14 Ocak 2012 Cumartesi

MÖNÜLER,ÇEŞİTLERİ VE TANZİMİ


MÖNÜLER,ÇEŞİTLERİ VE TANZİMİ

MÖNÜ NEDİR?  

Günün herhangi bir öğününde ve herhangi bir sebeple düzenlenen yemekte belirli bir sıra dahilinde servis edilen birbiriyle uyumlu yiyecek-içecek grubudur.
Konuklara sunulan yiyecek-içeceklerin yazılı olduğu kartlara da “Mönü Kartları” denir.
   

MÖNÜ ÇEŞİTLERİ

ÇAĞLARINA GÖRE MENÜ ÇEŞİTLERİ

   KLASİK MÖNÜ              MODERN MÖNÜ

1- Soğuk Ordövr                          1- Soğuk Ordövr
2- Konsome (Çorbalar)               2-  Konsome (Çorbalar)
3- Sıcak Ordövr                           3- Sıcak Ordövr  
4- Yumurtalar,hamur çeşitleri   4- Balıklar
5- Balıklar                                     5- Et yemekleri
6- Et yemekleri                             6- Salatalar
7- Sıcak antre                                7- Dessertler (Tatlı ve Meyveler)
8- Soğuk antre      
9- Sorbe-(şerbet)
10- Roti
11- Salata
12- Sebze
13- Tatlı
14- Savori
15- Dessert

İÇERDİĞİ YEMEKLER VE FİYATLANDIRMA ŞEKİLLERİNE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ

-    A’la carte mönü

-    Table d’ Hote mönü (Günlük, periyodik, banket mönüleri)


TABLE D’HOTE (TABLDOT ) MÖNÜ

•    Table d’hote mönüde; konuk işletmenin önceden belirlemiş olduğu belirli sayıdaki yemeği alır,

•    Yemekler önceden hazırlanır,

•    Konuklar yedikleri yemeklerin karşılığında önceden belirlenen miktarı öderler,

•    Table d’hote mönüler kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde görülür.Belli başlı diğer uygulama yerlerini ziyafetler, büfeler, çay mönüleri, periyodik mönüler olarak hazırlanabilir.


 A’LA CARTE (ALAKART) MÖNÜ

•    A’la carte mönüde konuklar mönüdeki  yemek listesinden istedikleri yemekleri seçebilirler,

•    Yemekler; sipariş alındıktan sonra, siparişte istenilenler doğrultusunda hazırlanır,

•    Yenilen her yemek ayrı fiyatlardadır,

•    A’la carte  mönüler genellikle yüksek maliyetli ve özel yemeklerden oluşur,

•    A’la carte mönü ile çalışan yerlerde konukların hangi yemeği tercih edeceğinin önceden bilinmemesi yiyecek maddelerinin ön hazırlığında ve maliyet hesaplarında problem yaratabilir.

SERVİS EDİLDİĞİ ÖĞÜNLERE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ

-    Kahvaltı mönüsü
-    Öğlen mönüsü
-    Brunch mönüsü
-    Akşam mönüsü
-    Supper mönüsü
-    İkindi çayı mönüsü
-    High tea mönüsü

HAZIRLANIŞ SEBEPLERİNE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ

-    Doğum günü yemeği mönüsü
-    Nişan yemeği mönüşü
-    Düğün yemeği mönüsü
-    İş yemeği mönüsü
-    Kutlama yemeği (gıda) mönüsü
-    Kulüp ve dernek yemeği mönüsü
-    İftar yemeği mönüsü
-    Noel ve yılbaşı mönüsü
-    Oda servisi mönüsü

    MÖNÜ TANZİMİ

•    Yemek sıralama kurallarına uygun olmalıdır.
•    Fiyatın yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
•    Mevsimlik sebze ve meyve kullanılmalıdır.
•    Mutlaka ana yemek olmalıdır.
•    Temel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir.
•    Hammaddeleri aynı olan yiyecekler kullanılmamalıdır.
•    Yemekler standardına  uygun hazırlanmalıdır.
•    Yemeklerin renk uyumuna dikkat edilmelidir.
•    Mutfağın kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır.
•    Değişik pişirme usulleri kullanılmalıdır.
•    Mönülerin kimler için hazırlandığına dikkat edilmelidir.
•    Özel günlere dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder