BEĞENDİLİ KEBAP
MALZEME:
6 adet
|
3 çorba
kaşığı
|
||
3 kahve
fincanı
|
2 su
bardağı
|
||
l çay
bardağı
|
l adet
|
||
750 gr.
|
l adet
|
||
l çorba
kaşığı
|
2 adet
|
||
5 su
bardağı
|
|
||
|
|
|
YAPILIŞI:
1. Patlıcanları 3-5 yerinden bıçağın ucu ile delin. Bütün
olarak közleyip sıcakken soyun ve kararmaması için limonlu suyun içine bırakın.
2. 2 çorba kaşığı yağı eritip unu ekleyin. Çırpma teli ile 3-4 dakika orta
ateşte karıştırın. Soğuk sütü ilave edin ve karıştırın. 5-6 dakika pişirdikten
sonra, patlıcanları doğrayıp ezerek iyice sıkın ve sosa ilave edin. Tahta
spatula ile karıştırıp tuz ve peyniri ilave edin. 3. Bir çorba kaşığı
tereyağını eritip etleri ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip l dakika sonra un ve domatesi
ekleyerek karıştırın. Tuz ve baharat ilave edip pişmeye bırakın. 4.
Hazırladığınız beğendiyi servis tabaklarına paylaştırın etleri de beğendinin
üzerine paylaştırın. Arzu ederseniz üzerini közlenmiş sivri biber ve
domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
BORANİ-İ HASSA - ISPANAK BORANİSİ
MALZEME:
200 gr.
|
10 diş
|
||
2 adet
|
1/2 kg.
|
||
1/2 su
bardağı
|
1 çorba
kaşığı
|
||
l kahve
fincanı
|
1 çay
kaşığı
|
||
1 çay
kaşığı
|
1 çay
kaşığı
|
||
1 çay
kaşığı
|
1 çay
kaşığı
|
||
1 çay
kaşığı
|
1 çay
kaşığı
|
||
1 çay
kaşığı
|
|
|
YAPILIŞI:
1. Borani-i hossa'yı (ıspanak boranisi) sıcak servis
yapmak için; ıspanağı çok ince doğrayın ve ezin. Üç-dört diş sarımsağı iyice
dövün. 1 soğanı rendeleyin. 1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın. 2.
Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun. Sarımsak, tuz ve
baharatları ilave edip karıştırın. 3. Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek
kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın. Karışımı rulo
halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin. Sütlü yoğurtlu
karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten
sonra sıcak servis yapın. 4. Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince
kıyın. Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Üzerini
süsleyip servis yapın. (5 kişilik)
EZOGELİN ÇORBASI
MALZEME:
1 çay
fincanı
|
1 çay
fincanı
|
||
1 adet
|
2 çorba
kaşığı
|
||
2 çorba
kaşığı
|
1/2 çay
kaşığı
|
||
6-7 su
bardağı
|
2 çay
kaşığı
|
||
2 çay
kaşığı
|
|
YAPILIŞI:
1. Tencerede yağı eritin, ince kıyılmış soğanları ilave
edip pembeleştirin. Domates ve biber salçalarını ilave edip karıştırın. 2.
Yıkanmış ve süzülmüş bulgurla mercimeği 6-7 bardak suyla birlikte tencereye
ilave edip tuz serpin. Mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alıp kırmızı biber ve naneyi ekleyin. (4 kişilik)
GÖCE ÇORBASI
MALZEME:
3 çorba
kaşığı
|
1 su
bardağı
|
||
8 su
bardağı
|
2 su
bardağı
|
||
1 çorba
kaşığı
|
2 adet
|
||
2 çorba
kaşığı
|
1 kase
|
||
|
|
|
YAPILIŞI:
1. Tereyağını tencerede eritip mısırları ilave edin. 2-3
dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyunu ilave edin. 10-15 dakika ağır
ateşte kaynatın. 2. Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede iyice
karıştırıp çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis
kaselerine boşaltıp sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
İSHAKİYE
MALZEME:
2 su bardağı
|
1 kahve
fincanı
|
||
1 kahve
fincanı
|
1,5 su
bardağı
|
||
1 çay
bardağı
|
1,5-2 su
bardağı
|
YAPILIŞI:
l. Tereyağı ve margarini helva yapımına uygun geniş ve
derin bir tavada eritin. Pirinçununu ilave ederek tahta kaşıkla sürekli
karıştırın. 2. Tozşekeri 2 su bardağı sıcak süte ilave edip eritin. Sürekli
karıştırmak suretiyle kavrulmakta olan pirinç ununa azar azar ekleyin. Kısık
ateşte pişirmeye devam edin. 3. Soyulmuş bademleri ilave edip helva kıvamına
gelene kadar sürekli karıştırın. Kıvamına gelince ateşten alıp soğumaya
bırakın. 4. Ilınınca derin ve çukur bir kaseye boşaltıp üzerinden bastırarak
sıkıştırın. Kaseyi ters çevirerek helvayı servis tabağına alın. Üzerini ve
çevresini bademlerle dekore edip soğuk olarak servis yapın. (6 kişilik)
KIZILCIK ŞERBETİ
MALZEME:
500 gr.
|
500 gr.
|
||
5 su
bardağı
|
|
|
YAPILIŞI:
1. Suyu kaynatıp tozşekeri ilave edin ve 10 dakika daha
kaynatın. 2. Kızılcıkları yıkayıp süzün. Kaynamakta olan şerbete ilave edip 25
dakika kadar pişirin. Ateşten alıp tencerenin ağzını kapatarak soğuyuncaya
kadar bekletin. Süzerek servis yapın. (4 kişilik)
KEŞKÜL
MALZEME:
|
150 gr.
|
||
150 gr.
|
150 gr.
|
||
150 gr.
|
150 gr.
|
||
300 gr.
|
|
YAPILIŞI:
Evvela iç badem, fıstık, fındık ve Hindistancevizi havanda
toz şeker ile beraber dövülüp macun haline getirilir. Bu halitanın üçte bir
miktarı alınıp iki kilo halis sütün içine konulur. Ve nişasta da katılarak ve
tat verecek şekeri de ilave kılınarak kıvamı gelinceyedek karıştırılarak
pişirilir. Tabaklara kurtarılıp soğutulur ve geri kalan dövülmüş içler, bol bir
surette, keşkül kaselerinin üzerlerine döşenip meraklılara sunulur.
KİRDE - ETLİ BÖREK
MALZEME:
|
5 adet
|
||
4 çorba
kaşığı
|
2 su
bardağı
|
||
|
|
|
YAPILIŞI:
l. Etleri tencereye yerleştirip üzerini örtecek kadar su
ilave ederek kaynatıp etler suda dağılana kadar pişirin. Pişen etleri
kemiklerinden sıyırın ve küçük parçalara ayırın.2. Yufkaları, böreği
pişireceğiniz 25 cm .
çapındaki tepsiye sığması için dörde bölün ve orta ısılı fırında birkaç dakika
bekleterek kurutun.3. Geniş ve derin bir teflon tavayı ya da tepsiyi yağlayıp
hazırlayın.4. Fırında kuruttuğunuz yufkaları birer birer ayırın ve üzerlerine
et suyu serperek ıslatın.5. Islatılmış yufkalardan birini yağlanmış tepsiye
yayın. Tereyağını eritin. Üzerine biraz eritilmiş tereyağı sürüp et
parçacıkları serpiştirin. Üzerine tekrar bir yufka serin ve sırasıyla aynı
işlemi yufkalar bitinceye kadar tekrarlayın.6. Son olarak serdiğiniz yufkanın
üstünü yağlayın ve tepsinin ya da tavanın üzerine bir kapak kapatıp ağır ateşte
ocağa yerleştirin. Ara sıra spatula ile böreği kaldırarak altını kontrol edin.
Altı kızarınca alt üst ederek çevirin. İki yüzü de nar gibi kızarıncaya kadar
pişirin.7. Ocaktan indirmeden önce üzerine kalan et suyunu döküp kapağını
kapatın ve börek suyunu çekene kadar bekletin. Ocaktan indirip sıcak olarak
servis yapın. (4 kişilik)
KUZU ELBASAN TAVA
MALZEME:
|
1 çorba
kaşığı
|
||
2 adet
|
5 su
bardağı
|
||
1/2
tatlı kaşığı
|
1 su
bardağı
|
||
2 adet
|
500 gr.
|
YAPILIŞI:
1. Dibi düz bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin.
Her iki tarafını da 3'er dakika kızartın. Soğan, tuz ve suyunu ekleyerek 1,5
saat pişirip ateşten alın. Etleri küçük bir güvece veya bir tepsiye dizin. 2.
Yoğurdu küçük bir tencerede un ilavesiyle karıştırarak yedirin. Etin pişme
suyundan yoğurda ilave ederek sıvılaşmasını sağlayın. Ağır ateşte karıştırarak
10 dakika pişirin ve ateşten alın. Yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın.
3. Karışımı etlerin üzerine dökün ve önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika
pişirin. Sıcak olarak servis yapın. (5 kişilik)
KUZU SULTAN
MALZEME:
l adet
|
3-4
parça
|
||
2 çay
kaşığı
|
2 çay
kaşığı
|
||
|
l yemek
kaşığı
|
||
l yemek
kaşığı
|
2 adet
|
||
1 su
bardağı
|
1-2 adet
|
YAPILIŞI:
l. Kuzu kolunu kemiklerinden ayırın. İyice açıp döverek
genişletin. İçine kemiksiz, parça kuzu etlerini, tuz ve kekiği koyup rulo
yapın. Milföy hamurunu ruloyu kaplayacak büyüklükte açıp hazırladığınız ruloyu
sarın. Orta ısılı fırına verip pişirin. 2. Rendelenmiş domatesleri eritilmiş
tereyağında kavurun. l kaşık un ilave edip bir kaç kez karıştırın. Et suyunu ve
defne yapraklarını ilave edip 1-2 taşım kaynatın.3. Kızarmış hamurlu eti
fırından alıp dilimleyin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip patates püresi
eşliğinde servis yapın. (8 kişilik)
PALUZE
MALZEME:
100 gr.
|
|
||
|
|
YAPILIŞI:
Mutedil bir ateşe konulacak bir tencereye iki kilo kadar
su koyup şekeri eritmeli ve ince nişastayı da yavaş yavaş döküp karıştırarak
iyice yedirmeli ve nişastanın tamamiyle kokusu gidinceye kadar pişirdikten ve
istenilen meyva suyunu (yemiş mevsimi değilse şuruplarından) kattıktan sonra,
tabaklara kurtarmalı soğuyup donmasını beklemelidir.
PERDELİ ÖZBEK PİLAVI
MALZEME:
2 su
bardağı
|
2 adet
|
||
3 çorba
kaşığı
|
500 gr.
|
||
3 adet
|
2 çorba
kaşığı
|
||
3 parça
|
1 adet
|
||
4 çorba
kaşığı
|
1 tutam
|
||
1 tutam
|
3 su
bardağı
|
||
|
|
YAPILIŞI:
1. Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzün. Bir
tencerede tereyağını eritin. Et, küp şeklinde doğranmış soğan ve havuçları
yumuşayıncaya kadar pişirin. 2. Üç bardak kaynar su, şam fıstık, baharatlar ve
pirinci ekleyip pişirin. Kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın. Milföyleri
birleştirip tek bir parça haline getirin. Bir kenarından eşit uzunlukta ve l cm
eninde (ölçü kalıbın büyüklüğüne göre değişebilir) 4 şerit kesin. 3. Hamuru
önceden yağlanmış derin bir fırın kalıbına kenarları dışa taşacak şekilde
yayın, içine pilavı boşaltıp taşan kenarları pilavın üzerini tamamen örtecek
şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında nar gibi
kızarıncaya kadar pişirin. 4. Yağlanmış bir başka kalıba ya da tepsiye ters
çevirip, önceden kestiğiniz şeritleri üzerine çaprazlayarak döşeyin. Üzerine
çırpılmış yumurta sarısı sürüp tekrar fırına verin. Kızarınca fırından alın ve
dilimleyerek servis yapın. (8 kişilik)
TEKKE KEBABI
MALZEME:
900 gr.
|
6 çorba
kaşığı
|
||
5 adet
|
4 adet
|
||
3 su
bardağı
|
|
||
|
l paket
|
YAPILIŞI:
1. Soyulmuş domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. 2
adet soğanı ince ince kıyın veya rendeleyin. 3 çorba kaşığı tereyağını eritip
soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ilave edin. Kendi suyunu bırakıp
çekinceye kadar pişirin. 2. Domatesleri ekleyin. Arada bir karıştırmak
suretiyle suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak su, tuz ve karabiber ilave edip
kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar pişirin. 3. Diğer tarafta 3 adet kurusoğanı
rendeleyip 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Kuskusları ilave edip 3-4 dakika
karıştırın. 1,5 su bardağı su, tuz ve karabiber ekleyip orta ateşte suyunu
çekinceye kadar pişirin. Sonra çok kısık ateşe alıp kapağı kapalı olarak bir
kaç dakika demlenmeye bırakın. 4. Servis tabağına kuskusu alıp üzerine de eti
yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
TUTMAÇ
MALZEME:
1/2 kg.
|
1 kahve
fincanı
|
||
1 kahve
fincanı
|
4 su
bardağı
|
||
2 adet
|
1 kahve
fincanı
|
||
1 kahve
fincanı
|
1 demet
|
||
1 adet
|
1 kahve
fincanı
|
||
2 çorba
kaşığı
|
|
||
1 kahve
fincanı
|
1 çorba
kaşığı
|
YAPILIŞI:
1. Eti iyice dövdükten sonra küçük kuşbaşı halinde
doğrayıp bulgurla ovun. Unu bir kaba alıp ovduğunuz etleri unla harmanlayıp bir
süre bekletin. 2. Diğer tarafta et suyunu kaynatın. Arpacık soğanları, yıkanmış
l kahve fincanı pirinç ve önceden ıslatılmış nohutu ilave edip kaynatmaya devam
edin. 3. Ispanakları yıkayıp doğrayın. Kuşbaşı etleri ıspanakla birlikte
kaynamakta olan suya ilave edip 10 dakika kadar pişirin. 4. Süzme yoğurt,
çırpılmış yumurta ve 2 çorba kaşığı un karışımını azar azar ilave ederek karıştırın.
Ağır ateşte 15 dakika pişirin. 5. Mantı hamurunu ince açın. Küçük parçalara
kesip mantı yapar gibi ortasına bir tutam kıyma yerleştirin. Köşelerini
birleştirerek kapatın. 6. Erimiş tereyağında çevirerek hafifçe kızartıp tutmacı
ocaktan almadan önce içine ilave edin. Sıcak olarak servis yapın. (4 kişilik)
YOĞURTLU SARAY MANTISI
MALZEME:
3,5 su
bardağı
|
3 kahve
fincanı
|
||
1 çorba
kaşığı
|
2 adet
|
||
4 su
bardağı
|
1 adet
|
||
500 gr.
|
3 çorba
kaşığı
|
||
1 tatlı
kaşığı
|
|
||
|
|
||
|
|
|
YAPILIŞI:
1. Unun ortasını havuz gibi açın. Süt, yarım tatlı kaşığı
tuz, yağ, yumurta ve etsuyunu ilave edip karıştırarak yoğurun. Üzerine nemli
bir bez örtüp 20 dakika dinlendirin. Tekrar yoğurup boru gibi yuvarlayın ve 5
eşit parçaya bölün. 2. Hamurları yassılaştırıp aralarına un serperek üst üste
yerleştirin ve 10 dakika dinlendirin. Oklava ile çok ince yufkalar açıp 3x3
cm'lik kareler kesin. 3. Kıyma, soğan rendesi, tuz ve karabiberi karıştırın.
Kestiğiniz karelerin ortalarına birer tutam koyup uçlarını birleştirin.
Yağlanmış tepsiye mantıları dizin. Fırında hafif kızartın. Fırından çıkarınca
üzerine et suyu ilave edin. 7-8 dakika ağır ateşte pişirin. 4. Yoğurdu servis
tabaklarına paylaştırın. Mantıları koyup tereyağında kızartılmış kırmızı biberi
üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın. (10 kişilik)
ZIRBAÇ
MALZEME:
10 adet
|
1 çorba
kaşığı
|
||
1 gr.
|
1 baş
|
||
1 kahve
fincanı
|
|
||
|
|
|
YAPILIŞI:
Çok iyi temizlenmiş 10 adet koyun pa-çasını bol suda
yıkayın. 8 su bardağı suda 1.5 saat kadar ya da düdüklü tencerede 45-50 dakika
kaynatın. Tuz ve 1 çorba kaşığı tane karabiber ekledikten sonra 10 dakika daha
pişirin.Soğuduktan sonra paçaları kemiklerinden ayırın. Suyunu ince delikli süzgeçle
süzüp etlerle birlikte tencereye alın. 1 gr. zerdeçalı 1 çay bardağı suda
eritip tencereye ilave edin ve bir taşım kaynatın. Bir baş sarımsağın dişlerini
ayıklayın. Havanda iyice dövüp, 1 kahve fincanı sirkeyle karıştırın. Tencereyi
ocaktan alıp sarımsaklı sirkeyi ilave edin ve tekrar karıştırın. Kaselere
boşaltıp sıcak servis yapın. (6 kişilik)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder