Yukarıdaki örnekte sözü edildiği üzere, saray örneği yatırımları ayaklandırıp, sonra da maliyetlerden yakınmanın savunulacak bir yanı olamaz.
PROJE - YATIRIM AŞAMASI :
1- GENEL MEKAN ve BİNALAR
1.1- Oda ve genel mekanlar yeterli ışık alacak şekilde projelendirilmelidir.
1.2- Lobby Restaurant vb. geniş mekanlar projelendirilirken mutlaka ne şekilde ısıtılacağı, soğutulacağı ve aydınlatılacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
1.3- Binalarda ses, nem ve özellikle ısı yalıtım uygulaması mutlaka yapılmalıdır. Yatırım maliyetinden kaçınarak gerekli yalıtım yapılmaz ise, sonraki işletme aşamasında enerji maliyetleri, sözkonusu yatırım maliyetinin katlarca fazlasına ulaşacaktır. Bilinenin aksine kaybettiğimiz enerjinin büyük bir kısmı çatıdan değil binaların dış duvarlarındandır :
Kaybettiğimiz enerji :
Dış
duvar
|
%40
|
Pencereler
|
%30
|
Kapılar
|
%17
|
Çatı
|
%7
|
Döşeme
|
%6
|
Binalarda yalıtım ile %25 den %50 ye varan tasarruflar sağlandığı unutulmamalıdır.
2- MAKİNE DAİRELERİ ve TEKNİK EKİPMANLAR :
2.1- İşletmede kullanılacak su miktarı iyi derecede hesaplanmalı, boru kesitleri ona göre tercih edilmelidir. Büyük tercih edilen boru kesiti yatırım maliyetini artıracak, küçük çapta tercih edilen boru kesitleri ise işletme aşamasında sıkıntılar yaratacaktır.
2.3- Sistemde kullanılan hidrofor sürkülasyon pompası vb.sürekli çalışan pompalar iyi hesaplamalar sonucu yeterli kapasitede seçilmelidir. Yine bir önceki maddede belirttiğimiz gibi, düşük kapasitede tercih edilen pompalar işletmede sıkıntı yaratacaktır. Büyük kapasitede yapılan tercihler ise hem yatırım maliyetini arttırdığı gibi hemde işletme çalıştığı sürece enerji giderlerini arttıracaktır.
Örneğin, işletmeye ihitiyaç olan bir pompa 11 kva =11,000 watt ise bunun yerine
13 kva =13,000 watt pompa tercih edilirse aradaki kayıp 2,000 wattır.
Bu ise işletmede kullandığınız 9 watt lık tasarruflu ampullerden 222 adetide eşittir. Burada sözkonusu olan, yanlış tercih yapılan 1 adet pompadan kaybedilen enerjidir. Lütfen tesisinizde kaç adet pompa kullanıldığını göz önünde bulundurunuz.
2.4- Teknik merkez ısıtma ve soğutma bölümleri binaların yoğun olduğu kısımlara yapılmalı uzak gidiş ve dönüşlerden kaybedilen enerji kayıpları en aza indirilmelidir.
2.5- Elektrik kullanım alanları iyi hesaplanmalı, gerilim düşümü hesabı iyi yapılmalı, bölgenin sıcaklık değerleri göz önünde bulundurulmalı, buna göre kablo kesitleri doğru tercih edilmelidir.
2.6- Güneş enerjisi sistemi mutlaka kullanılmalı ve yapılacak olan tesisin proje aşamasında sisteme entegre edilmelidir. Ülkemizdeki petrol ve petrol ürünlerinin şu anki fiyatı ve sürekli gelen fiyat artışlarına bakıldığında, ısınma için kullanılan yakıtlar işletmelere oldukça fazla maliyetler getirmektedir. Bunun yanında güneş enerji sistemlerinin sadece yatırım maliyeti vardır.
2.7- İşletmede çamaşırhane yapılması düşünülüyorsa doğru ekipmanlar tercih edilmeli kullanılan makine ve sistemlerin enerji tüketimleri göz önünde tutulmalı, mümkün olduğunca makine sistemleri enerji tüketimi A sınıfı olmasına dikkat edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder