özenli çevre düzenlemesi

Sağlıklı Yaşam İşletmeleri
Sağlıklı yaşam işletmeleri; kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde yönetmelikte belirlenmiş asli konaklama tesisi bünyesinde bulunan işletmelerdir. Doğal çevre içerisinde düzenlenen bu tesislerde; tedavi, birlikte düşünme, hareket etme yoluyla ortak motivasyon ve sinerji yaratmaya veya sağlık tedavisi sonrası rehabilitasyona veya terapiye yönelik hizmetleri verilir.
Sağlıklı yaşam işletmeleri müşterilere sağlıklı yaşam hizmeti sunmayı hedefler. Açık alanlarda doğal spor aktiviteleriyle desteklenen, gıda ve beslenme, doğal bitki banyoları, aroma terapi, güzellik ve estetik, heyecan ve eğlence, çeşitli yaş grupları için sağlık ve bakım hizmetleri sunulur. Tüm bu hizmetlerde uzmanlaşarak işletilen ve hizmetin gerektirdiği ünitelerde uzman personel çalıştırılan tesislerdir. Sağlıklı yaşam işletmeleri, bünyesinde yer aldıkları konaklama işletmelerinin tür ve sınıfı da belirtilerek isimlendirilir. Bu işletmeler ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşırlar:
- Tesis bünyesinde bulunmaması halinde ikinci sınıf lokanta
- Çeşitli spor aktivitelerine imkan verecek düzenlemeler
-Açık alanlarda özenli çevre düzenlemesi

Kırsal Turizm İşletmeleri
Şehir merkezinden uzak, doğayla başbaşa tatil yapmayı düşünenler için işletilen çiftlik-köy evi, yayla evi ve dağ evleri ( oberj ) dir.

Çiftlik Evi-Köy Evi
Kırsal bölgelerde çiftlik organizasyonu amacıyla kurulmuş ve çiftlik üretimi ile birlikte konaklama olanağı sağlayan, gelen müşterilerin de isterlerse çalışma programlarına katılabilecekleri, kırsal yaşantının sahnelenmesine olanak sağlayan en az beş odalı konaklama işletmeleridir.
Klasik konaklama şekilleri yerine, gelen konuklara bir çiftlik evi-köy evinde konaklayarak denemeyi istedikleri yerel yiyecek ve içecek gibi tüketim maddelerini kullanma olanağı sağlar.
Bu olanakların aile işletmeciliği anlayışıyla sunulması, tefriş ve dekorasyonun özgünlüğü kadar malzemelerinin de nitelikli olmasını gerektirir. Isıtma siteminin merkezi olması zorunluluğu aranmayan bu nitelikli tesislerin, ilave olarak taşıması gereken nitelikler şunlardır:
- Müşterilere yöreye özgü ve ev yapımı yiyecek ve içecek türlerinin sunulması
-Doğal ortamlardan görsel olarak da yararlanmayı sağlayan balkon, veranda ve teras gibi düzenlemeler
- Oturma salonunda şömine
- Kitap okuma ve dinlenme imkanı veren mahal düzenlemesi
- Tesis çevresindeki doğal ve kültürel değerler ile çevre korumasına yönelik genel bilgilendirme
-Her beş oda için bir adet ortak müşteri duş, tuvalet ve lavabo mahalli

Yayla Evi
Yayla evleri, bakanlıkça geliştirilmeleri uygun görülen yaylalarda bulunan, müstakil veya toplu olarak hizmet verebilecek en az beş odalı konaklama işletmeleridir. Mevcut yayla evlerinin iyileştirilmesi veya bakanlıkça belirlenecek örnek yayla evi yapı tiplerinin inşa edilmesiyle hizmete sunulan bu tesislerde konuklar için; ortak yeme içme ve dinlenme alanı, her beş oda için bir adet ortak müşteri duş, tuvalet ve lavabo mahalli, mutfak düzenlemesi yapılır. Yayla evlerinde ekosistem ve doğal hayatın korunması ve geliştirilmesine yönelik kullanımlara yer verilerek yöresel yiyecek, el sanatları gibi folklorik değerlerin tanıtımına da özen gösterilir.

Dağ Evi ( Oberj )
Dağ evi; kış sporları veya çim sporları yapmak, doğanın güzelliklerinden faydalanmak amacıyla, çevresel açıdan sorumlu bir anlayışla işletilen en az bir yıldızlı otel düzeyindeki konaklama işletmeleridir. Bu tesislerde bulunması gereken nitelikler şunlardır:
- Girişte saçak düzenlemesi gibi doğa koşullarının getirdiği fiziksel güçlüklere karşı gerekli tedbirlerin alınması
- Kış veya çim sporlarına yönelik gerekli malzeme ve teçhizatın kiralanabilmesi imkanı ve bunların muhafazasına için depo ile bu sporların öğretilmesine yönelik en az bir adet sertifikalı eğitici personel
- Spor yaralanmalarına da yönelik ilk yardım araç ve gereçleri ile ilk yardım konusunda sertifikalı personel
-İkinci sınıf lokanta veya kafeterya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder