MÖNÜLER,ÇEŞİTLERİ VE TANZİMİ
|
|||
MÖNÜ NEDİR? Günün herhangi bir öğününde ve herhangi bir sebeple düzenlenen yemekte belirli bir sıra dahilinde servis edilen birbiriyle uyumlu yiyecek-içecek grubudur. Konuklara sunulan yiyecek-içeceklerin yazılı olduğu kartlara da “Mönü Kartları” denir. MÖNÜ ÇEŞİTLERİ ÇAĞLARINA GÖRE MENÜ ÇEŞİTLERİ KLASİK MÖNÜ MODERN MÖNÜ 1- Soğuk Ordövr 1- Soğuk Ordövr 2- Konsome (Çorbalar) 2- Konsome (Çorbalar) 3- Sıcak Ordövr 3- Sıcak Ordövr 4- Yumurtalar,hamur çeşitleri 4- Balıklar 5- Balıklar 5- Et yemekleri 6- Et yemekleri 6- Salatalar 7- Sıcak antre 7- Dessertler (Tatlı ve Meyveler) 8- Soğuk antre 9- Sorbe-(şerbet) 10- Roti 11- Salata 12- Sebze 13- Tatlı 14- Savori 15- Dessert İÇERDİĞİ YEMEKLER VE FİYATLANDIRMA ŞEKİLLERİNE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ - A’la carte mönü - Table d’ Hote mönü (Günlük, periyodik, banket mönüleri) TABLE D’HOTE (TABLDOT ) MÖNÜ • Table d’hote mönüde; konuk işletmenin önceden belirlemiş olduğu belirli sayıdaki yemeği alır, • Yemekler önceden hazırlanır, • Konuklar yedikleri yemeklerin karşılığında önceden belirlenen miktarı öderler, • Table d’hote mönüler kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde görülür.Belli başlı diğer uygulama yerlerini ziyafetler, büfeler, çay mönüleri, periyodik mönüler olarak hazırlanabilir. A’LA CARTE (ALAKART) MÖNÜ • A’la carte mönüde konuklar mönüdeki yemek listesinden istedikleri yemekleri seçebilirler, • Yemekler; sipariş alındıktan sonra, siparişte istenilenler doğrultusunda hazırlanır, • Yenilen her yemek ayrı fiyatlardadır, • A’la carte mönüler genellikle yüksek maliyetli ve özel yemeklerden oluşur, • A’la carte mönü ile çalışan yerlerde konukların hangi yemeği tercih edeceğinin önceden bilinmemesi yiyecek maddelerinin ön hazırlığında ve maliyet hesaplarında problem yaratabilir. SERVİS EDİLDİĞİ ÖĞÜNLERE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ - Kahvaltı mönüsü - Öğlen mönüsü - Brunch mönüsü - Akşam mönüsü - Supper mönüsü - İkindi çayı mönüsü - High tea mönüsü HAZIRLANIŞ SEBEPLERİNE GÖRE MÖNÜ ÇEŞİTLERİ - Doğum günü yemeği mönüsü - Nişan yemeği mönüşü - Düğün yemeği mönüsü - İş yemeği mönüsü - Kutlama yemeği (gıda) mönüsü - Kulüp ve dernek yemeği mönüsü - İftar yemeği mönüsü - Noel ve yılbaşı mönüsü - Oda servisi mönüsü MÖNÜ TANZİMİ • Yemek sıralama kurallarına uygun olmalıdır. • Fiyatın yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. • Mevsimlik sebze ve meyve kullanılmalıdır. • Mutlaka ana yemek olmalıdır. • Temel beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. • Hammaddeleri aynı olan yiyecekler kullanılmamalıdır. • Yemekler standardına uygun hazırlanmalıdır. • Yemeklerin renk uyumuna dikkat edilmelidir. • Mutfağın kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. • Değişik pişirme usulleri kullanılmalıdır. • Mönülerin kimler için hazırlandığına dikkat edilmelidir. • Özel günlere dikkat edilmelidir. |
14 Ocak 2012 Cumartesi
MÖNÜLER,ÇEŞİTLERİ VE TANZİMİ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder