I. KAT HİZMETLERİ AÇISINDAN :
İşletmelerde misafirlerin odalarının hazırlanması ve temizliği, Kat Hizmetleri Departmanın (Housekeeping) görevidir. Departmanların tesis içerisinde giderlerini kıyasladığımız zaman, Housekeeping Departmanının, toplam giderler içerisinde çok büyük bir oran oluşturduğunu görürüz. Odaların hazırlanması aşamasında, departman bazında birkaç tür gider oluşmaktadır .
Konuya girmeden önce, bir kavramı açıklığa kavuşturmakta yarar görüyoruz : Departmanın operasyon içerisinde kullandığı bazı malzemeler vardır ki, aslında demirbaş gibi görünseler de, operasyon sırasında ömürleri bir sezonu geçmez, çok kısa sürede tüketilirler ve biz bunları diğer demirbaşlardan ayrı tutarak, Küçük İşletme Malzemeleri (Small Operating Equipments) adını veriyoruz.
Housekeeping Departmanında SOE (Small Operating Equipments) olarak şu kalemleri sayabiliriz :
a. Oda Tekstili - Room Linen :
(Çarşaf, Yastık, Pike, Yastık Kılıfı, Battaniye, Havlu, vb.)
b. Buklet Malzeme - Guest Supplies :
(Diş Macunu, Diş Fırçası, Ayakkabı Çekeceği, Kibrit, Duş Bonesi, Dikiş Seti, Şampuan, Sabun, Kağıt Mendil, Tuvalet Kağıdı, Kalem, Sümen, Başlıklı Kağıt, Zarf vb. gibi "MİSAFİRİN TÜKETİMİNE" yönelik malzemeler)
c. Baskılı Evrak ve Kırtasiye (Printed Materials) :
TV Info Card, Maid Report, Oda Arıza Bildirim Formu, vb.)
d. Cam - Porselen (Glass and Chineese) :
( Odalarda kullanılan kül tablaları, bardak, sürahi, vazo vb. malzemeler)
Bu açıklamalardan sonra görüleceği üzere, Housekeeping Departmanının oda operasyonlarında kimyasal ve personel giderleri yanında, SOE giderleri, çok büyük tutarlar oluşturmaktadır.
|
KAT HİZMETLERİNDE ODA MALİYETİ KAPSAMINA GİREN UNSURLAR :
A. Kimyasal Giderleri :
Kat Hizmetlerinde Kimyasal Giderleri, yukarıda açıklanan yöntem ile hesaplanır. Diğer dikkat edilmesi gereken bir konu, Oda kimyasalları ile Çamaşırhane Kimyasallarının birbirlerinden ayrı ele alınmasıdır. Çamaşırhane maliyetlerini ve kimyasallarını ayrıca daha sonraki bölümlerde ele alacağız.
B. Tekstil giderleri :
Otelin odalarda kullandığı tekstil ürünleri ile ilgili giderleri, Kat Hizmetleri Departmanına aittir. Burada oda tekstilinin satın alınması ve bakımı söz konusudur. Yıkama giderleri, çamaşırhane maliyetlerine girer.
Oda Tekstilini, Çarşaf, yastık, yastık kılıfı, battaniye, odalarda kullanılan her türlü havlu, alez, pike vb. malzeme oluşturur ve yukarıdaki yöntem ile hesaplanır.
C. Guest Supplies (Buklet Malzeme) giderleri :
Guest Supplies (Buklet Malzeme), işletmenin odalara konukların tüketmesi amacıyla koyduğu bazı ürünlerdir : Şampuan, sabun, duş bonesi, tuvalet kağıdı, kağıt mendil ve havlu, diş fırçası, diş macunu, ayakkabı çekeceği, traş seti, dikiş seti, Oda sümeni, başlıklı kağıt, zarf, kalem, vb. gibi ürünlerden oluşur.
Görüldüğü gibi, tuvalet kağıdı, başlıklı kağıt, zarf, kalem gibi bazı unsurlar, temizlik malzemeleri ya da kırtasiye-basılı belge kategorisinde değil, misafirin tüketimi amaçlı kullanıldığı için, bu kategoride değerlendirilmektedir.
Setin çeşitliliği ve kalitesi, işletmenin politikasına bağlı olarak değişir ve yukarıdaki yöntem ile hesaplanır.
D. Basılı belge ve Kırtasiye giderleri :
Aslında ayrı iki grup olarak ele alınabilecek bazı ürünleri, biz konuyu daha fazla dağıtmamak için tek başlıkta toplamak istedik.
Adından da anlaşılacağı üzere, bu tür ürünlere odalarda kullanılan her türlü basılı döküman (Fact Sheet (Otel Bilgi Formu), Oda TV Bilgi Kartı, vb.) ile;
Otelin konuklara hazırlığı için kullanılan her tür basılı malzeme (HK Report, Floor Supervisor Report, Room Maid Report, WC Check List, vb. bu gruba girer. Daha önceki malzeme grupları gibi, bu grubu oluşturan malzemelerin eşitliliği ve kalitesi, işletmenin politikasına bağlı olarak değişir ve yukarıdaki yöntem ile hesaplanır.
E. Cam-Porselen giderleri :
Diğer gruplardaki malzemelere göre sayıları ve kullanımı daha azdır. Bu grubu, odalarda kullanılan Cam Bardaklar, Kül Tablaları, Vazolar, Şekerlikler vb. malzeme oluşturur ve yukarıdaki yöntem ile hesaplanır.
F. Personel Giderleri :
Odaların temizlik ve bakım işleri ile ilgili personelin her türlü hakedişleri, bu grubu oluşturur.
Bu hakedişleri;
a. Maaşlar,
b. Fazla Mesailer,
c. Tazminatlar,
d. Yemek Bedelleri,
e. Servis-ulaşım Bedelleri,
f. Lojman Bedelleri
g. Üniforma Bedelleri
gibi maliyetler oluşturur ve işletmenin en büyük gider kalemlerinden birisidir.
G. Dekorasyon Giderleri :
İşletmenin tüm dekorasyon fonksiyonlarını, (eğer varsa bir danışman kurum ile birlikte), otelin Kat Hizmetleri Müdürü (Housekeeper) düzenler. Dekorasyon amaçlı her türlü malzeme ve işçilik giderleri bu gruba dahildir.
H. Bakım Giderleri (Temizlik ekipmanları, malzemeleri ve diğer bakım setleri) :
Burada yine aslında birkaç gruba ayrılabilecek malzemelerden söz etmekteyiz.
a. Temizlik Malzemeleri : Kova, faraş, süpürge, çöp kovası, cam jileti, mob, ped, vb.
b. Temizlik Ekipmanları : Presli kova,
c. Bakım Setleri : Halı, Kumaş, metal vb. malzemenin bakımı için gerekli ekstra temizlik ve bakım setleri.
Yukarıdaki yöntem ile hesaplanır.
I. Haşere ile Mücadele Giderleri :
İşletmenin genel alanlarında ve odalarında haşere ile mücadele için yapılacak her türlü danışmanlık, personel ve malzeme gideri, bu gruba dahildir.
sitemiz otel hizmetleri motel ve hotel buklet hizmetleri sunamktadır otel bukelt ihtiyaçlatınızı sitmizden karşılayınız otel buklet - otel buklet malzemeleri - Motel buklet - Hotel buklet - otel bukletçi - istanbul otel buklet - otel buklet bardaklık - otel buklet ayakabı cillası - otel buklet şampuan - otel buklet sabun - organik sabun - ikram ürünleri, buklet malzemeleri, otel buklet malzemeleri - ,
YanıtlaSilOtelbuklet dünyasında 1 numara olan www.9hc.org türkiye aramaları 9hc.org - antalya otel buklet - ankara otel buklet - izmir otel buklet - istanbul otel buklet - bodrum otel buklet - kuşadası otel buklet - milas otel buklet - çeşme otel buklet - kadıköy otel buklet - taksim otel buklet - kartal otel buklet - maltepe otel buklet - beşiktaş otel buklet hepsi 9hc.org da otel buklet dünyası.